Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Windows 8 (https://forum.cdrinfo.pl/f113/windows-8-a-87411/)

Berion 09.10.2012 18:47

Cytat:

Napisany przez Yossi (Post 1225414)
jaki problem użyc funkcji "Pin to start" i przykleić je sobie na stałe do menu startowego?

Właśnie taki, że będę je przewijać wtedy kilometrami...

Cytat:

Słusznie - do tej pory trzeba było kliknąć 2 razy, Teraz trzeba 3 razy - i jak z tym żyć? No chyba, że:
1. Zainstalujesz jednak Win 8
2. Zainteresujesz się mozliwościami zarządzania plikami i katalogami
3. Podpiszesz sobie funcję, która robi to JEDNYM kliknięciem
Po staremu otwieram menu start, najeżdżam na katalog z programem, ppom i już. A Ty mi proponujesz przypinać manager plików albo co gorsza skróty robić do każdego z katalogów...

Cytat:

Berion- ja Cię bardzo proszę - bądź poważny - czepianie się kolorów poważne nie jest. To tak, jakbym ja się czepiał, że ajfon jest tylko dostępny w kolorze czarnym i białym, przy czym biały jest pedalski - zgadzasz się z tym?
Nie zgadzam się z tym bo obudowę możesz i drewnianą sobie zrobić jak Ci się podoba, a GUI bez hackowania nie ruszysz... I nie jest to nie poważne bo skoro wydaję tyle pieniędzy to ma być ŁADNE bo patrzę na to pół dnia. Już taki jestem, że nie zadowala mnie byle gówno.

Cytat:

Uprzejmie proszę, żebyś określił, jakie okna chcesz zobaczyć i w jakim stopniu przeźroczystości, a ja z przyjemnością zamieszczę screeny.
Przezroczystość paska i przezroczystość okien aplikacji. Nie da się tego zrobić w wersji RTM.

Cytat:

OK, to wiele wyjaśnia:rotfl:
Wyjaśnia to tyle, że interface był tak skrajnie niewygodny, że nie miałem ochoty się z nim dłużej męczyć... Gdyby był wygodny i szybciej wykonywało się pewne czynności to na pewno poświęciłbym mu więcej czasu. Rewolucja to nie jest, rewelacja tym bardziej. Zwyczajna PRowa mutacja, żeby utrudnić życie programom a'la Wine, zintegrować swoje platformy i wzorem Jabłecznych, ciągnąć kasę ze sklepu.

@Pali
Znowu z premedytacją rozwalasz dyskusję.

Yossi 09.10.2012 17:32

Cytat:

Napisany przez pali (Post 1225445)
A na jakim hardware?
Może te przepiękne SGI?
Załącznik 60504

Były jeszcze takie wersje z macierzą dyskową, w obudowie stanowiącej jakby podstawkę dla obudowy tower komputera. Ale coś nie mogę foto znaleźć. Marzyłem o czymś takim, ale ten sprzęt kosztował tyle co mieszkanie w PL :)

..eeee, ale to związku z czym? Bo chyba nie łapię :-(

pali 09.10.2012 16:49

Ilość załączników: 1
A na jakim hardware?
Może te przepiękne SGI?
Załącznik 60504

Były jeszcze takie wersje z macierzą dyskową, w obudowie stanowiącej jakby podstawkę dla obudowy tower komputera. Ale coś nie mogę foto znaleźć. Marzyłem o czymś takim, ale ten sprzęt kosztował tyle co mieszkanie w PL :)

Yossi 09.10.2012 16:01

Cytat:

Napisany przez pali (Post 1225426)
Yossi

1. W Solarisie był TabComplete? Pytam, bo nie wiem, a często wspominasz, że używałeś.

2. Masz nieaktualne wieści: czarny jest pedalski. Macho noszą biały lub ciągle różowy, aczkolwiek różowy już nieco trąci myszką.

1. Nie powiem na 100%, ale raczej nie. To juz było pare lat temu więc nie chce sie wygłupiać, że pamiętam wszystko.
2. To ja nie wiedziałem :-( U nas w remizie to lokalni geje mają jednak białe telefony. A różowe to najwyżej spodnie.

rycho 09.10.2012 15:39

jak piszesz rurzowy?
no jak?

pali 09.10.2012 15:36

Yossi

1. W Solarisie był TabComplete? Pytam, bo nie wiem, a często wspominasz, że używałeś.

2. Masz nieaktualne wieści: czarny jest pedalski. Macho noszą biały lub ciągle różowy, aczkolwiek różowy już nieco trąci myszką.

