Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Windows 8 (https://forum.cdrinfo.pl/f113/windows-8-a-87411/)

sobrus 10.10.2012 08:16

Mówie o obserwacjach organoleptycznych. Znam przynajmniej kilka osób które posiadają iPhone, aczkolwiek rzeczywiście nie znam NIKOGO kto by w domu miał Maca.

Jednak jak sięgnę pamiecią wstecz - Apple w PL nie było w ogóle. Ciocia w USA miała PowerMaca - tyle wiem.

Ale dziś ich produkty można kupić w sieciach komórkowych, w każdym większym sklepie czy salonie Apple w każdym mieście. Od ręki i po polsku.

edit:
Może faktycznie niefortunnie się wyraziłem - ale nawet jeśli sprzedaż Apple w Polsce nie szokuje to nie mydlmy sobie oczu - jest to raczej wynikiem idiotycznie śmiesznych zarobków. I microsoft nie moze tego ignorować.

Bartez 10.10.2012 09:07

Ilość załączników: 1
Dość świeży artykuł, pokazujący, jak maleje różnica, między Microsoftem, a Apple:

http://www.komputerswiat.pl/nowosci/...j-pecetow.aspx

Cytat:

Jeśli weźmiemy pod uwagę wszystkie urządzenia jakie sprzedaje Apple, okazuje się, że współczynnik sprzedanych urządzeń w porównaniu do Windowsowych spada poniżej 2! Co ciekawe, wynik ten został osiągnięty w oszałamiającym tempie. Przecież iPad ma zaledwie 2 lata.
Załącznik 60508

Kilka lat temu współczynnik ten wynosił 50-60.

sobrus 10.10.2012 09:31

Dokładnie o to chodzi. Microsoft musi iść do przodu. Do niedawna to on wyznaczał zasady i tredny - dziś już tak nie jest.

Windows 8 wchodzi ZA PÓŹNO. Nawet nie dlatego, że Microsoft przespał. Nie przespał - po prostu nie nadążył. Nowe windowsy wychodzą raz na kilka lat, iOS i Android pojawiły się i zalały świat w raptem 2.
A teraz zaczęły oddziaływać na desktopy stając się realną konkurencją dla pewnych prostych zadań (net , skype, poczta).

To jest już naprawdę ostatni dzwonek na nowoczesne urządzenia od M$. Ba, obawiam się że jest już za późno w przypadku tabletów i smartów.

Mało tego, jeżeli chcą się utrzymać na topie nie mogą tylko nadgonić konkurencji. Muszą wymyślić coś nowego, świeżego, oryginalnego. Aero takie nie jest. Kafelki - owszem.

Mój brat ma Nokię 800, muszę przyznać że nowy interface jest bardzo wygodny, czytelny, efektowny i czego nie można powiedzieć o większości konkurencji - oryginalny. Wygląda moim zdaniem lepiej niż ICS. Co nie zmienia faktu że dla mnie kluczową jego zaletą będzie możliwość jego wyłaczenia na desktopie. :taktak:

Jeżeli Windows Phone 8 będzie jeszcze lepsze to nie jest jeszcze wcale przesądzone, że kupie Androida :hmm: :taktak:

edit:
Ładnie widac na tym wykresie dwa wzrosty. Około roku 1995 i roku 2001. To są akurat daty premier windows odpowiednio 95 i XP. Wtedy to Microsoft wyznaczał trendy.
Widac też jak zaczęło to lecieć na łeb wkrótce po premierze iPhone. iPhone zrobił też wielką reklamę wszelkim iMacom, Airom iPodom i całej reszcie produktów Apple.

Yossi 10.10.2012 10:07

Cytat:

Napisany przez Bartez (Post 1225537)
Dość świeży artykuł, pokazujący, jak maleje różnica, między Microsoftem, a Apple:

http://www.komputerswiat.pl/nowosci/...j-pecetow.aspx

Załącznik 60508

Kilka lat temu współczynnik ten wynosił 50-60.

Zapomniałeś o jednym drobiazgu - badanie dotyczy tylko rynku w USA!!!
W tym samym czasie, udział urządzeń Apple w polskim rynku IT zwiększył się aż o 50%. W zeszłym roku wynosił tylko 0,0000004%, a dziś aż 0,0000006%

Bartez 10.10.2012 10:29

Primo, na podstawie czego wywnioskowałeś, że to dane z rynku USA?

