Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   DVD2DVD-R Instrukcja (https://forum.cdrinfo.pl/f13/dvd2dvd-r-instrukcja-20630/)

Gelo_5 01.05.2003 18:03

DVD2DVD-R Instrukcja

Ilość załączników: 1
Kontynuując drobne rozpisywanie się proponuję następną instrukcję.Tym razem na tapetę idzie DVD2DVD-R.Jest to program do ripowania na dysk płyt DVD, w szczególności polecany tym którzy chcą zmieścić na jednej płycie DVD materiał zawierający więcej niż 4,7GB.Potrzebny do uruchomienia soft to:
1.DVD2DVD-R do pobrania np. stąd http://kickme.to/dvd2dvdr
2.IfoEdit o.95 do pobrania np. stąd http://www.filemirrors.com/
3.CCE/Cinema Craft Encoder/ do pobrania z linku 2 /oczywiście wersja trial- ponieważ jest to program płatny, ale chyba..../
Ja osobiście pracuję na ver.1.4.4 DVD2DVD oraz ver.2.66.01.07 CCE.
Zaczynamy: Po uruchomieniu DVD2DVD-R ukaże się nam taki ekran

Gelo_5 01.05.2003 18:07

Należy teraz przejść do zakładki SETTINGS (pkt.1) i zaznaczyć ptaszkami pola EXPERT-MODE (pkt.2) oraz FORCE ENCODING (pkt.3)

Gelo_5 01.05.2003 18:12

Następnie przechodzimy do zakładki MPEG ENCODER (pkt.4) a w niej naciskamy przycisk BROWSE (pkt.5) i wskazujemy gdzie na naszym dysku znajduje się Cinema Craft Encoder

Gelo_5 01.05.2003 18:22

Po zaznaczeniu ptaszkiem (jak w pkt.2) pozycji Expert Mode nasz ekran zmieni się na taki jak niżej tzn. będziemy widzieli całą strukturę płyty.Teraz możemy "ptaszkować" to co nam jest potrzebne np.tylko dźwięk DTS, tylko napisy polskie itd.Pojawia się także zaznaczona na czerwono pozycja AUTOSTART.Tytaj możemy ptaszkiem zaznaczyć /ale nie musimy/ np. to aby płyta startowała z polskimi napisami i dźwiękiem DTS (będzie się tak działo odrazu po włożeniu płyty do odtwarzacza)

Gelo_5 01.05.2003 18:27

Kiedy już wiemy czego oczekujemy od naszego filmu /to co wyptaszkowaliśmy/ naciskamy przycisk "GO" i zaczyna się ripowanie.

Gelo_5 01.05.2003 18:30

Natępnie tworzenie DV2

Gelo_5 01.05.2003 18:34

Multiplexing (pkt.7) i zmiana informacji poszczególnych VOB-ów (pkt.8)

Gelo_5 01.05.2003 18:45

Najdłuższą trwającą nawet kilka godzin operacją jest kodowanie CCE (ale za to z jaką jakością!).Jeśli zaznaczymy "ptaszkiem" pkt.9 Shut down after.... spowoduje to wyłączenie komputera po zakończeniu kodowania /nie radzę/.Teraz tylko czekamy, czekamy .....

Gelo_5 01.05.2003 18:53

Przy ripowaniu będą nam "wyskakiwały" i "zamykały się" okna.To robota IfoEdita.PAMIĘTAJ w pewnym momencie będzie się wydawało,że to już koniec operacji i NIECH CIĘ reka BOska chroni od zamknięcia Ifoedita /sam się zamknie/, ale jeżeli nie jesteś pewien czy to już koniec zajrzyć na LOG.Powinno tam być wyraźnie FINISHED!.Jeśli zamkniesz wcześniej może to spowodować np.pojawienie się zielonych napisów/subtitles/.

Gelo_5 01.05.2003 19:03

Jak już szczęśliwie doczekałeś końca ripowania- tak powinien wyglądać TWÓJ zripowany film na dysku.Możesz wykasować wszystko oprócz podfolderu DVD (pkt.10).Teraz wystarczy uruchomić np.Nero i przeciągnąć znajdujące się w folderze DVD wszystkie pliki z VIDEO_TS do VIDEO_TS w Nero.Początkujących informuję,że w folderze DVD znajdują się podfolder VIDEO_TS i Audio_TS (jest PUSTY).PALIMY!!!!!, ale na nagrywarce DVD a nie CD (to żart).

CobraVerde 01.05.2003 22:38

świetna robota :)
mam tylko pare uwag:
- Ifoedit nie trzeba ściągać dodzielnie, jest w zaszyty w instalatorze i znajduje się w katalogu programu.
- Multiplexing (tworzenie plików DVD) odbywa się w zasadzie na końcu, po tym jak CCE przekoduje obraz
- i odradzam stosowanie ustawienia "Upper field first" (Mpeg Encoder), które jest defoltowo zaznaczone. może to powodować problemy przy odtwarzaniu filmów - obraz może skakać na skutek złego oznaczania pól obrazu przez program. kiedyś się na tym przejechałem i przeczytałem potem o tym bugu na forum Doom9 - od tamtej pory rezygnuję z tego ustawienia i wszystko gra.
pozdrawiam

Gelo_5 01.05.2003 23:08

Oczywiście masz rację.Robiąc zrzuty pomyliłem kolejność/widać ,że są to 2 różne płyty-Guns i Jarre/.Z Ifoeditem też masz rację jest "zaszyty".Aż miło,że zwróciłeś uwagę-dziękuję.Myślę,że będzie to podstawą do ewentualnej dyskusji.Co do "Upper field first", również jej nie zaznaczam - cociaż po wgraniu programu z defaultowymi ustawieniami, to pole nie było zaznaczone.

fido2001 03.05.2003 03:00

Gelo_5, czy mozesz opisac i wyjasnic dodatkowe opcje w zakladce MPEG Encoder ?? Co to sa te zig-zagi, czy warto wlaczyc PROGRESIVE, itd....
chcialbym sam poeXperymentowac, ale wole wczesniej wiedziec za co odpowiadaja poszczegolne opcje.

Pozdrawiam.

fido2001 03.05.2003 03:19

Podam dla scislosci opcje o wyjasnienie ktorych prosze :

1. MPEG Encoder/Encoder Options :
Progressive frames
Linear quantizer scale
Zigzag scaning order

2. Jaki najlepiej zastosowac algorytm iDCT ( posiadam Athlona XP )
3. DC Precision ?? czyzby 10 - bylo najlepiej ??
4. AVS Script : MPEG2DEC2.DLL czy moze MPEGDecoder.DLL ????
5. Bitrate / Calculation MODE : czy zawsze opcja NORMAL jest najlepsza ??

Wlasciwie to narazie wszystko, no chyba ze macie jeszcze jakies uwagi od siebie...

Pozdrawiam.

