Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Alternatywne przeglądarki internetowe - newsy, problemy, porady... (https://forum.cdrinfo.pl/f113/alternatywne-przegladarki-internetowe-newsy-problemy-porady-39686/)

Kris 20.10.2006 09:41

Cytat:

Napisany przez REi
(...)Opera ma wszystko co mi potrzeba i jest szybsza od FF a co do rozsypujacych sie stronek - mi sie nie zdazylo, a wszystkie podobne problemy sa co build poprawiane - wystarczy zglosic problem do developerow. Jezeli stronka sie rozsypuje to jest to wina jej kodu a nie opery :P

Zgłaszałem bodajże pięć razy... nic z tego.

loki7777 20.10.2006 10:02

ja tez wole opera, ale faktycznie pare stron sie sypie, problem z gmail itp. ale i tak jej uzywam, dla odmiany brat uzywa FF, a z Megaupload sciagam IE(tylko do tego go uzywam:)

andy 22.10.2006 14:52

Cytat:

Napisany przez REi
Opera ma wszystko co mi potrzeba i jest szybsza od FF a co do rozsypujacych sie stronek - mi sie nie zdazylo, a wszystkie podobne problemy sa co build poprawiane - wystarczy zglosic problem do developerow. Jezeli stronka sie rozsypuje to jest to wina jej kodu a nie opery

Je***380;eli piszesz o Operce na x86 to si***281; nie zgodz***281;. Robi***322;em u siebie testy wydajno***347;ci Operetki i Liska. U mnie minimalnie Lisek by***322; szybszy :)

mgit 22.10.2006 21:21

Cytat:

Napisany przez @ndy
Tak się prezentuje Internet Exploit 7:

http://img361.imageshack.us/img361/3811/ie7wd2.th.png

Aby zainstalować IE7 trzeba potwierdzić autentyczność systemu Windows.

A nie prawda :D

Umnie jak chciało sprawdzać legalność firewall zapytał czy zezwolić na dostep do neta dałem nie i IE7 się zainstalował z komunikatem że wsio ok, i że sprawdzanie przeszedł z wynikiem pozytywny :szczerb:

IE7 nawet daje rade, wprawdzie nie jest to Operka, ale ...

Kto wie czy się nie przesiąde jak wyjdzie PL :D

Pawel_k 22.10.2006 22:54

ja zauwazylem ze po uzyciu nowego IE spybot znow zaczal znajdywac szpiegujace ciasteczka na komputerze wiec wg mnie bill sie nie postaral :|

andy 23.10.2006 00:25

@PawelK u mnie instalacja IE7 to tylko uaktualnienie systemu i ewentualnie wchodzenie na M$ Update.

Joe_Doe 23.10.2006 06:18

Cytat:

Napisany przez @ndy
@PawelK u mnie instalacja IE7 to tylko uaktualnienie systemu i ewentualnie wchodzenie na M$ Update.

Tak jak u mnie. Gdyby Update dalo sie robic Opera, to wogole nie uzywal bym IE.

REi 23.10.2006 07:37

Cytat:

Napisany przez @ndy
Jeżeli piszesz o Operce na x86 to się nie zgodzę. Robiłem u siebie testy wydajności Operetki i Liska. U mnie minimalnie Lisek był szybszy :)

Juz ci to kiedys pisalem - na twoje testy zbyt duzy wplyw mial czas odpowiedzi servera - w testach gdzie wyeliminowano ten czynnik opera szybciej pobierala oraz szybciej renderowala stronke, poza tym szybciej generowala elementy java. Czy opera jest lepsza? Tak i przyznaja to nawet userzy FF, to Opera miala pierwsza przegladanie w zakladkach (jeszcze FF wtedy nie bylo - lol), gesty myszy, download menager z mozlwoscia wznawiania. Dlaczego wiec nie jest tak popularna jak FF? Po prostu przez 99% czasu swojego istnienia byla platna a ludzie lgna do tego co free wiec nie zdazyla wyksztalcic rzeszy fanow a fanboje FF nie chca zobaczyc ze Opera jest pod wieloma wzgledami lepsza od ich kochanej przegladarki a przegrywa tylko na polu... kompatybilnosci z IE.

andy 23.10.2006 09:19

Cytat:

Napisany przez REi
Juz ci to kiedys pisalem - na twoje testy zbyt duzy wplyw mial czas odpowiedzi servera - w testach gdzie wyeliminowano ten czynnik opera szybciej pobierala oraz szybciej renderowala stronke, poza tym szybciej generowala elementy java.

