![]() |
Tak, od tego kominka monitor mógł dostać kilka gorących pikseli! :D
|
Cytat:
http://www.3planesoft.com/fireplace-...d-screensaver/ |
Spirit of fire :taktak: Było tam kilka ciekawych akcentów, między innymi zegarek, który pokazywał aktualną godzinę i ramka na fotografię, w którą można było wstawić dowolne zdjęcie w formacie jpeg - jak na tamte czasy to było coś :)
|
Kilka kolejnych uwag i pytań odnośnie Win 7.
Po pierwsze - padł mi dysk, a że gwarancja NBD w DELL'u okazała się cokolwiek przereklamowana, musiałem zamontować inny i zainstalować Windowsa od zera. To ostatnie mnie nie zmartwiło, bo i tak miałem taki zamiar - chciałem sprawdzić, czy będzie jakaś zauważalna różnica w wydajności. Była :) W końcu mogłem trochę przekonać się do siódemki, bo po instalacji wszystko zaczęło od razu żwawiej chodzić. Zniknęły te mikroopóźnienia i przycięcia animacji, które tak mnie wcześniej denerwowały. W sumie używam go po instalacji już kilka dni i jeszcze nie zaczałem szukać tych kilku rzeczy, które wtedy zmieniałem (wyłączenie indeksowania, animacji, coś tam jeszcze), bo generalnie teraz nie jest to potrzebne. Komputer chodzi wydanie. To duża i pozytywna zmiana :) Nie jest tak jednak, że od razu polubiłem ten system, bo dalej kilka rzeczy mnie drażni, a stare menu i pzycisk "do góry" zainstalowałem od razu jako jedną z pierwszych rzeczy (po jeszcze jednej krótkiej próbie przerzucenia się na nowe rozwiązanie). Tylko pasek zadań na razie zostawiłem nowy (oczywście włączając podpisy) celem sprawdzenia, czy może uda mi się na niego przestawić. Ale coraz większą mam ochotę zmiany na pasek szybkiego uruchamiania i to pewnie jednak też wrócę. Coś jeszcze chciałem opisać, ale wyleciało mi teraz z głowy. W każdym razie jest jedna rzecz, o którą chcę dopytać, bo wyjątkowo mnie to irytuje. Tak, jak poprzednio zainstalowałem sobie program WinBar (na miejsce StatBara, który nawet udało mi się uruchomić, ale niestety nie obsługuje nowszych procesorów i większej ilości pamięci, więc niechętnie musiałem poszukać czegoś innego) i tak jak poprzednio od razu mam problem z konfiguracją. Nie samego programu, ale z zapamiętaniem w Windowsie wprowadzonych ustawień. Teraz wygląda to tak - włączam komputer, konfigurję wszystko, wyłączam i.. wszystkie ustawienia szlag trafia.. http://img298.imagevenue.com/aAfkjfp..._122_423lo.jpg Wszedłem więc tak jak poprzednio we właściwości całego katalogu i zmieniłem uprawnienia (przyznając wszystko wszystkim..). I wszystko powinno być ok (poprzednio było), gdyby nie to, że Windows po restarcie.. nie pamięta także tych ustawień! http://img210.imagevenue.com/aAfkjfp..._122_172lo.jpg Więc znowu pytanie - co do cholery trzeba zmienić w ustawieniach (?), żeby po pierwsze ustawienia danego programu były zapamiętywane, a po drugie - jeżeli jest to związane z uprawnieniami, tak jak sądzę - co zrobić, żeby te zmiany uprawnień zostały zapamiętane? Bo bawienie się 5 minut w ustawianie opcji programu po każdym restarcie zaczyna mnie irytować... |
Nic nie trzeba. Są zapamiętywane... u nas wszystkich oprócz Ciebie. ;)
Masz coś nie tak z prawami swojego konta. |
No kurde system ma przecież kilka dni.. nic nie zmieniałem w żadnych ustawieniach...
Jeszcze druga sprawa, którą zauważyłem. Jak się wchodzi do Task Managera na zakładkę Procesy można dać pokazywanie procesów dla wszstkich użytkowników (co zwykle robię). Poprzednio raz to włączyłem i już było cały czas domyślnie. Teraz włączyłem i po każdym restarcie muszę włączać znowu. Ewidentnie tego typu zmiany z jakiegoś powodu nie są zapamiętywane... Przy okazji.. tylko u mnie szlag trafił obrazki z poprzedniego posta..? |
To akurat nie tylko u Ciebie:
Cytat:
|
nice...
widzę, że imagevenue nie jest zbyt godny zaufania jeśli chodzi o przechowywanie obrazków.. |
Nie wiem Andrzeju czemu tylko Ty masz takie problemy z Win7. Ja trafiłem raz na taką konfigurację, na której XP nie zainstalował połowy stuffu, nie krzycząc o nic podczas instalacji. Także nic mnie już nie zdziwi. Raczej ciekawi. ;]
U mnie z kolei też zawsze muszę za każdym razem klikać aby pokazywał wszystkie procesy. Mam u siebie jednego uber admina i siebie jako użytkownika z ograniczonymi uprawnieniami (prawie jak guest). Tylko z portablowymi programami mam takie problemy z uprawnieniami jak Ty - o ile leżą na "C:\". |
Po prostu Win 7 wyczuł, że go nie lubię i się odzwajemnia ;)
a zaczynałem powoli się przekonywać... |
I tak jest lepszy niż Vista...
|
A miałeś Vistę? :mruga:
Ja mam od pojawienia się na rynku i jest szybka i stabilna. Zero zawieszek od kilku dobrych lat. Ale przejście na 7 czy 8 jest i tak nieuniknione... |
Nie ale wystarczyło że posiedziałem na niej 2h u kumpla. Próbowaliśmy zainstalować Moorhunta, i za wszelką cenę włączyć się nie chciał... Tryby zgodności, patche, net frameworki... nic... Potem się okazało że wystarczy uruchomić jako administrator, bo inaczej nie ruszy...
Z 7 korzystałem przez pewien czas, aktualnie jade na XP, ale doinstaluję 2 dodatkowe systemy operacyjne 7, oraz Linux'a ;) |
problem z podłączeniem ps2 do pc
Mam mały problem przy konfiguracji ip przez protokół internetowy ipv4 a mianowicie własciwości mam zaznaczone na szaro i nic nie mogę z tym zrobić
macie może ktoś z was ma jakieś pomysły jak sobie z tym poradzić. Z góry dzięki za pomoc ps. Mam windowsa 7 |
A na jakim koncie pracujesz? Czy na koncie administratora masz ten sam problem?
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:27. |