Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Windows 8 (https://forum.cdrinfo.pl/f113/windows-8-a-87411/)

Berion 26.10.2013 20:15

Wracamy jak widać do czasów XP. Jeszcze tylko takich mistycznych BSODów brakuje.

sobrus 28.10.2013 09:15

Windows 8.1 64-bit przestał działać na starszych procesorach AMD.
Bo tak.

rcobex 29.11.2013 12:32

Takie pytanie, jak zmusić Win 8 aby przestał czepiać się praw administratora do danego katalogu ? Mam w komputerze folder "Filmy". Do niego zawsze kopiuję bądź "rozpakowuję" wszelakiej maści pliki "avi" itp. Wcześniej nie było z dostępnością problemu. Pewnego pięknego dnia, zachciało mi się udostępnić ten folder w sieci, z mizernym rezultatem, ale nie o to mi chodzi.
Po wyłączeniu udostępniania, folder nagle został objęty kwarantanną Win 8. Cokolwiek bym nie chciał do niego kopiować itp, muszę przechodzić przez procedurę idiotycznych "pozwoleń" systemowych znanych mi wcześniej z Win 7. Muszę posiadać do niego prawa administratora - mam, muszę zgodzić się na kopiowanie - zgadzam się, muszę odpowiedzieć na kilka pytań "czy byłem grzeczny" - byłem, następnie z dozą ogromnej niechęci system pozwala mi zapisać na folder cokolwiek.
Co mam robić ? Przyznam szczerze, że nie mam pojęcia.

Berion 29.11.2013 13:45

Przejdź do list użytkowników systemu i ich praw dla tego katalogu i zobacz czy się nie pozmieniało. Ustaw "pełne prawa" dla wszystkich i powinien przestać gmerać.

Skoro się pyta to raczej nie (już) nie masz praw admina dla tego konkretnego folderu.

rcobex 29.11.2013 20:13

Użytkownik jest jeden, tylko ja. Pogrzebałem i jakoś poszło. Dzięki za info.

Berion 29.11.2013 20:24

To napisz co pogrzebałeś. :P

grzeniu 29.11.2013 20:31

Pewnie to, co mu kazałeś :czytaj:

rcobex 29.11.2013 22:56

A żebym to ja wiedział......klepałem jak idiota i coś widocznie mi się udało.

czary2mary 12.12.2013 18:22

Ilość załączników: 1
Z Windy 8 nie długo będzie siódemka||
W najnowszej aktualizacji 8.2 ma wrócić menu start, i umożliwić uruchamianie aplikacji Metro na pulpicie:taktak:

Załącznik 64087

Berion 12.12.2013 18:39

To do szczęścia brakuje już tylko kilka usprawnień:
- Aero Glass :D
- unifikacja ustawień albo danie tych samych w metro i w klasycznym
- możliwość wyłączenia ekranu start i aktywnych narożników
- wywalenia radosnych kolorków z explorera

Czyli w.... :idea: Windows 9?

Patrix 12.12.2013 18:54

Ja bym to całe metro w ogóle wypieprzył, W8 bez tych wodotrysków moim zdaniem nie oferuje nic więcej. Jedynie go zoptymalizowali (szybsze działanie), taką optymalizację mogliby wydać jako nowego SP do W7...
Resztę funkcji odbieram raczej jako mus/wciskanie na siłę/wytłumaczenie się z nowej wersji.

Berion 12.12.2013 19:27

Ty byś wywalił, ja bym wywalił, ale MS się z tego już nie wycofa za Chiny ludowe. Na cholerę im to w ogóle było? Zamiast budować sklep i usługi w koło tego w więzieniu WinRT, mogli zrobić to samo co Apple w OS X - normalny sklep z normalnymi dekstopowymi aplikacjami.

Mogliby też odchudzić w końcu ten system z reliktów minionych epok, przepisać je na coś lżejszego, spakować etc. W ogóle porzucić tą chorą politykę zależności. Mogliby zrobić z tego wspaniały system. No ale widzisz...

sobrus 12.12.2013 20:00

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1268929)
Ty byś wywalił, ja bym wywalił, ale MS się z tego już nie wycofa za Chiny ludowe. Na cholerę im to w ogóle było? Zamiast budować sklep i usługi w koło tego w więzieniu WinRT, mogli zrobić to samo co Apple w OS X - normalny sklep z normalnymi dekstopowymi aplikacjami.

Mogliby też odchudzić w końcu ten system z reliktów minionych epok, przepisać je na coś lżejszego, spakować etc. W ogóle porzucić tą chorą politykę zależności. Mogliby zrobić z tego wspaniały system. No ale widzisz...

To oczywiste dlaczego to zrobili. W tej branży brak rozwoju oznacza cofanie się.
Microsoft chce wejść na rynek tabletów z pełną gamą produktów, łącznie z tabletami z desktopowym Windows, ale nie da się tego zrobić dobrze z 30 letnim UI - chyba że będzie to tablet z myszką.

Spróbowali więc zrobić jeden interfejs do wszystkiego, ale wyszło do niczego. W sumie pomysł ciekawy i nowoczesny, bo nawet w świecie Apple jest wyraźny podział na iOS i OSX. Niestety obawiam się skazany na porażkę

I tak w sumie nieźle wyszło.. gdyby dodali tych pare opcji od początku to nie byłoby żadnego problemu. A tak mamy jednak porażkę.

Berion 12.12.2013 20:37

Dla mnie i na szczęście dla większości nowy UI to jest cofnięcie się w rozwoju. Inwestorzy i tak się na tym nie znają i nie wiedzą czego używają, można im wcisnąć każdy kit.

- Deckard - 12.12.2013 20:52

nie wiem czy jest temat o windows 7 bo jakoś mi się zapodział dlatego zapytam tu ,

gdzie jeszcze kopać w siódemce aby pozbyć się komunikatu po starcie windy :

c:\users\deckard\appdata\local\temp\180135\log.ini ist lost

programy typu jvc16 i ccleaner nie daja rady

za wskazówki z góry tnx :piwo:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:39.