Mo***380;e i w testach gdzie ka***380;dy element by***322; testowany oddzielnie operka by***322;a lepsza. Jednak szybko***347;***263; przegl***261;darki liczy si***281; w pobraniu i wy***347;wietleniu ca***322;ej stronki. U mnie przy takim te***347;cie wygra***322; Firefox.
Cytat:

Napisany przez REi
Czy opera jest lepsza? Tak i przyznaj***261; to nawet userzy FF, to Opera mia***322;a pierwsza przegladanie w zak***322;adkach (jeszcze FF wtedy nie bylo - lol), gesty myszy, download menager z mozlwoscia wznawiania.

Patrzysz przez perespektyw***281; co by***322;o pierwsze.
Obecnie Firefox posiada wi***281;sze mo***380;liwo***347;ci konfiguracyjne ni***380; Operka. Ma Taby, Gesty, za***isty filtr antyreklamowy (nie to co jest obecnie w Operze) i co sobie jeszcze wymy***347;lisz.
Cytat:

Napisany przez REi
Dlaczego wiec nie jest tak popularna jak FF? Po prostu przez 99% czasu swojego istnienia byla platna a ludzie lgna do tego co free wiec

Opera zawsze mia***322;a problemy z wy***347;wietlaniem poprawnie stronek (pisanych oczywi***347;cie zgodnie ze standardami). Dlatego wielu ludzi nie chcia***322;o si***281; na ni***261; przesi***261;***347;***263;. Od czasu kiedy Opera jest darmow***261; przegl***261;dark***261; nie zauwa***380;y***322;em za***istego wzrostu jej u***380;ywania (nie pisz***281; o ilo***347;ci ***347;ci***261;gni***281;tych kopii Opery). Ca***322;y czas to Firefox zdobywa rynek.
Cytat:

Napisany przez REi
fanboje FF nie chca zobaczyc ze Opera jest pod wieloma wzgledami lepsza od ich kochanej przegladarki a przegrywa tylko na polu... kompatybilnosci z IE.

Nie ma czego***347; takiego jak kompatybilno***347;***263; z IE. Internet Exploit nie jest ***380;adnym standardem ***380;eby by***263; z nim kompatybilnym.
Napisz konkretne fakty, kt***243;re czyni***261; Operk***281; lepsz***261; ni***380; Firefox.

Mich@ł 23.10.2006 09:21

Ehh..
Znowu wojna FF vs. Opera :P

pablocoo 23.10.2006 10:31

Uzywalem przez dosc dlugi czas FF, przesiadlem sie na Opere, ktorej tez dlugo uzywalem.
Kiklka miesiecy temu wrocilem do FF.
Ale nie bede sie klocil, ktora przegladarka jest lepsza :)

loki7777 23.10.2006 10:59

Dla kazdego cos fajnego.Obie sa dobre, tylko wybor zalezy od konkretnego uzytkownika

REi 23.10.2006 11:20

Cytat:

Napisany przez @ndy
Może i w testach gdzie każdy element był testowany oddzielnie operka była lepsza. Jednak szybkość przeglądarki liczy się w pobraniu i wyświetleniu całej stronki. U mnie przy takim teście wygrał Firefox.
Patrzysz przez perespektywę co było pierwsze.
Obecnie Firefox posiada więsze możliwości konfiguracyjne niż Operka. Ma Taby, Gesty, za***isty filtr antyreklamowy (nie to co jest obecnie w Operze) i co sobie jeszcze wymyślisz.

Ja mowie o wyswietlaniu calej www a filtr anty-rekalmowy jest rownie dobry.
Cytat:

Napisany przez @ndy
Opera zawsze miała problemy z wyświetlaniem poprawnie stronek (pisanych oczywiście zgodnie ze standardami).

