Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Windows 8 (https://forum.cdrinfo.pl/f113/windows-8-a-87411/)

Bartez 07.03.2013 11:51

Cytat:

Napisany przez Yossi (Post 1243881)
Mam dziwne wrażenie, że próbujesz na silę mnie obrazić.
Ja rozumiem fanatyzm, rozumiem nienawiść do MS, ale uwierz mi na słowo, że nie mam zawodowo nic wspólnego z tą firmą, nie mam również żadnych "kolegów", którzy mieli by na silę promować MS, tak - jak to jest w przypadku Twoim i Twoich kolegów promujących na silę produkty innych firm.

A jakie to te prodkty tak usilnie Berion promuje? :wow: Nie mówiąc już o jego kolegach ;)

Berion 07.03.2013 11:21

Wrażenie mylne, daleki jestem od obrażania kogokolwiek czy też obrażania się na kogokolwiek. Napisałem to co napisałem ponieważ zbierając do kupy wszystkie Twoje posty wychodzi mi roztrojenie jaźni. ;)

Jak już również wcześniej pisałem, z wrodzonego fanatyzmu i tej nienawiści do MS, kupiłem Windowsa 7 HP BOX i Xbox'a. Mało tego, używam ich (no, może po za xklockiem który jedynie czasami wygląda z zakurzonego pudełka, gdzieś głęboko, z czeluści szafki).

Cytat:

Napisany przez Kargul
Oj tatko, bo jak ja się tak napatrzę to nienawidzę jeszcze bardziej!

Yossi 07.03.2013 10:28

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1243794)

@Yossi
I ja Ci to też wyjaśniałem. Jak już używacie z kolegami w MS kilku kont na przemian to przynajmniej uzgadniajcie kto i co który napisał. :D

Mam dziwne wrażenie, że próbujesz na silę mnie obrazić.
Ja rozumiem fanatyzm, rozumiem nienawiść do MS, ale uwierz mi na słowo, że nie mam zawodowo nic wspólnego z tą firmą, nie mam również żadnych "kolegów", którzy mieli by na silę promować MS, tak - jak to jest w przypadku Twoim i Twoich kolegów promujących na silę produkty innych firm.

Berion 06.03.2013 12:12

Cytat:

Napisany przez Smartek
OS chodzi szybciej niż siódemka, sprawia wrażenie takiego...

Wyłączone jest większość usług, które zawsze pracowały w tle na starszych Win. Pozbawiono go Aero, czyli przezroczystości, gaussa z tła, cieni itd. System domyślnie się "hibernuje", a nie zamyka. Trudno, żeby nie sprawiał wrażenia szybszego. ;)

Oczywiście jest sporo pozytywnych zmian pod maską (jak znajdę linka to wkleję) i ja tego nie neguję. Odnoszę się jedynie do koszmarnego UI/GUI.

Cytat:

Napisany przez Bartez
Z tym tłem to Wy tak na serio? Chodzi o to czerwone tło pod kafelkami? Jego nie można zmienić?

Można tylko na któreś z predefiniowanych. Tak samo jest z kolorami okien dla klasycznego pulpitu (zniknęły suwaki z RGBA).

Są oczywiście hacki, magiczne programy które podmieniają zasoby etc. Ale czy customizacja systemu ma się odbywać w taki sposób?

@Yossi
I ja Ci to też wyjaśniałem. Jak już używacie z kolegami w MS kilku kont na przemian to przynajmniej uzgadniajcie kto i co który napisał. :D

Bartez 06.03.2013 10:46

Nie przypominam sobie, abym o to pytał. No to jak, można ustawić dowolną tapetę, czy tylko wybierać z tych przygotowanych przez MS?

Edit: OK, sam sobie odpowiedziałem:

Cytat:

A lot of Windows users wants change the Start screen background. While it***8217;s possible to choose a different background under PC settings, it***8217;s not possible set a custom image as Start screen background by default. Windows enthusiasts have been working hard to overcome this limitation by editing original system files.
Cytat z linka podanego przez Smartka.

Yossi 06.03.2013 10:39

Cytat:

Napisany przez Bartez (Post 1243772)
Z tym tłem to Wy tak na serio? Chodzi o to czerwone tło pod kafelkami? Jego nie można zmienić?

Zdaje się, ze pytałeś już o to dawno temu , a ja odpowiadałem.
Oczywiście, że można.

Smartek 06.03.2013 10:22

Cytat:

Napisany przez Bartez (Post 1243772)

Jest kilka(naście) gotowców, spośród których można sobie wybierać tło.

Bartez 06.03.2013 09:58

sobrus 06.03.2013 09:08

Podoba mi się, zwłaszcza na telefonach.
Ale wolałbym mieć jednak możliwość wyboru.

