Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Windows 8 (https://forum.cdrinfo.pl/f113/windows-8-a-87411/)

esem 18.10.2013 17:17

Za drugim razem przeszło, w zasadzie bez problemu. Za pierwszym razem mój błąd polegał na tym, że zamiast zrobić restart to wyłączyłem i po dobrej chwili włączyłem komputer.
Makabrycznie długo trwała instalacja k***a

Ricki 18.10.2013 11:27

Cytat:

Napisany przez esem (Post 1263712)
"dupa zimna" - potrzebuję czystej instalki.:>

Mam podobnie na jednym z komputerów, czy to oznacza problem z RAM? Jakaś instalka EXE też byłaby fajna, bo pobieranie na kilku sprzętach to samo wydłuża cały ten proces. Nie każdy ma światłowód w domu ;).

sobrus 18.10.2013 10:21

0x8007025D-0x2000C

Google podpowiada, że to 0x80050251

Przynajmniej już wiesz, dlaczego się nie dało :taktak:

esem 18.10.2013 10:18

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez esem (Post 1263708)
skąd już można pobrać obraz do czystej instalki ???

"dupa zimna" - potrzebuję czystej instalki.:>

esem 18.10.2013 07:44

skąd już można pobrać obraz do czystej instalki ???

Patrix 17.10.2013 16:39

U mnie też już na wirtualce siedzi od tygodnia ;)

Gadzina18 17.10.2013 14:51

Ja W8.1 mam juz od ponad 2 tygodni z MSDN. Praca na nim jest bardzo przyjemna, szczegolnie, ze w kafelki nie trafia się już tak często jak w Windows 8.

czary2mary 17.10.2013 14:34

Ilość załączników: 1
Aktualizacja W 8.1 już do pobrania:)

Załącznik 63458

Yossi 19.08.2013 07:11

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1255797)
Male pliki po USB kopiuja sie zalosnie wolno. Jesli czesto wykonujesz kopie takich partii danych zastanow sie nad dyskiem z FireWire. Tam tego problemu nie ma.

To pod Apple można podłączyć USB ?? AMAZING!!
A co to jest FireWire? Ktoś poza aplistami tego używa?

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1256023)
Komputer już przerobiony :)
Średnia prędkość kopiowania danych z powrotem - 36,5MB/s.

Na osłodę posiadaczom Win8 powiem jednak, że na linuksie nie działa sterowanie jasnością ekranu, a próby naprawy tego przez dodanie parametru kernela acpi_backlight=vendor spowodowały, że komputer przestał się uruchamiać.Cóż - nie można mieć wszystkiego :D
Ale napisałem własne skrypty w tym celu i przypisałem je pod odpowiednie skróty klawiaturowe i teraz jest OK.

A ja powiem, że się w 100% zgadzam - nie ma systemów idealnych. Każdy ma sobie wybrać taki, jaki jemu pasuje. Jeden chce, żeby wszystko działało, inny chce, żeby były ładne i kolorowe ikonki - każdemu według jego potrzeb, jak mawiał towarzysz Lenin.

czary2mary 15.08.2013 05:48

Microsoft oficjalnie ogłosił, że Windows 8.1 zostanie udostępniona ***8212; 18 października o północy czasu nowozelandzkiego. Uwzględniając przesunięcie czasu, w Polsce będzie to czwartek 17 października o godz. 13.00. Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami, aktualizację będzie można bezpłatnie pobrać ze Sklepu Windows.
Równocześnie z pojawieniem się aktualizacji, do sklepów na całym świecie ma trafić sprzęt z zainstalowaną nową wersją systemu, jak również Windows 8.1 w wersji pudełkowej (na razie ceny nie zostały ujawnione).

sobrus 15.07.2013 07:56

Komputer już przerobiony :)
Średnia prędkość kopiowania danych z powrotem - 36,5MB/s.