Gelo_5 03.05.2003 14:13

Odpowiem Ci zaczynając od pytania 2 i tego co wiem napewno
2.iDCT (inverse Discrete Cosine Transformation)-w wolnym tłumaczeniu -odwrotna dyskretna transformcja kosinusowa)Dla Athlona najlepsze byłoby AMD x87 -takie zoptymalizowane 3DNow,które w stosunku do MMX ma dużą przewagę jeśli chodzi o szybkość działania- MMX przeznaczone jest dla Pentium III, a MMX SSE dla Pentim IV.Zresztą wszystkie algorytmy tego programu są przeznaczone dla Pentium (również Reference i Floating Point).Ja używam MMX 32 bitowego i uważam,że spisuje się nieźle. Mam ATHLONA 2600xp+
4.Przeczytałem gdzieś na forum, jak to pewien francuz przeprowadził test z równymi dekoderami na Athlonie 2000XP+.Użył MPEGDecoder i MPEG2Dec3- we wnioskach napisał,że dla AMD szybszy o 40% jest MPEGDecoder.Pewnie porównie 1 2 i 3 wypadnie tak samo, więc proponuję MPEGDecoder.
5.Nie zawsze.Sam możesz ustawić jakie ma być minimale i maksymalne.Zależy jakiej jakości film chcesz otrzymać.Automat to wszystko uśrednia.
Pyt.5 Sam w której dyskusji napiałeś,że 10-krotny przebieg daje lepsze rezultaty.Im wyższa wartość tym dłuższy czas oczekiwania

fido2001 03.05.2003 14:34

Napisalem Ci na priva ( Gelo_5 ) ale napisze tu jeszcze raz, moze wiecej osob sie wypowie w kwestii mojego problemu, a mianowicie podczas zabawy z DVD2DVD-R, zaraz po tym jak CCE skonczy kodowac i powinien sie uruchomic IfoEdit aby polaczyc to wszystko do kupy, program sie sypie... To znaczy owszem, IFOEdit sie uruchamia, ale nic nie robi, tylko kaze podac mu jakis plik M2V, a w tym samym momencie w okienku LOG programu DVD2DVD-R wyskakuje ......Aborted... Co robie zle ???

CobraVerde 03.05.2003 14:41

Cytat:

Gelo_5 napisa***322;(a)
Odpowiem Ci zaczynając od pytania 2 i tego co wiem napewno
2.iDCT (inverse Discrete Cosine Transformation)-w wolnym tłumaczeniu -odwrotna dyskretna transformcja kosinusowa)Dla Athlona najlepsze byłoby AMD x87 -takie zoptymalizowane 3DNow,które w stosunku do MMX ma dużą przewagę jeśli chodzi o szybkość działania- MMX przeznaczone jest dla Pentium III, a MMX SSE dla Pentim IV.Zresztą wszystkie algorytmy tego programu są przeznaczone dla Pentium (również Reference i Floating Point).Ja używam MMX 32 bitowego i uważam,że spisuje się nieźle. Mam ATHLONA 2600xp+
4.Przeczytałem gdzieś na forum, jak to pewien francuz przeprowadził test z równymi dekoderami na Athlonie 2000XP+.Użył MPEGDecoder i MPEG2Dec3- we wnioskach napisał,że dla AMD szybszy o 40% jest MPEGDecoder.Pewnie porównie 1 2 i 3 wypadnie tak samo, więc proponuję MPEGDecoder.
5.Nie zawsze.Sam możesz ustawić jakie ma być minimale i maksymalne.Zależy jakiej jakości film chcesz otrzymać.Automat to wszystko uśrednia.
Pyt.5 Sam w której dyskusji napiałeś,że 10-krotny przebieg daje lepsze rezultaty.Im wyższa wartość tym dłuższy czas oczekiwania

ad. 2 - dla Pntium III/IV i Athlona XP można wybrać 32 bit MMX SSE - te procesory obsdługują te instrukcje. dla Pentium IV można spróbować też opcji SSE2.
ad. 3 - dobór wtyczek Mpeg.....dll zależy od wersji CCE i AVS którą mamy: dla CCE 2.50 i AVS poniżej 2.08 wybieramy raczej Mpeg2dec2.dll a dla nowszych wersji (CCE 2.6x i AVS np. 2.5) możemy wybrać Mpegdecoder.dll. czasami coś się kaszani z tymi ustawiniami ale warto poeksperymentować ;)
ad. 4 - lepiej tego ręcznie nie ustawiać. wartości birate są dostosowywane do pojemności płyty DVDR i jak przesadzimy to kilka godzin kodowania pójdzie na marne albo będziemy mieli zmarnowane, wolne miejsce na płycie. zdecydowanie polecam stosowanie wyliczeń programu (normal albo secure).
ad. 5 - nie przesadzajmy z ilością przebiegów kodowania CCE. źródłowy materiał DVD jest na tyle dobrej jakości, że wystarczy 3 lub 4 "passy" ;)

CobraVerde 03.05.2003 14:51

Cytat:

fido2001 napisa***322;(a)
Napisalem Ci na priva ( Gelo_5 ) ale napisze tu jeszcze raz, moze wiecej osob sie wypowie w kwestii mojego problemu, a mianowicie podczas zabawy z DVD2DVD-R, zaraz po tym jak CCE skonczy kodowac i powinien sie uruchomic IfoEdit aby polaczyc to wszystko do kupy, program sie sypie... To znaczy owszem, IFOEdit sie uruchamia, ale nic nie robi, tylko kaze podac mu jakis plik M2V, a w tym samym momencie w okienku LOG programu DVD2DVD-R wyskakuje ......Aborted... Co robie zle ???
możesz to zrobić ręcznie:
wkazujesz plik *m2v (obraz), *ac3 (audio), *sub (popisy) i CellTimes.txt (chaptery). potem wskzujemy gdzie pliki DVD mają się znależć i naciskamy OK. wtedy Ifoedit zaczyna tworzyć nowe DVD.
wszystkie te pliki znajdują się w katalogu roboczym DVD2DVD-R.

następnie jeszcze trzeba zrobić:

- start IfoEdit

- press 'Open' and select the path to new generated VTS_O1_1.IFO

- press 'Get VTS Sectors'

- close IfoEdit

If you have selected Subpictures, you have to do additional steps

- start IfoEdit

- press 'Open' and select the path to the file 'ORIGINAL.IFO'

- press 'Open' and select the path to new generated IFO file 'VTS_01_1.IFO'

- mark in the upper window of IfoEdit the file 'ORIGINAL.IFO' and select under 'VTS_PGCITI' the PGC you have copied with DVD2DVD-R

- menu 'Subtitle Color' -> 'Copy Colors from this PGC'

- mark in the upper window of IfoEdit the new generated file 'VTS_01_0.IFO' and select under 'VTS_PGCITI' the 'PGC 1'

- menu 'Subtitle Color' -> 'Paste Colors to this PGC'

- press 'Save' to save the new ifo

- close IfoEdit

Now the files are ready to burn! (to z instrukcji do programu)

to tyle - powodzenia :)

CobraVerde 03.05.2003 15:02

Cytat:

Podam dla scislosci opcje o wyjasnienie ktorych prosze :

1. MPEG Encoder/Encoder Options :
Progressive frames
Linear quantizer scale
Zigzag scaning order

2. Jaki najlepiej zastosowac algorytm iDCT ( posiadam Athlona XP )
3. DC Precision ?? czyzby 10 - bylo najlepiej ??
4. AVS Script : MPEG2DEC2.DLL czy moze MPEGDecoder.DLL ????
5. Bitrate / Calculation MODE : czy zawsze opcja NORMAL jest najlepsza ??

Wlasciwie to narazie wszystko, no chyba ze macie jeszcze jakies uwagi od siebie...