Yossi 09.10.2012 14:37

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1225376)
Ze względu na brak klasycznego menu start, przy dużej ilości aplikacji muszę przewijać kilometry Metro. Żeby wyłączyć komputer trzeba się przekopać przez tonę menu. Żeby w ogóle dostać się do skrótów do programów muszę przełączać się na drugi ekran.

Eeee, ale w zasadzie po co? Ilu aplikacji używasz codziennie? 262353463456? Ja na codzień używam 5, może 6 programów. Myślę, że większość userów używa 2 lub 3. Ale niech będzie że 20 - jaki problem użyc funkcji "Pin to start" i przykleić je sobie na stałe do menu startowego? Przecież własnie po to ono jest - prawda? Przecież właśnie w NOWYM menu Start masz mieć tylko te aplikacje, których najczęściej używasz. A wywalasz te, których NIE używasz. Ten producent Ci na to pozwala, a nie każdy pozwala - prawda? Wszystko inne masz pod "All apps" i tutaj rzeczywiście musisz przewinąć parę ekranów (jeśli masz zainstalowany pierdylion aplikacji), i zgadzam się - przewinięcie ich może zająć nawet jakieś 20~25 sekund.

Cytat:

Żeby przejrzeć zawartość katalogu z programem muszę używać managera plików (zawsze trzeba było, ale teraz nie można tego zrobić ppm na aplikacji w menu)

Słusznie - do tej pory trzeba było kliknąć 2 razy, Teraz trzeba 3 razy - i jak z tym żyć? No chyba, że:
1. Zainstalujesz jednak Win 8
2. Zainteresujesz się mozliwościami zarządzania plikami i katalogami
3. Podpiszesz sobie funcję, która robi to JEDNYM kliknięciem

Cytat:

A jak mi się żaden z tych 20 nie podoba? Jaki to problem dać możliwość (jak w Aero Glass) wybrania sobie samu z RGB? Dltego dla mnie to jest niemożność. Po za tym nie można wybrać wszystkich kolorów, np. pod tła dla opcji w managerze pików - i tam atakują nas pedalski róż na przemian z elizejską zielenią i wściekłą żółcią.

Berion- ja Cię bardzo proszę - bądź poważny - czepianie się kolorów poważne nie jest. To tak, jakbym ja się czepiał, że ajfon jest tylko dostępny w kolorze czarnym i białym, przy czym biały jest pedalski - zgadzasz się z tym?

Cytat:

Gdzieś pisałeś, że używasz któregoś beta buildu. Ja używałem RTM, a więc tego co trafi do sklepu i tam przezroczystości okna nie można wybierać.

Uprzejmie proszę, żebyś określił, jakie okna chcesz zobaczyć i w jakim stopniu przeźroczystości, a ja z przyjemnością zamieszczę screeny.

Cytat:

Nie dawno, RTM. Nie dałem rady nad tym usiedzieć dłużej niż 2h bo dostawałem białej gorączki i wścieklizny palców.

OK, to wiele wyjaśnia:rotfl:

Berion 09.10.2012 12:14

Cytat:

Napisany przez Yossi (Post 1225366)
Czy możesz sprecyzować, jaka funkcjonalność została utracona i trzeba zainstalować protezy w celu jej przywrócenia?

Ze względu na brak klasycznego menu start, przy dużej ilości aplikacji muszę przewijać kilometry Metro. Żeby wyłączyć komputer trzeba się przekopać przez tonę menu. Żeby w ogóle dostać się do skrótów do programów muszę przełączać się na drugi ekran. Żeby przejrzeć zawartość katalogu z programem muszę używać managera plików (zawsze trzeba było, ale teraz nie można tego zrobić ppm na aplikacji w menu). Kilka z brzegu przykładów.

