![]() |
A czy sie oplaci? Tylko zeby miec 10?
|
Lepiej upgrade niż z tej visty nic nie mieć, bo skoro da się taniej, to czemu nie?
Ale póki co to narazie paplanina bo nie znamy planów MS jak to wszystko ogarną z wersjami, programem aktualizacji itd. Wiem tylko, że raczej będę chciał Windows 10 ~Pro. |
Cytat:
Cytat:
Oficjalnych informacji nie mam, ale nie liczyłbym na to. Zobacz sobie z którego roku jest Vista. |
Yossi wszystko zależy od tego czy MS chce drastycznie obciąć procent używalności starych systemów.
Jak jakiś czas temu sprawdzałem, to Vista ma w tym jeszcze udział... |
@Yossi
Jak dla mnie darmowy upgrade może być nawet i od Windows 95... O ile ja otrzymam za free upgrade do 10 -> to będę zadowolony i wszystko mi jedno czy to uczciwe czy nie ;) W końcu kupiłem 8 <-> to byłby miły gest dla lojalnych klientów, którzy nie kradną oprogramowania... bo piraci i tak free będą mieć... |
Tym bardziej, że 8.1 i 10 to ekwiwalenty Service Packów... ;p
|
A kafelki to przymusowy dodatek ...
|
Kafelki były już w ósemce (celowo napisałem 8.1), więc jeśli ktoś kupował ten system, wiedział dobrze na jaką schizofrenię UI wydał pieniądze. ;p
|
Mi w sumie kafle nie przeszkadzają bo z menu start nie korzystam - to i kafli nie widzę :D
Nie ma to jak pełno ikon przypiętych do menu start :D |
Krytykowanie kafelków to tylko i wyłącznie szukanie jakiegoś negatywu. Kafelki mogą funkcjonować jako skróty do programów i wigetów. Co kafelki zasłaniają coś, zwalniają kompa? Brak paska start, a co tam było takiego ważnego, ze nie można bez niego żyć. A W10? Pasek strat, trochę lepsza optymalizacja, chęć zmycia z siebie oczernionej opinii ósemki.
|
Nie negatywu - są po prostu okropne, tak jak Windows Phone ...
Ale przypięcie ikon programów do menu start i zawalenie pulpitu katalogami rozwiązuje tą niedogodność ;) |
Cytat:
- Kafelki w Windows Server (2012, 2012 R2)? Adminów też mają za idiotów? Po co takie rzeczy w serwerze? Po co to komu? To jest niefunkcjonalne w serwerze! Co za pomysł... Co do desktop: - Jestem power userem i nie życzę sobie po prostu upraszczania mi systemu na siłę, nie miałbym nic przeciwko tej funkcji, gdyby ją można było całkowicie wywalić na etapie instalacji systemu, niech spieprzają z tym na tablety. Z Serverem niestety trzeba żyć :sciana:, z desktopem nie trzeba, dla mnie 8/8.1 nie istnieją. Komputer to narzędzie do zarabiania pieniędzy, a czas to pieniądz nie mam czasu na myślenie, czy po kliknięciu tego czy owego wyskoczy mi metro ui oraz jak potem z tego badziewia wyjść. Windows 7 spełnia zadanie, czysta ekonomia. Mam nadzieję, że Windows 10 będzie w końcu godnym następcą siódemki. |
To fakt, nie wiem po co kafle na serwerze... ani to użyteczne, ani przydatne, zważywszy, że na serwerze pracuje się głównie zdalnie...
|
To ja mam chyba inna wersja Windows Swrver 2012, bo tam kafelków jako takich nie ma. Po prostu panel start ma funkcjonale centrum zaaranżowane w kaflach. Wg mnie wszystko jest przejrzyste i szybko gotowe do pracy. Logujesz się wchodzisz w Server Menagier i tyle. Nawet nie trzeba korzystać z wiersza poleceń. A co do desktopu, no wiem gusta estetyczne są różne, ale pod względem funkcjonalności nie widzę obniżenia jej przez kafle. A jeśli tak bardzo przeszkadza to ustawiasz kafel Pulpit w lewym górnym rogu i logując się po prostu dajesz dwa razy Enter.
|
Ja na jednym serwerze od ZSI w firmie w której dorabiam jako informatyk od czasu do czasu kafle ma niestety
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:23. |