Tutaj pełny artykuł z liczbami, jeżeli współczynniki do Ciebie nie przemawiają: http://www.asymco.com/2012/07/04/the...ows-advantage/

Myślę, że nawet w Polsce Apple ma więcej, niż te ileś zer po przecinku, które pokazałeś, biorąc pod uwagę całą ofertę (iPhone, iPad, Mac itp). No chyba, że masz źródło na potwierdzenie tego, co piszesz.

sobrus 10.10.2012 10:31

Yossi ale co to ma za znaczenie? Napisałem że zwiększa się sprzedaż nawet w PL, dość niefortunnie moze, ale to i tak bez znaczenia.

PL się nie liczy. Świat i M$ ma wyniki sprzedaży w PL gdzieś. Więc zostawmy temat PL w spokoju.

Tutaj ludzie wciąż liczą każdy grosz i platforma która jest droga i nie umożliwia łatwego korzystania z nielegalnego oprogramowania nie ma żadnych szans.
Z przykrością stwierdzam, że wciąż w naszym kraju jest bardzo dużo "składaków z piratem", piracke ms office w najnowszej wersji to dla niektórych powód do dumy, a system nie jest w ogóle brany w obliczaniu kosztu nowego kompa.

Najważniejszy jest wykres który wkleił Bartez. Trend światowy jest taki że M$ dostaje ostatnio mocno po tyłku. W smartfonach praktycznie przestał istnieć, także w PL.

Bartez 10.10.2012 10:49

Źródło na potwierdzenie słów sobrusa:

http://www.computerworld.pl/artykuly....smartfon.html

Cytat:

Jeśli porównać udziały systemu Microsoftu po I kwartale w Polsce (ok. 10%) do Europy Zachodniej (4,1%), to lokalny oddział zapewne ma się czym chwalić w centrali. Choć wynikać to może po części z naszego ubóstwa - w Europie Zachodniej 49% sprzedanych w I kwartale smartfonów stanowiły urządzenia kosztujące ponad 400 euro, np. zajmujące pierwsze miejsca w rankingach sprzedaży iPhone 4S i Samsung Galaxy S2. Dla porównania, udział smartfonów Apple w polskim rynku to w zależności od kwartału ok. 3,5-4% w ujęciu ilościowym (ale już 7-8% w ujęciu wartościowym), a więc sporo mniej niż w Europie Zachodniej (25%). Oczekiwany na jesieni iPhone 5 prawdopodobnie wiele w polskich rankingach nie zmieni z powodu ograniczonej siły nabywczej Polaków.

Yossi 10.10.2012 13:39

Cytat:

Napisany przez Bartez (Post 1225549)
Źródło na potwierdzenie słów sobrusa:

http://www.computerworld.pl/artykuly....smartfon.html

Jeśli porównać udziały systemu Microsoftu po I kwartale w Polsce (ok. 10%) do Europy Zachodniej (4,1%), to lokalny oddział zapewne ma się czym chwalić w centrali. Choć wynikać to może po części z naszego ubóstwa - w Europie Zachodniej 49% sprzedanych w I kwartale smartfonów stanowiły urządzenia kosztujące ponad 400 euro, np. zajmujące pierwsze miejsca w rankingach sprzedaży iPhone 4S i Samsung Galaxy S2. Dla porównania, udział smartfonów Apple w polskim rynku to w zależności od kwartału ok. 3,5-4% w ujęciu ilościowym (ale już 7-8% w ujęciu wartościowym), a więc sporo mniej niż w Europie Zachodniej (25%). Oczekiwany na jesieni iPhone 5 prawdopodobnie wiele w polskich rankingach nie zmieni z powodu ograniczonej siły nabywczej Polaków.

Teraz uwaga:
"Choć wynikać to może po części z naszego ubóstwa..."
"...z powodu ograniczonej siły nabywczej Polaków..."

