![]() |
Kiedyś już o tym było, ale odświeżę, żeby się upewnić.
Przy kopiowaniu Opery, jakie pliki przegrać, żeby mieć wszystko zachowane. Pamiętam, że były jakieś cztery ważne, mi w sumie wystarczyły dwa, widzę jeszcze trzeci, ale nie pamiętam, jaki ewentualnie jest czwarty: - bookmarks.adr - zakładki - speeddial - linki szybkiego wybierania (ale jak widzę bez tapety) - operaprefs - tego nie kopiowałem, ale zakładam, że wszystkie ustawienia tu będą I... no właśnie, jest coś jeszcze? Z dodatków ewentualnie można skopiować katalog "Sessions" i to mi wygląda na wszystko. Jest coś jeszcze? I przy okazji - czy w Operze zapisuje się gdzieś wygląd programu - rozmieszczenie pasków, przycisków itp.? |
Ja kopiuję cały folder, jeśli w opcjach masz zaznaczone, że Operę używa kilka osób to profil będziesz mieć w profilu systemowym. Ja tak nie mam.
Co do plików: Cytat:
PS Dlaczego Opera podkrada pluginy z folderu Firefoxa ? Mam też firefoxa na kompie, po kliknięciu w "pomoc/o operze" widzę tam w "Ścieżka dostępu do wtyczek" katalog do pluginów Firefoxa... po przestawieniu tego w "opera:config" ustawienie się resetuje. Co jest kurdę... |
Cytat:
- cały katalog mail, bo korzystam też z poczty na operze; - cały katalog sessions, bo mam kilka różnych sesji zapisanych; - cały katalog skin, bo nie chce mi się później szukać ulubionych skórek; - plik bookmarks.adr - zakładki, na wszelki wypadek, bo są synchronizowane; - plik contacts.adr - wiadomo; - notes.adr - bo mam sporo notatek, choć też są synchronizowane; - operaprefs.ini - dla hecy; - speeddial.ini - też jest synchronizowany i jest z tapetą; - urlfilter.ini - bo mam własną kolekcję filtrów, póki co niezawodną; - wand.dat - hasła, hasła, hasła - no jak bym to zgubił, to bym się nigdzie nie mógł dostać :) Z innych rzeczy nie korzystam, to i nie kopiuję... |
Boże, ale wy się bujacie z tymi plikami operowymi,
w FF kopiujemy cały katalog profilowy i mamy wszystko identycznie na każdym dowolnym komputerze :spoko: |
w Operze też kopiujemy cały katalog profilowy
i mamy wszystko identycznie na każdym dowolnym komputerze :spoko: |
Cytat:
|
Cytat:
Tapety w speeddial mi nie zapamiętał. Ale może w ustawieniach pamiętana jest tylko ścieżka, ewentualnie sama tapeta jest zapisywana gdzieś w katalogu użytkownika. Kopiowanie folderu w całości jest najprostsze, ale zawsze mam opory przed takim rozwiązaniem. Zakładam - zwykle słusznie - że poza potrzebnymi plikami, prrzenoszę też kupę śmieci, która nie jest do niczego potrzebna. I tak się to zbiera przed lata.. Wolę czyściutką instalację ;) Jeszcze jedno odnośnie Opery. Czy jest możliwość zapamiętania powiększenia ekranu? Dla wszystkich stron zawsze, bez konieczności ręcznej zmiany przy każdym otwarciu programu? |
|
Rewelacyjna reklama mobilnego liska! :)
|
Ale jak to Mac może wspierać Androida?!
|
Cytat:
|
straszne...
Wydawało mi się, że należę do młodego pokolenia, ale chyba się starzeję, bo wizja takiego uzależnienia od wszelkiego rodzaju urządzeń komputerowych zaczyna mnie po prostu przerażać.. A rekordy popularności bije podobno aplikacja do robienia listy zakupów.. Jak rozumiem kartka i ołówek to już prehistoria, a sugerowanie zapamiętania kilku rzeczy to wręcz zniewaga...? Stary się robię... |
Etam, notatnik w telefonie zupełnie wystarcza. Po kit do tego jakieś appsy dodatkowe.
|
No mi czasami brakuje tylko pełnej klawiatury i mój następny telefon na pewno będzie taką miał (chętniej fizyczną nie dotykową). Bo pisanie na tej numerycznej to dla mnie udręka..
|
Ja tam sobie wpinam fona pod kompa i wklejam plik *.txt ;p
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:09. |