Cytat:

Mówiliśmy o tym już kilka razy, więc nie chcę sie powtarzać. JEST możliwość wybierania kolorów pod główna skórą Metro, jednak ograniczona do cos 20 kolorów. Pisałem o tym i sam przyznałeś mi rację.
A jak mi się żaden z tych 20 nie podoba? Jaki to problem dać możliwość (jak w Aero Glass) wybrania sobie samu z RGB? Dltego dla mnie to jest niemożność. Po za tym nie można wybrać wszystkich kolorów, np. pod tła dla opcji w managerze pików - i tam atakują nas pedalski róż na przemian z elizejską zielenią i wściekłą żółcią.

Cytat:

No to może Ty masz jakąś inną wersję Win 8 bo w mojej mogę dowolnie i płynnie regulować stopień przeźroczystości okien. Screeny - na życzenie.
Gdzieś pisałeś, że używasz któregoś beta buildu. Ja używałem RTM, a więc tego co trafi do sklepu i tam przezroczystości okna nie można wybierać.

Cytat:

czy możesz powiedzieć kiedy zainstalowałeś Windows 8, którą wersję i jak długo już go używasz?[/B]
Nie dawno, RTM. Nie dałem rady nad tym usiedzieć dłużej niż 2h bo dostawałem białej gorączki i wścieklizny palców.

Cytat:

Napisany przez M@X
Ja mysle ze domyslna paleta kolorow wynika z systemu instalowanego na tabletach Surface. Ogladalem keynote MS i ich namagnesowane klawiaturki beda produkowane w kilkunastu kolorach - kolor tla zmienia sie w zaleznosci od tego jakiego koloru klawiatura zostanie podpieta. tez bym to ograniczyl - jesli mam zmaysl jednolitej estetyki kolorow, to nie bedzie mi uzytkownik tego psul...

Zastanów się nad tym co mówisz. Kupuję żółty surface i może mam mieć żółte okna? W ogóle co ma piernik do wiatraka? To nie Tobie to psują bo to nie Twój system, w sensie takim że to nie jest system Billa Gatesa czy innego Balmera tylko mój i to ja mam decydować co jak ma wyglądać i jak ma działać...

Yossi 09.10.2012 12:10

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1225369)
Ja mysle ze domyslna paleta kolorow wynika z systemu instalowanego na tabletach Surface. Ogladalem keynote MS i ich namagnesowane klawiaturki beda produkowane w kilkunastu kolorach - kolor tla zmienia sie w zaleznosci od tego jakiego koloru klawiatura zostanie podpieta. tez bym to ograniczyl - jesli mam zmaysl jednolitej estetyki kolorow, to nie bedzie mi uzytkownik tego psul...

tzn., ja nie bardzo wiem o co chodzi z problemem z tymi kolorami pod Metro. Jest ich trochę do wyboru, ale przecież z zasdy w Metro wiekszość ekranu jest przesłonięta kafelkami, więc umieszczanie na nim wymyślnych artów chyba mija się z celem - nie? Jak ktoś lubi mieć ładne "tełka" to przecież ma Aero, który właśnie do tego służy. Ja osobiście pilnuję się, żeby w Aero mieć na pulpicie jak najmniej ikonek - bo tak lubię. I dlatego lubię na nim mieć ładne tapetki - bo je widać!

Podkreślam - to jest kwestia indywidualnego gustu i za to lubię MS bo pozwala użytkownikom ustawić sobie obsługę systemu tak, jak lubią, a nie - jak każde jedynie słuszny i nieomylny producent.

sobrus 09.10.2012 12:06

Cytat:

Napisany przez Yossi (Post 1225363)
Eeeee??? 6 ikon?

No widac da się zmienić, jednak na tym sprzęcie na którym miałem nieprzyjemność pracować było widać 6 albo mniej, po prostu pogrupowali ikony w kategorie.

M@X 09.10.2012 12:00

Yossi 09.10.2012 11:54

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1225362)
Ja mam w zasadzie jedynie zastrzeżenia do grafiki bo Metro można nie używać, można wyłączyć, można zainstalować protezy przywracające funkcjonalność...

Czy możesz sprecyzować, jaka funkcjonalność została utracona i trzeba zainstalować protezy w celu jej przywrócenia?

Cytat:

Ale nie zdzierżę tego syfu jakim są dobrane kolory, niemożność ich dowolnego wybierania dla choćby rzeczy tak podstawowej jak główna skóra czy manager plików...

