Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Windows 8 (https://forum.cdrinfo.pl/f113/windows-8-a-87411/)

sobrus 05.03.2013 11:06

Nie musisz przepraszać, powiedz o co Ci chodzi :taktak:.

Ale mogę odpowiedzieć (a co mi tam ;)). Ostatni raz Windowsa wdziałem 4 marca 2013 roku około godziny 11. I wyglądał na wersję XP Pro SP3.

Smartek 05.03.2013 12:52

C:/Users/Artek/Documents
C:/Users/Artek/Music
C:/Users/Artek/Videos

Teraz jest bodajże tak od Visty bądź Siódemki.

sobrus 05.03.2013 13:14

No wiem, tak jest od Visty, czyli NT6.

Ale "Documents And Settings" dalej jest, choć bodajże w formie dowiązania które prowadzi gdzieś dalej do tego bajzlu local/roaming :>

Ta ścieżka to był tylko przykład. Nawet w krótszej wersji przechodzenie przez Users/Artek wydaje mi się zbyteczne, skoro user jest aż jeden, a mam 20 wolnych liter do dysków.

Jeżeli już bym tak chciał mieć, to na pewno zrobiłbym:

Kod:

subst b: c:\users\artek
Bo jestem leniwy :)

Yossi 05.03.2013 14:23

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1243691)
Jeżeli już bym tak chciał mieć, to na pewno zrobiłbym:

Kod:

subst b: c:\users\artek
Bo jestem leniwy :)

Jeżeli jesteś leniwy, to poniżej masz skróconą instrukcję używania odpowiednich folderów i funkcji w Windows 8:
- jeżeli chcesz odsłuchać swoja muzykę - naciśnij kafelek Muzyka
- jeżeli chcesz obejrzeć swoje wideo - naciśnij kafelek Wideo
- jeżeli chcesz obejrzeć swoje zdjęcia - naciśnij kafelek Zdjęcia
- jeżeli chcesz sprawdzić pocztę - naciśnij kafelek Poczta
- jeżeli chcesz obejrzeć swoje kontakty- naciśnij kafelek Kontakty
W razie problemów - służę pomocą

sobrus 05.03.2013 14:38

Yossi, jestem leniwy, ale nie jestem idiotą :>

Yossi 05.03.2013 16:46

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1243703)
Yossi, jestem leniwy, ale nie jestem idiotą :>

Mogę się z Tobą nie zgadzać, ale nigdy nie uważałem Cię za idiotę. :D :piwo:
Natomiast opanowanie nowego interfejsu Windows 8 zajęło mojej mamie (dość już leciwej) jakieś 15 minut. Dodam, że to było jej pierwsze użycie komputera w ogóle.
A są tacy co twierdzą, że OS X jest łatwy i przyjazny dla użytkownika. :rotfl:

Bartez 05.03.2013 16:59

Rozumiem, że zęby zjadłeś na OS X i dlatego możesz się wypowiadać na temat jego przyjazności?

Yossi 05.03.2013 17:06

Cytat:

Napisany przez Bartez (Post 1243713)
Rozumiem, że zęby zjadłeś na OS X i dlatego możesz się wypowiadać na temat jego przyjazności?

Jak mówi polskie przysłowie: "Uderz w Apple, a Bartez się odezwie".

Bartez 05.03.2013 17:11

Zarzucasz innym, że nie używali W8, więc nie powinni się wypowiadać, a sam robisz dokładnie to samo (nie odpowiedziałeś na pytanie, więc mogę się mylić). Lubię rozmawiać o konkretach wtedy, gdy miałem okazję czegoś poużywać. Nie wypowiadam się na temat przyjazności bądź nie W8, bo póki co go nie mam. Tym samym nie próbuję go z niczym porównać.

Co do samego systemu, to ciekaw jestem, czy skończy jak Vista i sprawdzi się reguła co drugiego udanego systemu operacyjnego wypuszczanego przez MS. Czy może jednak się rozkręci :)

Smartek 05.03.2013 17:24

Właśnie bawię się w tworzenie własnych kafelków z darmową paczką ikonek, zaraz rzucę na szybko screena, powiem Wam, że doskonale moim zdaniem zastępują stare Menu Start i są przy okazji... ŁADNE :-).

