![]() |
Oficjalny screen menu Start w Windows 8.1 update:)
Metro w wersji mini;) http://blogs.windows.com/cfs-file.as...0_6E6977C2.jpg http://blogs.windows.com/windows/b/b...uild-2014.aspx |
Dla darmowych beta testerów. ;p
|
Dla niecierpliwych:
Windows 8.1 Update 1 wyciekł do Sieci, widać spore zmiany dla aplikacji Metro |
Jak dzieci w piaskownicy... każdy używa tego, co lubi i tyle. Mi jest czasem łatwiej kliknąć myszką, czasem łatwiej nie odrywać rąk od klawiatury.
|
Oczywiście to było z menu, normalnie od tego są skróty i bardzo szybko można sobie zrobić bajzel, nawet na kilku pulpitach.
http://warp-spider.tk/files/c.mkv (uruchamianie oczywiście samą myszką bo po co angażować drugą rękę) Ale to stara technologia (ok 2006-2008). Wszystko co widzicie zostało uśmiercone na rzecz nowych interfejsów gnome3 oraz unity. |
Odnoszę wrażenie Andy, że się ponownie nie rozumiemy.
Napisałem dość myśle sensowne powody, dla których uważam że nowe rozwiązanie jest gorsze, ale Ty dalej uważasz że neguje G3 tylko dlatego że jest nowe i budujesz na tym "teorię spiskową". Wprowadzanie dodatkowych kroków w UI nikomu życia nie ułatwi. Praw fizyki się nie oszuka - mamy tylko dwie ręce. Przy okazji unikasz odpowiedzi na niewygodne pytania - dlaczego monitor gnome uruchomiłeś ze skrótu skoro ja przyjąłęm wersję że skrótu nie użyje. itd itp Cytat:
Screencast robiony jedną ręką (mysz only): http://warp-spider.tk/files/m.mkv (jako bonus odpalony monitor systemu) Screencast robiony tylko klawiaturą. http://warp-spider.tk/files/k.mkv Trzymam za słowo że pokażesz swoje, samą mysz i samą klawiaturę - i jasno pokażesz że G3 jest wygodniejsze. Gnome Tweak Tool nie jest częścią pakietu GNOME. I nie jest robioty przez zespół GNOME. Rozszerzenia potrafią m.in. uruchomić funkcje które autorzy gnome zdezaktywowali (umyślnie) ale jeszcze nie zdążyli wyrzucić z kodu. Jeżeli powłączasz rozwiazania z G2 to oczywiste że w tym momencie G2 nie ma żadnej przewagi, bo to to samo. |
No właśnie jak chcę jeden to w ogóle nic nie muszę robić - ani niczego naciskać, ani klikać - po prostu najechać myszką na plik i już. A jeśli chcę zaznaczyć kilka, to też wciskam ctrl później, a nie najpierw :>
|
Tak, ale później wciskam ctrl, a nie najpierw (a jeśli chcę tylko jeden a nie kilka? to w ogóle nie trzeba niczego wciskać). A ja chcę później, nie najpierw. Tak mi wygodniej. :D
|
Cytat:
|
@Jarson
Mnie też cholera bierze jak klika się w folder/plik raz a nie dwa razy. Dlaczego? Ponieważ konfliktuje to z zaznaczaniem plików. Możemy objeżdżać je polem, można też z klawiatury, ale ja akurat chcę klikać najpierw w plik i potem wybierać ewentualne z ctrl. I to jest dla mnie sto razy wygodniejsze niż pozostałe dwa sposoby. I nie, nie chcę najpierw wciskać ctrl a dopiero potem wybierać. @Pops Jeden z niewielu ficzerów który widać i do czegoś się przydaje. Ale tak, tego mi brakuje w Win7. W ogóle ten exploer jest cienki i zabugowany, ale wygodniej mi poruszać się po kilku niezależnych od siebie oknach niż w jednym w takim np. total commanderze. Więc morduję się i używam dalej. ;) |
Ilość załączników: 1
Cytat:
Nie używałem w ogóle 8 jeszcze i tak sobie przeglądam co to jest i znalazłem jedną sympatyczną rzecz. To robi wykresik podczas kopiowania plików :D Tu akurat po lanie: Załącznik 64432 Wpisywanie nazwy programu jest dość wygodne. Nie trzeba odrywać rąk od klawiatury jak się coś pisze. Nawet w przeglądarce www już od dawna w zakładkach nie grzebię, tylko wklepuję początek adresu stronki, enter i jestem. |
Cytat:
Problem w tym, że rynek potrzebuje nowych rozwiązań. My wiemy, że one dotyczą nie tylko UI ale wielu innych kwestii, tylko że większość ludzi nie wie i kupi nowy program/OS dopiero, jak uwierzą że przynosi on nowe (najlepiej rewolucyjne) zmiany - a te muszą zobaczyć, same zapewnienia o zmianach nie wystarczy. Stąd wprowadzanie zmian na siłę, pomimo tego że w danym obszarze nie wymyślono nic lepszego, czyli zmian siłą rzeczy na gorsze. Cytat:
Cytat:
Najprostszy przykład? Ilość komputerów z włączonym pojedynczym kliknięciem. Włączenie pojedynczego kliknięcia de facto redukuje liczbę kliknięć o co najmniej kilkanaście procent. Spróbujcie jednak ustawić komuś w komputerze tę opcję - wysiłek związany z wieloletnim niepotrzebnym dodatkowym klikaniem okazuje się niczym w porównaniu z kilkuminutowym (może kilkugodzinnym?) wysiłkiem "przestawienia się" na nowy sposób otwierania plików i programów. I to się rozciąga na wszystkie dziedziny korzystania z komputera. |
@Kris nie no jasne. Tylko że mi chodziło bardziej o uruchamianie aplikacji będąc w innej. Np przeglądam sobie www i chcę odpalić muzykę w tle, program pocztowy. U siebie mam np. w ustawione, że okno Clementine leci na 6 pulpit i automatycznie odpala muzykę tam gdzie wcześniej skończyłem.
