Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Windows 8 (https://forum.cdrinfo.pl/f113/windows-8-a-87411/)

sobrus 08.03.2013 09:30

Zwłaszcza gdy kupuje np laptopa z preinstalowanym Windowsem to ma duży wybór, prawda? Zawsze może kupić inny sprzęt. Na przykład MacBooka.

Yossi 08.03.2013 10:44

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1243963)
Zwłaszcza gdy kupuje np laptopa z preinstalowanym Windowsem to ma duży wybór, prawda? Zawsze może kupić inny sprzęt. Na przykład MacBooka.

Jeżeli to Twój pierwszy w życiu sprzęt z Windows to oczywiście masz rację.
W innym przypadku nikt nie zabrania Ci zainstalować takiej wersji, na jaka masz już licencję.
Oczywiście możesz kupić MacBooka. Na nim też - od biedy - da się zainstalować Windows.

M@X 08.03.2013 11:13

Tylko po co uprzykrzac sobie zycie...?

Berion 08.03.2013 12:17

Cytat:

Napisany przez Smartek (Post 1243950)
I teraz do każdej kolejnej generacji Windowsów będziecie dogrywać "classic shella"?
Chyba wypadałoby się przyzwyczaić, skoro decydujecie się na trzymanie przy produktach MS ;).

Ja bym wolał, żeby to system dostosowywał się pode mnie, a nie odwrotnie. No ale są różne filozofie... :P

Gdyby MS zostawił *możliwość*:
- wyłączenia Metro (Modern UI jak to się teraz nazywa), razem z pacyfikacją api RT
- włączenia menu Start, z którego ja akurat codziennie korzystam
- włączenia Aero, mi.n pełną kontrolę na RGBA okna

To byłbym pierwszy który leci po upgrade za te 129zł. A tak to będę się kisił na siódemce do oporu i MS nic nie zarobi.

Smartek 08.03.2013 13:20

Berion, a powiedz w jaki sposób aktualnie korzystasz z tradycyjnego menu start?
Przecież teraz ModernUI działa na identycznej zasadzie, tylko wygląd się zmienił.

ynsiwy 08.03.2013 17:04

Odp: Windows 8

Dla mnie Windows wraz z Ósemką robi się jak Android. Jeszcze trochę a wyjdzie wersja 8.0.1, 8.0.2 itd, może za którąś wersją dadzą możliwość zmiany kolorów kafelkow, przezroczystosc itp...

czary2mary 08.03.2013 17:23

Cytat:

Napisany przez ynsiwy (Post 1244010)
Dla mnie Windows wraz z Ósemką robi się jak Android. Jeszcze trochę a wyjdzie wersja 8.0.1, 8.0.2 itd, może za którąś wersją dadzą możliwość zmiany kolorów kafelkow, przezroczystosc itp...

Dobrze kombinujesz||;)

aktualizacja Windows Blue dla systemu operacyjnego Microsoft Windows 8.

http://www.benchmark.pl/aktualnosci/...ie11-bing.html

ynsiwy 08.03.2013 17:29

@up
a Widzisz, nawet tego nie czytałem, tak mnie na proroctwo wzięło :P

Berion 08.03.2013 17:52

@Smartek
Niby tak i niby nie. Start mam pod ręką na pasku, a Pociąg przywołuje się w aktywnym rogu. W Start mam wszystkie pod ręką + różne narzędzia, w Pociągu musiałbym sobie najpierw te kafle porobić. Start jest małym, podręcznym menu, Metro tabletowym kolosem na cały ekran. W każdym razie już pisałem, że to akurat mógłbym przeboleć - to menu można zabić i go nie oglądać.

@czary2mary
"Niebieszczak" ma być darmowy i nie ma nic wspólnego z Win9. Jacyś anonimowi pracownicy (?) już dementowali te "rewelacje". A więc po prostu Service Pack opakowany w marketing. ;)

Smartek 08.03.2013 18:05

Berion, ja uaktywniam Metro identycznie jak klasyczne menu start - jest pod ręką w rogu, nie trzeba czekać kursorem w rogu paru sekund, jedziesz i klikasz z miejsca, otwiera się Metro.
Jak zaczniesz pisać na klawiaturze - od razu wyszukuje aplikacje. W sumie to na starym menu robiłem dosłownie to samo tylko w mniejszym okienku.
I fakt, kafelki musisz porobić, ale jak już je zrobisz to funkcjonuje moim zdaniem całość w taki sam sposób.

