Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Windows 8 (https://forum.cdrinfo.pl/f113/windows-8-a-87411/)

Yossi 28.07.2014 08:23

Cytat:

Napisany przez Yossi (Post 1288428)

Napisany przez czary2mary http://forum.cdrinfo.pl/images/pl/buttons/viewpost.gif
Przestały działać o tak sobie -tylko aplikacje MS-próbowano już wszystkiego (oprócz pkt 4 wyłączone przywracanie na rzecz Arconis)co znalezione w MS
Wygląda na to że po półrocznym użytkowaniu interfejs Metro wywalił kopyta na amen :ysz:
Jak ktoś ma jakiś jeszcze pomysł(konstruktywny) -chętnie skorzystam ;)
Jeżeli nie to Arconis pójdzie do roboty

Wrzuć mi PM to podam rozwiązanie bo inaczej zapomnę :-)
jest dość proste.
BTW - masz oczywiście oryginalny, licencjonowany Windows 8.1 zainstalowany na takiej ilości maszyn, na jaką opiewa licencja?
O nic Cię nie posądzam (broń Boże), ale opisane przez Ciebie objawy są typowe dla sytuacji, kiedy to posiadacz legalnej licencji na jednostanowiskowy Windows 8 instaluje go na drugiej maszynie używająć różnych "aktywatorów".

... i zapadła grobowa cisza....

revolver0 25.07.2014 10:24

fakt, nareszcie, chyba słownik w firefoxie nie działa jak należy bo nie zaznaczyło mi tego:((

Yossi 25.07.2014 08:54

Cytat:

Napisany przez revolver0 (Post 1288205)
Nareście jakoś to wygląda, ale daliby takie jakie jest w Windows 7, build tej wersji jest ju dostępny?

Jestem zdania, że MS powinien dać do wyboru: dla tych co nie chcą/nie potrafią sią przestawić - klasyczne menu Start oraz - kafelkowe menu Start dla tych co mają bardziej otwarty umysł i potrafią trzeżwo mysleć, potrafią docenić szybkość działania, zalety "live tails", znakomitą integrację z WP oraz zwykłą wygodę.

build w tej wersji jest dostępny, jednak nie polecam instalowania przed ukazaniem się oficjalnej wersji.

P.S. "nareszcie"

Cytat:

Napisany przez czary2mary (Post 1287571)
Przestały działać o tak sobie -tylko aplikacje MS-próbowano już wszystkiego (oprócz pkt 4 wyłączone przywracanie na rzecz Arconis)co znalezione w MS
Wygląda na to że po półrocznym użytkowaniu interfejs Metro wywalił kopyta na amen :ysz:
Jeżeli nie to Arconis pójdzie do roboty;)

Wrzuć mi PM to podam rozwiązanie bo inaczej zapomnę :-)
jest dość proste.
BTW - masz oczywiście oryginalny, licencjonowany Windows 8.1 zainstalowany na takiej ilości maszyn, na jaką opiewa licencja?
O nic Cię nie posądzam (broń Boże), ale opisane przez Ciebie objawy są typowe dla sytuacji, kiedy to posiadacz legalnej licencji na jednostanowiskowy Windows 8 instaluje go na drugiej maszynie używająć różnych "aktywatorów".

revolver0 22.07.2014 13:06

Nareście jakoś to wygląda, ale daliby takie jakie jest w Windows 7, build tej wersji jest ju dostępny?

Yossi 22.07.2014 11:02

Szczerze mówiąc, pomysł z menu start, rozwijanym w postaci kafelków jest najgorszym pomysłem od czasu upublikowania pierwszej wersji Windows 8.
ja już dawno przyzwyczaiłem się do kafelkowego menu START i powrót do koncepcji starego przycisku (czego domagała się duża część uzytkowników), jest cofnięciem się o krok w rozwoju interfejsu.
Bardzo mi sie to nie podoba.

czary2mary 22.07.2014 10:04

Ilość załączników: 2
Pokazały sie nowe screen-y z menu start i aplikacji Metro na pulpicie z W 8 build 9795, kompilacja z 13 lipca.

