![]() |
Przecież w Windows też jest taki katalog: C:\Users\[profil]\Application Data, czy coś w tym stylu.
|
To gdzie instaluja sie aplikacje Metro, skoro Smartek wyhaczyl tak mala ilosc danych w Program files?
|
Przeczytaj post Yossiego ;) Co to w ogóle za poroniony pomysł, żeby nazwę tego katalogu tłumaczyć. Dobrze, że nie tłumaczą C:\Okna ;)
|
Tak to nie będzie M@X. Od zawsze programy instalowane są w "C:\Program Files\" i to się nie zmieni. Od czasu bodajże Visty, a już na pewno Win7 doszedł "C:\Program Files (x86)\", gdzie trzymane są programy w wersjach 32 bitowych. Muszą to zostawić aby zachować wsteczną kompatybilność (ewentualnie musieliby i tak zrobić "symlink" do folderów o tych nazwach).
Ustawienia programów trzymane są w "C:\ProgramData\", ale to globalne, więc mało aplikacji z tego korzysta (zwykle wrzucane są tam jakieś logi). Per profil to:
|
Cytat:
Cytat:
A wracając do tematu, upewnię się - promocyjna cena to było 129 zł, tyle wiem, ale aktualizacje po ok. dwieście parę zł to już są ceny standardowe, które nie będą (przynajmniej zgodnie z dzisiejszą wiedzą) ulegać zmianie? Pytam, bo sam się na promocję nie łapałem, ale nie chce mi się obecnie kupować aktualizacji W8 (nie mam czasu na zabawę ze zmianą systemu), ale jeśli są perspektywy że on podrożeje, to oczywiście teraz bym go sobie kupił. |
Jakie standardowe? 69zł to dal tych co mieli lapy z preinstalowanym Win7. 129zł to "zwykła promocja". Teraz Pro stoją po... tysiąc. Zmieniły się też zasady licencjonowania.
|
Ilość załączników: 1
Cytat:
//edit Półroczny komputer. "Poprawna stacja dysków". Upewnij się. |
Co w tym nadprzyrodzonego? Jak rozumiem w listboxie nie ma jedynie "A:\", ale są też inne napędy, ewentualnie można samemu je "przeglądnąć" via baton.
|
Cytat:
Mnie to bez różnicy, bo najczęściej Internet wykorzystuje do przeglądania sieci i oglądania filmów na YT, który i tak zawsze tnie niemiłosiernie i co chwilę buforuje nie wiedzieć czemu :-/. Tak więc w zależności od potrzeb, mój ojciec się jara, gdy ssie z trackera 13mB/s i ma nowy odcinek serialu w 720p w mgnieniu oka. Tak czy owak wiem jedno, na pewno na chwilę obecną jeszcze szybszego Internetu na pewno bym nie wykorzystał, bo po prostu nie ma gdzie, już te >10mB/s widziałem jedynie przy P2P, a i też nie zawsze. |
W Viście i 7 katalog z ustawieniami użytkownika został tak udziwniony, że nie rozumiem o co w nim chodzi.
Mamy "Documents And Settings" oraz "Users" , "AppData", jakieś dowiązania symboliczne, "Local" i "Roaming", "Ustawienia Lokalne" i "Dane Aplikacji", znowu jakieś linki symboliczne. Pewnie coś pominąłem, bo dawno tam nie zaglądałem. Niektóre aplikacje mają dane w jednym, inne w drugim, inne w obu. I znowu jakieś dowiązania. Do tego część po polsku, część po angielsku. Wprost niesamowity bajzel, w dodatku na partycji systemowej. Czy w ósemce coś poprawili? |
Cytat:
Niewiarygodnie, że producent pozwala na taką anarchię - prawda? |
Ja zrezygnowałem z dzielenia dysku na partycje, jestem ciekaw jak mi się to sprawdzi w praktyce.
Muzykę trzymam w users/artek/muzyka, filmy w users/artek/wideo, obrazy i dokumenty analogicznie. Programy instaluję domyślnie do Program Files. Co myślicie o tym rozwiązaniu? Jakie tak naprawdę są plusy partycjonowania w dzisiejszych czasach, skoro i tak większość ważnych dokumentów, plików trzyma się na zewnętrznych nośnikach i/lub chmurze? Ja preferuję Dropboksa, który jeszcze mnie nie zawiódł i mam darmowe 30 GB przestrzeni. A co do Ustawień Lokalnych, Danych Aplikacji to zerknę dzisiaj. Wiem za to, że szybkie włączanie/wyłączanie ukrytych plików oraz rozszerzeń znanych typów plików wprost w folderze za pomocą checkboksów to bardzo dobre posunięcie, nie trzeba głęboko grzebać, żeby je błyskawicznie włączyć/wyłączyć. Również łatwy dostęp do "wiersza poleceń" bez wchodzenia do Uruchom i wpisywania komendy "cmd" to fajny krok. |
O partycjonowaniu już temat był. Wyszło że dzielimy w zależności od potrzeb.
Niektórzy pewnie zaczną pisać że to przeżytek, że nie dzielą i są z tego dumni. Inni że dzielą i są z tego dumni. Jak dla Ciebie działa jedna partycja to OK, może tak zostać. Ja na przykład mam 3 dyski z łącznie 8 partycjami i dla mnie tak tez jest OK. Do do lokalizacji, to np mnie denerwuje, jak moje dane leżą zbyt głęboko i wśród bajzlu utworzonego przez system. Dlatego nie trzymam prawie nic w /home, gdzie moje pliki giną gdzieś wśród ustawień. Jeżeli musiałbyś robić coś z linii poleceń, to na pewno byś docenił że muzykę masz na "D : \Muzyka" zamiast "C : \Documents and Settings\smartek\Documents\Muzyka". Oczywiście to ma luźny związek z partycjami, bo można tak zrobić nawet na jednej. Każdy robi jak chce, możliwości kombinowania są duże :) |
5 powodów, dlaczego Windows 8 zawiódł
http://www.zdnet.com/five-reasons-wh...ed-7000012104/ Ciekawe spojrzenie na temat, choć nie do końca się zgadzam ze wszystkimi punktami. |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:13. |