Będąc w przeglądarce naciskam Windows/Super, wpisuje cle i naciskam enter. Za chwilę zaczyna grać muzyka a ja dalej przez przeszkadzania sobie przeglądam www ;) |
Jeszcze szybciej jest jak mi się w W8 uruchamiają na początku kafle i klikam od razu w tę aplikację, którą chcę uruchomić po włączeniu komputera.
|
Cytat:
Cytat:
Też mogę użyć klawiszy multimedialnych na klawiaturze do uruchamiania programu. Jednak nie to jest przedmiotem dyskusji. Chodzi o to że naciśnięcie klawisza Windows/Super i wpisanie kilku liter nazwy programu jest SZYBSZE i wygodniejsze niż wybieranie jej z menu programy. Cytat:
Cytat:
Dla mnie to się o wiele lepiej sprawdza w codziennej pracy niż wybieranie tej aplikacji ze standardowego menu - jest szybsze i wygodniejsze. Cytat:
Cytat:
No ale wiem, jak ktoś od razu stawia na przegranej pozycji pewne rozwiązania to choćby nie wiem jak bardzo pokazał ich zalety to te osoby będą na nie. To jest tzw. syndrom braku chęci do zmian. Ludzie przyzwyczajeni do pewnych rozwiązań bardzo ciężko je porzucają - widzę to bardzo często :) Cytat:
Myślę, że wtedy jasno to pokaże która metoda jest szybsza i wygodniejsza. Cytat:
btw, Gnome Tweak Tool jest interfejsem do jak to nazwali to bardziej zaawansowanych ustawień środowiska GNOME. Za apt-cache show gnome-tweak-tool: Cytat:
Cytat:
Cytat:
Nie neguję posiadania menu z aplikacjami - włączyłem je sobie w w GNOME przez GTT, jednak w codziennej pracy go bardzo mało używam bo mam szybsze i łatwiejsze metody na dostęp do programów. Cytat:
Przywracanie nie jest też hackowaniem - używasz do tego aplikacji Gnome Tweak Tool - menu bardziej "zaawansowanych" ustawień. Cytat:
Mam nadzieje, że dorobią jeszcze GUI do usuwania z tego widoku tych aplikacji - ppm i odinstaluj. Dla mnie wiele rzeczy w Windowsie 8/8.1/8.2/8.3/8.4/8.5 itd jest przez osoby negowana już na starcie bez względu czy to przydatna opcja czy nie. MS poszedł swoją drogą i jeżeli komuś taka droga nie odpowiada to mam prostą radę - zmień system. Kiedy chciałem całkowicie odsunąć się od Windowsa to zmieniłem go na inny. Ludzie boją się nowego. Na podstawie pewnego doświadczenia mogę powiedzieć, że jak zmieniasz ludziom oprogramowania na inne, które używa innej filozofii pracy, to 90% tych osób neguje każdą rzecz bo w tym starym to było tak i tak. Nie potrafią spojrzeć na nowe rozwiązanie w czysty sposób tylko patrzą przez pryzmat tego starego. Powtórzę to jeszcze raz, ludzie są wrogami tego co nowe i inne. Jeżeli już są zmuszeni do jego używania to na każdym kroku wytykają różnicę. Nie chodzi oczywiście o to że ludzie zawsze mają się dostosowywać do sprzeętu i oprogramowania bo sam jestem tego wrogiem, jednak powinni na nowe rzeczy patrzeć z większą wyrozumiałością i starać się spróbować ich używać bez bagażu doświadczeń z poprzedniego. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:23. |