Załącznik 66811

Załącznik 66812

czary2mary 14.07.2014 12:30

Mam nadzieję że w W9 Metro zjedzie do podziemia;)

Całe szczęście drugi interfejs-pulpit działa bez zarzutu-jeszcze z dzień powalczę z Metro .....;)

Patrix 13.07.2014 23:40

To tylko dowodzi, że metro to beka... :(

czary2mary 13.07.2014 21:53

Nie działają aplikacje metro Windows 8.1.1

Ilość załączników: 2

"Metoda 1. Naprawa aplikacji z wykorzystaniem automatycznego narzędzia Fix it.

Proszę pobrać i uruchomić aplikację z poniższego linku:

http://go.microsoft.com/fwlink/p/?LinkId=268423

Jest on dostępny na poniższej stronie:
http://windows.microsoft.com/pl-pl/w...t-problems-app

Metoda 2. Resetowanie aplikacji Sklep.

1. Proszę wybrać skrót klawiaturowy Flaga Windows + R.

2. Kolejno proszę wpisać wsreset.exe i potwierdzić Enter lub OK

Metoda 3. Diagnoza i naprawa plików systemowych.

1. Proszę przejść do ekranu Startowego

2. Kolejno proszę wpisać cmd, wartości powinna automatycznie zostać wprowadzona w okno wyszukiwania. Należy kliknąć prawym przyciskiem myszy na wyszukany Wiersz polecenia i wybrać Uruchom jako administrator.

3. W wierszu poleceń proszę wpisać
sfc /scannow
oraz potwierdź Enter.

Metoda 4. Przywrócenie systemu do czasu kiedy działał poprawnie.

1. Proszę przejść do ekranu Startowego.

2. Kolejno proszę wpisać odzyskiwanie, wartości powinna automatycznie zostać wprowadzona w okno wyszukiwania. Należy przejść do pozycji Ustawiana a następnie uruchomić aplikacje Odzyskiwanie.

3. W nowym oknie proszę wybrać Otwórz przywracanie systemu.

4. Kolejno należy postępować zgodnie z kolejnymi krokami tak aby przywrócić system do daty kiedy system i aplikacje działały poprawnie.

Metoda 5. Nowe konto użytkownika.

1. Utworzenie nowego użytkownika lokalnego

a) Naciśnij kombinację klawiszy Windows + i

b) Wybierz Zmień ustawienia komputera

c) Wybierz zakładkę Użytkownicy

d) Kliknij opcję Dodaj użytkownika

e) Wybierz opcję Zaloguj się bez użycia konta Microsoft

f) Wybierz opcję Konto lokalne

g) Wpisz nazwę użytkownik np. Test i uzupełnij pozostałe pola oraz kliknij Dalej

h) Kliknij przycisk Zakończ

2. Nadanie użytkownikowi uprawnień administratora

a) Na pulpicie kliknij kombinację klawiszy Windows + x

b) Wybierz Panel sterowania

c) Wybierz Konta użytkowników

d) Wybierz Zmień typ konta

e) Wybierz konto użytkownika utworzone w poprzednim kroku oraz kliknij opcję Właściwości

f) Wybierz zakładkę Członkostwo grupy oraz zmień grupę z Użytkownik standardowy na Administratornastępnie potwierdź klawiszem przyciskiem OK.

oraz sposób z :
http://pcmob.pl/windows-store-nie-dziala/

Dzięki narzędziu MS
http://go.microsoft.com/fwlink/p/?LinkId=268423
udaje się tylko odpalić Sklep ale tylko do pierwszego restartu kompa.
Komunikat narzędzia o sterowniku graficznym bzdura-najnowszy sterowniki przetestowane łącznie z betkami ..........
Pozostałe aplikacje np.pogoda skype ,kalendarz ,kontakty nie działają.

Tak to wygląda na Metrze :

Załącznik 66749

Taki jest komunikat w Appsdiag

Załącznik 66750

Jeżeli nie to Arconis pójdzie do roboty;)

czary2mary 09.07.2014 09:40

Cytat:

Napisany przez Yossi (Post 1287221)
Trochę się spóźniłem z odpowiedzią :> , ale spróbuję pomóc.

