![]() |
Cytat:
To się tyczy niemal wszystkich gier na dowolne emulatory i konsole. Niemal, ponieważ niekiedy, jak np. w FF12 PL, dokonywane są dosyć poważne zmiany w kodzie, a czasem dodawany loader (pisany scenowymi SDK, więc różnie bywa z kompatybilnością). |
Mam małe pytanie : sprawdzał ktoś może jak działają FF VII i FF IX w polskim tłumaczeniu?
i mam małą prośbę do samego mistrza ffgriever-a : Mógłbyś dać do emulatora polski tekst w pliku readme ? Na psx-scene.com jest tylko angielska wersja :) |
Przepisywanie czegokolwiek z PSP wcale nie jest aż tak łatwe. Obie konsole łączy procesor MIPS (a nawet dwa, w tym każdy o podobnej mocy jak ten w PS2) i niewiele ponadto. Do tego sama architektura mips jest różna w obydwu platformach (różnice nie są wielkie, ale są. nawet w obrębie samego zestawu instrukcji).
PS. Jest nowy preview w wersji 192 ze sprzętową emulacją dźwięku, ale tam jeszcze więcej nie działa jak działa. Niektóre gry jednak przyspiesza od 30fps do pełnych 50, więc można chociaż obejrzeć. Z kilkoma grami działa już idealnie, ale większość ma problemy. |
Ntsc Alien Resurrection od 20 (gdy się dzieje dużo na ekranie) do 60 fps, drobne błedy w grafice (znikające tekstury,pojawiające i nakładające się szybko na siebie jakieś obiekty na horyzoncie których powinno niebyć) i większe w dzwieku (zacinanie i powtarzalność tych samych dzwieków) ale da się grać.
Ntsc Quake 2 od 30 do 60fps, to samo co wyżej tylko mniej. Ntsc Silent Hill od 20 do 60fps, trzeba wyłączyć filtrowanie tekstur bo inaczej wszystko otacza jakaś biała poświata. Generalnie całkiem niezły emulator choć wymaga dopracowania i nareście można uruchamiać gry psxa z usb, nic tylko wyczekiwać emulatora Nintendo 64 (wystarczyło by przepisać DaedelusX64_R729 z Psp), może ktoś się podejmie. Dzięki Ffgriever. |
Cytat:
|
Nie chcę bawić się w jasnowidza ale moim zdaniem emulator będzie rozwijany... w wolnych chwilach i w przypływie chęci :D
|
Z tego co się orientuję, był emulator GBA na Ps2... więc po co kolejny, lepiej się skupić na jednym projekcie ;) (Chyba że to był emulator zwykłego GB, nie pamiętam :P)
Chrono Tigger chyba też był na PSX'a nieprawdaż?:D A apropo rozwijania emulatora, też jest pytanie jak szybko będzie rozwijany ;) Przecież może być rozwijany nawet przez następne 10 lat, a następny relase może być za 3-4 lata :P |
Cytat:
Cytat:
Więc można stracić sporo to coś się przeszło a potem powiedzieć na cały regulator w domciu k***a i tyle z naszego grania. Zresztą dzwięk też pozostaje wiele do życzenia, ale można przeżyć... Cytat:
Cytat:
|
Nie robię takich przymiarek. Głównie ze względu na to, że nie mam zielonego pojęcia o GBA. Prościej byłoby przeportować jakiś z istniejących emulatorów. To nie problem (problem jednak w tym, żeby to działało sensownie). Jeśli chodzi o emulację, to PS2 do emulowania czegokolwiek wymaga włożenia sporej pracy w optymalizację. Zwróćcie uwagę na np. emulator SNESa, który na PS2 mocno tnie się na niektórych grach (te porty od ragnaroka - chociaż w większości działa dobrze). A można by powiedzieć, że to niecałe 4MHz do emulacji, więc w czym problem... W każdym razie nie ma tak łatwo. Choćby niby głupia funkcja przesuwania tła w trybie software'owej grafiki jest cholernie wolna. W trybie sprzętowym byłaby banalna i super szybka, ale tutaj problemem są niektóre inne właściwości snesa. A to tylko jeden przykład!
