![]() |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Nie wiem jak ma się karta dźwiękowa PSX do ówczesnych na PC, więc na ten temat się nie wypowiem - nie ma to natomiast nic wspólnego z RAM. Cytat:
StraCraft w wersji na N64 możesz sobie sprawdzić. Jest "gdzieś" beta. Cytat:
Ale ja się nie znam, więc kto tam wie. Pomysł w każdym razie już zgłaszany. |
Ale Psx miał jednak za mało ramu bo naprzykład porównując Psone z N64 i Pc gry Quake 2, wersja Psx nie miała np. wybuchających beczek (musiało zabraknąć miejsca w pamięci operacyjne bo autorzy napewno by o tym niezapomnieli )wersja psx Dune 2000 grafika polygonalna, a wersja Pc bitmapowa (lepsza,szczegółowa),Doom,Doom2 mimo takiej samej budowy leveli,wersja Psx była pocięta z detali i texstur i niebyło map13 miasta,w Duke nukem 3d i Xcom brakowało niektórych dzwięków otoczenia w tle, niebyło konwersji Unreal i Starcraft (a miały być) itd.Mam jeszcze jedną małą prośbe do Ffgrievera - mógłbyś dodać obsługe obrazu Psxpsp eboot do Ps2psxe?
|
Cytat:
Przykład: Mamy np. scenę w Vagrant Story z żoną, gówniarzem i polaną z drzewem na środku. Wszystkie bitmapy, obiekty i ich tekstury nie zmieszczą się do VRAM, więc np. Winiarnia jest wyrzucana i w to miejsce wchodzą tekstury nieba, drzewa, podłogi, strojów bohaterów. Scenka się kończy, wywalane jest wszystko co było potrzebne do odegrania tej scenki a jest już zbędne i zastępowane czymś innym. Swapowanie. ;] Cytat:
Na PSX standardem są 4 i 8 bitowe grafiki, 16 i 24 to luksus bo bardzo dużo zajmują i zwykle tylko pełnoekranowe menu się w ten sposób robi. ;] na PC nie było takich ograniczeń. Oczywiście mówimy o "późnym PC" bo kiedy startował PSX, to wszyscy zbierali szczęki z podłogi na widok Virtua Fighter. :D Cytat:
Cytat:
Ogień "świeci" ponieważ masz na np. pochodni sferę z light soursing. Nie wiem czego używali do animacji wody, ale kiedyś nie było pixel shaderów i nawet PS2 żadnego nie obsługuje (dlatego np. woda na Xbox'ie prezentuje się znacznie lepiej). PSX podobno 300000, ale ja bym to raczej między bajki włożył, razem z PS2kowym 60000000. Dużo zależy od silnika, jak będzie do dupy to nawet jeśli konsola będzie w stanie pociągnąć deklarowaną liczbę to silniku nie będzie stanie. ;) |
Żeby tak można było sumować te megaherce, to świat byłby lepszy ^^.
Niestety nie jest to możliwe. Procesory VU są wysoko wyspecjalizowanymi jednostkami do obliczeń na wektorach, które w zasadzie w ogóle się tutaj nie przydają (odrobinę przy GTE). IOP ma za zadanie zawiadywać dostępem do urządzeń I/O, ale nawet z tym niezbyt sobie radzi. GPU jest dość mocny, ale to nie ma znaczenia. Z grafiką PSX radzi sobie bez problemu, to emulacja procka pochłania najwięcej zasobów. A to, że jedni podają 294 a drudzy 299 (czy nawet 301) dla EE to nie problem. Wszyscy mają rację. W różnych modelach konsol taktowanie właśnie tak się różniło. |
Ale teraz to się też tyczy iso,img lub bin odpalanych w Ps2psxe(za pomocą ccd) jak i konwertowanych do postaci eboot na emu. psx w psp - gra na tych emulatorach nie ma scieżek audio bo na epsxe gro???