Pozdrawiam.

dobór parametrów kodowania zależy od właściwości obrazu na źródłowym DVD. można tu wykorzystać program Bitrate Viewer, do którego wczytujemy jeden z vobów FILMU (nie dodatków) do skopiowania (najlepiej drugi albo następne - nie pierwszy !!!)
otrzymujemy taki raport:

Num. of picture read: 40
Stream type: MPEG-2 MP@ML VBR
Resolution: 720*576
Aspect ratio: 16:9 Generic
Framerate: 25.00
Nom. bitrate: 6000000 Bit/Sec
VBV buffer size: 112
Constrained param. flag: No
Chroma format: 4:2:0
DCT precision: 10
Pic. structure: Frame
Field topfirst: Yes
DCT type: Field
Quantscale: Nonlinear
Scan type: Alternate
Frame type: Interlaced

na podstawie wyróżnionych parametrów prawidłowe ustawienia kodowania bedą wyglądać tak jak na obrazku.

dlaczego takie ustawienia wybieramy? - nie trudno się domyśleć patrząc na raport i opcje kodowania
prównujemy te pozycje i mamy jasno określone że np:
- pierwszym polem obrazu nie jest Upperfield
- obraz nie jest wyświetlany progresywnie tylko z przeplotem (Interlaced)
- metoda skanowania to nie Zig Zag tylko Alternate
- wartość Quantscale jest nieliniowa (Nonlinear)

program DVD2DVD-R nie jest zbyt dokładny w określaniu parametrów kodowanego obrazu i warto czasem poświęcić chwilę, żeby sprawdzić to ręcznie - inaczej pare godzin kodowania może pójść na marne.

Gelo_5 03.05.2003 15:11

Cytat:

Pewnie pobrałeś najnowszą wersję 1.4.9? Opis robiłem dla ver.1.4.4- tam odbywa się to automatycznie.Postaram się opisać co zrobić jak wyskoczy IfoEdit, ale CobraVerde dał Ci chyba wyczerpującą odpowiedź.

fido2001 03.05.2003 16:16

Tak, dokladnie, :) pobralem najnowsza wersje 1.4.9 oraz CCE 2.66.xx.xx.x wraz z Vitaminka ;)

Nie wiem czym sie rozni 1.4.9 od 1.4.4, ale przynajmniej powinna bys lepsza i pozbawiona jakiejs tam ilosci bugow..... Za wszelka udzielona pomoc jak i to w przyszlosci - dziekuje kolegom CobraVerde oraz Gelo_5

Pozdrawiam. Rafal.

Gelo_5 03.05.2003 21:06

Tak wygląda interface programu w najnowszej wersji 1.4.9.Nie używałem wersji późniejszych niż 1.4.4.Pierwsze próby z najnowszą wersją pokazują,że trzeba wpisywać ręcznie dane /tak jak opisał CobraVerde/ do IfoEdita.W wersji 1.4.4 odbywało się to automatycznie.Później przedstawię zrzuty z pracy programu.

Gelo_5 03.05.2003 21:22

w zakładce settings pojawił się "Delete unnecessary Files".Jego zaznaczenie spowoduje wykasowanie z dysku niepotrzebnych plików.settings

fido2001 03.05.2003 21:24

OK' Zrobilem wedle waszych rad... Zaraz po tym jak DVD2DVD-R przerwal wywalajac prosbe o plin M2V, podalem mu jeden z dwoch jakie byly w katalogu roboczym - domyslilem sie ze chodzi mu o ten plik z wyrazem "NEW" w nazwie :) potem podalem dwie sciezki dzwiekowe ( AC3 i DTS ) AC3 byla lekko opuzniona o 80ms wiec wpisalem jej w okienko DELAY zadana wartosc 80 ( zjadlem zeby na VirtualDUBie robiac Divxy, wiec co nie co kapuje ). Podalem mu polskie napisy i kliknolem Multiplex... Wszystko zrobil cacy b. ladnie...

Otworzylem sobie PowerDVD i wybralem opcje "odtworz pliki DVD z dysku twardego" - podalem mu Video_ts.ifo ktory przed momentem stworzylem. Wszystko pieknie, wrecz fantastycznie ! obydwie sciezki dzwiekowe sa, dzwiek pasuje idealnie do obrazu, napisy miodzik !! No i wlasnie nasowa mi sie teraz pytanie do kolegi CobraVerde, skoro wszystko jest oki, to po co jeszcze jest potrzeba wykonania DWOCH operacji z IFOEDITem jakie radzisz ??

1. 'Get VTS Sectors' - co mi to da ??
2. kopiowanie kolorow napisow - skoro sa dobre ??

Nie mowie, ze jest to nie potrzebne, wrecz uwazam ze napewno jest to konieczne, tylko jestem po prostu ciekawy co mi to daje ?? !!

Na razie robie krok po kroku jak radzicie, i jest wszystko SUPER ! Sciagnolem sobie Bitrate Viever, i faktycznie sa zupelnie inne wartosci niz podaje DVD2DVD-R.

Jako dekoderka - uzylem MPEGDecoder.dll, przy CCE 2.66 i AVS 2.08 i nie zauwazylem nic strasznego. Zreszta moze wiecie czy po za szybkoscia, te dwa dekoderki roznia sie czyms jeszcze ?? np. jakoscia plikow wynikowych ?

Gelo_5 03.05.2003 21:40

Proces ripowania odbywa się w identyczny sposób jak w 1.4.4

Gelo_5 03.05.2003 21:48

Ładniej wygląda interfejs tworzenia DV

Gelo_5 03.05.2003 21:51

CCE działa w sposób jak poprzednio

Gelo_5 03.05.2003 23:14

Po skończonej pracy Cinema Craft Encodera otwiera się okno IfoEdita i prosi /to jest nowość/ o podanie danych, które zostały zapisane na dysku.
1,2,3,4 naciskamy i wskazujemy pliki
5.miejdce gdzie chcemy zapisać film
6.OK po wpisaniu wszystkich danych

Gelo_5 03.05.2003 23:18

Jeszcze tylko Multiplexing *A i zmiana informacji w Vob-ach *B i film jest gotowy!

CobraVerde 04.05.2003 03:50

Cytat:

No i wlasnie nasowa mi sie teraz pytanie do kolegi CobraVerde, skoro wszystko jest oki, to po co jeszcze jest potrzeba wykonania DWOCH operacji z IFOEDITem jakie radzisz ??

1. 'Get VTS Sectors' - co mi to da ??
2. kopiowanie kolorow napisow - skoro sa dobre ??

Nie mowie, ze jest to nie potrzebne, wrecz uwazam ze napewno jest to konieczne, tylko jestem po prostu ciekawy co mi to daje ?? !!

to trzeba było robić we wcześniejszych wersjach programu (np. 1.3x), gdzie Ifoedit działał "ręcznie". wygląda na to, że w tej wersji koryguje pliki *ifo i kolor napisów automatycznie i tylko trzeba mu wskazać lokalizację plików. podałem to na wszelki wypadek ;)
dla pewności wypal to na DVDRW i zobacz jak wygląda na stacjonarnym DVD - to że chodzi ładnie na PowerDVD to jeszcze nie znaczy, że wszystko gra. komputerowe playery są o wiele bardziej tolerancyjne jeżeli chodzi o odtwarzanie DVD a DVD2DVD-R czasami popełnia głupie błędy - kiedyś boleśnie się o tym przekonałem ;)
najnowszej wersji jeszcze nie sprawdzałem i cholera wie co tam namieszali. Dzwiwne, że Ifoedit przestał działać w pełni automatycznie - to wyraźny regres w stosunku do poprzednich wersji z linii 1.4x albo jakiś błąd...

fido2001 04.05.2003 11:56

CoraVerde, jak pisalem zrobilem drugi film i faktycznie, napisy zielone !! po zabiegu jaki radziles, zrobily sie "normalne", wychodzi wiec na to ze jednak lepiej kopiowac te kolorki z oryginalnego IFO. A co do GET VTS SECTORS, ta ja po prostu chcialbym wiedziec co to znaczy, co to sa te VTS sectors i co daje to co robie...

Na razie dziekuje za rady, bo uchroniles mnie od tego, co Ciebie spotkalo.....

Pozdrawiam.