A wracając do ps2psxe. Grać w niektóre gry już można. Przy niektórych trzeba nieco pobawić się ustawieniami żeby wyglądało lub działało to sensownie (dość ważne jest odpalanie gier PAL w trybie PAL i gier NTSC w trybie NTSC oraz często wyłączenie filtrowania dla sprite'ów). Lepsza, szybsza i (mam nadzieję) bardziej kompatybilna emulacja dźwięku jest już w drodze, ale nieco to jeszcze potrwa. Są też gry, które w kilku miejscach działają tragicznie wolno, by w innych wyciągać 100% i działać bez większych bugów... Ale macie rację. Póki co, jest to jeszcze ciekawostka. PS. W większość moich ulubionych gier jestem już w stanie spokojnie na tym emulatorze zagrać, bez większych problemów graficznych, dźwiękowych czy spowolnień. |
Cytat:
Cytat:
Generalnie z graniem to sobie można odpuścić ale tak realnie narazie, w przyszłości kto wie, jeśli FFG bedzie miał siły,chęci i ten czas na bawienie się to może kiedyś się uda :)) Ciekawe ile czasu by mu zajeło zrobienie EMU GBA na ps2,jesliby miał takie przymiarki ??:D |
Już lece do muzeum kupić oryginał :P A tak serio wole poczekać pół roku :P
|
Kupić oryginał i odpalić go w trybie PSX :] Albo nie marudzić i czekać nawet następne pół roku na kolejną betę :P
|
Bios 1001 Crash 1 wersja ntsc i ustawienie o emulacji dźwięku i ścinało jest na to jakaś rada ? :p
|
A jak można emulować gry z PSX nie emulując ich? Nawet sama PS2 wirtualizuje PSXa. To jest czysty emulator, który działa w "trybie PS2". Niemożna zrobić emulatora PSX na PS2, który działałby w "trybie PSX". Jest to fizycznie niewykonalne i było już o tym sto razy na forum. :P
Jak może być oparty o ePSXe który jest na x86, a PS2 to Mips R5900 (zresztą tutaj nie chodzi już nawet o architekturę, ale całe zupełnie inne środowisko)? Poza tym, mamy do dyspozycji tylko 32MB RAM i CPU 300MHz! Cholernie mało. Samo Sony uznało, że nie ma sensu tego rozwijać i jedyne gry na PSBBN jakie były to te, które mieszczą się całe w 2MB RAM PSXa, zapewne też starannie dobrane. ;) Także ten projekt jest szczególny i to że ffg udało się zmusić część gier do niemal 100% emulacji jest dużym osiągnięciem. |
Cytat:
Przetestowałem: Crasha 1,23 taka składanka w wersji ntsc i ścina crasha 1 i 3 odpaliłem Silent Hill są bugi w grze, tzn postać ma kwadratową poświate i drzewa też sa nie naturalne, zapewne to bugi z emulatora. Odpaliłem Abe Exodusa i Oddysee filmiki się nie włączają wogóle i generalnie są bugi niezłe, w menu w grze itd. Odpaliłem Blood Omena i gra nawet zasówała jak to proste rpg, ale też na dzień dobry bugi, chociaż filmiki były znośniejsze niż u reszty gier. Emulator testowałem na biosie 7502 i 7001 bez znazenia i raczej puki co można traktować go jak ciekawostkę niż branie się za granie. Już lepiej włożyć płyte do konsoli...no mówi się trudno...ale można grać heh :)) Fajnie by było jakby się dało stworzyć wirtualną kartę pamięci jak w OPLu i normalnie sejwy by mogły się jakoś tak zapisywać, ale i tak one śmiesznie malo miejsca zajmują jednak, zawsze to jakiś extra dodatek :))) ps. Ciekawi mnie gdyby emulator był oparty na epsxe w wersji 1.7.0 to czy lepiej by to wszystko chodziło? |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:48. |