1. Przepraszam za to pytanie i ovczywiście o nic Cie nie posądzam, ale - czy masz zainstalowany ORYGINALNY Windows 8. , czy taki "oryginalny" z torrenta?
2. Czy odpalając system, logujesz się loginem Windows Live czy lokalnym?
3. "występują problemy z paskiem zadań -nie jest jakby aktywny -tak jakby zamrożony -nie da się pogłośnić czy ściszyć czy wyświetlić dostępnych sieci Wi-Fi itd itp"
Pomimo wszelkich prób zamrożenia systemu w ten sposób do tej pory mi się to nie udało, więc - patrz punkt 1. Jeśli pu kt 1 w Twoim przypadku nie ma zastosowana - daj mi znać.

Oj bardzo się spóźniłeś :rotfl:jak bym miał z Twojej pomocy skorzystać to już łatwiej i prędzej nowego laptopa kupić by było;)
Być może wersje z torrenta Microsoft rozprowadza po producentach OEM bo wersja fabryczna OEM na Laptopie Lenowo.
Bez znaczenia jakim loginem się posługiwałem -efekt był taki sam .

Po wypier.....leniu Poczty w usługach Windows Live wszystko wróciło do normy:)

Yossi 08.07.2014 10:49

Cytat:

Napisany przez czary2mary (Post 1280763)
Windows 8.1 update 1 problemy z pocztą i paskiem zadań-po zainstalowaniu powyżej aktualizacji czasami u mnie występują problemy -poczta Windows odpalana z Metro nie działa -jest tylko ekran startowy z kopertą - rozwiązanie restart Windy albo odpalenie z pulpitu i wtedy co dziwne jest OK:ysz:???
Również przy problemach z pocztą występują problemy z paskiem zadań -nie jest jakby aktywny -tak jakby zamrożony -nie da się pogłośnić czy ściszyć czy wyświetlić dostępnych sieci Wi-Fi itd itp- również pomaga restart.
W obu przypadkach stan jest taki zaraz po odpaleniu Windy i czasami jak zauważyłem po 15-20 minutach odblokowuje się a czasami niestety potrzebny restart.
Problem zauważyłem już po restarcie po zainstalowaniu Windows 8.1 update 1 .
Czy u kogoś jest coś podobnego?Może ktoś coś wie na ten temat?
Bo jak na razie znane są tylko problemy tylko z zainstalowaniem 8.1 update 1.

System Windows 8.1 update 1 x64.

Trochę się spóźniłem z odpowiedzią :> , ale spróbuję pomóc.

1. Przepraszam za to pytanie i ovczywiście o nic Cie nie posądzam, ale - czy masz zainstalowany ORYGINALNY Windows 8. , czy taki "oryginalny" z torrenta?
2. Czy odpalając system, logujesz się loginem Windows Live czy lokalnym?
3. "występują problemy z paskiem zadań -nie jest jakby aktywny -tak jakby zamrożony -nie da się pogłośnić czy ściszyć czy wyświetlić dostępnych sieci Wi-Fi itd itp"
Pomimo wszelkich prób zamrożenia systemu w ten sposób do tej pory mi się to nie udało, więc - patrz punkt 1. Jeśli pu kt 1 w Twoim przypadku nie ma zastosowana - daj mi znać.

revolver0 09.05.2014 18:08

Dodam, że jak zaznaczę plik, kliknę w narzędzia główne, otwórz, to jest lista tych programów, a pod prawoklikiem nie!

revolver0 09.05.2014 12:27

W 8.2 może i to naprawią dodadzą, pytanie jaką inna funkcjonalność systemu wytną...

sobrus 09.05.2014 10:58

Poczekać na 8.2 :D

żartowałem, nie wiem :)

revolver0 08.05.2014 20:45

MAM małe pytanie, czy menu kontekstowe w 8 jest jakieś upośledzone czy ja. Prawym na plik otwórz za pomocą, wybierz program domyślny, wybieram domyślny i oczekuje że ten który był domyślnym do tej pory będzie tam na drugiej pozycji ale on znika. Czy u Was też jest tak? Macie jakiś sposób na to (poza reinstalacją systemu na inny)?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:42.