CobraVerde 04.05.2003 12:26

Cytat:

A co do GET VTS SECTORS, ta ja po prostu chcialbym wiedziec co to znaczy, co to sa te VTS sectors i co daje to co robie...

jest to korekta zapisów w pliku vts_xx_xx.ifo odpowiedzialnym za film. w oryginale na DVD jest np 10 plików vob (film, dodatki itp) nazwanych Vts_01_0.vob, vts_01_01.vob itd,... Vts_02_0.vob, Vts_02_1.vob itd...
podczas kopiowania DVD2DVD-R zostawiamy sam film co upraszcza strukturę płyty i nawigację (nie ma Menu i dodatków) - to właśnie trzeba skorygować i zapisać w plikach konfiguracyjnych "nowego" DVD poprzez operację GET VTS SECTORS

Gelo_5 04.05.2003 14:56

Kontynuując.
Możemy teraz zamknąć program DVD2DVD-R oraz okno Ifoedita, ale możemy spodziewać się niespodzianek typu "Zielone Napisy", więc nie zamykajmy IfoEdita i postąpmy tak jak słusznie radzi CobraVerde.Zakończenie zgrywania filmu ukaże się nam taki oknem IfoEdita:

Gelo_5 04.05.2003 15:23

Należy nacisnąć OPEN i odnaleźć na dysku/ w katalogu utworzonym przez DVD2DVD-R, najczęściej będzie to nazwafilmu_data_godzina/ plik ORIGINAL.IFO (pkt.1) następnie zaznaczyć VTS_PGC_1 (pkt.2) i z zakładki SUBTITLE COLOR wybrać Copy Color from this PGC (pkt.3).

Następnie z katalogu VTS_01_0.IFO (pkt.4) wybrać również VTS_PGCITI>VTS_PGC_1 (pkt.5) i tym razem poleceniem PASTE /wklej/ z zakładki SUBTITLE COLOR (pkt.6) przekopiować.

Gelo_5 04.05.2003 17:00

Teraz należy zapisać wprowadzone zmiany.
7.Klikamy aby zapisać
8.plik na jaki zapisujemy

Gelo_5 04.05.2003 17:22

No i "słynne" GET VTS SECTORS /jak zwykle nikt by tego lepiej nie wytłumaczył niż CobraVerde -podziękowania i oczywiście nikt nie byłby tak dociekliwy jak Fido 2001-podziękowania/
Otwieramy plik VTS_01.0.IFO
Nasiskamy Get VTS Sectors
Program zada nam pytanie jak niżej /w uwadze jest,że program automatycznie zapisze "przerobione" pliki/
Nasiskamy TAK lub OK i cieszymy się małe dzieci,że udało się nagrać film!!!
Postępujemy jak opisałem wyżej /zgrywamy np. NERO/

W dalszej części przedstawię /jeśli zajdzie taka potrzeba i będzie zainteresownie/ screeny ustawień dla zakładki MPEG Decoder itd.
Myślę,że ten krótki opis pomoże w wyborze programu oraz sposobie zgrywania.

Gelo_5 04.05.2003 20:04

No i jeszcze wtrące,że mając wypaloną płytę przydałaby się okładka.Najlepsze jakościowo /jestem poligrafem/ znajdują się pod adresem http://www.dvdcoverart.com/dvdcoverart/ chociaż należy się tam zarejestrować/mailem dostaniemy potwierdzenie/, warto! Limit okładek do pobrania to 10sztuk , ale jeśli sami umieścimy okładkę /upload/ zyskujemy dostęp do następnych. Druga interesująca strona to http://www.cdcovers.cc/covers.php tam też można "złapać" dobrą jakościowo okładkę.

fido2001 05.05.2003 11:01

Witam.

Jest jeszcze jedna drobna ( diabelska ) niejasnosc i oczywiscie pytanie do kolegow Gelo i Cobra. Przy multiplexowaniu w IfoEDIT, gdy podaje sie sciezki audio pojawia sie problem. W pliku informacyjnym w katalogu roboczym, jest napisane ze np. sciezka ma opuznienie -80ms. w tym samym katalogu roboczym, zauwazylem ze sciezka "checked" jest o kilka kb mniejsza od "oryginalnej"( przy sprawdzaniu sciezki audio, nie wykryl zadnych bledow ). Chodzi mi o to, czy jest to mozliwe zeby DVD2DVD-R juz podczas ripowania - odcinal sobie te 80ms ?? I najwazniejsze, czy podajac w ifoEdit sciezke audio ( zawsze podaje "checked" ) wpisac po lewej stronie "-80" ?? A jesli tak, to jak to zrobic, bo IfoEdit nie przyjmuje znaku "-" ??

:)

Pozdrawiam.

CobraVerde 05.05.2003 11:35

prawde mówiąc nigdy takich problemów nie miałem - sprawdź może na forum Doom9 albo wgraj audio i video do DVDMaestro i sprawdź synchronizację zanin połączysz wszystko i wypalisz

Gelo_5 05.05.2003 22:45

A dlaczego chcesz wpisać "-"80? opóźnienie samo w sobie jest już minusem.Podając wartość "+" np.30 powodujesz,że opóźnie jest już "-"50.Czyż nie tak? A czy zauważyłeś,że brak jest synchro? Jak będziesz miał tak jak TVN "gębą jeszcze nie rusza a głos już leci" to wtedy baw się opóźnieniami.Pozdrawiam

CobraVerde 07.05.2003 11:39

mam jeszcze jedną cenną wskazówkę dotyczącą kopiowania DVD za pomocą DVD2DVD-R i CCE. warto przy kodowaniu mpeg2 wykorzystać znakomity codec Huffyuv (w załączniku), polecany przez fachowców z Doom9 - jest to specjalna shackowana wersja pod CCE. w celu jego użycia musimy go zainstalować (opis w pliku help.html) i dodać do skryptu AVS jedną linijkę: ConvertToYUY2()
dopisujemy to w okienku które pojawi się w panelu Mpeg Encoder, po zaznaczeniu opcji Expert Mode. co to daje ? codec potrafi znacznie przyśpieszyć prędkość kodowania a ponadto jest "lossless" czyli podobno nie ma gubienia klatek podczas kodowania i lepszą jakość materiału wynikowego. po szczegłóły odsyłam na http://forum.doom9.org/ - proszę się też zapoznać z plikiem pomocy zawartym w zipie, żeby ustawić go odpowiednio
relacje na temat użycia codeca na Doom9 są bardzo optymistyczne a niektóre wręcz entuzjastyczne więc warto się z nim zapoznać.
ja dopiero go "oswajam" i chętnie usłyszę inne relacje z użycia i efektów.
pozdrawiam :)

pawlach 09.05.2003 18:23

hejka
Wielki dzieki za ta instrukcje, w pełni z niej skorzystałem i podjalem proby kopiowania filmu.
Posiadam komputer Pentium 4 1.7GHz i zrobilem dwie proby jedna z
MGEG2DEC2.DLL (PRZERABIAL TO 11-12 GODZIN) i MPEGDecoder.Dll (jakies 7-8 godzin) i w obu przypadkach nie zauwazylem roznicy.
Ale mam dwa problemy:
1. Po pzrerobieniu na ekranie mialem niestety niebieski prostakat z napisem "CINEMA CRAFT ENCODER" ale podejrzewam ze to byla chyba wina wersji Trialowej tego programu obecnie mam Cinema Craft Endoder SP ver. 2.50.01.00 i mam nadzieje ze teraz powinno byc chyba wszystko OK
2. Uzywam DVD2DVD-R 1.4.8 i po przerobieniu program zachowuje sie tak jak opisywaliscie Ifoedit trzeba ustawic recznie robie tak jak mowicie program przerabia to jakies 20-25 minut i niestety mam tak jak mowicie zielone napisy. Sorry ale powodzi tych wszystkich informacji pogubilem sie co jeszcze mam zrobic aby opinac ten problem?
pozdrawiam
Paweł