Berion 08.03.2013 20:08

Cytat:

Jak zaczniesz pisać na klawiaturze - od razu wyszukuje aplikacje.
I to też mnie wnerwia. ;) Po za tym wyłączam zawsze Windows Search bo razem z tym pacyfikuję także indeksowanie czegokolwiek i na czymkolwiek (szkoda mi HDD, a wiem co gdzie jest i jak się nazywa).

Z resztą argumentów się zgadzam.

Smartek 08.03.2013 20:19

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1244029)
I to też mnie wnerwia. ;) Po za tym wyłączam zawsze Windows Search bo razem z tym pacyfikuję także indeksowanie czegokolwiek i na czymkolwiek (szkoda mi HDD, a wiem co gdzie jest i jak się nazywa).

Z resztą argumentów się zgadzam.

Co Cię wnerwia? Nie można było tego wymyślić lepiej. Ja też otwierałem w Win7 menu zazwyczaj po to, żeby wpisać nazwę programu, który mnie interesuje - identyczna sytuacja zachodzi tutaj :-).
Naprawdę nie rozumiem narzekań na to rozwiązanie, sądzę, że to wina przyzwyczajeń ukształtowanych przez lata :-).

Heh, brzmię jak jakiś promotor Microsoftu :rotfl:.

sobrus 08.03.2013 20:24

A ja jednak wolę ikonę wywaloną na pulpit (pulpit, pasek, dock - jak kto woli).
Wpisywanie nazwy, choć ostatnio w modzie, brzmi troche jak siedzenie pod DOSem. (chociaż czasem z tej możliwości też korzystam).

Berion 08.03.2013 20:25

Irytuje mnie kiedy, w tym przypadku system, wyszukuje mi rzeczy kiedy jeszcze piszę szukaną frazę. Po za tym ja w systemie niczego nie wyszukuję bo wiem gdzie co jest, już pisałem. Może jestem inny. :P

A że przyzwyczajenia to na pewno też, nie przeczę. Ale zmieniać nie zamierzam bo to system operacyjny jest dla mnie, a nie odwrotnie.

dumpmuzgu 08.03.2013 21:08

Cytat:

Napisany przez Smartek (Post 1244031)
Co Cię wnerwia? Nie można było tego wymyślić lepiej. Ja też otwierałem w Win7 menu zazwyczaj po to, żeby wpisać nazwę programu, który mnie interesuje - identyczna sytuacja zachodzi tutaj :-).
Naprawdę nie rozumiem narzekań na to rozwiązanie, sądzę, że to wina przyzwyczajeń ukształtowanych przez lata :-).

Heh, brzmię jak jakiś promotor Microsoftu :rotfl:.

To rozwiązanie pochodzi z systemu TENEX z lat 60 ubiegłego wieku. Twórcy Windows zapewne doskonale je znali z powłoki tcsh z lat 70, być może z nieco późniejszego Korn shell, gdzie też pojawiło się. W powłokach lat 90 to już oczywistość. W graficznych GUI jak CDE (nie KDE) czy NeXTStep oczywiście też było

Czy można było rozwiązać lepiej? Można. Np. w csh, bash i innych współczesnych to się nazywa TabComplete i działa po wciśnięciu Tab i w ogóle działa o wiele lepiej.

Ale to i tak jest moim zdaniem jedna z niewielu udanych adaptacji w kolejnych subwersjach Win95.

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1244035)
Irytuje mnie kiedy, w tym przypadku system, wyszukuje mi rzeczy kiedy jeszcze piszę szukaną frazę.

MS nie może zrobić pełnego TabComplete, bo musiałby zażądać dodatkowego klawisza na klawiaturze, a ma na to już za słabą pozycję rynkową ;)

Cytat:

Napisany przez Yossi (Post 1243881)
Mam dziwne wrażenie, że próbujesz na silę mnie obrazić.

Już piąty raz powtarzasz ten podręcznikowy trick. Jest genialny, no ale nie obrażaj forumowiczów i zrób coś innowacyjnego, a nie jak ten Microsoft klepiesz w kółko to samo.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:49.