Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Windows 8 (https://forum.cdrinfo.pl/f113/windows-8-a-87411/)

DarkSlide97 07.04.2014 19:23

Cytat:

Najgorzej z ostatnim podstępnym pytaniem to niestety masz rację, bo Windows 7 odchodzi do lamusa i nie ma go na czym zastąpić.
Czemu uważasz, że odchodzi do lamusa? Na Windows 7 powstają(i będą powstawały) aplikacje, praktycznie każdy nowy sprzęt jest z nim zgodny.
MS będzie go raczej jeszcze wspierał, zwłaszcza po niezbyt ciepłym przyjęciu Windows 8/8.1. A jak nie - bez update od M$ się obejdziemy.

czary2mary 07.04.2014 19:40

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez DarkSlide97 (Post 1279862)
Czemu uważasz, że odchodzi do lamusa? Na Windows 7 powstają(i będą powstawały) aplikacje, praktycznie każdy nowy sprzęt jest z nim zgodny.
MS będzie go raczej jeszcze wspierał, zwłaszcza po niezbyt ciepłym przyjęciu Windows 8/8.1. A jak nie - bez update od M$ się obejdziemy.

13 stycznia 2015 roku - tego dnia zakończy się wsparcie podstawowe dla Windows 7,czyli już nie tak daleko;)
14 stycznia 2020 roku - tego dnia zakończy się wsparcie rozszerzone, w ramach którego Microsoft dostarcza łatki związane z bezpieczeństwem oraz ewentualnie poprawki błędów. Może zdarzyć się jednak tak, że po 2015 roku nie będziemy mogli zainstalować np.nowego Office'a czy też nowszych IE

Oprócz komputerów ,fonów,tabletów,konsol bardzo możliwe że ósemkę lub jego następce również będziemy mogli spotkać w samochodach;)

Załącznik 65521

M@X 07.04.2014 20:01

Juz skopiowali CarPlay? Szybko...

sobrus 07.04.2014 20:03

Nikt nie zauważył że DirectX11.2 jest tylko na Windows 8?

W przyszłym roku DirectX 12 i oczywiście będzie tylko na XBox One i W8 :taktak:
Razem z najnowszą generacją kart graficznych DX12 które troche będą się na W7 marnować.

Oczywiście można siedzieć i łatać Windows 7 jeszcze pare lat, ale to nie zmieni faktu że jego czas przemija.

PS. Wygląda ekstra, ale ciekawe jak to jest obsługiwać tak skomplikowany system podczas jazdy. Moje autko ma dużo prostszy interfejs dotykowy i dla ułatwienia sterowanie w kierownicy ale i tak czasem się można zaklikać...co nie służy koncentracji,

czary2mary 07.04.2014 21:01

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1279867)

Oczywiście jak zwykle:haha::rotfl:;)

Microsoft zaprezentował najnowszą wersję swojego systemu operacyjnego dla samochodów: Windows Embedded Automotive 7.(ROK 2010)-wersja najwcześniejsza prototypowa (Microsoft's Automotive Business Unit) powstała w 1998r

http://www.dobreprogramy.pl/Microsof...ews,21067.html

Samych Fordów już ponad 5 milionów posiada system SYNC na platformie Windows Embedded Automotive,;)

Jarson 07.04.2014 21:35

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1279867)

Wcale nie tak szybko - już w połowie lat 90. napisałem skecz, w którym pojawiał się między innymi samochód pracujący pod kontrolą Windowsa. Czy eksperci z MS nie śledzą z zapartym tchem twórczości uczniów polskich szkół (oczywiście nie wystawianej nigdzie poza tymi szkołami)? :hmm:

Berion 07.04.2014 22:03

Cytat:

Napisany przez DarkSlide97 (Post 1279862)
A jak nie - bez update od M$ się obejdziemy.

Ale bez sterowników już się nie obędziesz, a tych za kilka lat to nawet do Windows 8 nie będzie (tak, pomiędzy Windows 8, a Windows 8.1 są różnice w WD).