Zagadka - z czym Wam się to kojarzy? Ogłaszam konkurs na nalepszą odpowiedź - do wygrania aplikacja (po fanboysku "apka") na IP5, która zapewnia emejzingową, osomową i madźikalową możliwość rozmawiania przez telefon.
Uwaga - biedacy spod Biedronki - nie brzerzcie udziału bo i tak Was nie stać!. Lepiej jedźcie zmywać gary w jaśnie oświeconej Europie, zaróbcie parę ojro i kupcie sobie jakiś przyzwoity sprzęt!.

SORRY! Możecie mnie teraz zabanować za polityczną niepoprawność, ale jak widzę , jak niemiecka gazeta w polskiej wersji językowej wypisuje takie rzeczy, to mnie krew zalewa.

sobrus 10.10.2012 13:42

Mi się to kojarzy ze smutną prawdą. W UK sprzątaczka dostaje 7 funtów za godzinę. Wątpię żeby w Niemczech i Francji było inaczej.
Nie chce schodzic na tematy polityczne ale niezależnie od tego co mówią nam media i politycy jesteśmy niestety biedakami spod biedronki.

Czy coś wygrałem? :hmm:

PS. Przecietne zarobki programisty Java 52tys funtów rocznie = 263 850 zł rocznie = 22tys zł miesięcznie.
Co prawda umiem "troche" więcej niż programowanie w Javie ale myśle że nawet takie zarobki by mi pozwoliły żyć "troche" inaczej niż tu :taktak:

Yossi 10.10.2012 13:56

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1225560)
Mi się to kojarzy ze smutną prawdą. W UK sprzątaczka dostaje 7 funtów za godzinę. Wątpię żeby w Niemczech i Francji było inaczej.
Nie chce schodzic na tematy polityczne ale niezależnie od tego co mówią nam media i politycy jesteśmy niestety biedakami spod biedronki.

Czy coś wygrałem? :hmm:

PS. Przecietne zarobki programisty Java 52tys funtów rocznie = 263 850 zł rocznie = 22tys zł miesięcznie.
Co prawda umiem "troche" więcej niż programowanie w Javie ale myśle że nawet takie zarobki by mi pozwoliły żyć "troche" inaczej niż tu :taktak:

Sorbus - przepraszam, ale trochę mnie poniosło. Ja wiem doskonale jakie są zarobki tam i tu. Ja przepracowałem kawałek czasu w UK jako robotnik fizyczny na budowie i wcale się tego nie wstydzę.
Jednak, jak niemiecka gazeta probuje udowodnić, że Polacy to podludzie i nadają się co najwyżej na parobków dla rasy panów bo nie stać ich na Apple, to mnie ponosi.

sobrus 10.10.2012 14:05

Mnie też ponosi, niestety na to wychodzi. Jeszcze trochę i niemiecki chleb będziemy musieli importować, żeby go kupić we francuskim sklepie grzejąc się rosyjskim gazem.
Jeżeli Polacy coś z tym nie zrobią (jeżeli się jeszcze da coś zrobić) to zostaną rasą podludzi w nie swoim (bo sprzedanym) państwie, wynajmując domy od obcokrajowców.

Ale nie schodzmy na polityke bo to nie miejsce...

Yossi 10.10.2012 14:08

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1225564)
Ale nie schodzmy na polityke bo to nie miejsce...

Nie, nie schodźmy - masz rację - dla mnie EOT.

sobrus 10.10.2012 14:09

Wracając do Windowsa czy czy możesz mi powiedzieć na jakim kernelu bazuje?
Czy to jest NT6 czy już NT7?

Yossi 10.10.2012 14:16

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1225566)
Wracając do Windowsa czy czy możesz mi powiedzieć na jakim kernelu bazuje?
Czy to jest NT6 czy już NT7?

Ale pytasz o Win 8? Bo jeśli tak, to:
Windows 8 Build 8000 built with kernel NT7.0 confirmed release at the year 2012
http://windows8beta.com/forums/showt...-the-year-2012

Ja mam w tej chwili (na maszynie, z której piszę) build 8400 więc tym bardziej powinna mieć NT7

sobrus 10.10.2012 14:28

Ciekawe czy coś zmienili w stosunku do NT6.
Bo jeżeli są jakieś znaczące ulepszenia to będzie jeszcze jeden powód by się nim zainteresować. NT6 oferowało sporo nowości w stosunku do NT5.

Według wikipedii jest to NT6.2 :hmm:

http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_NT

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:46.