Gelo_5 09.05.2003 18:57

w IfoEdit:
1.Open
2.znajdź plik /w katalogu utworzonym przez DVD2DVD-R/ original.IFO
3.plik VTS_PGCITI>VTS_PGC_1
4.Zakładka Subtitle Color>Copy color from this PGC
5.znowu OPEN i znajdż plik VTS_01.0.IFO > VTS_PGC_1
6.Zakładka Subtitle Color> Paste color
7.SAVE
8.AMEN

Gelo_5 09.05.2003 18:59

drugi screen od dołu pkt.7 i 8

fido2001 12.05.2003 21:48

CobraVerde, jezeli juz zdazyles sie pobawic re-kompresja z uzyciem Huffyuv, to prosze, podziel sie doswiadczeniem oraz informacja na temat wynikow, po za tym chcialbym znac Twoje zdanie na temat uzycia MPEGDecoder.dll zamiast Mpeg2Dec2.dll - chodzi mi o roznice w jakosci, a dokladniej, czy szybkosc MPEGDecodera, nie jest czasem kosztem jakosci ???

fido2001 12.05.2003 23:38

ZONK ! Utkwilem z instalacja Huffyego ;) W helpie pisza zeby nadpisac istniejacy HUFFYUV.DLL ( Windows\System(32) )nowym plikiem (...) ale ja nie mam co nadpisywac... zadnego Huffyuv.dll, w zadnym katalogu, a watpie zeby samo skopiowanie wystarczylo... Gdybys mogl Cobra lub Gelo opisac krok po kroku ja blondynce, instalacje tego ustrojstwa i ustawienia dla niego ( moj angielski jest za slaby na HELPa zawartego w ZIPie ) bylbym zobowiazany...

Dziekuje i pozdrawiam.

CobraVerde 13.05.2003 00:23

skoro nie miałeś wcześniej zainstalowanej normalnej wersji, więc nie musisz nic nadpisywać - zmień nazwę pliku z huffyuv_ccesp-patch_0.2.2.dll na huffyuv.dll i skopiuj go to C:\Windows\System32.
na wszelki wypadek sprawdź na liście swoich kodeków video czy masz pozycję: Huffyuv lossless codec - jeżli masz to wszystko gra :)
a ustawienia powinny być chyba takie jak na screenie:

CobraVerde 13.05.2003 00:35

Cytat:

CobraVerde, jezeli juz zdazyles sie pobawic re-kompresja z uzyciem Huffyuv, to prosze, podziel sie doswiadczeniem oraz informacja na temat wynikow, po za tym chcialbym znac Twoje zdanie na temat uzycia MPEGDecoder.dll zamiast Mpeg2Dec2.dll - chodzi mi o roznice w jakosci, a dokladniej, czy szybkosc MPEGDecodera, nie jest czasem kosztem jakosci ???
nie miałem okazji się pobawić dłużej tymi bajerami ale z moich pierwszych obserwacji wynika:
- MPEGDecoder.dll jest na moim kompie wyrażnie szybszy (prędkość kodowania wzrosła z 1.6 do prawie 2)
- zmian jakości kodowania narazie nie zauważyłem
- ważne jest jaką wersję AviSynth wykorzystujesz. najlepsza do eksperymentów jest 2.51 ale to beta i nie zawsze działa prawidłowo
- warto się też przyjrzeć nowej zabawce czyli MPEG2Dec3.dll i konwersji YV12
- trzeba na ten temat więcej poczytać ;) możliwości konwersji YUY2 i YV12 są ponoć duże a ja chwilowo nie mam czasu na eksperymenty.

GrzesiekP 26.05.2003 11:31

Sorry ale zadam dyletanckie pytania
1. Gdzie się ustawia rozmiar wynikowy filmu aby zmieścił się na 1 szt DVD-R?
2. Czy cała operacja trwa aż tak długo (ja czekałem 4 godziny i nie wytrzymałem - ATHLON 2000+XP) ?
3. Co robi program DVD2one, że w ciągu 25 minut daje film skrócony do 1 płyty DVD-R ?
Z poważaniem dyletant;)

Gelo_5 26.05.2003 11:50

Film obrabiany DVD2DVD-R zawsze mieści się na 1 płytę.Program automatycznie dokunuje kompresji, jednak można ustawić wartość Birate na taką jak Ci pasuje /nie radzę-program zrobi to lepiej/.Wartośc PASSES nożesz ustawić na 2 lub 3.Jeśli porównasz kopię z DVD2DVD i DVD2One zobaczysz ,że ta pierwsza jest o wiele lepsza i dlatego trwa to o wiele dłużej /CCE to najdłuższa i zarazem dająca najlesze wyniki operacja/.Przyśpieszenie możesz uzyskać - patrz post CobraVerde wyżej, ja jeszcze nie próbowałem i nie mogę podzielić się informacjami.Jedno Ci mogę zagwarantować - będziesz miał SUPER KOPIĘ.

GrzesiekP 26.05.2003 12:18

Zrobiłem za pomocą DVD2one 40 filmów ale używam starego telewizora 25' i widocznie dlatego nie widziałem błędów.
Na co zwrócić uwagę? Jakieś przeskoki może? Czy kwadraty jak w Divx?
A tak z ciekawości pytam, może wiecie jakiego sposobu kompresji używa DVD2one?

CobraVerde 26.05.2003 12:32

poczytaj sobie to: http://forum.divx.pl/viewtopic.php?t=3377&start=0

Gelo_5 26.05.2003 12:49

Lub tutaj http://club.cdfreaks.com/showthread.php?threadid=63353

GrzesiekP 26.05.2003 12:54

dzieki, jestem oświecony w temacie DVD2one i pomimo opisywanej długiej listy wad pozostaję przy nim
juz nie dyletant;)

Robs 03.06.2003 13:08

Cytat:

Gelo_5 napisa***322;(a)
Jeśli porównasz kopię z DVD2DVD i DVD2One zobaczysz ,że ta pierwsza jest o wiele lepsza i dlatego trwa to o wiele dłużej /CCE to najdłuższa i zarazem dająca najlesze wyniki operacja/
Może kilka słów...
CCE opiera się na faktycznym procesie rekompresji, dokonuje re-encodingu na całej wartości bitrate video.
Natomiast 'engine' DVD2One czegoś podobnego wogóle nie wykonuje, tutaj zachodzi tzw. transcoding - gdzie tylko obcinane są wyższe partie bitrate, bez wcześniejszej analizy materiału, bez względu czy akurat dana klatka powinna posiadać conajmniej taką czy inną wartość bitrate. Oczywiście analiza i obliczenia zabierają sporo czasu - na tym właśnie oszczędza DVD2One.
Inną kwestią jest natomiast to, czy taki transcoding jest rzeczywiście wystarczający dla zachowania dobrej jakości filmu. Nie da się ukryć, że różnice między CCE a DVD2One są widoczne właściwie tylko przy zatrzymanym obrazie, porównując identyczne klatki na ekranie monitora. Na TV (do 32cali) naprawdę trudno to zauważyć.

CobraVerde 03.06.2003 13:35

Cytat:

RobsYoda napisa***322;(a)

Inną kwestią jest natomiast to, czy taki transcoding jest rzeczywiście wystarczający dla zachowania dobrej jakości filmu. Nie da się ukryć, że różnice między CCE a DVD2One są widoczne właściwie tylko przy zatrzymanym obrazie, porównując identyczne klatki na ekranie monitora. Na TV (do 32cali) naprawdę trudno to zauważyć.

nie bez znaczenia jest też czas filmu - ok. 120 min. obrazu potraktowane DVD2One wygląda znacznie lepiej niż trzygodzninna epoeja poddana takiemu samemu zabiegowi bo przy krótszych filamch straty na "ściętym" bitrate są znacznie mniejsze. dlatego moim zdaniem transcoding opłaca się stosować przy niezbyt długich obrazach i jeżeli już to lepiej użyć Instant Copy, który to robi bardzo ładnie...

