Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Domowy sprzęt Audio/Video (nagrywarki, odtwarzacze DVD, Blu-ray, odtwarzacze sieciowe, TV) (https://forum.cdrinfo.pl/f108/)
-   -   Jaki telewizor HD? (https://forum.cdrinfo.pl/f108/jaki-telewizor-hd-67298/)

jesi 17.04.2014 21:28

Ja bym nie brał Samsunga z innego powodu... bojkotuje go ostatnimi czasy i aktualnie nie posiadam w domu żadnego sprzętu tej marki :) Po co paść giganta dzisiejszej elektroniki użytkowej. Produkuje coraz gorszy sprzęt w innym papierku (mam na myśli ten sam sprzęt pod względem technologicznym). Jak ktoś produkuje wszystko to wiadomo na jakim jest poziomie. Wiadomo, jedna opinia nic nie zmieni w tej kwestii, no ale może coś uświadomi innym :)

nimal 17.04.2014 21:29

z TV Samsunga najbardziej mi pasuja Toshiba i Sharp :szczerb:
tak na serio - niedawno kuzaj nabyl Toshibe i jakosc obrazu mnie po prostu powalila (model niestety mi nie znany, ale i tak wieksza przekatna)
co ciekawe, mimo, ze obie wspomniane firmy ciesza sie uznaniem to jak sie idzie do sklepu jakos obraz najlepiej wyglada na Szajsungach... pewnie kwestia nastaw

podlacze sie, bo za niedlugo tez stane przed wyborem podobnego urzadzenia (32", ew. max 36")
tylko dla mnie - 3D i funkcje smart (takze WLAN i DLNA) sa nieistotne (podlacze micropc pod HDMI), natomiast chcialbym CEC na HDMI

andy 19.04.2014 07:46

Jeżeli nie te modele samsunga, to co? Jaka firma, jaki model i dlaczego?

Do listy wymagań chciałbym jeszcze dodać brak smużenia przy szybkich scenach.

- Deckard - 19.04.2014 09:34

Wąskie ramki teraz maja prawie wszystkie.
Ja mam Soniaka i jestem zadowolony dlatego zobacz w sklepie dla idiotów Sony

KDL-32W656 ew LG 32LA620S [całkiem wporzo jak za tę kase]

Albo rozbij świnkę skarbonkę i zobacz PANASA TX-L32ET5

ed hunter 19.04.2014 09:36

Dla mnie 32" FHD dobre jest z 2 metrów, 37 z trzech... mały pokój? :hmm:

Pierwszy 19.04.2014 10:52

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1280867)
Co polecacie z 32"?
Co wymagam?
- DLNA
- WLAN
- DVBT
- wąskie ramki
- nieskazitelna jakość obrazu
- energooszczędność
- FHD

Cena do 1.8k PLN

Do listy wymagań chciałbym jeszcze dodać brak smużenia przy szybkich scenach.

taki tv nie istnieje

andy 19.04.2014 17:24

@Pierwszy poczekaj aż Apple zacznie robić TV :D ||

Tak serio to interesuje mnie jak najlepsza jakość obrazu jak i samego TV.

@Deckard jaka jest przewaga modeli które podałeś nad tymi szajsungami?

czechoj 19.04.2014 17:37

andy może Philips 32PFL5008H/12?, ja mam obecnie Philips tyle, że wyższy model, jestem bardzo zadowolony. Świetna funkcja Ambilight, masz wrażenie, że obraz jest większy a do tego podświetlony od tyłu.

andy 19.04.2014 21:54

Jeżeli chodzi o kwestię wyboru przekątnej to należy ją dobierać tak jak jest opisane tutaj?
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2014300.html

Cytat:

Przy wyborze wielkości ekranu telewizora powinniśmy się kierować odległością, z jakiej później będziemy na niego patrzeć. Właściwie dobrana odległość to taka, z której podczas patrzenia na ekran nie są widoczne piksele, czyli pojedyncze elementy, z których tworzony jest obraz. Dzięki temu mamy wrażenie realności tego, co oglądamy w odbiorniku TV.
Przy oglądaniu telewizji o standardowej rozdzielczości PAL przyjmuje się zasadę, że na każde 10 cali przypada 1 m bądź też odległość widza od ekranu powinna być równa sześciokrotności jego wysokości. Od kiedy jednak pojawiły się inne rozdzielczości przesyłanego sygnału, nie można kierować się tą regułą.

Współcześnie istnieją dwa parametry wskazujące optymalną odległość od ekranu. Pierwszy jest zdolnością oka ludzkiego do rozróżniania szczegółów i równa się w przybliżeniu 1 minucie kątowej (tzn. punkt 0,3 mm widoczny jest z odległości 1 m, 1,5 mm z 5 m, itd.). Drugi parametr to wielkość piksela w danym telewizorze, która zależy od przekątnej ekranu i natywnej rozdzielczości.
Oto przykładowe obliczenie optymalnej odległości dla telewizora o ekranie 37***8221; o rozdzielczości HD 720p:

1) najpierw musimy znać wysokość TV; tutaj przy ekranie 37***8221; jest ona równa 18***8221; (1 cal = 2,54 cm), czyli 46 cm;

2) uzyskany wynik, czyli 46 cm należy podzielić przez 720p (oprócz tego może być jeszcze 1080p dla rozdzielczości Full HD), co daje 0,64 mm (wysokość piksela);

3) ponieważ widzimy punkt 0,3 mm z odległości 1 m, łatwo obliczyć, że 0,64 : 0,3 = 2,1333...

Uzyskany wynik to ilość metrów, z jakich powinniśmy patrzeć na ekran 37***8221; o rozdzielczości HD 720p.

- Deckard - 19.04.2014 22:52

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1281042)
@Pierwszy poczekaj aż Apple zacznie robić TV :D ||

Tak serio to interesuje mnie jak najlepsza jakość obrazu jak i samego TV.

@Deckard jaka jest przewaga modeli które podałeś nad tymi szajsungami?

Napisałem Ci, dla mnie szajsung nie istnieje przez awaryjność i te sztuczne kalibrowanie obrazu w sklepach,
jak dla mnie jakość obrazu na LG jest dużo lepsza niż szajskach

andy 30.04.2014 18:34

Kupiłem jednak Szajsunga. Wybrałem model UE32F6400. W media był za 1609 zł.

nimal 30.04.2014 20:48

no to oby Ci sluzyl :D

andy 30.04.2014 20:52

Wyczuwam ironię :-P

nimal 30.04.2014 21:13

nie, ironii brak
sam w tej chwili mam za plecami TV Samsunga (nie moj) i dziala :)
sam tez sie zastanawiam co kupic
i Samsung, mimo, ze jakis wewnetrzny glos mi mowi, zeby wziasc Toshibe, ma pare zalet - popularnosc i dostepnosc soundbarow, ktore na bank beda w pelni wspolpracowac

andy 30.04.2014 21:36

Na razie jestem bardzo zadowolony :-)
Obraz świetny choć wymaga jeszcze dokładnej kalibracji żeby wyciągnąć z niego 100%.

DLNA śmiga rewelacyjnie. Filmy i muzyka z maliny lecą rewelacyjnie.

Sterowanie głosem moim zdaniem jest zbędne w obecnej postaci - pilotem obsługa jest o wiele szybsza.

YouTube chodzi świetnie. Jest też m. in. Skype ale nie testował.

Ma nagrywanie materiału na dysk po USB - tez nie testował.

Fifa na nim wygląda rewelacyjne :-D

Jeżeli planujesz zakup 32" do 1.8k to bierz pod uwagę ten model.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:26.