Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Windows 8 (https://forum.cdrinfo.pl/f113/windows-8-a-87411/)

Yossi 09.10.2012 10:26

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1225338)
Chętnie bym potestował, lecz perspektywa formatowania dysku dla testu jest bez sensu.

... ale po co miałbyś go formatować ???

Cytat:

Tym bardziej, że do windowsa wracać nie mam powodu, więc trud to byłby daremny.

Z Twoich wypowiedzi (bardzo rozsądnych) wnioskuję, że dość głęboko siedzisz w IT, więc nie unikniesz tego, prędzej czy później ktoś poprosi Cię o pomoc z tym systemem (i to będzie coraz częściej), a Ty powiesz: nie... sorry.. ja nie lubię Win 8 , nie znam się na nim, nie chcę się znać...nie mam zamiaru wracać do Windowsa.
UWAGA! Żart będzie:
W moich ukochanych "Przygodach dzielnego wojaka Szwejka", jest opisany przypadek człowieka, który z założenia nie przyjmował do wiadomości istnienia komunikacji miejskiej. Skutek - wpadł pod tramwaj.
Czego ani Tobie, ani nikomu nie życzę.

Cytat:

Być może będę miał przyjemność zobaczyć go na żywo u kogoś. Ale skoro Aero zostaje, to jestem pewien że system będzie dobry :taktak:

Jakiś czas temu zobaczyłem Wondows 8 "na żywo, u kogoś". Stwierdziłem, że tego szajsu nigdy w życiu nie zainstaluję i - jak pisał poeta - "awanturowałem się i używałem wyrazów, powszechnie uznawanych za obraźliwe".
Po tygodniu używania na własnym komputerze (ale wyłącznie tego systemu, do wszystkich możliwych celów), przywdziałem worek pokutny i udałem się na pieszą pielgrzymkę do Redmont.

sobrus 09.10.2012 09:52

Chętnie bym potestował, lecz perspektywa formatowania dysku dla testu jest bez sensu.
Tym bardziej, że do windowsa wracać nie mam powodu, więc trud to byłby daremny.
Być może będę miał przyjemność zobaczyć go na żywo u kogoś.

Ale skoro Aero zostaje, to jestem pewien że system będzie dobry :taktak:

Yossi 09.10.2012 09:20

Windows 8

Czcigodni koledzy (bo koleżanek jakoś nie zauważyłem w tym dziale)!
Pozwalam sobie założyć nowy, oddzielny wątek, bo Windows 8 zbliża się wielkimi krokami i - czy ktoś tego chce, czy nie - wkrótce opanuje wiekszość urządzeń na świecie.

Ja testuję ten system od około 3 miesięcy i część moich przemyśleń i doświadczeń opisałem w innych wątkach.

Moja generalna konkluzja jest taka: od pierwszej instalacji (ohyda, beznadzieja, po co to, tylko utrudniają... itd.) do aktualnego zrozumienia i nareszcie komfortowego używania OS.

Proszę, wpisujcie swoje doświadczenia z tym systemem - oczywiście, o ile "mieliście w ręku i Was stać!" (złośliwość zamierzona). Widzę tu dwa rodzaje wypowiedzi:
1. Ci, co zainstalowali, używają dłużej niż tydzień i mają swoje uwagi lub problemy.
2. Ci, co nie znają, ale chcieliby poznać, ale nie zainstalują bo mają wiele wątpliwości, co OCZYWIŚCIE JEST OK.

ed hunter 03.09.2012 20:17

On siebie też nie.

Yossi 03.09.2012 19:32

Cytat:

Napisany przez rycho (Post 1220738)
Ke? Szczuru?k***a
To może nie ten rodzaj ekspresji...
Ale...:wow:

wiesz co Rycho... ja chyba tez nie zrozumiałem :wow:

rycho 03.09.2012 19:27

Ke? Szczuru?k***a
To może nie ten rodzaj ekspresji...
Ale...:wow:

szczuru 03.09.2012 19:16

Ja się wypowiem tylko w 1, małej kwestii... Zrobiłem update z Win7 Home Premium do Win8 Pro - "wszystko" ładnie, pięknie ogarnąłem i nagle naszła mnie ochota żeby obejrzeć TV a tu d*pa - brak WMC, którego nawet w wersji Pro trzeba DOKUPIĆ. Taki "marketing" mnie zraża strasznie bo jeśli robiłbym świeżą instalację to może i taki ichniejszy "wał" by przeszedł ale jeśli robiłem update to jednak wykastrowali mi system :/ Jedyne czego mi oszczędzili jak już udało mi się doinstalować WMC to to, że podczas update-u Win8 ZACHOWAŁ wszystkie ustawienia WMC z Win7.