Na osłodę posiadaczom Win8 powiem jednak, że na linuksie nie działa sterowanie jasnością ekranu, a próby naprawy tego przez dodanie parametru kernela acpi_backlight=vendor spowodowały, że komputer przestał się uruchamiać.Cóż - nie można mieć wszystkiego :D

Ale napisałem własne skrypty w tym celu i przypisałem je pod odpowiednie skróty klawiaturowe i teraz jest OK.

sobrus 12.07.2013 11:14

Nie zauważyłem tego problemu na Linuksie i systemie ext4.
Mój serwer co noc miesza setkami tysięcy plików (kopie zapasowe rsync) po USB i ani myśli się zamulać. W sumie ilość plików i dowiązań pewnie idzie w miliony.
Mało tego operacje dyskowe puszczone przez sieć (udostępnianie plików windows/samba) na ten dysk też działają szybko mimo że serwer jest słabawy (VIA C3) a jego główny dysk wewnętrzny to tylko Microdrive 3600rpm o pojemności 8GB i szybkości 5-10MB/s. Czyli komar.

Nie zaczynam kolejnej głupiej wojny systemów - ale po prostu prędkość działania I/O była dużo poniżej moich oczekiwań i to głównie dało się we znaki (pare godzin w plecy).
Tym bardziej że ponoć jest szybciej niż w poprzednich wersjach - więc oczekiwania miałem spore. O ile podczas operacji sam system nie zamulał, to same operacje odbywały się powoli.

Jeszcze raz podkreślam - to były organoleptyczne subiektywne odczucia, na podstawie bardzo ograniczonej "eksploracj" systemu - nie jakieś tam dokładne testy wydajności.
Nie można tego traktować jako podstawę do wyciągania wniosków przez innych w stylu "sobrus sprawdzał i faktycznie jest do kitu". Trzeba spróbować samemu.
Do spokojnego użytkowania, szczególnie na SSD, na pewno będzie znośnie.

Jednak po tym pierwszym razie nie bardzo mam ochotę na następny test, głównie za sprawą odpychającego interfejsu. Dziś już nie będę się bawić - w ruch idzie clonezilla i gparted.

M@X 12.07.2013 10:24

Male pliki po USB kopiuja sie zalosnie wolno. Jesli czesto wykonujesz kopie takich partii danych zastanow sie nad dyskiem z FireWire. Tam tego problemu nie ma.

sobrus 12.07.2013 09:34

To prędkość kopiowania bardzo małych plików, kopiowałem katalog "c: \users". Duże szły normalnie - ponad 30MB/s przez USB 2.0 czyli całkowicie w normie.
Windows (a może NTFS?) nigdy tu nie był demonem prędkości, ale być może to wina jakiegoś antywirusa (wbudowanego? bo innego nie widziałem).

Kasowanie plików w TC było idiotycznie wolne, gdy już się zawesił i zrobiłem restart, reszte wywaliłem eksploratorem windows i ten poradził sobie lepiej.
Nie wiem tylko czy dlatego, że zdjęć zostało mało, czy dlatego że restart, czy po prostu TC jest do kitu.

Tak czy inaczej, pomijając kopiowanie, obserwowanie jak w "Dodaj/Usuń programy" ikonki się wczytują jedna po drugiej było bezcenne. Coś tam I/O muli.

Co do aplikacji w metro to brat je zainstalował - więc jak mniemam przez te 2 miesiące przynajmniej raz użył. Komputer pochodzi z USA i wątpie żeby Allegro czy Onet były preinstalowane.
Chyba ze ta rekompilacja jest co restart, ale wtedy ładnie to musi wyglądać na tablecie z ARM zamiast i5. "Prosimy poczekać minute, Twoja pogoda bing sie wczytuje" ?

Berion 12.07.2013 09:12

Aplikacje w Metro uruchamiają się długo pewnie dlatego, że to ich pierwszy raz i trzeba je kompilować (jak dot net) i/lub dlatego że może w tle była ich aktualizacja (po co zaprzątać tym głowę użytkownika, nie? :haha:).

Trochę dziwią mnie prędkości kopiowania danych. To nie jest normalne, tak Win8 się nie zachowuje na co dzień, więc musiała być tego jakaś przyczyna.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:33.