MS zrobi wszystko żeby zabić XP i 7. A to DX naście ileśtam, a to znowu coś wymodzą. Zawsze też można zepsuć aktualizacje do Windows 7 jak ostatnio co z przykrością odkryłem. ;) W Metro wpompowali tyle siana że nie cofną się przed niczym żeby tylko ten szajs spopularyzować. Mogliby np. je naprawić...

sobrus 08.04.2014 08:25

Zaraz po premierze Win8 zlikwidowali galerię widżetów/gadżetów Windows 7.
Mój brat który za siódemke zapłacił nieco się wkurzył, bo przecież jest to system nadal oficjalnie wspierany, więc WTF?

Mała rzecz, ale jak się głębiej zastanowić, to przecież można odzyskać swoje gadżety... w formie kafelków po zakupie Windows 8 (pamiętacie tanie upgrady?).

DirectX to najbardziej skuteczny, ale jednocześnie bezczelny sposób zabijania starych systemów. Zdarza się, że gry wymagające rzekomo DX11 działają na Windows XP po skopiowaniu paru bibliotek, albo działają bez problemu na Wine (które nie ma DX10 ale w pewnym stopniu umie udawać Windows 8). Wbudowanie DX w system to był najlepszy oręż do walki z XP, choć tu akurat nie wyszło ze względu na X360 i PS3 - i XP umarł ze starości.

To co Berion pisze to 100% prawda, Win7 jest do odstrzału, generuje koszty. Na co więc przeskoczyć? No i sporo osób ma problem...

Yossi 08.04.2014 08:45

Cytat:

Napisany przez czary2mary (Post 1279845)
Tu nie chodzi o przycisk START -po takim czasie dla mnie nie jest już żadnym problemem Metro -wkurza mnie przełączanie między interfejsami i czas i wydajność takiego rozwiązania cofając Windowsa z 15 lat do tyłu:ysz: ...

A kto Ci każe przełączać??? Chcesz uzywac metro - używasz. Nie chcesz - nie używasz.
I co masz na myśłi mówiąc o "czasie i wydajności"?
czy możesz napisać wpunktach, które konkretnie rozwiązania z Win8 powodują wydłużenie czasu (czegoś...?) i ograniczenie wydajności?

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1279872)
Ale bez sterowników już się nie obędziesz, a tych za kilka lat to nawet do Windows 8 nie będzie (tak, pomiędzy Windows 8, a Windows 8.1 są różnice w WD).

MS zrobi wszystko żeby zabić XP i 7. A to DX naście ileśtam, a to znowu coś wymodzą. Zawsze też można zepsuć aktualizacje do Windows 7 jak ostatnio co z przykrością odkryłem. ;) W Metro wpompowali tyle siana że nie cofną się przed niczym żeby tylko ten szajs spopularyzować. Mogliby np. je naprawić...

Jasne, MS zabija (???) XP po zaledwie 14 latach wsparcia. Można się spodziwać, że zabije też brakiem wsparcia Win7 gdzieś koło roku 2025. Po prostu skandal!

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1279861)
Co do filmiku to chce filmik pokazujący zmiane rozmiaru okna pełnoekranowej aplikacji metro. Bo może faktycznie ja za mało ten interfejs znam i gadam głupot.

Znaczy - mam zrobic film pokazujący 2 kliknięcia myszką? Będzie trwał jakieś 1,5 sekundy - na pewno tak ma być? A może po prostu zamieszczę dwa screeny z czerwonymi strzałkami, pokazującymi gdzie kliknąć?

czary2mary 08.04.2014 09:35

Cytat:

Napisany przez Yossi (Post 1279886)
A kto Ci każe przełączać??? Chcesz uzywac metro - używasz. Nie chcesz - nie używasz.
I co masz na myśłi mówiąc o "czasie i wydajności"?
czy możesz napisać wpunktach, które konkretnie rozwiązania z Win8 powodują wydłużenie czasu (czegoś...?) i ograniczenie wydajności?

Oczywiście nikt mi nie karze używać Metro ale jak nie chcę używać to chciałbym wyłączyć ;) ale w niektórych przypadkach nie ma innego wyjścia i trzeba z niego korzystać -np.Sklep Windy ,instalacja programów ze sklepu,update W8.1 itp itd..

99% programów jakie mam zainstalowane na kompie nie działa na Metro i raczej nigdy nie będą działać i muszą się otwierać na pulpicie co powoduje harmider i wymaga dłuższego czasu do otwarcia programu jeżeli są uruchomiane przez Metro.
Żeby używać Skype na pulpicie trzeba zainstalować drugą wersję na desktop Windows 8 i masz dwa programy Skype na kompie które działają tylko na jednym interfejsie.