Yossi 02.09.2012 18:38

jestem tego samego zdania, ale próbowałem być poprawny politycznie, ale mi to nie wychodzi :>

Berion 31.08.2012 18:16

Cytat:

Napisany przez Yossi (Post 1220457)
No to może zdecyduj się co chcesz napisać: można zmieniać, czy nie można?

Ok, zapętliłem się:

Można dowolnie zmieniać na zdefiniowane przez MS kolory, nie można zmieniać na dowolne kolory.

Cytat:

Nie przypominam sobie, żebym gdziekolwiek napisał, jakiej wersji używam, zhackowałeś mojego kompa?
Skoro jest już dostępny 90 dniowy trial RTM to wydawało mi się logiczne że właśnie tej wersji używasz. Jaki sens jest teraz wgrywać betę to nie wiem, ale ok, masz rację.

Jeszcze nie hackowałem. ;)

Cytat:

Gust to raczej pojęcie subiektywne- nie uważasz? Jeden lubi dziwczynki, inny chłopców, a innemu jest wsio ryba.
Akurat to jest kwestia dewiacji, ponoć uwarunkowań genetycznych a nie gustu. ;)

Yossi 31.08.2012 15:57

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1220446)
Nie, nie można ich dowolnie zmieniać, chyba że w słowie: dowolne, mieścisz kilkanaście zdefiniowanych kolorów...

No to może zdecyduj się co chcesz napisać: można zmieniać, czy nie można?

Cytat:

To jest wersja RTM i nic się w niej już nie zmieni do czasu premiery...

- Nie przypominam sobie, żebym gdziekolwiek napisał, jakiej wersji używam, zhackowałeś mojego kompa?
- podziwiam Twoją niezachwianą pewność siebie.
- - -

Cytat:

BTW: czytając tonę komentarzy pod różnymi artykułami, newsami etc. dotyczącymi 8, odnoszę wrażenie że większość ludzi kompletnie nie ma gustu ...

Gust to raczej pojęcie subiektywne- nie uważasz? Jeden lubi dziwczynki, inny chłopców, a innemu jest wsio ryba.
Nawiasem mówiąc- mnie sę wygląd i kolorystyka Win 8 TEŻ nie podoba.

Cytat:

Najwyraźniej większość ludzi używa komputera do pierdół na fejsbuku, pasjansa i przeglądania internetu. Przygnębiające.

Przykro mi się zgodzić, ale chyba tak własnie wygląda rzeczywistość. Stąd popularność i moda na tablety, czyli urządzenia służące praktycznie wyłącznie do biernej kosumpcji podsuwanych do zakupu treści.

Berion 31.08.2012 13:32

Cytat:

Napisany przez Yossi (Post 1220401)
oraz dobór kolorów (które oczywiście mozna dowolnie zmienić

Nie, nie można ich dowolnie zmieniać, chyba że w słowie: dowolne, mieścisz kilkanaście zdefiniowanych kolorów...

Cytat:

Trzeba pamiętać, że - puki co - Windows 8 - to tylko wersja demonstracyjna. W ostateczniej wersji komercyjnej na pewno wiele się jeszcze zmieni.
To jest wersja RTM i nic się w niej już nie zmieni do czasu premiery...

- - -

BTW: czytając tonę komentarzy pod różnymi artykułami, newsami etc. dotyczącymi 8, odnoszę wrażenie że większość ludzi kompletnie nie ma gustu (dobór kolorów straszny, niespójny interface), nie przykładają żadnej wagi do wyglądu systemu z którego korzystają i/lub dają się tresować i wmawiać jakie to nowe jest rewolucyjne i wygodne - bo nowe, kul i trendi. Najwyraźniej większość ludzi używa komputera do pierdół na fejsbuku, pasjansa i przeglądania internetu. Przygnębiające.

