Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Windows 8 (https://forum.cdrinfo.pl/f113/windows-8-a-87411/)

Bartez 06.06.2013 00:36

Nie wiem czy było:

Gdy pierwszy raz zobaczyłem W8 i miałem coś na nim poustawiać dla kogoś w rodzinie, to czułem się dokładnie jak ten gość. Uratowało mnie jedynie to, że gdzieś w tym temacie przeczytałem, że trzeba najechać na prawy górny róg. Nie rozumiem, jak można popełnić taki podstawowy błąd przy projektowaniu nawigacji systemu operacyjnego. Jakaś strzałka, hint w stylu zagiętej strony. Cokolwiek

Polecam też drugi filmik, w którym ten sam starszy pan porównuje W8 i OSX. Zaznaczam, że gość prawie całe swoje komputerowe życie używa Windows, żeby od razu mi ktoś nie zarzucił, że to Amerykanin używający Maca.

M@X 05.06.2013 22:24

Mnie najbardziej boli ich pasek wyszukiwania, dostepny z poziomu menu start. Do dzis nie dziala jak Spotlight...

Smartek 05.06.2013 09:08

A mnie najbardziej podobał się pasek z Visty/Siódemki :)

czary2mary 04.06.2013 15:36

Ja już przyzwyczaiłem się na 8 do życia bez STARTA;)-teraz trza się nauczyć od nowa albo nie włączać;)

sobrus 04.06.2013 15:29

Ja najbardziej lubie "Windows Classic". Geniusz tkwi w prostocie.
Teraz mogę powiedzieć że W8 to dobry system :taktak:

Jakby zmienic mu troche wygląd tego paska Windows Classic na bardziej na czasie, a'la Metro - każda pozycja to kafelek - to by się jeszcze ładnie komponował z resztą.

Ale to chyba przekracza możliwości M$, więc mamy powrót do przeszłości ;)

czary2mary 04.06.2013 15:17

Ilość załączników: 2
Wracając do tematu;)Windows 8.1 Blue;) z długo oczekiwanym Startem;)

Załącznik 62509

Załącznik 62510

sobrus 04.06.2013 14:32

Dla mnie Mac to Mac. Jak ktoś do Poloneza przełoży silnik BMW i doklei nerki - to i tak nie będzie miał BMW, choć samochód fajny i szybki. No i w garażu spędzi dość dużo czasu.

Co do BSD vs Linux to wojna jest według mnie bezsensowna. Obie platformy powinny sie raczej wspierać bo mimo różnych korzeni są w gruncie rzeczy bardzo podobne.
I byłem bardzo zaskoczony, gdy dowiedziałem się że taki spór istnieje a zwolennicy stron idą niemalże "na noże".

Oba rozwiązania mają swoje zalety i wady. Linux nie jest przykładem najlepszego kawałka kodu, co przyznają sami jego twórcy, ale rozwija się szybko i w normalnych domowych zastosowaniach od BSD jest dziś znacznie lepszy (lepsze wsparcie dla sprzętu) i szybszy. np. Debian z jądrem BSD jest wolniejszy tego na Linuksie.

Zamkniete grono developerów to wyższa jakość, ale mniej pomysłów. Stabilniejsza praca, ale wolniejszy rozwój.
Ale i tak jądro Linuksa jest na tyle wysokiej jakości, że jest akurat tym elementem na moim komputerze, którym najmniej trzeba się przejmować. Linus dba o to by nie wypuszczać bubli.
Prędzej posypie sie cała reszta dlatego wybór distro jest istotny i Pali miał rację - najlepszy linuks to ten który ma najmniej błędów. Im dłużej siedzę na Debianie tym bardziej go rozumiem.
I wreszcie mam święty spokój z komputerem, nawet większy niż na Windows.

BSD na PC w zasadzie umiera. Taka prawda.

M@X 04.06.2013 14:13

Windows 8

Sobrusie, Hacintosh jest takim pseudomakiem dla zwolennikow PC - jest w nim OS X, ale wiecej czasu spedza sie na rozwiazywaniu problemow niz na realnej pracy.

P.S. Przypomnialo mi sie po Twoim poscie co kiedys wyczytalem chyba o BSD:

"Linux jest dla ludzi ktorzy nienawidza Windows. BSD jest dla osob, ktore kochaja UNIXa."

sobrus 04.06.2013 09:57

IMO nie warto zupełnie się w to bawić.

Jak chcesz mieć zwykłego PCta - zainstaluj Windows. To bardzo dobry system. Wszystko na nim i z nim działa.