Takie tam wstępne:
https://www.dropbox.com/s/u6oou0xm5x...ut%20start.png

sobrus 05.03.2013 18:06

Nie chodzi mi o łatwość obsługi.

Linii poleceń nie używa się do oglądania zdjęć, przynajmniej mi się jeszcze nie zdarzyło. Do słuchania muzyki można, ale od tego mam Banshee.

Ba, do słuchania muzyki czy oglądania zdjęć to ja nawet nie potrzebuje komputera - moge to zrobić przy pomocy telewizora, odtwarzacza bluray, x360 czy tabletu.

Więc jeżeli mówie o linii poleceń i wygodzie korzystania z katalogów, a Ty mi mówisz, że jestem do tyłu bo w Windows 8 od tego są kafelki - to nie wiem.

Czy M$ jest tak genialny, że możliwości basha, pythona itd zawarł w paru kolorowych kwadratach? Wtedy należy mu się nobel i to we wszystkich dziedzinach na raz.

Czy też ten system jest tak masakrycznie prymitywny, że sprowadza komputer za kilka tysięcy do roli zabawki za 200zł?

Nie mam w domu Windows 8, to prawda, ale założę się że potrafi więcej niż pokazanie paru kolorowych kwadratów i nie przeznaczono go do instalowania na laptopach firmy Fisher-Price.

Do co produktów Apple to niedawno w temacie o androidzie Andy zarzucił mi (programiście i użytkownikowi), że nie mam prawa negatywnie wypowiadać się o jego rozwiązaniach, ponieważ w 100% nie poznałem jego budowy, rozwiązań i zasady działania. Niby fakt, ale to co poznałem myśle że oceniać już mogę.

Ale jednocześnie najwięksi krytycy Apple na forum tych urządzeń nigdy nie posiadali, a ciągle nadają jedynie na podstawie doniesień prasowych. A ja nawet posiadając Androida krytykować go nie mogę, nawet jeżeli limit 15 procesów i czyszczenie pamięci na zapas jest sprzeczne z tym jak powinien działać dobry system operacyjny. I to wiadomo od lat i tego mnie uczono.

Bartez 05.03.2013 18:30

Cytat:

Napisany przez Smartek (Post 1243718)
Właśnie bawię się w tworzenie własnych kafelków z darmową paczką ikonek, zaraz rzucę na szybko screena, powiem Wam, że doskonale moim zdaniem zastępują stare Menu Start i są przy okazji... ŁADNE :-).

Takie tam wstępne:
https://www.dropbox.com/s/u6oou0xm5x...ut%20start.png

Moja opinia, po zobaczeniu tego: trochę zbyt chaotyczne te kafelki. Małe, duże, niebieskie, czerwone, z małą ikonką, z dużą. Jak spojrzałem pierwszy raz, to nie bardzo wiedziałem, na co zwrócić uwagę i co tu właściwie się znajduje. Być może w użyciu są fajne, tego nie wiem :)

Kris 05.03.2013 19:06

Wielkość można zmieniać. Można też tworzyć swoje "kolumny" kafelków.

Berion 06.03.2013 00:50

IMHO ;) Ładne byłoby gdyby:
- można było ustawić swoją tapetę
- można było ustawić ich przezroczystość
- jeśli nie powyższe to chociaż gradienty
- i przede wszystkim ich kolory

A tak to jest Jarmark Europa. Tak wiem, gusta są różne, ale jak zaznaczyłem wcześniej, dla mnie to po prostu ogromny krok wstecz.

sobrus 06.03.2013 07:54

Microsoft daje przecież wybór, którego próżno szukać w świecie Apple.
Masz albo kafelki albo kafelki.
A jeżeli chcesz menu start to jesteś głupi.
Berion, gradienty są passe. Jak lubisz gradienty to też jesteś głupi ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:08.