mgit 31.08.2012 11:51

Mam wersj***281; z msdaa zainstalowa***322;em, drukark***281; wykry***322; i wy***347;wietla sterownik niedost***281;pny ... Instalacja oprogramowania od hp ko***324;czy si***281; niepowodzeniem, sterownikĂłw do 8 na stronie hp brak

Wysy***322;ane z mojego HTC Sensation Z710e za pomoc***261; Tapatalk 2

Yossi 31.08.2012 08:28

Cytat:

Napisany przez jesi (Post 1220387)
I to się chwali Yossi :spoko: Całkiem konstruktywna opinia i w większości popieram. Poza tym wyraziłem to już w innych postach. System dobry, szybki i wymagający przyzwyczajenia. Co do wyglądu jedynie się nie zgadzam, ja lubię tą prostotę :) Nie mniej jednak widać w niej pewne braki i brak konsekwencji ze strony MS. O zgrozo zauważyłem nawet ikonę jednego z katalogów systemowych, która pamięta czasy Win 95 :ysz: Zapewne jest więcej takich niedociągnięć. Ehh czemu nie mogą wywalić tych starych ikon z bibliotek, po co to trzymają. Z innymi starymi elementami zajmują pewnie nie mało miejsca.

Jeszcze co do wyglądu: należy pamiętać, że wszyskie znaczące firmy na tym rynku - to firmy amerykańskie i wszystkie kierują się podejściem typowego, amerykańskiego konsumenta. A ten mówi wyraźnie: ma być łatwo i kolorowo. I żeby była jasność - ja nie mam nic przeciwko temu. Tylko, że niestety, inni (ja również), muszą się z tym pogodzić, że czasy edytowania rejestru powoli odchodzą w niebyt.
Jakby nie patrzeć, wygląd to kwestia gustu. O ile nie podobają mi się ostre krawędzie każdego z zasadzie elementu oraz dobór kolorów (które oczywiście mozna dowolnie zmienić - nie każdy producent innego OS może to o sobie powiedzieć), to juz przejścia między ekranami, animacje elementóworaz tryb pełnoekranowy naprawdę robią wrażenie.

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1220390)
Jak by jeszcze drukarka HP p1102w działała na 8 ...

Wysyłane z mojego HTC Sensation Z710e za pomocą Tapatalk 2

O ile pamietam, produkty MS nigdy nie miały problemu ze współpracą z urządzeniami HP, więc i tym razem na pewno ten sprzęt będzie działać.

7. No i dobrze, że mi przypomniałeś - nie napisałem nic o instalacji. Cały proces, oczywiście trywialny. Wybieramy w zasadzie tylko wersję językową i partycję do zainstalowania. Jak ktoś nie wie co to partycja, klika OK i ma z głowy. To co mnie zskoczyło to fakt, że przy instalacji tego systemu na dość archaicznym składaku, zawierającym parę raczej egzotycznych modułów, instalator nawet sę nie zjąknął, zainstalował modem, podłączył sobie sieć, a potem zainstalował z filozoficznym spokojem wszystkie urządzenia. Nie musiałem szukać żadnych driverów, ani ustawiać ręcznie żadnych parametrów, nawet ekranu.
Trzeba pamiętać, że - puki co - Windows 8 - to tylko wersja demonstracyjna. W ostateczniej wersji komercyjnej na pewno wiele się jeszcze zmieni.

mgit 30.08.2012 23:10

Jak by jeszcze drukarka HP p1102w dzia***322;a***322;a na 8 ...

Wysy***322;ane z mojego HTC Sensation Z710e za pomoc***261; Tapatalk 2

jesi 30.08.2012 22:39

I to się chwali Yossi :spoko: Całkiem konstruktywna opinia i w większości popieram. Poza tym wyraziłem to już w innych postach. System dobry, szybki i wymagający przyzwyczajenia. Co do wyglądu jedynie się nie zgadzam, ja lubię tą prostotę :) Nie mniej jednak widać w niej pewne braki i brak konsekwencji ze strony MS. O zgrozo zauważyłem nawet ikonę jednego z katalogów systemowych, która pamięta czasy Win 95 :ysz: Zapewne jest więcej takich niedociągnięć. Ehh czemu nie mogą wywalić tych starych ikon z bibliotek, po co to trzymają. Z innymi starymi elementami zajmują pewnie nie mało miejsca.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:19.