![]() |
I instalacja bardzo, bardzo problematyczna. Poza tym najpierw trzeba skompletować sprzęt z odpowiednich klocków...
|
IMO nie warto zupełnie się w to bawić.
Jak chcesz mieć zwykłego PCta - zainstaluj Windows. To bardzo dobry system. Wszystko na nim i z nim działa. Jeżeli chcesz mieć Maca, pracować na Macu, lubisz "mac way" to ... kup Maca. Inaczej wyjdzie PC po agrotuningu, a główną zabawą będzie zapewnienie prawidłowego działania komputera - a to niezupełnie jest "mac way". A jak po prostu nie chcesz Windows, tylko *nixa, to masz tyle Linuksów ile chcesz. Legalnych, z częstymi aktualizacjami, pełnym wsparciem i masą dobrego softu za free. |
Windows 8
Sobrusie, Hacintosh jest takim pseudomakiem dla zwolennikow PC - jest w nim OS X, ale wiecej czasu spedza sie na rozwiazywaniu problemow niz na realnej pracy.
P.S. Przypomnialo mi sie po Twoim poscie co kiedys wyczytalem chyba o BSD: "Linux jest dla ludzi ktorzy nienawidza Windows. BSD jest dla osob, ktore kochaja UNIXa." |
Dla mnie Mac to Mac. Jak ktoś do Poloneza przełoży silnik BMW i doklei nerki - to i tak nie będzie miał BMW, choć samochód fajny i szybki. No i w garażu spędzi dość dużo czasu.
Co do BSD vs Linux to wojna jest według mnie bezsensowna. Obie platformy powinny sie raczej wspierać bo mimo różnych korzeni są w gruncie rzeczy bardzo podobne. I byłem bardzo zaskoczony, gdy dowiedziałem się że taki spór istnieje a zwolennicy stron idą niemalże "na noże". Oba rozwiązania mają swoje zalety i wady. Linux nie jest przykładem najlepszego kawałka kodu, co przyznają sami jego twórcy, ale rozwija się szybko i w normalnych domowych zastosowaniach od BSD jest dziś znacznie lepszy (lepsze wsparcie dla sprzętu) i szybszy. np. Debian z jądrem BSD jest wolniejszy tego na Linuksie. Zamkniete grono developerów to wyższa jakość, ale mniej pomysłów. Stabilniejsza praca, ale wolniejszy rozwój. Ale i tak jądro Linuksa jest na tyle wysokiej jakości, że jest akurat tym elementem na moim komputerze, którym najmniej trzeba się przejmować. Linus dba o to by nie wypuszczać bubli. Prędzej posypie sie cała reszta dlatego wybór distro jest istotny i Pali miał rację - najlepszy linuks to ten który ma najmniej błędów. Im dłużej siedzę na Debianie tym bardziej go rozumiem. I wreszcie mam święty spokój z komputerem, nawet większy niż na Windows. BSD na PC w zasadzie umiera. Taka prawda. |
Ilość załączników: 2
Wracając do tematu;)Windows 8.1 Blue;) z długo oczekiwanym Startem;)
Załącznik 62509 Załącznik 62510 |
Ja najbardziej lubie "Windows Classic". Geniusz tkwi w prostocie.
Teraz mogę powiedzieć że W8 to dobry system :taktak: Jakby zmienic mu troche wygląd tego paska Windows Classic na bardziej na czasie, a'la Metro - każda pozycja to kafelek - to by się jeszcze ładnie komponował z resztą. Ale to chyba przekracza możliwości M$, więc mamy powrót do przeszłości ;) |
Ja już przyzwyczaiłem się na 8 do życia bez STARTA;)-teraz trza się nauczyć od nowa albo nie włączać;)
|
A mnie najbardziej podobał się pasek z Visty/Siódemki :)
|
Mnie najbardziej boli ich pasek wyszukiwania, dostepny z poziomu menu start. Do dzis nie dziala jak Spotlight...
|
Nie wiem czy było:
Gdy pierwszy raz zobaczyłem W8 i miałem coś na nim poustawiać dla kogoś w rodzinie, to czułem się dokładnie jak ten gość. Uratowało mnie jedynie to, że gdzieś w tym temacie przeczytałem, że trzeba najechać na prawy górny róg. Nie rozumiem, jak można popełnić taki podstawowy błąd przy projektowaniu nawigacji systemu operacyjnego. Jakaś strzałka, hint w stylu zagiętej strony. Cokolwiek Polecam też drugi filmik, w którym ten sam starszy pan porównuje W8 i OSX. Zaznaczam, że gość prawie całe swoje komputerowe życie używa Windows, żeby od razu mi ktoś nie zarzucił, że to Amerykanin używający Maca. |
http://m.technologie.gazeta.pl/inter...e_dzialal.html
Cytat:
|
Bez środowiska graficznego na pewno.
Do tej pory myślałem, że NASA używa customowych systemów operacyjnych, fw w zasadzie, w swoich sondach, satelitach, itp. |
Cytat:
Jeśli tak, to: - Windows 7 jest już przestarzałym systemem - co konkretnie było źle z paskiem wyszukiwania w tym systemie (moim zdaniem - zupełnie dobrym)? - czy wiesz, jak działa wyszukiwanie w Windows 8? [QUOTE=Bartez;1252739]Nie wiem czy było: Gdy pierwszy raz zobaczyłem W8 i miałem coś na nim poustawiać dla kogoś w rodzinie, to czułem się dokładnie jak ten gość. Uratowało mnie jedynie to, że gdzieś w tym temacie przeczytałem, że trzeba najechać na prawy górny róg. Nie rozumiem, jak można popełnić taki podstawowy błąd przy projektowaniu nawigacji systemu operacyjnego. Jakaś strzałka, hint w stylu zagiętej strony. Cokolwiek Polecam też drugi filmik, w którym ten sam starszy pan porównuje W8 i OSX. Zaznaczam, że gość prawie całe swoje komputerowe życie używa Windows, żeby od razu mi ktoś nie zarzucił, że to Amerykanin używający Maca. A piloci amerykańskich, pasażerskich odrzutowców używają wyłącznie map Apple na iPadach!k***a |
O qrwa, aleś dowalił.
|
Windows 8
Zwlaszcza, ze amerykanscy piloci na iPadach maja dokumentacje techniczna...
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:41. |