Przełączanie się między interfejsami -zwłaszcza dla aplikacji pełnoekranowych w Metro trwa długo i nie przystaje zupełnie do dzisiejszych systemów i komputerów.
np.proste jak drut włączenie z pulpitu podglądu fotografii w interfejsie Metro doprowadza do szału czasem w jakim to się dzieje :ysz:

Berion 08.04.2014 10:36

Cytat:

Napisany przez Yossi (Post 1279886)

Nie możesz nie używać, ponieważ Ekran Start jest "metroidalny"... Nie mogę nie używać ponieważ część ustawień została przeniesiona z normalnego panelu sterowania do ustawień z paska który się wysuwa po prawej. Więc użytkownik jest ZMUSZONY używać to czego może nie chcieć używać. W tym cały problem. To nie jest opcja, tego się nie da wyłączyć, zmienił się wygląd, sposób działania, użytkownik został zmuszony.

Yossi, nie wiem który Yossi, ale któremuś z Was wiele stron wcześniej już to tłumaczono i z braku argumentów dał sobie spokój. ;)

Cytat:

Jasne, MS zabija (???) XP po zaledwie 14 latach wsparcia. Można się spodziwać, że zabije też brakiem wsparcia Win7 gdzieś koło roku 2025. Po prostu skandal!
Tutaj nie chodzi o brak aktualizacji bo to jest całkowicie zrozumiałe (i tak dziwne, że tak długo MS ciągnął ten wózek), tylko sztuczne MARKETINGOWE zabijanie starego systemu przez sztuczne KASTROWANIE z funkcjonalności, które objawia się właśnie przez wspomniane już wywalanie z serwerów Gadżetów Pulpitu czy sztuczne ograniczanie DirectX. Sztuczne dlatego, że nie wymuszone przez technologię tylko marketing.

Ludzie nie zmieniają tak często komputerów jak my. Siedzą na zabytkach, które w większości przypadków służą wyłącznie od pracy biurowej i w tym zakresie zupełnie wystarczają. Wydajnościowo są zadowalające - użytkownik nie czeka na różne operacje takie jak otwieranie jakiegoś dokumentu, zapisywanie etc. a więc nie zobaczą różnic wydajnościowych po przesiadce na nowy sprzęt, za który nie tylko trzeba zapłacić, ale zmienić stare przyzwyczajenia bo MS nagle pozazdrościł Apple "ekosystemu". Zaś na ich aktualny komputer Windows 8, a tym bardziej Windows 7 się nie nadaje. Dlaczego wybuchł taki boom na tablety? Bo są inne, nie robią tego co PC, służą ZU do samej konsumpcji treści, ładnie wyglądają, mają różne animacje, są prostackie w obsłudze. Co może w takiej sytuacji zrobić MS, któremu nagle z pod ziemi wyrosła konkurencja? Właśnie to co robi, tyle że po chamsku, jakby desperacko.

Cytat:

Znaczy - mam zrobic film pokazujący 2 kliknięcia myszką? Będzie trwał jakieś 1,5 sekundy - na pewno tak ma być? A może po prostu zamieszczę dwa screeny z czerwonymi strzałkami, pokazującymi gdzie kliknąć?
Minimalizacja okien programów Metro doszła w Win 8.1 u1 albo dopiero dojdzie w 8.1 u2/8.2... :sciana:

Yossi 08.04.2014 10:50

Cytat:

Napisany przez czary2mary (Post 1279889)
Oczywiście nikt mi nie karze używać Metro ale jak nie chcę używać to chciałbym wyłączyć ale w niektórych przypadkach nie ma innego wyjścia i trzeba z niego korzystać -np.Sklep Windy ,instalacja programów ze sklepu,update W8.1 itp itd..

karze/każe (karać/kazać) ;)

"jak nie chcę używać to chciałbym wyłączyć" jak nie chcesz używać to może prościej jest NIE WŁĄCZAĆ, niż wyłączać i wyłączać ... nie?
"w niektórych przypadkach nie ma innego wyjścia i trzeba z niego korzystać -np.Sklep Windy ,instalacja programów ze sklepu,update W8.1 itp itd.."
- trzeba korzystać tylko i wyłącznie w przypadku instalacji programów pod Metro. Przecież sam twierdzisz, że nie chcesz, nie lubisz i nie będziesz korzystać z aplikacji pełoekranowych. No to po co Ci ten sklep???

