Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Windows 8 (https://forum.cdrinfo.pl/f113/windows-8-a-87411/)

sobrus 07.04.2014 11:17

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1279782)
Ogólnie rzecz biorąc Metro takie złe nie jest. Źle natomiast jest zaimplementowane.

Metro jako interfejs jest dobre i wspaniale sprawdza się na telefonach i tabletach. To moim zdaniem najlepszy interfejs do tych urządzeń.

Ale pomyłką jest na desktopie i to już u samego zalążka. Aplikacje Metro są zawsze pełnoekranowe. To ogranicza multitasking, ogranicza interfejs programów które nawet jeżeli są założenia małe i proste, to muszą wywłaszczyć z ekranu wszystko inne. A jest dużo programów które całego ekranu nie wymagają - kalkulator, player muzyki, komunikator, pogodynka etc. Po to jakieś 40 lat temu wymyślono okna żeby się dało zmieścić je wszystkie na raz.

Metro to specjalna klasa aplikacji, jakiś dziwny twór zrobiony po to, by działało to też na tabletach z ARM. Zbyteczny na desktopie bo zwykłe Windowsy też potrafią zrobić to wszystko z atraktycjnym UI.
Rozumiem że to jest dobre rozwiązanie dla osób które bardzo słabo radzą sobie z komputerami i pełnoekranowa pogoda ich nie rozprasza, ale moim zdaniem zdecydowanie złe do pracy.

Rozdwojenie interfejsu to też nic dobrego. Puplit który w zasadzie jest centralną częścią Windows jest potraktowany jako aplikacja Metro. Cały pulpit gdzie dzieje się 95% rzeczy na równi z pierdółką do pokazywania chmurek. Gdzie tu sens?
Powinno być na odwrót, że Metro jest aplikacją pod Windows, taką "powłoką kompatybilości z tabletami". Z możliwością wywołania go (i schowania) jednym przyciskiem gdy jest potrzebne. Czy menu start naprawdę musi być pełnoekranowe? Przecież można dostać epilepsji od samego wchodzenia w nie.

Yossi 07.04.2014 11:07

Cytat:

Napisany przez revolver0 (Post 1279588)
Jeżeli przywrócą normalne menu start, czemu by nie używać? Mnie zastanawia jedno, czy licencja na oemy jest przypisana tylko pod jeden komputer tzn. czy w razie awarii PC i wymiany na nowy trzeba również nowego Windowsa sobie kupować.

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1279655)
Standardowa odp. MS- prosze sie skontaktować z producentem komputera :)
A kto jest system builder'em? Na pewno Ty- koło się zamyka ;)
Mi się raz zjarała płyta, to był W7, aktywacja przez internet nie poszła, udało się tel.

Procedura:
1. dzwoonisz do MS do działu aktywacji
2. Mówisz, że zmienieś komputar/procesor/płyte głowną
3. Podajesz swłój zakupiony klucz i zarejstrowaną nazwe uzytkownika
4. Aktywują ci licencje przez telefon/
Cała rpocedura zamuje jakies 5 minut, ale uwaga - dodzwonienie się może zająć pół dnia

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1279766)
@Yossi
Jeśli się nie pracuje na takim komputerze, a jedynie konsumuje treści i nie martwi o inne swoje dane to tak, można sobie testować wersje beta, alpha a nawet milestone'y. Przy okazji demolując rynek QA-owy...

Nie zrozumiałeś - do testowania mam inny kompuer, a do pracy inny. Chyba nikt logicznie myślący nie testuje nowego systemu w wersji beta na maszynie, której używa do pracy ???

Cytat:

Napisany przez czary2mary (Post 1279771)
I jeszcze jak by dodali możliwość wyłączenia jednego interfejsu graficznego to by było cacy;)

Przycisk START raczej nie wróci. Natomiast dwoma kliknięciami możesz sobie ustawić, którym interferjsem system ma się zgłaszać po starcie. Nie ma w tej sytuacji potrzeby wyłaczania jednego czy drugiego

revolver0 06.04.2014 18:45

Może do 9 będzie tani upgrajd, ale z drugiej strony jeśli 9 ma być dobrym systemem to czegoś takiego nie będzie...

Berion 06.04.2014 18:44

Niby można grzebiąc w rejestrze. Ja bym jednak wolał, żeby tego w ogóle się pozbyto (dano wybór podczas instalacji, ewentualnie po).

