![]() |
W Viście i 7 katalog z ustawieniami użytkownika został tak udziwniony, że nie rozumiem o co w nim chodzi.
Mamy "Documents And Settings" oraz "Users" , "AppData", jakieś dowiązania symboliczne, "Local" i "Roaming", "Ustawienia Lokalne" i "Dane Aplikacji", znowu jakieś linki symboliczne. Pewnie coś pominąłem, bo dawno tam nie zaglądałem. Niektóre aplikacje mają dane w jednym, inne w drugim, inne w obu. I znowu jakieś dowiązania. Do tego część po polsku, część po angielsku. Wprost niesamowity bajzel, w dodatku na partycji systemowej. Czy w ósemce coś poprawili? |
Cytat:
Mnie to bez różnicy, bo najczęściej Internet wykorzystuje do przeglądania sieci i oglądania filmów na YT, który i tak zawsze tnie niemiłosiernie i co chwilę buforuje nie wiedzieć czemu :-/. Tak więc w zależności od potrzeb, mój ojciec się jara, gdy ssie z trackera 13mB/s i ma nowy odcinek serialu w 720p w mgnieniu oka. Tak czy owak wiem jedno, na pewno na chwilę obecną jeszcze szybszego Internetu na pewno bym nie wykorzystał, bo po prostu nie ma gdzie, już te >10mB/s widziałem jedynie przy P2P, a i też nie zawsze. |
Co w tym nadprzyrodzonego? Jak rozumiem w listboxie nie ma jedynie "A:\", ale są też inne napędy, ewentualnie można samemu je "przeglądnąć" via baton.
|
Ilość załączników: 1
Cytat:
//edit Półroczny komputer. "Poprawna stacja dysków". Upewnij się. |
Jakie standardowe? 69zł to dal tych co mieli lapy z preinstalowanym Win7. 129zł to "zwykła promocja". Teraz Pro stoją po... tysiąc. Zmieniły się też zasady licencjonowania.
|
Cytat:
Cytat:
A wracając do tematu, upewnię się - promocyjna cena to było 129 zł, tyle wiem, ale aktualizacje po ok. dwieście parę zł to już są ceny standardowe, które nie będą (przynajmniej zgodnie z dzisiejszą wiedzą) ulegać zmianie? Pytam, bo sam się na promocję nie łapałem, ale nie chce mi się obecnie kupować aktualizacji W8 (nie mam czasu na zabawę ze zmianą systemu), ale jeśli są perspektywy że on podrożeje, to oczywiście teraz bym go sobie kupił. |
Tak to nie będzie M@X. Od zawsze programy instalowane są w "C:\Program Files\" i to się nie zmieni. Od czasu bodajże Visty, a już na pewno Win7 doszedł "C:\Program Files (x86)\", gdzie trzymane są programy w wersjach 32 bitowych. Muszą to zostawić aby zachować wsteczną kompatybilność (ewentualnie musieliby i tak zrobić "symlink" do folderów o tych nazwach).
Ustawienia programów trzymane są w "C:\ProgramData\", ale to globalne, więc mało aplikacji z tego korzysta (zwykle wrzucane są tam jakieś logi). Per profil to:
|
Przeczytaj post Yossiego ;) Co to w ogóle za poroniony pomysł, żeby nazwę tego katalogu tłumaczyć. Dobrze, że nie tłumaczą C:\Okna ;)
|
To gdzie instaluja sie aplikacje Metro, skoro Smartek wyhaczyl tak mala ilosc danych w Program files?
|
Przecież w Windows też jest taki katalog: C:\Users\[profil]\Application Data, czy coś w tym stylu.
|
Cytat:
|
Cytat:
Co do Program Files: a popatrz sobie w katalog Pliki Programów (x86) :D |
Dupcia, nie dało się tego normalnie uratować, załatwiłem kieszeń SATA->USB, podpiąłem pod laptopa i zobaczył wszystko to, co mnie interesowało, poprzerzucałem awaryjnie, ale zamiana z Logical na Primary, kasowanie partycji nowoutworzonych nie pomagało. Musiałem wywalić wszystkie, utworzyć tylko jedną PRIMARY i sformatować ją na NTFS - wtedy Win8 poszedł :-).
Prawdopodobnie jeżeli nie będzie problemów to do siódemki nie wracam, jest ciekawie rozwiązana obsługa tymi kafelkami, zrobiła na mnie wrażenie, wszystko jest płynne i cieszy oko - każdy chyba to lubi. Mam jednak pytanie do tego IE10 w Metro, jak np. puścić coś na nim z YouTube'a i przejść do innego okna już na np. zwykłym pulpicie, żeby nie zatrzymywało mi wideo? Aha - zadziwiająco mało gratów w Program Files :-). |
Re: Windows 8
Wg mnie konfiguracja dysku nie powinna miec wplywu na wejscie do biosu. Jezeli jest natomiast taki problem to raczej dysk nie domaga czyli problem sprzetowy.
|
Niech to szlag! Wydzieliłem sobie z istniejącego dysku C 30GB wolnego miejsca, nieprzydzielonego, zrestartował, podzielił.
Potem chciałem ją sformatować w NTFS, ale najpierw kazał zmienić D i E z Primary na Logical, zmieniłem. Teraz przy bootowaniu staje w biosie na HDD SATA [nazwa dysku]... cośtam Capable and Status OK... i tak nonstop. Nie mogę nawet dostać się do BIOSa, bo żeby w niego wejść, musi przejść właśnie ten jeden ostatni krok. Jak odłączam HDD to mogę wejść, ponieważ widzi tylko napędy DVDR... Teraz co prawda jestem w pracy, ale mógłbym tutaj w ostateczności przynieść sobie HDD, podłączyć do innego PC, zgrać najważniejsze rzeczy i spróbować pobawić się tymi nieszczęsnymi partycjami na nim. Chciałbym to zrobić u siebie i nie bawić się, ale nie mam pomysłu. Na szczęście nie mam też jakichś ważnych danych, wszystko albo na FTP, albo na płytach albo w chmurze :-). Macie pomysł? |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:36. |