Aktualizacja do Win 8.1 - tutaj też Cię roczaruję - ta aktualizacja przeprowadzona przez sklep dotyczy tylko i wyłącznie zmian w interfejsie Metro - wszelkie inne zmiany i aktualizacje instalujesz przez zwykły, desktopowy update.
Więc po raz kolejny pytam - po co Ci ten sklep? Zrozum - cała filozofia interfejsu Metro i jego aplikacji polega na tym, że MOŻESZ go używać, ale NIE MUSISZ.
Chyba, że znasz jakieś znaczące dla biznesu aplikacje, które są dostępne TYLKO pod Metro, a faszystowski zarząd MS uniemożliwia opublikowanie takich aplikacji pod klasyczny desktop.

Cytat:

99% programów jakie mam zainstalowane na kompie nie działa na Metro i raczej nigdy nie będą działać i muszą się otwierać na pulpicie co powoduje harmider i wymaga dłuższego czasu do otwarcia programu jeżeli są uruchomiane przez Metro.

Co rozumiesz przez stwierdzenie "wymaga dłuższego czasu do otwarcia programu jeżeli są uruchomiane przez Metro"? Czy masz na myśli to, że - jeśli zrobię sobie kafelek z danym programem na ekranie Metro - to jego naciśnięcie zajmuje więcej czasu niż naciśnięcie ikonki na pulpicie klasycznym i ten program się wolniej uruchamia? Jeśli tak - to proszę zademonstruj bo ja przez 3 lata używania Metro tego jakoś nie zauważyłem. Ja jestem człowiek prosty, więc oczywiście mogę się mylić. Ale bardzo chętnie zobaczę, jak strasznie się muli np. CCleaner odpalany z Metro, w porównaniu do odpalanego z desktopa. Lub jakiś inny program - zademonstruj jaki chcesz.
Cytat:

Żeby używać Skype na pulpicie trzeba zainstalować drugą wersję na desktop Windows 8 i masz dwa programy Skype na kompie które działają tylko na jednym interfejsie.

A po cholerę instalujesz DWIE wersje Skypa??? Przecież to nie jest część systemu, więc instalujesz taką wersję, jaka lubisz:
- albo Skype dla pulpitu
- albo Skype dla Metro (pełnoekraniowy)
- albo obie wersje
Ja zdecydowanie odradzam Skype dla Metro bo jest duzo gorszy niż desktopowy.
Cytat:

Przełączanie się między interfejsami -zwłaszcza dla aplikacji pełnoekranowych w Metro trwa długo i nie przystaje zupełnie do dzisiejszych systemów i komputerów.
np.proste jak drut włączenie z pulpitu podglądu fotografii w interfejsie Metro doprowadza do szału czasem w jakim to się dzieje

A tego to już całkiem nie rozumiem - przełączanie między czym, a czym trwa tak długo? U mnie są to wartości niezauważalne - klikam i mam. Jeśli masz inaczej, to pewnie coś jest nie tak z Twoim sprzetem lub masz odpalony Win 8 na maszynie wirtulanej - sądząc z Twoich uwag to pewnie tak właśnie jest.
"włączenie z pulpitu podglądu fotografii w interfejsie Metro doprowadza do szału"
Podgląd fotografii z poziomu systemu w każdej wersji Windows doprowadza mnie do szału i akurat Metro nie ma z tym nic wspólnego.
Każdy, kto jak ja robi tysiące zdjęć, musi mieć jakieś normalne narzędzie do ich oglądania, segregowania, edycji, itd. W żadnej wersji Windows, podgląd systemowy nie nadaje się do użytku.
osobiście od wielu lat używam ACDSee

Yossi 08.04.2014 11:28

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1279894)
Nie możesz nie używać, ponieważ Ekran Start jest "metroidalny"... Nie mogę nie używać ponieważ część ustawień została przeniesiona z normalnego panelu sterowania do ustawień z paska który się wysuwa po prawej. Więc użytkownik jest ZMUSZONY używać to czego może nie chcieć używać. W tym cały problem. To nie jest opcja, tego się nie da wyłączyć, zmienił się wygląd, sposób działania, użytkownik został zmuszony.

