Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Windows 8 (https://forum.cdrinfo.pl/f113/windows-8-a-87411/)

andy 21.08.2012 19:28

@Kris polecam zainstalować na wirtualnej maszynie (np. VMware, VirtualBox).

Kris 21.08.2012 18:40

Na moim komputerze do testowania - napisała mi instalka, że procesor (P4, 3GHz) nie jest kompatybilny z W8. Nie sprawdzę tego "przełomowego" systemu. :mruga:

andy 21.08.2012 15:48

@Gadzina też się przymierzem. Rozumiem.com że pobrać będzie można dopiero w październiku?

Gadzina18 21.08.2012 14:08

Super, uaktualnię swojego W7 HB do W8 Pro z netbooka i zainstaluje na stacjonarnym. Co do metro, na pewno magicy znajdą sposób na trwałe wyłączenie tego "cuda"

czary2mary 21.08.2012 13:19

Na stronie windowsupgradeoffer.com obywatele Polski od dziś mogą skorzystać z oferty taniej aktualizacji systemu do Windowsa 8 Pro za jedyne 69 złotych.
Program obejmuje aktualizacje dla komputerów kupionych z Windowsem 7 między 2 czerwca 2012 a 31 stycznia 2013.
Aby 26 października otrzymać swoją kopię systemu Windows 8 Pro wystarczy zarejestrować się na stronie i podać dane swojego nowo nabytego komputera. Oferta obejmuje wszystkie nowe komputery kupione w okresie objętym promocją z systemami Windows 7 Home Basic, Home Premium, Professional i Ultimate, również z licencją OEM. Jedna osoba może skorzystać z możliwości aktualizacji maksymalnie 5 razy (zgłosić 5 komputerów). Zdobytego tak Windowsa 8 można zainstalować na dowolnym komputerze.

Uaktualnienie będzie można pobrać w postaci cyfrowej i zainstalować ***8222;z Pulpitu***8221; lub z utworzonego nośnika (dysk USB, płyta DVD). Za dodatkową opłatą można również zamówić oryginalną płytę DVD. Za zakup można zapłacić kartą kredytową lub za pośrednictwem konta PayPal. Płacimy w złotówkach.
http://windowsupgradeoffer.com/pl-PL

Berion 20.08.2012 16:25

Ja już zainstalowałem w śmietniku, nawet był kompatybilny. :szczerb:

Reetou 20.08.2012 16:21

Mi się ładnie zainstalowała wcześniejsza beta, ale ściągnąłem tego obecnego preview'a 64bit, władowałem na pena wg artykułu z CDRinfo :szczerb: i nie chce iść - pisze, że brakuje jakiegoś pliku. Natomiast W7 64bit poszło z tego pena bez bólu. Sadzał ktoś W8 64bit od M$?

sobrus 20.08.2012 07:41

Moje pierwsza próba instalacji zakończyła się blue screenem :D, potem w sumie nie było lepiej.
Nie miałem ochoty się rejestrować u MS więc systemu nie obejrzałem.

Na szczęście Andy podesłał mi kilka screenów.

Zaskoczenia nie było: tak samo jak Unity i Gnome3 to ukłon w stronę mało zaawansowanych użytkowników.

Desktopowa wersja tego, co widzieliśmy na telefonach i tabletach - zamienia "stację roboczą" na "urządzenie to konsumpcji".
Upraszcza np. wejście do sklepu i kupienie gry - widziałem to już w Ubuntu i Androidzie.

Nie dla mnie.

sobrus 19.08.2012 16:59

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1219101)
Moim zdaniem jest to zmiana na miarę przejścia z trybu tekstowego do graficznego (xerox zapoczątkował interfejs GUI).

Mocne słowa, zważywszy że miedzy trybem tekstowym a interfejsem graficznym jest naprawde kolosalna różnica (ktoś sobie wyobraża photoshopa w trybie tekstowym)?
Naprawdę jest taki dobry?

Ściąga mi się Release Preview 64-bit... skoro tak zachęcasz to zobacze :) Może mnie zaskoczy.

Jak do tej pory nie zauważyłem aby programistom udało się wymyślić coś lepszego od tego co znamy od lat. Gnome 3 i Unity jak dla mnie nie są lepsze, a wręcz dużo gorsze (przy czym Unity i tak jest lepsze od G3).

andrzejj9 19.08.2012 12:08

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1218871)
Skupiłem się na samym wyglądzie, ale myślałem wcześniej że to tak wygląda bo to jakaś tam beta. W szoku jestem. :|

Przecież to jest wersja beta..

Windowsa 9 ;)

(w sumie to to nawet nie jest żart..)

andy 18.08.2012 21:32

@Patrix wielką rzeczą jest zmiana sposobu obsługi systemu. Czy to wypali, czy nie to się okaże.

Moim zdaniem jest to zmiana na miarę przejścia z trybu tekstowego do graficznego (xerox zapoczątkował interfejs GUI).

Patrix 18.08.2012 20:22

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1219094)
Sam jednak Windows to bardzo wielki skok do przodu - co jak co ale MS odwalił kawał dobrej roboty wydając nowy system.

Możesz napisać co w nim takiego cool poza pierdołami typu pięknego paska postępu, wywaleniu start oraz dorzuceniu programiku na cały ekran...

Wielkim skokiem były np. nowy system plików, a nie tuning W7 (w dodatku czy udany sprawa dyskusyjna).

mgit 18.08.2012 20:05

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1219028)
btw, tak si***281; b***281;dzie prezentowa***322; Skype z interfejsem kafelkowym:
http://www.neowin.net/news/skype-for...we-go-hands-on

Załącznik 60132

Fajnie si***281; prezentuje ...

Wysy***322;ane z mojego HTC Sensation Z710e za pomoc***261; Tapatalk 2

andy 18.08.2012 19:42

Cytat:

Napisany przez Berion
@andy
Bardzo ładny Skype... na TABLETY. Jak można takie coś sobie strzelić na dwadzieścia cali to nie wiem...

No dobrze i tak już serio. To byłoby naprawdę ładne, gdyby wszystkie ikony były metropodobne, gdybym mógł wybierać wszystkie kolory samemu z RGB, a nie kilkunastu definiowanych, gdybym mógł ustalać sobie samemu tło pod "start" (czy jak to się tam teraz zwie) i poziom przezroczystości zarówno okna jak i paska, tak jak było to w Aero. W obecnej formie to jest jarmark.

Powiedzcie mi też, bo ja chyba za głupi jestem, jak mam zamykać programy w Modern UI? Nigdzie takich opcji nie widzę w tych aplikacjach. Skrótem klawiszowym? Serio?... :ysz:

Niestety producenci idą drogą Apple - zbytnie uproszczanie pewnych elementów.
Oczywiście jestem za lepszym rozplanowaniem funkcji, pewnych metod, jednak nie kosztem możliwości systemu. Rozwiązania PRO powinny być dostępne dla osób, które lubią jak coś działa tak jak one chcą.

Sam jednak Windows to bardzo wielki skok do przodu - co jak co ale MS odwalił kawał dobrej roboty wydając nowy system.

Patrix 18.08.2012 18:28

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1219076)
(...) Tego rodzaju kretynizmy są (...)

Pod RTV potrzebujesz co innego,
jako admin potrzebujesz co innego,
biznes potrzebuje co innego.

Mam nadzieję tylko, że MS też o tym wie.
Bo ja też nie mam zamiaru używać jakiegoś zabawkowego interfejsu do poważnych zadań...
Ale pod MCE to jest już bardzo fajne.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:42.