Ogólnie rzecz biorąc Metro takie złe nie jest. Źle natomiast jest zaimplementowane. Prawie wszystkie amatorskie projekty Modern UI biją na głowę te oryginalne. N oto coś chyba tutaj jest nie tak bo powinno byc odwrotnie przy takich środkach finansowych jakimi dysponuje MS. :hmm:

czary2mary 06.04.2014 18:15

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1279766)

- - -

Ponoć wraca menu start. To jeszcze tylko brakuje Aero Glass, obsługi ReFS i można kupować... Windows 9? :czar:

I jeszcze jak by dodali możliwość wyłączenia jednego interfejsu graficznego to by było cacy;)

Berion 06.04.2014 18:02

@Yossi
Jeśli się nie pracuje na takim komputerze, a jedynie konsumuje treści i nie martwi o inne swoje dane to tak, można sobie testować wersje beta, alpha a nawet milestone'y. Przy okazji demolując rynek QA-owy...

@kid86
Niby tak i niby nie. Haczyk jest teraz taki, że nie można odsprzedawać. No chyba, że już się z tego wycofali od czasu "pierwszej" ósemki (swoją drogą to niezły bajzel teraz mają: Windows 8, 8.1, 8.1 Update 1, nadchodzący 8.2 (albo to Update 2 będzie) - i wytłumacz to teraz człowieku zwykłemu użytkownikowi :D).

- - -

Ponoć wraca menu start. To jeszcze tylko brakuje Aero Glass, obsługi ReFS i można kupować... Windows 9? :czar:

kid86 06.04.2014 16:41

Cytat:

Mnie zastanawia jedno, czy licencja na oemy jest przypisana tylko pod jeden komputer tzn. czy w razie awarii PC i wymiany na nowy trzeba również nowego Windowsa sobie kupować.

Definicja licencji OEM dla Windows 8 się zmieniła i to do tego stopnia, że w zasadzie przejęła właściwości licencji BOX z poprzednich wersji.

Cytat:

Licencjobiorca może przenieść oprogramowanie na inny komputer Licencjobiorcy. Licencjobiorca może także przenieść oprogramowanie (razem z licencją) na inny komputer, który należy do osoby innej niż Licencjobiorca, o ile a) Licencjobiorca jest pierwszym licencjonowanym użytkownikiem oprogramowania (...) W przypadku każdego przeniesienia oprogramowania na nowy komputer Licencjobiorca musi usunąć to oprogramowanie z poprzedniego komputera. Licencjobiorca nie może przenieść oprogramowania tak, aby możliwe było współdzielenie licencji między komputerami.
Odnośnie Twojego pytania nie ma problemu, aby po usunięciu oprogramowania z jednego komputera zainstalować go na innym. Ważna, aby zawsze zainstalowana była tylko jedna kopia systemu.

Patrix 05.04.2014 13:40

Cytat:

czy w razie awarii PC i wymiany na nowy trzeba również nowego Windowsa sobie kupować.

Standardowa odp. MS- prosze sie skontaktować z producentem komputera :)
A kto jest system builder'em? Na pewno Ty- koło się zamyka ;)
Mi się raz zjarała płyta, to był W7, aktywacja przez internet nie poszła, udało się tel.

revolver0 04.04.2014 15:05

Jeżeli przywrócą normalne menu start, czemu by nie używać? Mnie zastanawia jedno, czy licencja na oemy jest przypisana tylko pod jeden komputer tzn. czy w razie awarii PC i wymiany na nowy trzeba również nowego Windowsa sobie kupować.

Yossi 04.04.2014 11:57

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1274707)
Dla darmowych beta testerów. ;p

ja jestem takim darmowym beta testerem - i bardzo mi to odpowiada :)
Poza tym - testuję w tej chwili 8.2
Niestety - jestem przekonany, że nawet gdyby drukował oryginalne dolary, to i tak niektorzy zmieszają go z błotem "bo to przecież tylko Windows, a prawdziwy hakier, jak ja, nigdy nie splami się używaniem tego lamierskiego systemu"

revolver0 03.04.2014 22:27

Wiem, wiem, u nas do ceny komputera nie wliczamy ceny oprogramowania, każdy zestaw tak to byłby droższy o jakieś 500 złoty.

DarkSlide97 03.04.2014 21:58

Wiesz, dla jakiś 70% procent Polaków posiadających komputery(nie laptopy, zwykłe komputery) Windows jest za darmo tak czy inaczej:>

revolver0 03.04.2014 17:05

"Windows będzie darmowy dla urządzeń mających mniej niż 9 cali - to kolejny krok w walce z systemem Android, za którego użytkownicy płacić nie muszą.

Czytaj więcej na http://nt.interia.pl/Programy/news-sprawdzamy-windows-8-1-wielki-powrot-menu-start,nId,1402954#utm_source=sg&utm_medium=referra l&utm_campaign=test_a_technologies_1_position?utm_ source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox "

Muszę zakupić 8,5 calowy monitor wtedy będę miał darmowego wina ...

DarkSlide97 03.04.2014 16:13

Windows za darmo, co się na świecie dzieje :wow:

http://nt.interia.pl/Programy/news-s...ies_1_position

revolver0 03.04.2014 15:16

No i teraz można śmiało instalować.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:55.