jak widzę, na upór nie ma lekarstwa :-(
"Nie mogę nie używać ponieważ część ustawień została przeniesiona z normalnego panelu sterowania do ustawień z paska który się wysuwa po prawej"
Może spróbujmy tak:
Windows 7:
- klikamy przycisk Start
- klikamy Panel Sterowania
Windows 8
- przesuwamy myszke na prawą krawędź ekranu (uwaga! NIE musimy wywoływac ekranu Metro)
- klikamy Ustawienia
MOŻESZ nie używać!!!

Cytat:

Yossi, nie wiem który Yossi, ale któremuś z Was wiele stron wcześniej już to tłumaczono i z braku argumentów dał sobie spokój.

wycieczki osobiste ??? kto jak kto, ale Tobie Berion to się dziwię!

Cytat:

Tutaj nie chodzi o brak aktualizacji bo to jest całkowicie zrozumiałe (i tak dziwne, że tak długo MS ciągnął ten wózek), tylko sztuczne MARKETINGOWE zabijanie starego systemu przez sztuczne KASTROWANIE z funkcjonalności, które objawia się właśnie przez wspomniane już wywalanie z serwerów Gadżetów Pulpitu czy sztuczne ograniczanie DirectX. Sztuczne dlatego, że nie wymuszone przez technologię tylko marketing.

Czy mógłbyś wymienić w punktach, z jakich FUNKCJONALNOŚCI został "wykastrowany" Win 8 w stosunku do Win7?

Cytat:

Ludzie nie zmieniają tak często komputerów jak my.

jak pisze mistrz Sapkowski "wyście panie nie są nieludź, wyście bez mała człowiek".
Cytat:

Siedzą na zabytkach, które w większości przypadków służą wyłącznie od pracy biurowej i w tym zakresie zupełnie wystarczają. Wydajnościowo są zadowalające - użytkownik nie czeka na różne operacje takie jak otwieranie jakiegoś dokumentu, zapisywanie etc. a więc nie zobaczą różnic wydajnościowych po przesiadce na nowy sprzęt, za który nie tylko trzeba zapłacić, ale zmienić stare przyzwyczajenia bo MS nagle pozazdrościł Apple "ekosystemu".

Zdradzę Ci pewną tajmnicę - na stareńkich sprzętach Win 8 działa znacznie szybciej, niż Win 7. Możesz sam sprawdzić, lub uwierzyć mi na słowo, chociaż wiem, że nie uwierzysz (instalowałem Win8 na kilkunastu starych skrzynkach. Na temat laptopów się nie wypowiadam bo dla mnie lapek to nie jest komputer, tylko zabawka lub przenośny sprzęt dla REPa "if you know what I mean")
Zaś na ich aktualny komputer Windows 8, a tym bardziej Windows 7 się nie nadaje.
Win 7 się nie nadaje - zgoda - Win8 się jak najbardziej nadaje - patrz wyżej!
Cytat:

Dlaczego wybuchł taki boom na tablety? Bo są inne, nie robią tego co PC, służą ZU do samej konsumpcji treści, ładnie wyglądają, mają różne animacje, są prostackie w obsłudze. Co może w takiej sytuacji zrobić MS, któremu nagle z pod ziemi wyrosła konkurencja? Właśnie to co robi, tyle że po chamsku, jakby desperacko.

Dlaczego - a dlatego, że Steve Jobs był genialnym sprzedawcą - chyba najlepszym na świecie. Czapki z głów! Wmówił ludziom, że zabaweczka w postaci tabletu to jest coś, bez czego nie można żyć. Ech, chciałbym mieć takich 5 akwizytorow w mojej firmie.
Nie sądzę, żeby MS chciałby konkurować z kimkolwiek w segmencie tabletowych zabaweczek. Zrobili Surface, pokazali, że mogą, ale po co mieliby się pchać w coś, co nie jest ich domeną? Nigdy nie produkowali sprzętu na szersza skalę i chyba nie zamierzają.