Robs 03.06.2003 13:52

Otóż to.

d@n_007 13.06.2003 14:42

Mam pytanie czy pierwszy proces zrzucanie filmu na twardy trwa okolo 2- 3 godziny??
iDCT, który będzie najlepsze dla mojego atlona 1.2

d@n_007 13.06.2003 21:37

jeszcze jedno.
po przeleceniu prezez dvd2avi, wyskakuje blad.

stanolem przy huffyuv.dll, wystarczy tylko wrzucic do tego katalogu?? czy czeba cos jeszcze robic??(moze przez neigo ten blad mi wyskakuje)

ps. sory za bledy, spieszy mi sie

Czy przerobienie jak trwa 24GODZINY to jest to normalne??

Fafer 24.06.2003 18:52

Może jeszcze w kwestii wyjasnienia dla tych którzy nie widzą różnicy pomiędzi DVD2One i DVD2DVD ta instrukcja dotyczy tylko filmów które nie mieszczą sie na płycie jednowarstwowej :).
Pozdrawiam Fafer

GrzesiekP 25.06.2003 11:26

Panowie coś mi się porobiło z DVD2one.
Do tej pory przetwarzał film w około 10 minut wykorzystując 100% mocy procesora (ATHLON 2000+XP). Po zmianie procesora na ATHLON 2500+XP i uaktualnieniu BIOSu (płyta GIGABYTE GA7-VAXP) teraz obciążenie procesora nie przekracza 15% i czas pracy DVD2one wydłużył się do pół godziny. Co to jest ? Po co ja ten procek zmieniałem?
GrzesiekP

CobraVerde 25.06.2003 11:39

chyba ci się wątki pomyliły ;) - ten jest o DVD2DVD-R

GrzesiekP 25.06.2003 11:44

sorry ale może znasz odpowiedź?;)

Jabba the Hutt 28.07.2003 00:07

Ciekawa rzecz. Mimo iż mam zrippowane VOBy na HDD, to DVD2DVDR 1.50 i tak przeprowadza Rip Process "przelatując" kolejne VOBy. Czy to tylko analiza VOBów czy też jest jeszcze głupi i "rippuje" ponownie płytę, mimo ,że ją ma na dysku ?

Ile najwięcej przebiegów zadaliście CCE ? Ja dałem dla LOTRa 7 passes. 12 godzin to trwało ;)

Pozdrawiam

Jabba

CobraVerde 28.07.2003 09:42

bo ver. 1.50 już chyba nie rippuje płyt DVD w związku z nagonką na producentów tego typu programów w EU. trzeba najpierw zrippować płyte na HDD innym programem...

Jabba the Hutt 28.07.2003 12:10

Cytat:

CobraVerde napisa***322;(a)
bo ver. 1.50 już chyba nie rippuje płyt DVD w związku z nagonką na producentów tego typu programów w EU. trzeba najpierw zrippować płyte na HDD innym programem...
No ale przecież piszę, że on "rippuje" (DVD-Ripping), mimo iż voby ma na dysku. Poza tym z płyty chyba też rippuje tylko, że nie dekoduje DECSS. Dlatego trzeba użyć Decryptera.

Jabba

CobraVerde 28.07.2003 12:43

pisząc "rippuje" nie miałem oczywiście na myśli tylko kopiowania na HDD ale też zdejmowanie zabezpieczeń CSS, RPC itd...

Jabba the Hutt 28.07.2003 22:45

Ciekawa rzecz. Jak zrobiłem ALIENS i zapuściłem potem na Pioneer 444 to pokazywał mi, że napisy są ENGLISH, ale na ekranie były oczywiście polskie, takie jak wybrałem w DVD2DVDR.

Jabba

Jabba the Hutt 29.07.2003 00:00

Może GELO_5 albo Cobra opowiedzieli tu coś jeszcze o MPEG Options w DVD2DVDR ? Gelo kiedyś nawet obiecywał to...

Jabba

Jabba the Hutt 29.07.2003 01:18

Cytat:

pisząc "rippuje" nie miałem oczywiście na myśli tylko kopiowania na HDD ale też zdejmowanie zabezpieczeń CSS, RPC itd...
Cobra, ale nie wpadłeś na to, dlaczego DVD2DVDR przeprowadza DVD -Ripping, nawet jesli pliki (VOBy) leżą już na dysku zrippowane Decrypterem ? Bo to zajmuje mi sporo czasu, nie wiem czemu to tak wolny proces. Leci po wszystkich CELLach. W końcu HDD jest szybszy niż DVD-ROM... Co to moze być ? Jakaś analiza VOBów ?

Jabba

P.S. 7 passes - samo CCE = 12 godzin a jeszcze ten DVD-RIPPING no i operacje IfoEdit...

Jabba the Hutt 29.07.2003 01:24

Cytat:

Jabba the Hutt napisa***322;(a)
Cobra, ale nie wpadłeś na to, dlaczego DVD2DVDR przeprowadza DVD -Ripping, nawet jesli pliki (VOBy) leżą już na dysku zrippowane Decrypterem ? Bo to zajmuje mi sporo czasu, nie wiem czemu to tak wolny proces. Leci po wszystkich CELLach. W końcu HDD jest szybszy niż DVD-ROM... Co to moze być ? Jakaś analiza VOBów ?

Jabba

Coś mi świta, DVD2DVDR chyba w tym czasie tworzy plik M2V, AC3 i SUP ! Czyli jednak coś robi. Ten pliki dotycza już tylko filmu, nie ma tam dodatków. A potem DVD2AVI rusza do pracy ! Tak, to chyba jest to.

Jabba

Jabba the Hutt 30.07.2003 04:27

Może ktoś wyjaśni czym róznią się wersje CCE 2.50 i 2.67 ? Czy wersja 2.67 jest w jakiś sposób lepsza od 2.50 ?

Pozdrawiam

Jabba

CobraVerde 30.07.2003 10:00

hmmm - ver. 2.50 ma mniej ograniczeń "trialowych" w stosunku" do 2.67:
Limitations of test drive: 1. A logo will be inserted in the encoded stream. 2. Encoder control list cannot be saved or loaded. 3. Framewise setting is not available for Quality setting.
w tej pierwszej jedynym ograniczeniem jest tylko "logo" ;)
a jak wieść gminna niesie nie ma dowodów, że nowsze wersje CCE oferują lepszą jakość... różnią się przede wszystkim funkcjonalnością i brakiem starych błędów...

Jabba the Hutt 30.07.2003 12:03

A czy "stare błędy" mają jakiś wpływ na to co robimy (kodowanie) ? Czy też nie przeszkadzają nam ?

Jabba

Jabba the Hutt 30.07.2003 12:20

Zajrzałem do DVD2DVDR 1.50 i przełączyłem go na CCE 2.67. Pojawiła się opcja Tweak Credits z okienkami :
- Max. Bitrate for Credits (do ustawienia)
- Credits start with Chapter (też do ustawienia)

Program proponuje swoje wartości. A więc można tu pomieszać z napisami końcowymi i ograniczyć ich bitrate.

Jabba

CobraVerde 30.07.2003 12:22

Cytat:

A czy "stare błędy" mają jakiś wpływ na to co robimy (kodowanie) ? Czy też nie przeszkadzają nam ?

