![]() |
Cytat:
|
49,2GB mi wystarczy? Tyle mi na "C" zostało, żeby wydzielić.
Dobrze jest mieć 120 mbitowe łącze, za chwilę będzie, wypalę i sprawdzimy :>. -edit- Już się 20% nagrało... |
Cytat:
Ja w ten sposób przekonywałem rodzinę, bo jak zobaczyli nowy interfejs to był "płacz i zgrzytanie zębów". Tylko, że po tygodniu się okazało, że do 7 nikt w rodzinie już nie chce wracać. |
@Smartek
Zainstaluj, pobaw się. Jeśli dla Ciebie wygląd nie ma żadnego znaczenia to nawet możesz zastanowić się nad przesiadką. Metro można spacyfikować, a stare menu Start sprotezować. ;) @Wawelski Dlaczego nie zrobiłeś obrazu systemu? Nie musiałbyś teraz instalować od nowa tylko w 15min wgrać obraz. |
Myślę, że obojętnie co kto tu napisze to będzie bez znaczenia.
Najważniejsze, żeby Tobie pasowało. Idź do kogoś kto ma ósemkę i się pobaw, potestuj. Jeden lubi jak mu marsza grają, drugi jak mu nogi śmierdzą. |
No i nie wiem, instalować na próbę tę ósemkę czy Metro męczy? Jestem ciekaw, ale potem w razie czego wracać do Siódemki... Ciężko by było :(.
|
Cytat:
|
W7 dokonało u mnie żywota - jakoś, nie wiedzieć czemu, z wiekiem zawsze windows u mnie zaczyna niedomagać. A to bez sensu miele dyskiem, a to jakiś program nie chce się odinstalować albo zainstalować. W końcu conieco przestaje się uruchamiać. Więc czas na reinstalkę. I to od zera - albo sam się pobawię i zintegruję poprawki, albo gdzieś poszukam gotowca, żeby od razu system nie był spuchnięty.
Na razie jednak pomyślałem, że pobawię się z W8. Zmiana przyzwyczajeń spora. Chyba łatwiej przesiąść się z Androida na W8, niż ze starszego Windowsa. Tylko że jak dla mnie to odzwyczajanie się od złych, niepraktycznych nawyków (niech nikt mi nie wmawia, że wciskanie "start" żeby zakończyć jest logiczne - ale tak się do tego wszyscy przyzwyczaili, że stało się oczywiste). Bawię się drugi dzień - na razie wrażenia pozytywne. Są jeszcze problemy wieku dziecięcego - np. nie ma AMD Video Converter (niby pozycja jest i można zaznaczyć akcelerację -ale convertera nie widać) a fabryczne oprogramowanie do kamery Panasonic, HD Writer, nie potrafi skorzystać ze wspomagania sprzętowego tejże kamery. Natomiast dziwi mnie, że tak nowy system x64 po zainstalowaniu i zaktualizowaniu WU już ma WinSxS 9,6 GB a cały katalog Windows 16,1 GB. Chyba trzeba poczekać na dwie rzeczy: - soft i sterowniki dotrą się - wyjdzie wersja ze zintegrowanym sp1. |
Odp: Windows 8
Mimo szczerych chęci, bez menu start to katorga.
Sprawę załatwił Classic Shell. A tak, system fajny. Chodzi płynie i nareszcie nie mam problemu z moją klawiaturą bezprzewodową (logitech k360) i myszą (m585) - działają na 1 kontrolerze unyfing; w grach. Bo w siódemce często łapałem kilkusekundowe przycinki. |
Pół biedy to metro, przebolałbym (można je zabić, można też protezować menu start). Nie odnoszę się też do zmian pod maską bo tam są prawie same pozytywy (poza więzieniem WinRT :P). To co mnie odrzuca od tego sytemu to niespójność stylistyczna, pedalskie kolorki których nie można zmienić (np. w managerze plików, tu różowy, tam jasno niebieski, tam żółć (mnie zalewa)), brak Aero dla okien (przezroczystości, gaus pod nimi). Ten system wygląda po prostu odrażająco. Jeśli wydaję pieniądze na OS desktopa to ma wyglądać estetycznie bo będę się weń gapić przez pół dnia. Ma mnie też nie irytować *****izmami typu "gdzie jest "wyłącz komputer"?". Gdybym miał XP to może i bym zagryzł język i się przesiadł, ale z Win7 to dla mnie jak z mercedesa do rykszy.
Cytat:
|
Według mnie ten interfejs lepiej sprawowałby się na urządzeniu ekranem dotykowym, jak dla mnie to obsługiwanie go myszką trwa dłużej niż klasycznego pulpitu więc jest on raczej bardziej efektowny niż efektywny.
Widziałem też gdzieś dość ciekawe rozwiązanie połączenia klasycznego pulpitu z kafelkami tzn. zamiast ikon były kafelki a na dole standardowy pasek zadań choć nie mam pojęcia jak to się nazywało... :) |
A teraz przeczytajcie sobie pierwsze posty w tym temacie, gdybanie o cloud-computing, dostęp do systemu tylko w trybie on-line itp. :D
|
Też jestem super zadowolony ale jak pisałem kilka postów wcześniej przez pierwsze dni było rzucanie k***a . Dell, x64 i brak sterowników na stronie Della. Ale jak mawiał tow. Gierek "Polak potrafi" i wszystko śmiga jak trzeba :P
Za 129PLN to naprawdę super system, wymiata. Szkoda, że @Berion nie chcąc go za darmo mi nie podarował. :nie: |
Od ponad tygodnia siedzę na Win 8 Pro.
Pierwsze dni: - wkurzenie na menu Start, jego brak, gdzie co znaleźć. Po tygodniu - OK, nowe menu Start super, rzeczywiście, po cholerę mi rozwijane menu z pierdylionem skrótów. Teraz układam sobie jak co chcę. Klik myszą w lewym dolnym rogu (tam, gdzie stary Start), jestem w nowym menu, klik w lewy górny róg - jestem na pulpicie. Jak czegoś nie ma w menu, to jest wyszukiwarka, która jest świetna, znajdzie każdy program opisany w języku polskim, czy angielskim, czy po prostu wpisuję np. msconfig. Świetne. Prawy na otwarty (nawet nie) program na pasku - dostęp do ostatnio otwartych dokumentów czy opcji programu, ale to już chyba było w 7. Rewelacyjny Menedżer zadań - w końcu to dobrze wygląda, jest dostęp do uruchamianych programów przy starcie systemu. Szybciej startuje niż Vista (kilkukrotnie!). Niestety jedną zwiechę miałem. Po prostu komputer w pewnej chwili masakrycznie zwolnił - przy próbie wyłączenia pojawił się ekran z błędem DRIVER_POWER_STATE_FAILURE, system grzecznie zapowiedział, że się zrestartuje. Niestety wstawał baardzo długo... już myślałem, że czeka mnie reinstalka, ale obudził się, pokazał raport błędu i znów chodzi stabilnie. Nie wiem, co było przyczyną. Szukałem w harmonogramie zadań, czy czasem jakiejś usługi konserwacyjnej nie chciał włączyć, ale nic nie znalazłem. Poza tym wszystkie gry mi "chodzą", wszystkie programy działają, jestem zadowolony. :) W końcu sobie rozszerzę pamięć do 8 GB. |
dzięki Panowie!
No i tu znowu zdziwienie, że tak tej windy jednak nie chwalicie :> |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:12. |