Cytat:

Minimalizacja okien programów Metro doszła w Win 8.1 u1 albo dopiero dojdzie w 8.1 u2/8.2...

Uprzejmie informuję, że minimalizacja okien jest dostępna od pierwszej, komercyjnej edycji Win 8. Jakkolwiek sposób tej minimalizacji jest inny niż w Win7, co dla sporej części userów jest nie do ogarnięcia.
No, może gdyby dało się zminimalizować okno poprzez wpisanie 39373484 linijek kodu, to by wzbudziło uznanie pewnej grupy użytkowników

czary2mary 08.04.2014 12:05

Cytat:

Napisany przez Yossi (Post 1279897)

"jak nie chcę używać to chciałbym wyłączyć" jak nie chcesz używać to może prościej jest NIE WŁĄCZAĆ, niż wyłączać i wyłączać ... nie?
"w niektórych przypadkach nie ma innego wyjścia i trzeba z niego korzystać -np.Sklep Windy ,instalacja programów ze sklepu,update W8.1 itp itd.."
- trzeba korzystać tylko i wyłącznie w przypadku instalacji programów pod Metro. Przecież sam twierdzisz, że nie chcesz, nie lubisz i nie będziesz korzystać z aplikacji pełoekranowych. No to po co Ci ten sklep???

Aktualizacja do Win 8.1 - tutaj też Cię roczaruję - ta aktualizacja przeprowadzona przez sklep dotyczy tylko i wyłącznie zmian w interfejsie Metro - wszelkie inne zmiany i aktualizacje instalujesz przez zwykły, desktopowy update.
Więc po raz kolejny pytam - po co Ci ten sklep? Zrozum - cała filozofia interfejsu Metro i jego aplikacji polega na tym, że MOŻESZ go używać, ale NIE MUSISZ.
Chyba, że znasz jakieś znaczące dla biznesu aplikacje, które są dostępne TYLKO pod Metro, a faszystowski zarząd MS uniemożliwia opublikowanie takich aplikacji pod klasyczny desktop.

Co rozumiesz przez stwierdzenie "wymaga dłuższego czasu do otwarcia programu jeżeli są uruchomiane przez Metro"? Czy masz na myśli to, że - jeśli zrobię sobie kafelek z danym programem na ekranie Metro - to jego naciśnięcie zajmuje więcej czasu niż naciśnięcie ikonki na pulpicie klasycznym i ten program się wolniej uruchamia? Jeśli tak - to proszę zademonstruj bo ja przez 3 lata używania Metro tego jakoś nie zauważyłem. Ja jestem człowiek prosty, więc oczywiście mogę się mylić. Ale bardzo chętnie zobaczę, jak strasznie się muli np. CCleaner odpalany z Metro, w porównaniu do odpalanego z desktopa. Lub jakiś inny program - zademonstruj jaki chcesz.

A po cholerę instalujesz DWIE wersje Skypa??? Przecież to nie jest część systemu, więc instalujesz taką wersję, jaka lubisz:
- albo Skype dla pulpitu
- albo Skype dla Metro (pełnoekraniowy)
- albo obie wersje
Ja zdecydowanie odradzam Skype dla Metro bo jest duzo gorszy niż desktopowy.

A tego to już całkiem nie rozumiem - przełączanie między czym, a czym trwa tak długo? U mnie są to wartości niezauważalne - klikam i mam. Jeśli masz inaczej, to pewnie coś jest nie tak z Twoim sprzetem lub masz odpalony Win 8 na maszynie wirtulanej - sądząc z Twoich uwag to pewnie tak właśnie jest.
"włączenie z pulpitu podglądu fotografii w interfejsie Metro doprowadza do szału"
Podgląd fotografii z poziomu systemu w każdej wersji Windows doprowadza mnie do szału i akurat Metro nie ma z tym nic wspólnego.
Każdy, kto jak ja robi tysiące zdjęć, musi mieć jakieś normalne narzędzie do ich oglądania, segregowania, edycji, itd. W żadnej wersji Windows, podgląd systemowy nie nadaje się do użytku.
osobiście od wielu lat używam ACDSee

Tylko jak nie używać to jaki jest sens mieć dwa interfejsy graficzne w systemie które bezsensownie zapychają pamięć i resztę.
Nie twierdzę że nie korzystam -stwierdzam tylko że dwa oddzielne interfejsy graficzne w jednym systemie są zbędne-można to zrobić inaczej .