Jabba

dwa podstawowe błędy ver. 2.50 to:
- wywalanie się na Athlonach (eliminuję się to przez wpis "ResampleAudio..." w AVS)
- błąd CRC przy kodowaniu multipass VBR (eliminuje to CRC_Patch)
o innych nie słyszałem...

Jabba the Hutt 30.07.2003 12:36

Cytat:

dwa podstawowe błędy ver. 2.50 to:
- wywalanie się na Athlonach (eliminuję się to przez wpis "ResampleAudio..." w AVS)
- błąd CRC przy kodowaniu multipass VBR (eliminuje to CRC_Patch)
o innych nie słyszałem...

Ja mam Athlona 2400 XP. Ale sie nie wywala... Przedtem miałem 2000 i też nie. Ale proszę podaj na wszelki wypadek pełny wpis "Resample Audio" to zastosuję .

Czyli co spatchować moje CCE tym CRC_Patch ? Zawsze koduję multipass.. Czy ten błąd objawia sie zatrzymaniem działania programu ?

Pozdrawiam

Jabba

CobraVerde 30.07.2003 12:48

Cytat:

Ja mam Athlona 2400 XP. Ale sie nie wywala... Przedtem miałem 2000 i też nie. Ale proszę podaj na wszelki wypadek pełny wpis "Resample Audio" to zastosuję .

Czyli co spatchować moje CCE tym CRC_Patch ? Zawsze koduję multipass.. Czy ten błąd objawia sie zatrzymaniem działania programu ?

Pozdrawiam

Jabba

te błędy pojawają się rzadko - mi się to przytrafiło, chyba ze 3 razy w ciągu roku...
i wtedy pare godzin kodowania może pójść na marne...
wpis ResampleAudio(44100) dajemy na końcu skryptu AVS i oczywiście tylko kiedy kodujemy w CCE 2.50
a CRC_patch jest w załączniku...

Jabba the Hutt 30.07.2003 12:54

BARDZO DZIĘKUJĘ !!!!

To Resample Audio wprowadzał już chyba do AVS program DVD2DVCD.

Jabba

Jabba the Hutt 05.08.2003 16:04

Taka luźna uwaga - wydaje mi się,że te "ręczne" uruchamianie IFOEdit w DVD2DVDR 1.50 to jest jakiś "bug" w programie. Przecież tam się nic nie dzieje oprócz wybrania plików video,audio,subtitles i chapters oraz katalogu końcowego. Wszystko to program powienien doskonale wiedzieć, bo dane te są wpisywane na poczatku lub pliki te program sam tworzy. To po co się jeszcze pyta ? Moze twórca nie chce się przyznać do błędu ?

Pozdrawiam

Jabba

Zdrapka 09.09.2003 09:07

DVD2DVD-R - problem nie poruszony

Ratujcie. Bo nie wiem co robić.
Wszystko idzie zgodnie z instrukcją (zresztą wszystko do tej pory szło dobrze), aż do momentu gdy IFOEDIT po 82% multiplexingu daje taki komunikat:

"Internal Error. Input Stream buffer too small. Please inform Derrow."

Gdy robiłem filmy z jedną ścieżką dźwiękową i dwoma napisami wszystko szło w porządku. Ale te kłopoty pojawiły się gdy chciałem zrobić film z dwiema ścieżkami dźwiękowymi i czterema napisami.

Dla jasności dodam, że jest to drugi komunikat. Pierwszy ostrzega o zbyt małym buforze wejściowym. Jak się kliknie OK, to pochodzi z kilka sekund i wywala ten drugi komunikat.

Próbowałem znaleźć w IFOEDIT jakieś opcje, które mogłyby zwiększyć ten bufor ale takich nie znalazłem.
Jak rozwiązać ten problem?

niflu 14.09.2003 12:36

Jaśnie oświeceni oświećcie proszę nieoświeconego.
Otoż dopiero wczoraj zacząłem bawić się progsem DVD2DVD-R i mam kilka wątpliwości.

Czy przy zrzucaniu na dysk plików z DVD w zakładce input/output -> VideoTitleSet(s) mam możliwość wybrania tylko jednego VTS_xx czy też program po prostu zaznacza mi widok jednego a ripuje wszystkie?

Jeśli ripuje tylko jeden VTS to czy po zrzuceniu wszystkich (w kopiowanym aktualnie przeze mnie DVD jest ich pięć), CAŁY film zmieści mi się na 1 DVD 4,7?

Teraz pytania poboczne:

Czy jest możliwość zakupu DVD-R jednostr/dwuwar?

Wyczytałem gdzieś że jest już możliwość nagrywania wspomnianych wyżej płytek osmiogigowych. Czy to prawda?

Jeśli tak to jakie modele nagrywarek je wypalą.

Proszę też o wasze subiektywne opinie : Czego lepiej używać DVD2DVD-R czy DVDCloner'a.

Z góry dzięki za odpowiedź.

Gelo_5 28.09.2003 20:18

Po baaaaaardzo długiej nieobecności na forum, dostałem dużo pytań o witaminę do CCE - dla wszystkich do ściągnięcia niżej do CCE 2.66.01.07. Jest tam również witaminka do Adobe Premiere.Myślę,że w przeciągu tygodnia odpowiem na wszystkie maile.Pozdrawiam
DO NIFLU:
"Czy przy zrzucaniu na dysk plików z DVD w zakładce input/output -> VideoTitleSet(s) mam możliwość wybrania tylko jednego VTS_xx czy też program po prostu zaznacza mi widok jednego a ripuje wszystkie?"

1.Program wybiera tylko sam film /pomija dodatki, menu itd../ i napewno zmieści się na 1 DVD

2.Nie słyszałem o DVD dwuwarstwowych do nagrywarek DVD /komuterowych/
3.Płyty 9GB oczywiście są / na jednej stronie 4,7GB i na drugiej 4,7GB/
4.Wszystkie modele nagrywarek
5.To jest topic o DVD2DVD-R to rzecz jasna,że odpowiedź będzie:DVD2DVD

ErCoDeZz 29.09.2003 11:30

Cytat:

Gelo_5 napisa***322;(a)

1.Program wybiera tylko sam film /pomija dodatki, menu itd../ i napewno zmieści się na 1 DVD

Czy istnieje w takim razie program, ktory zrobi film z jakoscia DVD2DVDR+CCE wraz z dodatkami. Dla utrudnienia czesc dodatkow ma zostac wycieta ;)
Dokladnie chodzi mi o zostawienie filmu, alternatywnego zakonczenia oraz menu gdzie mozna to wybrac. Reszta do kosza.

Jabba the Hutt 29.09.2003 11:45

Cytat:

ErCoDeZz napisa***322;(a)
Czy istnieje w takim razie program, ktory zrobi film z jakoscia DVD2DVDR+CCE wraz z dodatkami. Dla utrudnienia czesc dodatkow ma zostac wycieta ;)
Dokladnie chodzi mi o zostawienie filmu, alternatywnego zakonczenia oraz menu gdzie mozna to wybrac. Reszta do kosza.

Poprobuj Instant Copy 8. W opcji Default Disc czy jakoś tak. Mozesz tam wyciąc część dodatków. Czy jakość będzie taka jak CCE ? No zbliżona... W każdym razie lepsza niż DVD Shrink, którym też można to zrobić.

