Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Windows 8 (https://forum.cdrinfo.pl/f113/windows-8-a-87411/)

Smartek 05.03.2013 18:24

Właśnie bawię się w tworzenie własnych kafelków z darmową paczką ikonek, zaraz rzucę na szybko screena, powiem Wam, że doskonale moim zdaniem zastępują stare Menu Start i są przy okazji... ŁADNE :-).

Takie tam wstępne:
https://www.dropbox.com/s/u6oou0xm5x...ut%20start.png

Bartez 05.03.2013 18:11

Zarzucasz innym, że nie używali W8, więc nie powinni się wypowiadać, a sam robisz dokładnie to samo (nie odpowiedziałeś na pytanie, więc mogę się mylić). Lubię rozmawiać o konkretach wtedy, gdy miałem okazję czegoś poużywać. Nie wypowiadam się na temat przyjazności bądź nie W8, bo póki co go nie mam. Tym samym nie próbuję go z niczym porównać.

Co do samego systemu, to ciekaw jestem, czy skończy jak Vista i sprawdzi się reguła co drugiego udanego systemu operacyjnego wypuszczanego przez MS. Czy może jednak się rozkręci :)

Yossi 05.03.2013 18:06

Cytat:

Napisany przez Bartez (Post 1243713)
Rozumiem, że zęby zjadłeś na OS X i dlatego możesz się wypowiadać na temat jego przyjazności?

Jak mówi polskie przysłowie: "Uderz w Apple, a Bartez się odezwie".

Bartez 05.03.2013 17:59

Rozumiem, że zęby zjadłeś na OS X i dlatego możesz się wypowiadać na temat jego przyjazności?

Yossi 05.03.2013 17:46

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1243703)
Yossi, jestem leniwy, ale nie jestem idiotą :>

Mogę się z Tobą nie zgadzać, ale nigdy nie uważałem Cię za idiotę. :D :piwo:
Natomiast opanowanie nowego interfejsu Windows 8 zajęło mojej mamie (dość już leciwej) jakieś 15 minut. Dodam, że to było jej pierwsze użycie komputera w ogóle.
A są tacy co twierdzą, że OS X jest łatwy i przyjazny dla użytkownika. :rotfl:

sobrus 05.03.2013 15:38

Yossi, jestem leniwy, ale nie jestem idiotą :>

Yossi 05.03.2013 15:23

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1243691)
Jeżeli już bym tak chciał mieć, to na pewno zrobiłbym:

Kod:

subst b: c:\users\artek
Bo jestem leniwy :)

Jeżeli jesteś leniwy, to poniżej masz skróconą instrukcję używania odpowiednich folderów i funkcji w Windows 8:
- jeżeli chcesz odsłuchać swoja muzykę - naciśnij kafelek Muzyka
- jeżeli chcesz obejrzeć swoje wideo - naciśnij kafelek Wideo
- jeżeli chcesz obejrzeć swoje zdjęcia - naciśnij kafelek Zdjęcia
- jeżeli chcesz sprawdzić pocztę - naciśnij kafelek Poczta
- jeżeli chcesz obejrzeć swoje kontakty- naciśnij kafelek Kontakty
W razie problemów - służę pomocą

sobrus 05.03.2013 14:14

No wiem, tak jest od Visty, czyli NT6.

Ale "Documents And Settings" dalej jest, choć bodajże w formie dowiązania które prowadzi gdzieś dalej do tego bajzlu local/roaming :>

Ta ścieżka to był tylko przykład. Nawet w krótszej wersji przechodzenie przez Users/Artek wydaje mi się zbyteczne, skoro user jest aż jeden, a mam 20 wolnych liter do dysków.

Jeżeli już bym tak chciał mieć, to na pewno zrobiłbym:

Kod:

subst b: c:\users\artek
Bo jestem leniwy :)

Smartek 05.03.2013 13:52

C:/Users/Artek/Documents
C:/Users/Artek/Music
C:/Users/Artek/Videos

Teraz jest bodajże tak od Visty bądź Siódemki.

sobrus 05.03.2013 12:06

Nie musisz przepraszać, powiedz o co Ci chodzi :taktak:.