|
Cytat:
|
Zdrawstwujtie mam pare następujących pytań:
1.Potrafi może ktoś rozwiązać ten problem:"Gierkę z Psx Alien Trilogy wypaliłem w Nero z szybkością 8x ( moja nagrywarka niżej nie zejdzie ) i odpalam na Ps2 za pomocą Swapa , gra się uruchamia , jest filmik , póżniej pokazuje się menu ale bez muzyki , póżniej pierwszy level - tak samo nie ma muzyki CD-AUDIO . W setupie wszysko okey - włączona muzyka i dżwiek . Tak samo dzieje się w grach - Mortal Kombat Trilogy , Alien Resurrection , Ufo Defense itd . Nie ma muzyki CD-AUDIO , bo taka samplowana jest , w naprzykład Mortal Kombat 4 czy Silent Hill . Myślałem że z nagrywarką coś nie tak , póki nie nagrałem Raymana , tam też muzyka CD - Audio a działa . Sprawdziłem w emulatorze epsxe 1.7.0 na komputerze te gry i wszystko działa - jest muzyka , więc obrazy nie są uszkodzone . Jeszcze jedno jak uruchamiam te gry bez swapa to konsola wykrywa je jako CD-AUDIO i wszystke tracki działają , to czemu nie działają w szasie gry?"I ta sama sytuacja jest w emu. Ps2psxe jak i w emu. PsxPsp, sprawdzałem pliki ccd obrazów img i iso - ścieżki audio są podane. 2.Psone miał tylko 2Mb ramu więc zastanawia mnie to jak gry mieściły się w tak znikomej ilości pamięci, a zastanawia jesze bardziej że niektóre pecetowskie odpowiedniki potrzebowały 16,32 mega + dysk twardy (który i tak ciągle brzęczał). Stosowano jakąś super kompresje w locie z cd? 3.Z różnych żródeł dowiadujemy się że Cpu Ps2 Emotion Engine ma 300 mhz (tu niektórzy podają 294 a inni 299)tylko że w jego wskład wchodzą R5900 który ma chyba 300mhz??? + FPU ???mhz + dwa VU które mają po 150 mhz + Image dekoder ??? mhz i I/O Procesor ???mhz.Chodzi mi o to że po zsumowaniu mocy i szybkości pracy wszystkich procesorów w EE a zwłaszcza R5900 i 2-óch VU powinno być więcej megaherców? 4.Czy R5900 jest zmodyfikowaną wersją procesora R3000, R4000 czy R8000 i czy jest on kontabilny z R4000? 5.Ile oteksturowanych, oświetlonych i ze wszystkimi efektami graficznymi (niebo,ogień,woda) polygonów na sekunde potrafi wygenerować Psone i Ps2? 6.Ffgriever jeśli dalej będziesz rozwijał emulator Ps2psxe to mógłbyś dodać opcje regulacji rozmycia i szczegółowości tekstur(w miare możliwości rzecz jasna)?Jeśli bedziesz miał chęci i czas. |
Dreamcast całkiem nieźle sobie radzi z emulowaniem PSX(bleemcast), także PS2 z lepszym procesorem i większą ilością ramu powinien całkiem nieźle się spisywać. O ile ffgriever dalej będzie go rozwijał;)
|
FFGV - mam pytanie może nie związane z ps2psxe ale czy mógłbyś zrobić "szybki port" jakiegoś emulatora J2ME? Tutaj nie jest wymagane dużo optymalizacji a moglibyśmy zyskać np. operę mini dla ps2! :D
Ot chociażby PhoneME SDL for Wiz SDL jest już przeportowany dla PS2, szkoda tylko że Wiz ma procesor ARM nie MIPS, Dingoo (architektura MIPS) ma jakiś emulator javy dla Dinguxa ale chyba nie w SDL. |
Ok. Tutaj jeszcze o tym nie pisałem ;)
Z kilku powodów:
|
Bo:
1. Bez chipa odpalisz wyłącznie oryginalne kopie gry 2. To nie jest tak ściśle mówiąc emulacja wbudowana, a dzięki emulatorowi można m.in. wczytywać grę i savey z pendrivea, mamy dodatkowo wygładzanie tekstur itp... 3. 4 teh lulz |
Zajrzalem na poczatek tematu i nadal nie rozumiem, wiec uprzejmie prosze o odpowiedz na pytanie:
Po co pisac emulator PSX na PS2, skoro PS2 ma natywnie wbudowana obsluge gier z PSX? |
Co byś powiedział żeby zamiast wyliczać sumy dodać to jako parametr/opcję (mode1, mode2 itd.)? No chyba, że to tylko ta jedna jedyna gra ma takie problemy.
|
Cytat:
|
Może jeszcze sprawdzić obraz w Ecc Regen czy nie zawiera jakiś błedów, u mnie działa spolonizowany Silent Hill w Ps2psxe, tylko jak jest włączona opcja wygładzania tekstur to obiekty mają jasną otoczke, ale to samo się dzieje w wbudowanym emulatorze Psone w Ps2 jak i z eng. wersją.Ta gra ma jakiś specjalny tryp wyświetlania graficznego nie wspułpracujący z smoothing textured Ps2?
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:49. |