Jeżeli chcesz mieć Maca, pracować na Macu, lubisz "mac way" to ... kup Maca. Inaczej wyjdzie PC po agrotuningu, a główną zabawą będzie zapewnienie prawidłowego działania komputera - a to niezupełnie jest "mac way".

A jak po prostu nie chcesz Windows, tylko *nixa, to masz tyle Linuksów ile chcesz. Legalnych, z częstymi aktualizacjami, pełnym wsparciem i masą dobrego softu za free.

Smartek 04.06.2013 09:14

I instalacja bardzo, bardzo problematyczna. Poza tym najpierw trzeba skompletować sprzęt z odpowiednich klocków...

M@X 03.06.2013 17:59

Windows 8

Yossi - niezgodne z licencja, z prawem nie wiem. Do firmy bym nie odwazyl sie postawic hackintosha osobiscie...

No i trzeba sie pogodzic ze 100% dzialajace Hackintoshe nie istnieja. Zawsze sa z nimi jakies problemy.

georg 03.06.2013 12:25

Cytat:

Napisany przez Yossi (Post 1252505)
Myślę, że tę kwestię wyjaśniłem już w innym wątku i nie zamierzam się powtarzac dla przyjemności jakiegoś gimbusa, który właśnie zainstalował Linuxa i "jest hakierem".
Zaczynasz mnie gościu wnerwiać i - ponieważ nie chcę być wyprowadzony z równowagi - będę ignorował Twoje idiotyczne posty. I przy okazji - tochę szacunku dla starszych.
EOT

Skoro nic do Ciebie nie dociera GOŚCIU, więc poza tym postem też będę Cię ignorował ponieważ widzę, że dalsza dyskusja nie ma sensu i schodzi na poziom, który w "moich czasach" był określany rozmową z dzieckiem neostrady, ale zauważ że nie wyzywałem Cię od gimbusów i innych hakierów, moje pytanie co do Twojego wieku było retoryczne i wynikało z poziomu Twoich odpowiedzi na zadawane nie tylko przeze mnie pytania. Co do Twojego wieku, nie sądzę byś był starszy ode mnie, więc proszę zastanów się zanim kolejny raz coś w podobnym tonie napiszesz. :sciana:

Yossi 02.06.2013 19:11

Cytat:

Napisany przez georg (Post 1252393)
Sprzedajesz tego windowsa? Pracujesz w MS? Co tak go bronisz? :wow:

Myślę, że tę kwestię wyjaśniłem już w innym wątku i nie zamierzam się powtarzac dla przyjemności jakiegoś gimbusa, który właśnie zainstalował Linuxa i "jest hakierem".
Zaczynasz mnie gościu wnerwiać i - ponieważ nie chcę być wyprowadzony z równowagi - będę ignorował Twoje idiotyczne posty. I przy okazji - tochę szacunku dla starszych.
EOT

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1252402)
Akurat M@X to trudny przypadek, jego fascynacja jabłkiem choć wg. mnie niezdrowa to autentyczna. A z Tobą to czort wie jak jest. ;p

M@xa będę bronił jak niepodległości, ponieważ jest moim głównym oponentem.
Kiedyś taki pan o ksywce Voltaire (Wolter), właśc. François-Marie Arouet, napisał coś w stylu "nienawidzę tego, co mówisz, ale oddam życie, żebyś mógł mówić to, co mówisz".
Ci z moich oponentów, którzy pomyślnie zdadzą do szkoły średniej, będą się o tym uczyć.
Gdyby nie M@x to bym w tym temacie w ogóle nic nie pisał.
Ze mną nie ma problemu fascynacji - używam systemu, który W TEJ CHWILI jest dla mnie najlepszy i pisze o jego zaletach.
Jeśli pisanie o Windows, że jest dobry, jest niezgodne z regulaminem tego forum , to uprzejmie proszę o pouczenia a na pewno się dostosuję.

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1252402)
Musisz jeszcze popracować nad socjotechniką. Zbyt jawnie odwracasz kota ogonem. ;]

Socjotechnika jest mi obca (niestety, podobnie jak wszystko, co ma w nazwie "soc"), ale jeśli podasz konkretne przykłady to ja się do nich konkretnie odniosę - dobrze?

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1252504)
Smartku, postaw wreszcie OS X na PC to zobaczysz jak bedzie ;-)...

M@xiu, ja bym chętnie postawił, tylko nie bardzo wiem jak - Hackintosh? To chyba nielegalne jest?

M@X 02.06.2013 18:24

Smartku, postaw wreszcie OS X na PC to zobaczysz jak bedzie ;-)...

Smartek 02.06.2013 17:41

A mnie te kafelki bardzo się podobają i zostaję przy ósemce. Marudzicie i tyle, hehe :-).

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:45.