Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Windows 8 (https://forum.cdrinfo.pl/f113/windows-8-a-87411/)

M@X 08.03.2013 22:24

Windows 8

Cytat:

Napisany przez Smartek (Post 1244031)
Co Cię wnerwia? Nie można było tego wymyślić lepiej. Ja też otwierałem w Win7 menu zazwyczaj po to, żeby wpisać nazwę programu, który mnie interesuje - identyczna sytuacja zachodzi tutaj :-).
Naprawdę nie rozumiem narzekań na to rozwiązanie, sądzę, że to wina przyzwyczajeń ukształtowanych przez lata :-).

Heh, brzmię jak jakiś promotor Microsoftu :rotfl:.

Absolutnie. Tak jak pisze Pali - pomysl pochodzi z Tenexu, ale dopracowalo to Apple na dlugo wczesniej niz powstalo "Windows Search" pod nazwa Spotlight. Korzystam na codzien - nie wyobrazam sobie dnia bez skrotu Command+Spacja...

dumpmuzgu 09.03.2013 04:49

Źle wyraziłem się. Nie wiem czy to pochodzi z TENEX, ale tam już na pewno było. Oczywiście na oczy nie widziałem tego systemu, gdzieś tylko to czytałem.

Powłoki tcsh zdarzyło mi się użyć, to jest powłoka na bazie csh (C Shell, składnia jest zbliżona do języka C), a literka t oznacza właśnie TabComplete.

Mi naprawdę tego brakowało w Windows od samego początku:) Jak oni mogli tyle lat tego nie wprowadzić. I nie było to tylko moje zdanie, od niejednego w latach 90 slyszałem to samo.

Te kafelki to również nic nowego. Już raz MS miał robić jakieś aplikacje w dockach, ale coś wycofali się.

A po raz pierwszy(?) docki-widgety były w NeXTStep Jobsa, potem w jego klonach jak OpenStep, GNUStep i używany przeze mnie WindowMaker.

Na screenie GNUStep, najbrzydszy, ale akurat screen z dockami znalazłem:

http://upload.wikimedia.org/wikipedi...px-Gnustep.png

Te ikony po prawej to nie są ikony, w tym działały aplikacje. Oczywiście aby to było użyteczne, aplikacja musiała być dostosowana. Zazwyczaj każdy miał tam zegarek, wskaźniki dysków, zajętości procesora i takie tam pierdoły. Ja jeszcze ustawiałem w dockach 5 terminali i udawałem, że coś widzę. No i wskaźnik poczty z polboxa oraz szperacz po IRC (sprawdzał czy np. ktos konkretny zalogował się). Były jeszcze różne amerykańskie programy, które online sprawdzały pogodę w Kaliforni, notowania jena i dolara oraz najnowsze francuskie sapańce w TV - no ale kto miał wtedy w PL sztywne łącze...

Niemniej MS z tymi kafelkami to jest naprawdę żenujący :) Szkoda gadać.

Zetoxa 09.03.2013 16:21

zrobiłem nakładkę win8 na win7, pobawiłem sie kilka dni (4-5)
wróciłem do siódemki, classic shell nie do końca przywraca pasek z win7, co chwila wyłażą spod spodu kafelki.
No za cholerę nie mogę się do nich przyzwyczaić k***a,
fakt, system szybszy i wymagania sprzętowe mniejsze niż dla siódemki :spoko:
ale te kafelki są nie do przejścia :sciana:.

CIAPEK 09.03.2013 19:27

Więc kupiłem ojcu Lenovo Z580 z win8

Pierwsze wrażenia? WINDOWS!!!
Po personalizacji systemu przy pierwszym uruchomieniu wyskoczył błąd "nie można sfinalizować instalacji systemu, prosimy spróbować później"
Myśle sobie... ja pier****

Skorzystałem z tzw recovery button w Lenovo i przywróciłem świężą wersję systemu.
Poszło bez problemu.

Pierwsze wrażenia?
O co chodzi z tymi kaflami :) Aplikacje Microsoftu niesamowicie zintegrowane z powłoką ósemki. Jak w telefonie komórkowym z Windows Phone.
Ten ekran z kafelkami to jakby drugie dno bo zwykły pulpit oczywiście też jest no ale bez menu start.

No fajnie to wszystko chodzi. Trzeba się oczwyiście przestawić.
Nie ogarniałem na początku jak się zamyka programy. Łapka z góry i przeciągamy okno do dolnego paska - ciekawe rozwiązanie. Oczywiście aplikacje niemicrosoftowe uruchamiają się pod zwykłym pulpitem i można je zamknąć przez wciśnięcie X. Takie to dziwne trochę.
Menadżer zadań. Ekstra. Nareszcie coś konkretnego i czytelnego.

Nie mówię mu "nie". Zastanawiam się czy nie kupić upgrade pod Win 7.