Jabba

Gelo_5 02.10.2003 20:25

Najnowsza wersja DVD2DVD-R to obecnie /3.10.2003/ -1.52.
Ściągnąć ją można ze strony http://www.dvd2dvd-r.de
Trzeba się zarejestrować!

budasty 13.10.2003 17:28

Może się komuś przyda: opis instalacji sterownika huffyuv.dll (pod Windowsem Xp):

Wgrywamy plik huffyuv.dll do F:\WINDOWS\system32

Następnie uruchamiamy Regedit
1. Run (uruchom)
2. Regedit (enter)
3. Znajdujemy poniższą sekcję:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Drivers32

w niej "ctrl F" "VIDC.YUY2" - zmieniamy wartość na huffyuv.dll

restart i mamy zaintalowany sterownik, ustawiamy parametry wg obrazka, ktory wczesniej wkleił CobraVerde.

pozdrawiam, budasty

d@n_007 13.10.2003 21:43

zainstalowalem wszystko ok, ale skad macie ten obrazek, a dokladnie gdzie on sie znajduje( na komputerze)??

budasty 14.10.2003 07:02

Zaznaczasz na pulpicie "Mój komputer", prawy myszki, właściwości, sprzęt, menedżer urządzeń, konrolery dźwięku, video..., video kodeki, właściwości, zaznaczasz huffyuv.dll, ustawienia...

fido2001 15.10.2003 04:51

Czy HYFFYUV.DLL wystarczy zainstalowac tak jak podajecie, czy jeszcze sa jakies dodatkowe procedury aby byl on wykorzystywany podczas rekompresji w CCE ?? Pytajac prosciej, czy po zainstalowaniu automatycznie jest on uzywany, czy trzeba jeszcze gdzies cos wpisac lub dopisac :) ??

Pozdrawiam, Rafal.

PS. I jeszcze jedno; czy dalej uzywac DVD2DVD-R jak do tej pory ?? Tzn. czy w skrypcie AVS pozostawiamy wpis "LoadPlugin.............MPEGDecoder" lub "Mpeg2Dec2.dll" ??

Troszke tego nie rozumiem, skoro Huffyuv bedzie sie zajmowal dekodowaniem, to po co w takim wypadku "MpegDecoder" lub "Mpeg2Dec2" ??
Czy czasem nie zamienia sie tego wpisu na "ConvertToYUY2()" ??

Seksownis 18.10.2003 01:53

Bylby ktos tak mily i wytlumaczyl mi dlaczego praktycznie w kazdej instrukcji do DVD2DVD-R zalecane jest ustawienie w opcjiach MPEG encoder minimalnego bitrateu na 1000kbps?
Dlaczego nie zostawic takiego jak ustawi program np. 3711????

Jabba the Hutt 18.10.2003 07:19

Cytat:

Seksownis napisa***322;(a)
Bylby ktos tak mily i wytlumaczyl mi dlaczego praktycznie w kazdej instrukcji do DVD2DVD-R zalecane jest ustawienie w opcjiach MPEG encoder minimalnego bitrateu na 1000kbps?

Pewnie dlatego,żeby mozna było ustawić MAX bitrate na 7500. Nie należy za to ruszać AVG bitrate. Dokładnie może o tym powiedzieć coś fido2001. Nie będę mu chleba odbierał ;) . Licząc bitrate jego sposobem. MAX pozostaje 7500 ale MIN nie musi być 1000, może być wyższe.

Jabba

budasty 18.10.2003 12:18

Cytat:

Takie ustawienie poleca Mrbass a dlaczego 1000(?), chyba dlatego, że niektore sceny (np. napisy koncowe) nie wymagają wyższego.
Odnsnie sterownika huffyuv.dll o ktory pytał Fido2001 to wystarczy go zainstalować wg opisu aby był wykorzystywany przez CCE.

Robs 18.10.2003 13:01

Cytat:

Jest tak:
czym więcej zaoszczędzimy na niskim bitrate, tym więcej będziemy go mogli później użyć przy scenach które wymagają wysokiego bitrate;
jeśli MIN ustawimy za wysokie - sceny niewymagające wysokiego bitrate będą wyglądały dobrze, ale za to sceny wymagające wysokiego strumienia nie otrzymają już wystarczającego bitrate (bo nie będzie rezerw).
Mam nadzieje, że to zrozumiałe :)

Seksownis 18.10.2003 13:53

Cytat:

Pewnie dlatego,żeby mozna było ustawić MAX bitrate na 7500. Nie należy za to ruszać AVG bitrate. Dokładnie może o tym powiedzieć coś fido2001. Nie będę mu chleba odbierał . Licząc bitrate jego sposobem. MAX pozostaje 7500 ale MIN nie musi być 1000, może być wyższe.
a teraz jeszcze jedno pytanko czemu max pitrate ma byc 7500 - czemu nie wyzsze??

Cytat:

czym więcej zaoszczędzimy na niskim bitrate, tym więcej będziemy go mogli później użyć przy scenach które wymagają wysokiego bitrate;
Juz wszystko kuma i bardzo dziekuje az odpowiedz.

PS
Czekam jeszcze na wypowiedz fido2001 dotyczaca obliczania bitrateu jego metoda:)

fido2001 18.10.2003 19:43

o jejku ;)

chyba opisze swoja metode w jakims pliku textowym i bede wklejal to ze schowka.....:)

...wyliczamy AVG ( sredni bitrate ) dla naszego filmu lub bierzemy tek, ktory wyliczy nam DVD2DVD-R i szukamy odpowiedniego mnoznika, ale tak zeby wynik dal 7500 ( MAX ). A pozniej tak samo poprzez ten mnoznik dzielimy AVG i otrzymujemy ( MIN ). DVD2DVD-R zawsze uzywa wspolczynnika 1.5, ale czasami nie jest to wskazane. Maly bitrate dla MIN ( 1000 ), jest wg mnie niezbyt bezpieczny, w kilku przypadkach dal mi mniej pozytywne osiagniecia...

Przyklad : Average = 3995

3995 * 1,88 = 7510,6 ( mazna obciac koncowke i wpisac po prostu 7500 )

i dalej : 3995 / 1,88 = 2125

no i gotowe : MIN=2125 AVG=3995 MAX=7500

Ja szukam sobie mnoznika metoda prob i bledow i zgaduje przez ile pomnozyc, aby otrzymac wynik jak najbardziej zblizony do 7500.
Z moich szperan po doom9 oraz zasiegnieciu informacji u mrbassa wychodzi na to, ze z doswiadczenia wielu ludzi oraz specyfikacji formatu MPEG2, gorna wartosc 7500 jest w zupelnosci wystarczajaca dla nawet najbardiej zlozonych scen oraz tak zwanego HighMotion. Z ocen subiektywych wynika, ze nie zauwazano najmiejszej nawet roznicy, zwiekszajac bitrate.....

Pozdrawiam, Rafal.

Robs 18.10.2003 20:25

Cytat:

Ja szukam sobie mnoznika metoda prob i bledow i zgaduje przez ile pomnozyc, aby otrzymac wynik jak najbardziej zblizony do 7500
hehe, a nie prościej podzielić MAX przez AVG? :)
MAX/AVG=wsp
MIN=AVG/wsp

fido2001 18.10.2003 22:14

no pewnie ze tak :):):) chyba cos mnie zamroczylo ;)

fido2001 19.10.2003 09:39

budasty, a nie trzeba czasem dodac w skrypcie AVS linijki :

ConvertToYuY2()

zeby Huffyuv byl wykorzystywany ??

budasty 19.10.2003 10:24

Cytat:

budasty, a nie trzeba czasem dodac w skrypcie AVS linijki :

ConvertToYuY2()

zeby Huffyuv byl wykorzystywany ??

W helpie do patcha nie ma wzmianki o dopisywaniu do skryptu AVS, dlatego sądze że wystarczy go zainstalować i ustawić w settings aby przy konwersji "ConvertToYuY2" było to wykorzystywane domyślnie.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:55.