Mówiliśmy o tym już kilka razy, więc nie chcę sie powtarzać. JEST możliwość
nwybierania kolorów pod główna skórą Metro, jednak ograniczona do cos 20 kolorów. Pisałem o tym i sam przyznałeś mi rację.

Cytat:

Całkowity brak przezroczystości okien..

No to może Ty masz jakąś inną wersję Win 8 bo w mojej mogę dowolnie i płynnie regulować stopień przeźroczystości okien. Screeny - na życzenie.

Cytat:

To jest po prostu skrajnie ohydne, nieprzemyślane i odrażające - ... Są różne gusta, ja wiem, niektórzy nie mają żadnego i tacy ludzie projektowali ten GUI. Wygląd dla większości nie ma znaczenia, większość moich znajomych głownie po fachu, ustawia od razu protoplastę z Win95/98... Ja jednak wychodzę z założenia, że skoro będę na to patrzeć przez co najmniej połowę dnia to musi być co najmniej ładne, schludne i nie drażniące jarmarkowową stylistyką.

de gustibus non est disputandum

Berion, czy możesz powiedzieć kiedy zainstalowałeś Windows 8, którą wersję i jak długo już go używasz?

Yossi 09.10.2012 11:44

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1225360)
Owszem trochę się wkurzałem, ze opcje np. firewalla poukrywali jakoś głeboko, a w panelu sterowania zostało 6 ikon...

Eeeee??? 6 ikon?

Berion 09.10.2012 11:44

Ja mam w zasadzie jedynie zastrzeżenia do grafiki bo Metro można nie używać, można wyłączyć, można zainstalować protezy przywracające funkcjonalność... można też się przyzwyczaić - tragedii w tym aspekcie nie ma.

Ale nie zdzierżę tego syfu jakim są dobrane kolory, niemożność ich dowolnego wybierania dla choćby rzeczy tak podstawowej jak główna skóra czy manager plików, niemożność ustawiania dowolnej tapety pod Metro, całkowity brak przezroczystości okien, brak rozmycia gausowskiego pod oknami, brak spójności graficznej obu interface'ów (ikony, kontrolki, menusy), drażni mnie też taki drobiazg jak rozmieszczenie miniaturek okien. To jest po prostu skrajnie ohydne, nieprzemyślane i odrażające - a mogło być naprawdę ładne, nowoczesne itd. (swego czasu ktoś z deviantarta zrobił swoją wizję klasycznego pulpitu w Win8 i była LATA ŚWIETLNE przed tym co pokazał MS w finalnej wersji swojego najnowszego dziecka). Są różne gusta, ja wiem, niektórzy nie mają żadnego i tacy ludzie projektowali ten GUI. Wygląd dla większości nie ma znaczenia, większość moich znajomych głownie po fachu, ustawia od razu protoplastę z Win95/98... Ja jednak wychodzę z założenia, że skoro będę na to patrzeć przez co najmniej połowę dnia to musi być co najmniej ładne, schludne i nie drażniące jarmarkowową stylistyką.

I taka ciekawostka, podobno najnowszy Win Server... też będzie mieć włączone Metro. k***a

@Sobrus
Rozmieszczenie opcji w nowych windach to porażka. Na Win7 polecam zrobić folder i nazwać go "nazwajakaś.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}". Zamieni się w skrót z większością opcji/skrótów w jednym miejscu.

sobrus 09.10.2012 11:27

Ale ja nie potrzebuje się uczyć Windows 8.
Ostatnio pomagałem z Windows 7 w konfiguracji sieci, choć widziałem go dwa razy w zyciu.

Owszem trochę się wkurzałem, ze opcje np. firewalla poukrywali jakoś głeboko, a w panelu sterowania zostało 6 ikon - ale w końcu i tak dotarłem gdzie chciałem.
(ps. wielkie brawa dla kogoś kto wymyślił zostawianie najważniejszych funkcji małą czcionką na brzegach okna. Nigdy nie wiadomo który sie trafi. Firewall jest na lewym dolnym gdzieś w piątym panelu sterowania tzn w "centrum obsługi sieci").

Bo trzecia zakładka we właściwościach połaczenia (XP) to było rozumiem za trudno i nieintuicyjnie :hmm:

Sformatować dysk bym musiał ponieważ mam na nim tylko partycje EXT4 (ściślej - na wszystkich dyskach), a jak sam napisałeś na virtualboxie instalować nie warto.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:54.