Czy korzystający z Win 8 korzystają z IE czy Firefoxa? Może Firefox Metro?
IE świetnie się integruje z powłoką.

Z jakiego antywira korzystacie i jak utworzyć punkt przywracania systemu?

Jakie odkryliście komendy że tak powiem?

Ja wpadłem przypadkowo na:
-przycisk windowsa + X ... otwiera menu niczym "narzedzia administracyjne"

dumpmuzgu 09.03.2013 21:11

Antywirus masz wbudowany. Microsoft Security Essentials.

Serio X zamyka? :D Jobs się w grobie uśmiecha :D

CIAPEK 10.03.2013 09:59

Cytat:

Napisany przez dumpmuzgu (Post 1244143)
Antywirus masz wbudowany. Microsoft Security Essentials.

Serio X zamyka? :D Jobs się w grobie uśmiecha :D

Nie ma Microsoft Security Essentials tylko McAfee.

A X odziwo działa w niektóych aplikacjach :P ;)

Smartek 10.03.2013 10:03

O, ten skrót klawiaturowy świetny, Ciapuś :).
Ja korzystałem z Chrome Metro (rozwijasz po prostu ustawienia Chrome i wybierasz pozycję Uruchom Chrome ponownie w trybie dla Windows 8) i było całkiem miło, ale zauważyłem, że jak puszczę sobie muzykę z YT, przejdę do pulpitu (bo np. chcę z kimś na komunikatorze popisać) - to tam się pauzuje :(.
Więc wróciłem do standardowego Chrome'a, bo mam wrażenie, że chodzi najszybciej i podoba mi się integracja z kontem GMaila. Wtedy błyskawicznie mam tego samego Chrome'a, z tymi samymi ustawieniami i wtyczkami na każdym komputerze, na którym się zaloguję :-).

Zauważyłem jeszcze jedną świetną rzecz - jak mamy dwa okna, jedno mniejsze od drugiego lub obok niego, to mając aktywne jedno - scroll działa w drugim bez konieczności jego aktywacji, wystarczy najechać kursorem i przewijać :-).
Nie wiem jak Wy, ale ja instalowałem na poprzednich Windach program KatMouse, żeby dodawać taki ficzer, a tutaj już mam bezpośrednio w systemie :-).

-edit-
Lekkiego kaca mam, zasób słownictwa nie jest taki bogaty, drogi Krisie :*.

Kris 10.03.2013 11:56

Cytat:

Napisany przez Smartek (Post 1244201)
(...)
Nie wiem jak Wy, ale ja instalowałem na poprzednich Windach program KatMouse, żeby dodawać taki feature, a tutaj już mam bezpośrednio w systemie :-).

Staram się pisać poprawnie po polsku

:P

sobrus 10.03.2013 13:29

Cytat:

Napisany przez Smartek (Post 1244201)
Zauważyłem jeszcze jedną świetną rzecz - jak mamy dwa okna, jedno mniejsze od drugiego lub obok niego, to mając aktywne jedno - scroll działa w drugim bez konieczności jego aktywacji, wystarczy najechać kursorem i przewijać :-)

W linuksie to norma :) Jedna z bardziej denerwujących rzeczy w Windows. Brakuje mi jeszcze zwijania okna do paska tytułowego i przenoszenia poprzez uchwyt w dowolnym miejscu.

M@X 10.03.2013 15:01

Windows 8

To tego nie bylo w Windows? Odkad uzywam OS X (Leopard) to tez dla mnie norma...

Smartek 10.03.2013 18:09

Czy Ty czasem piszesz jakieś posty bez chwalenia Apple'a? ;-) Wchodzę, patrzę - najnowszy post Max, myślę: pewnie coś o Mac OS Xie napisał... ;-D

Prezesik 10.03.2013 18:15

A najzabawniejsze, że przy Win 8 pewnie nawet nie siedział. :>

M@X 10.03.2013 20:55

Siedzialem! Nawet sobie zainstalowalem kafelek z ipli i dobrychprogramow.pl do newsow :-P. W przeciwienstwie do wiekszosci - nie neguje kafelkow, koncepcja mi sie podoba. A raczej unifikacja wszystkiego (Desktop, Telefon, Konsola) w jednym i tym samym interfejsie - to upraszcza wykonywanie jakichkolwiek zadan bo wiesz jak to robic - w ten sam sposob sie dzwoni, gra czy szuka informacji w internecie niezaleznie od sprzetu.

Smartek 11.03.2013 08:00

Tak, to ujednolicenie to też moim zdaniem dobre posunięcie :-). Ja już powoli się przyzwyczajam do Ósemki w 100%, naprawdę zapowiada się ciekawy system, który chodzi jak błyskawica, ciekawe kiedy zaczniecie się do niego przekonywać ;-).

andrzejj9 11.03.2013 08:28

Jak pojawi się "9" ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:39.