Ale mogę odpowiedzieć (a co mi tam ;)). Ostatni raz Windowsa wdziałem 4 marca 2013 roku około godziny 11. I wyglądał na wersję XP Pro SP3.

Yossi 05.03.2013 12:04

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1243670)
Jeżeli musiałbyś robić coś z linii poleceń, to na pewno byś docenił że muzykę masz na "D : \Muzyka" zamiast "C : \Documents and Settings\smartek\Documents\Muzyka".

Ja bardzo przepraszam - kiedy Ty ostatni raz Windowsa widziałeś? I jaką wersję?

Bartez 05.03.2013 11:49

5 powodów, dlaczego Windows 8 zawiódł
http://www.zdnet.com/five-reasons-wh...ed-7000012104/

Ciekawe spojrzenie na temat, choć nie do końca się zgadzam ze wszystkimi punktami.

sobrus 05.03.2013 10:48

O partycjonowaniu już temat był. Wyszło że dzielimy w zależności od potrzeb.
Niektórzy pewnie zaczną pisać że to przeżytek, że nie dzielą i są z tego dumni.
Inni że dzielą i są z tego dumni.

Jak dla Ciebie działa jedna partycja to OK, może tak zostać. Ja na przykład mam 3 dyski z łącznie 8 partycjami i dla mnie tak tez jest OK.

Do do lokalizacji, to np mnie denerwuje, jak moje dane leżą zbyt głęboko i wśród bajzlu utworzonego przez system. Dlatego nie trzymam prawie nic w /home, gdzie moje pliki giną gdzieś wśród ustawień.

Jeżeli musiałbyś robić coś z linii poleceń, to na pewno byś docenił że muzykę masz na "D : \Muzyka" zamiast "C : \Documents and Settings\smartek\Documents\Muzyka".

Oczywiście to ma luźny związek z partycjami, bo można tak zrobić nawet na jednej. Każdy robi jak chce, możliwości kombinowania są duże :)

Smartek 05.03.2013 10:20

Ja zrezygnowałem z dzielenia dysku na partycje, jestem ciekaw jak mi się to sprawdzi w praktyce.
Muzykę trzymam w users/artek/muzyka, filmy w users/artek/wideo, obrazy i dokumenty analogicznie.
Programy instaluję domyślnie do Program Files.
Co myślicie o tym rozwiązaniu? Jakie tak naprawdę są plusy partycjonowania w dzisiejszych czasach, skoro i tak większość ważnych dokumentów, plików trzyma się na zewnętrznych nośnikach i/lub chmurze? Ja preferuję Dropboksa, który jeszcze mnie nie zawiódł i mam darmowe 30 GB przestrzeni.

A co do Ustawień Lokalnych, Danych Aplikacji to zerknę dzisiaj.
Wiem za to, że szybkie włączanie/wyłączanie ukrytych plików oraz rozszerzeń znanych typów plików wprost w folderze za pomocą checkboksów to bardzo dobre posunięcie, nie trzeba głęboko grzebać, żeby je błyskawicznie włączyć/wyłączyć.
Również łatwy dostęp do "wiersza poleceń" bez wchodzenia do Uruchom i wpisywania komendy "cmd" to fajny krok.

Yossi 05.03.2013 09:50

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1243624)
Przy odrobinie szczescia i rozumu panow z Redmond ten katalog - mam cicha nadzieje - zaczal wreszcie dzialac podobnie jak ~/Library/Application Support, czyli trzymamy tam tylko dane i ustawienia. Moze aplikacje (Metro?) maja wreszcie osobny katalog...

Niestety M@xiu - podstawowy błąd w myśleniu - w Windows trzymamy dane i ustawienia tam, gdzie chcemy ("zmienne systemowe").
Niewiarygodnie, że producent pozwala na taką anarchię - prawda?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:36.