Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Zbliza sie chlodny okres - ogrzewanie (https://forum.cdrinfo.pl/f5/zbliza-sie-chlodny-okres-ogrzewanie-57278/)

Kris 21.12.2012 08:34

-15,5 rano było...

Zamarzła mi linka zmiany biegów... mogę wrzucać tylko trójkę i czwórkę. :ysz:

DejaVu 21.12.2012 08:41

Ja nie jeździłem od poniedziałku , zaraz zobaczę czy golfik odpali ,aku nie wyjmowałem.

ed hunter 21.12.2012 09:19

Też idę za chwilę obadać problem odpalenia...

ed hunter 22.12.2012 16:28

Wsadziłem do kominka paczkę brykietu 10 kilo i nie dużo mniej ważącą kłodę. Kominek jeszcze miał żar z 5 rano, zostawiłem zaduszony, pali się jak trzeba, centralne poszło na 13 stopni, GazProm straci. :D

ed hunter 04.12.2013 18:47

Bojąc się zimy, napaliłem w kominku naprawdę ostro. Efekt? Nie da się wytrzymać, na dole w kominkowym, w najdalszym miejscu 24, a u mnie na górze to samo.
Mokra brzoza udawała ze 2 godziny, że się nie chce zapalić, jak się zapaliła, to piekło. :D
//Już się więcej nie da zdusić kominka, na dole zamknięty, komin przymknięty jak szyber pozwala.

grzeniu 04.12.2013 18:54

A u mnie żółty licznik się kręci k***a :sciana:

ed hunter 04.12.2013 22:58

U mnie też, całego gmachu nie ogrzeję kominkiem, ale kręci się połowę mniej. :)

A tam gdzie jest dogrzane kominkiem, to dzisiaj można na golasa. :D

BD 05.12.2013 08:14

U mnie sporo zmian. Sprzedałem poprzednie mieszkanie i kupiłem nowe.

Stan poprzedni:
~180m2 ogrzewane prądem. W 3 pokojach wielkie piece kaflowe przestawione na grzałki. W pozostałych pokojach piece z dynamicznym rozładowaniem. Brak ocieplenia budynku z zewnątrz bo to zabytek. Pozostałe elementy (piec, ciepła woda) również zasilana prądem.

Rachunek prognozowany co 2 miesiące ~1600 zł za wszystko.

Stan obecny
~120m2 ogrzewanie gazowe, piec dwufunkcyjny. Gaz zasila jeszcze kuchenkę. Poza tym prąd do typowych zastosowań i kominek w salonie. Z jednej strony izolacja zewnętrzna, z drugiej brak izolacji (znowu zabytek, leży w zabytkowej dzielnicy i konserwator nie pozwolił) oraz dwie strony przylegają do sąsiednich budynków).

Jest to moje pierwsze w życiu gazowe ogrzewanie więc nie mam pojęcia jak to wypadnie w praktyce. Przygodę zacząłem od wymiany pieca. Poprzedni właściciele zostawili piec Vissmana - miał być sprawny. Jak się potem okazało piec miał usterkę pompy (głośna praca) i zaworu trójdrożnego (ciepła woda przebijała na kaloryfery). Do tego piec był z otwartą komorą spalania. Wymieniłem na nowy bo koszt naprawy starego był porównywalny do kosztu zakupu nowego pieca. Do tego nowy jest z zamkniętą komorą spalania.

Moja ustawienia:

temperatura nocna 19 stopni,
temperatura komfortowa 21 stopni,

Temperatura nocna działa od 23 do 6 rano. Poza tym w ciągu dnia jeszcze przez 5 godzin. Pozostały czas to temperatura komfortowa. Niestety z uwagi na to, że pracuję w domu nie mogę pozwolić sobie na to 8 godzin w ciągu dnia było chłodniej i dogrzewało po powrocie z pracy. Dlatego mniej więcej jest tak, że w od rana do 17 piec działa mniej więcej w cyklach po 2 godziny - 2 godziny komfortowej, 2 godziny nocnej. Dopiero od godziny 17 piec przechodzi na dłużej w temp komfortową.

Jakieś podpowiedzi i rady od bardziej doświadczonych kolegów?

sobrus 05.12.2013 09:11

Nie wiem czy obniżanie temperatury na noc się opłaca, potem piec musi nadgonić zużywając dodatkowo gaz. Szybkie dodanie +2C w nieocieplonym mieszkaniu może być trudne.

Poza tym doszedłem do wniosku że u mnie w domu takie rozwiązanie kompletnie nie ma sensu, bo termometr do pieca jest w 1 pokoju, a w pozostałych są głowice termostatyczne które o niczym nie wiedzą i próbują utrzymać stałą temperaturę niezależnie co wybiore na sterowniku.

misiozol 05.12.2013 10:36

A ja mam komienek z podkowa i haude drzewa za domem i tak sobie przepalam , jak nie napale to zimno jak w psiarni a jak napale to wiadomo ciepelko wolno stojacy domek nieocieplony :/

sobrus 05.12.2013 11:50

No kominek świetna rzecz :) jak w nim napale to mam >26C i nabieram ochoty na lody :szczerb:.
Ale mówie o podstawowym ogrzewaniu, bo niestety kominek sam nie wystarczy.

Wawelski 05.12.2013 13:04

Cytat:

Napisany przez BD (Post 1268051)
Jakieś podpowiedzi i rady od bardziej doświadczonych kolegów?

Jak masz grube mury o dużej pojemności cieplnej, to nie ma większego sensu zmienianie temperatury. A jak już, to z większym wyprzedzeniem bo odbieranie/oddawanie ciepła przez mury + nagrzanie wody i posadzki/kaloryferów spowoduje sporą bezwłasność i zanim nagrzeje się powietrze to już idziesz spać.

Jak uda się założyć (przy zabytku może być problem) to w okresie jesiennym i wiosennym (gdy temperatura jest choć lekko na plusie) to najtaniej i najszybciej ogrzać pomieszczenie klimą.

BD 05.12.2013 13:32

Cytat:

Napisany przez Wawelski (Post 1268086)
Jak masz grube mury o dużej pojemności cieplnej, to nie ma większego sensu zmienianie temperatury. A jak już, to z większym wyprzedzeniem bo odbieranie/oddawanie ciepła przez mury + nagrzanie wody i posadzki/kaloryferów spowoduje sporą bezwłasność i zanim nagrzeje się powietrze to już idziesz spać.

Tyle, że ja mam nową instalację, kilka litrów wody w obiegu. Po włączeniu w 5 minut kaloryfery są gorące, a po kilkunastu minutach w mieszkaniu jest ciepło. Na podłogach mam głównie parkiety (kafle wyłącznie w łazience), brak podłogówki.

ed hunter 05.12.2013 15:23

Ale ściany żrą ciepło. ja u siebie trzymam 17 - 18 stopni na dole, jak chcę podgrzać do 20 to bez szaleństwa trwa to kilkanaście godzin, zanim się ten beton i cegły zagrzeją.

misiozol 05.12.2013 16:14

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1268084)
No kominek świetna rzecz :) jak w nim napale to mam >26C i nabieram ochoty na lody :szczerb:.
Ale mówie o podstawowym ogrzewaniu, bo niestety kominek sam nie wystarczy.

Mam kominek z podkowa podlaczony do centralnego przyjemne z pozytecznym :D

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:29.