Opera nigdy nie miala problemow z poprawnymi (zgodnymi ze standardami) stronkami. Chyba ze wymysly MS odnosnie skladni HTML sa dla ciebie standardami?
Cytat:

Napisany przez @ndy
Od czasu kiedy Opera jest darmową przeglądarką nie zauważyłem za***istego wzrostu jej używania (nie piszę o ilości ściągniętych kopii Opery). Cały czas to Firefox zdobywa rynek.

FF tez nie ma jakiegos super kawalka rynku - jezeli dla ciebie ilosc = jakosc to wychodzi na to ze IE jest najlepsze. Rozklad rynku ilustruje idealnie to co mialem na mysli - nie co jest lepsze ale co bylo pierwsze. Najpierw byl IE, potem FF a potem darmowa Opera i widac to jak na dloni.
Cytat:

Napisany przez @ndy
Nie ma czegoś takiego jak kompatybilność z IE. Internet Exploit nie jest żadnym standardem żeby być z nim kompatybilnym.

Nie ma stronki zgodnej ze standardami ktora opera zle wyswietli.
Cytat:

Napisany przez @ndy
Napisz konkretne fakty, które czynią Operkę lepszą niż Firefox.

Ty napisz jakies konkretne bo niestety zgodnosc z IE i pluginy to za malo jak dla mnie :P a sa to jedyne przewagi FF nad Opera - co do pluginow - opera ma wszystko czego mi potrzeba, co do zgodnosci... wole o*******ic autora bo ja nie mam zamiaru sie dostosowywac do jego stronki - prawo rynku. To nie klient dostosowywuje sie do produktu a produkt do klienta a jak nie to klient idzie gdzie indziej - w internecie jest wystarczajaca konkurencja.

andy 23.10.2006 12:40

Cytat:

Napisany przez REi
filtr anty-rekalmowy jest rownie dobry.

Mylisz si***281; i to bardzo.

Cytat:

Napisany przez REi
Opera nigdy nie miala problemow z poprawnymi (zgodnymi ze standardami) stronkami. Chyba ze wymysly MS odnosnie skladni HTML sa dla ciebie standardami?

Niekt***243;rzy pisali o problemach z gmail itd...Jaki***347; czas temu by***322;y problemy z szukajk***261; na forum...

Cytat:

Napisany przez REi
FF tez nie ma jakiegos super kawalka rynku - jezeli dla ciebie ilosc = jakosc to wychodzi na to ze IE jest najlepsze. Rozklad rynku ilustruje idealnie to co mialem na mysli - nie co jest lepsze ale co bylo pierwsze. Najpierw byl IE, potem FF a potem darmowa Opera i widac to jak na dloni.

Firefox zdobywa rynek nie dlatego, ***380;e by***322; pierwszy ni***380; "darmowa" Opera tylko dlatego ***380;e ma znakomite mo***380;liwo***347;ci.

Cytat:

Napisany przez REi
Nie ma stronki zgodnej ze standardami ktora opera zle wyswietli.

Pisa***322;em wy***380;ej.

Cytat:

Napisany przez REi
Ty napisz jakies konkretne bo niestety zgodnosc z IE i pluginy to za malo jak dla mnie

Jaka zgodno***347;***263; z IE. Ehhh. IE nie narzuca ***380;adnych standard***243;w i takie my***347;lenie jest b***322;***281;dne!

Nie pluginy tylko Rozszerzenia!

Zobacz sobie co dzi***281;ki "rozszerzeniom" mo***380;na zrobi***263; z Firefoksa. Zrozumiesz, ***380;e jego mo***380;liwo***347;ci konfiguracyjne s***261; wi***281;ksze ni***380; Opery

To ***380;e akurat tobie wystarcza Opera nie znaczy ***380;e ma wi***281;cej mo***380;liwo***347;ci ni***380; Firefox.

--

Prawdopodobnie 24.10.2006 ma wyj***347;***263; finalna wersja przegl***261;darki Firefox 2.0.

Mich@ł 23.10.2006 13:04

Cytat:

Napisany przez @ndy
...

--

Prawdopodobnie 24.10.2006 ma wyjść finalna wersja przeglądarki Firefox 2.0.

I tego właśnie oczekuję :]
FF rulez :D

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:47.