Smartek 06.03.2013 09:02

:) ikonki można wstawiać dowolne, gorzej z tłem, chociaż: http://www.intowindows.com/start-scr...round-changer/
Dzisiaj spróbuję i dam znać, jak działa i czy w ogóle.

Nie wiem co Wam się nie podoba, wczoraj poinstalowałem cały soft, z którego korzystam na co dzień.
OS chodzi szybciej niż siódemka, sprawia wrażenie takiego... sterylnie czystego i lekkiego + jak dla mnie obsługa i wygląd Modern UI na plus, szczególnie, że mam w swojej myszce Logitecha taki fajny przycisk pod kciukiem (dociśnięcie kciuka do dołu), którym przechodzę między Metro/Pulpit - na Metro mam odpalonego Chrome'a w tym trybie, wciskam przycisk i jestem na pulpicie (okienkach folderów, innych rzeczach niż przeglądarka). Wygodne.

sobrus 06.03.2013 08:54

Microsoft daje przecież wybór, którego próżno szukać w świecie Apple.
Masz albo kafelki albo kafelki.
A jeżeli chcesz menu start to jesteś głupi.
Berion, gradienty są passe. Jak lubisz gradienty to też jesteś głupi ;)

Berion 06.03.2013 01:50

IMHO ;) Ładne byłoby gdyby:
- można było ustawić swoją tapetę
- można było ustawić ich przezroczystość
- jeśli nie powyższe to chociaż gradienty
- i przede wszystkim ich kolory

A tak to jest Jarmark Europa. Tak wiem, gusta są różne, ale jak zaznaczyłem wcześniej, dla mnie to po prostu ogromny krok wstecz.

Kris 05.03.2013 20:06

Wielkość można zmieniać. Można też tworzyć swoje "kolumny" kafelków.

Bartez 05.03.2013 19:30

Cytat:

Napisany przez Smartek (Post 1243718)
Właśnie bawię się w tworzenie własnych kafelków z darmową paczką ikonek, zaraz rzucę na szybko screena, powiem Wam, że doskonale moim zdaniem zastępują stare Menu Start i są przy okazji... ŁADNE :-).

Takie tam wstępne:
https://www.dropbox.com/s/u6oou0xm5x...ut%20start.png

Moja opinia, po zobaczeniu tego: trochę zbyt chaotyczne te kafelki. Małe, duże, niebieskie, czerwone, z małą ikonką, z dużą. Jak spojrzałem pierwszy raz, to nie bardzo wiedziałem, na co zwrócić uwagę i co tu właściwie się znajduje. Być może w użyciu są fajne, tego nie wiem :)

sobrus 05.03.2013 19:06

Nie chodzi mi o łatwość obsługi.

Linii poleceń nie używa się do oglądania zdjęć, przynajmniej mi się jeszcze nie zdarzyło. Do słuchania muzyki można, ale od tego mam Banshee.

Ba, do słuchania muzyki czy oglądania zdjęć to ja nawet nie potrzebuje komputera - moge to zrobić przy pomocy telewizora, odtwarzacza bluray, x360 czy tabletu.

Więc jeżeli mówie o linii poleceń i wygodzie korzystania z katalogów, a Ty mi mówisz, że jestem do tyłu bo w Windows 8 od tego są kafelki - to nie wiem.

Czy M$ jest tak genialny, że możliwości basha, pythona itd zawarł w paru kolorowych kwadratach? Wtedy należy mu się nobel i to we wszystkich dziedzinach na raz.

Czy też ten system jest tak masakrycznie prymitywny, że sprowadza komputer za kilka tysięcy do roli zabawki za 200zł?

Nie mam w domu Windows 8, to prawda, ale założę się że potrafi więcej niż pokazanie paru kolorowych kwadratów i nie przeznaczono go do instalowania na laptopach firmy Fisher-Price.

Do co produktów Apple to niedawno w temacie o androidzie Andy zarzucił mi (programiście i użytkownikowi), że nie mam prawa negatywnie wypowiadać się o jego rozwiązaniach, ponieważ w 100% nie poznałem jego budowy, rozwiązań i zasady działania. Niby fakt, ale to co poznałem myśle że oceniać już mogę.

Ale jednocześnie najwięksi krytycy Apple na forum tych urządzeń nigdy nie posiadali, a ciągle nadają jedynie na podstawie doniesień prasowych. A ja nawet posiadając Androida krytykować go nie mogę, nawet jeżeli limit 15 procesów i czyszczenie pamięci na zapas jest sprzeczne z tym jak powinien działać dobry system operacyjny. I to wiadomo od lat i tego mnie uczono.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:12.