Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Windows 8 (https://forum.cdrinfo.pl/f113/windows-8-a-87411/)

gallus 17.02.2013 22:06

Kuzynka kupiła laptopa z preinstalowanym systemem W8, tylko nie wiem dlaczego nie ma na nim naklejki z kluczem licencyjnym? Laptop to Asus x55u w pudełku brak naklejki/nośnika system się aktywował.

jesi 17.02.2013 22:15

A pod baterią sprawdzałeś? W nowych notebookach często tam właśnie ją naklejają.

Yossi 18.02.2013 07:54

Cytat:

Napisany przez gallus (Post 1242238)
Kuzynka kupiła laptopa z preinstalowanym systemem W8, tylko nie wiem dlaczego nie ma na nim naklejki z kluczem licencyjnym? Laptop to Asus x55u w pudełku brak naklejki/nośnika system się aktywował.

Nie wiem jak jest w przypadku zakupu pudełka, ale w przypadku zakupu "elektronicznego" nie ma żadnej naklejki. Numer seryjny dostajesz na rachunku i zawsze można go wyświetlić z Panel sterowania - System
Zdaje się, że naklejek z licencją po prostu już nie ma.

CIAPEK 23.02.2013 11:01

Ilość załączników: 1
niedawno był u mnie znajomy.

Mówi, że ma Windowsa 8. Zadowolony mega i mówi.. słuchaj Ciapek do końca stycznia była promocja, kupiłem upgrade za 200 zł :wow:

Czy faktycznie przespałem coś takiego, że teraz Win 8 kosztuje 1200 zł? :/
Zatem pytam Was. Jak na chwile obecną zorbić tanio upgrade. Oczywiście chyba do PRO?
Mam legalną 7 pro. Nie ma żadnej promocji? ;)

Uruchomiłem sobie tego asystenta zgodności, tylko to mi wywalił, że wymaga przejrzenia...

gallus 23.02.2013 11:27

Ja wiem czy ten W8 taki super dla mnie nie ma różnicy pomiędzy nim a W7 w przypadku wyłączenia tego nowego interfejsu więc czy to warto ;)
tutaj zostały jeszcze upgrejdy za 219 http://allegro.pl/microsoft-windows-...029569201.html

Co do mojego poprzedniego posta to pod baterią nie ma, a laptop był kupowany w sklepie "stacjonarnym" więc kazałem zapytać i sprawdzić FV...

esem 23.02.2013 12:35

Za 129 PLN to W8 jest super!:spoko:

Berion 23.02.2013 12:37

Ja bym go za darmo nie chciał. :D

esem 23.02.2013 12:39

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1242760)

Teoretyzowanie, za darmo nie dostaniesz więc nie deklaruj się :haha:
No chyba, że udokumentujesz iż miałeś takową propozycję ale podziękowałeś przekazując na rzecz bardziej potrzebującym :wow: Wtedy pełny szacun :taktak:

Patrix 23.02.2013 20:04

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1242760)

otóż to... mam na VPC Servera z MSDNAA z tym interfejsem i jest to kiepskie...

andy 23.02.2013 20:19

Mnie tam MS ciągle molestuje na emaila aby tanio zrobić upgrade do 8Pro z 7 ;)

Jeżeli ktoś chce to niech wypełnia i ma nadzieje że mu się trafi :)
https://windowsupgradeoffer.com/pl-PL/Registration

U mnie w emailach podają termin do 28 Lutego.

CIAPEK 24.02.2013 10:12

dzięki Panowie!

No i tu znowu zdziwienie, że tak tej windy jednak nie chwalicie :>

Kris 24.02.2013 12:02

Od ponad tygodnia siedzę na Win 8 Pro.

Pierwsze dni: - wkurzenie na menu Start, jego brak, gdzie co znaleźć.

Po tygodniu - OK, nowe menu Start super, rzeczywiście, po cholerę mi rozwijane menu z pierdylionem skrótów. Teraz układam sobie jak co chcę. Klik myszą w lewym dolnym rogu (tam, gdzie stary Start), jestem w nowym menu, klik w lewy górny róg - jestem na pulpicie.

Jak czegoś nie ma w menu, to jest wyszukiwarka, która jest świetna, znajdzie każdy program opisany w języku polskim, czy angielskim, czy po prostu wpisuję np. msconfig. Świetne.

Prawy na otwarty (nawet nie) program na pasku - dostęp do ostatnio otwartych dokumentów czy opcji programu, ale to już chyba było w 7.

Rewelacyjny Menedżer zadań - w końcu to dobrze wygląda, jest dostęp do uruchamianych programów przy starcie systemu.

Szybciej startuje niż Vista (kilkukrotnie!).

Niestety jedną zwiechę miałem. Po prostu komputer w pewnej chwili masakrycznie zwolnił - przy próbie wyłączenia pojawił się ekran z błędem DRIVER_POWER_STATE_FAILURE, system grzecznie zapowiedział, że się zrestartuje. Niestety wstawał baardzo długo... już myślałem, że czeka mnie reinstalka, ale obudził się, pokazał raport błędu i znów chodzi stabilnie. Nie wiem, co było przyczyną. Szukałem w harmonogramie zadań, czy czasem jakiejś usługi konserwacyjnej nie chciał włączyć, ale nic nie znalazłem.

Poza tym wszystkie gry mi "chodzą", wszystkie programy działają, jestem zadowolony. :)
W końcu sobie rozszerzę pamięć do 8 GB.

esem 24.02.2013 12:15

Też jestem super zadowolony ale jak pisałem kilka postów wcześniej przez pierwsze dni było rzucanie k***a . Dell, x64 i brak sterowników na stronie Della. Ale jak mawiał tow. Gierek "Polak potrafi" i wszystko śmiga jak trzeba :P
Za 129PLN to naprawdę super system, wymiata. Szkoda, że @Berion nie chcąc go za darmo mi nie podarował. :nie:

Kris 24.02.2013 12:21

A teraz przeczytajcie sobie pierwsze posty w tym temacie, gdybanie o cloud-computing, dostęp do systemu tylko w trybie on-line itp. :D

gallus 24.02.2013 12:25

Według mnie ten interfejs lepiej sprawowałby się na urządzeniu ekranem dotykowym, jak dla mnie to obsługiwanie go myszką trwa dłużej niż klasycznego pulpitu więc jest on raczej bardziej efektowny niż efektywny.
Widziałem też gdzieś dość ciekawe rozwiązanie połączenia klasycznego pulpitu z kafelkami tzn. zamiast ikon były kafelki a na dole standardowy pasek zadań choć nie mam pojęcia jak to się nazywało... :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:17.