Oczywiście że aktualizacja W 8.1 dotyczyła głównie interfejsu Metro ale to nie zmienia faktu problemów z aktualizacją-czy zwykły user będzie się zastanawiał którą i jak aktualizację zainstalować ?

Program który odpalasz w Metro który działa na pulpicie zawsze dłużej się odpala poprzez czas który jest potrzebny na zmianę interfejsu- wydaję mi się że to Ty nigdy W8 na oczy nie widziałeś;)

A kto mówi że dwa Skype instaluję ?
Napisałem tylko że żeby używać na pulpicie Skype trzeba zainstalować drugą wersję na desktop W8 - wybacz ale to dziecinada żeby coś takiego stworzyć i nazwać system Windows 8 PRO;)

Mam parę kompów z W8 w większości dosyć nowe i z SSD i dla mnie jest ogromna różnica w czasie gdy np fotografię odpalam z pulpitu do otworzenia na pulpicie a miedzy drugą możliwością z pulpitu do otworzenia w interfejsie metro.Oczywiście że chyba oczywiste że do pracy nad foto używamy wydajnych i dużo lepszych narzędzi niż są w Windows ale przykład dotyczył i ukazywał zupełnie inny problem.
A czy masz ADC-see do interfejsu Metro?;)
Czyli profesjonalny i dobry program nie działa na Metrze?;)

Yossi 08.04.2014 12:31

Cytat:

Napisany przez czary2mary (Post 1279904)
Tylko jak nie używać to jaki jest sens mieć dwa interfejsy graficzne w systemie które bezsensownie zapychają pamięć i resztę.
Nie twierdzę że nie korzystam -stwierdzam tylko że dwa oddzielne interfejsy graficzne w jednym systemie są zbędne-można to zrobić inaczej ..

Tzn - jak?
Sprzedawać dwie różne wersje systemu - każda z innym interfejsem? Muszę spytać panią Basię w księgowości, czy woli wersję desktopową , czy Metro.

Cytat:

Oczywiście że aktualizacja W 8.1 dotyczyła głównie interfejsu Metro ale to nie zmienia faktu problemów z aktualizacją-czy zwykły user będzie się zastanawiał którą i jak aktualizację zainstalować ?

Nei, aktualizacja do win8.11 dotyczyła tylko w nieznacznym stopniu intefresju Metro, ale ta zmiana jest najbardziej widoczna dla "zwykłego usera". Ani "zwykły user", ani user zaawansowany nie musi kombinować, którą aktualizację instalować, a którą nie.
Czy możesz wymienić w punktach, na czym polegają "problemy z aktualizacją" w Win 8.1 ?
Ustawiasz na automat i zapominasz. To nie Linux.

Cytat:

Program który odpalasz w Metro który działa na pulpicie zawsze dłużej się odpala poprzez czas który jest potrzebny na zmianę interfejsu- wydaję mi się że to Ty nigdy W8 na oczy nie widziałeś;)

Juz o to pytałem i powtórzę - czy mógłyś to zademonstrować? Albo chociaż napisać, który program konkretnie odpalany z Metro uruchamia się dłużej i o ile dłużej?
bez takiej informacji to możemy sobie gadać na zasadzie "na Placu Czerwonym w Moskwie rozdają za darmo Mercedesy"
Z tym, że nie nie w Moskwie, tylko w Sankt Petersburgu, nie Mercedesy, tylko rowery i nie rozdają, tylko kradną.

Cytat:

Napisałem tylko że żeby używać na pulpicie Skype trzeba zainstalować drugą wersję na desktop W8 ;)

Po raz kolejny powtórzę - NIE - nie trzeba instalować DRUGIEJ, TRZECIEJ, ani FUNFNASTEJ wersji Skypa. Instalujesz tylko JEDNĄ, wybraną przez siebie wersję - skąd pomysł, że musisz instalowac DRUGĄ???

Cytat:

dla mnie jest ogromna różnica w czasie gdy np fotografię odpalam z pulpitu do otworzenia na pulpicie a miedzy drugą możliwością z pulpitu do otworzenia w interfejsie metro.A czy masz ADC-see do interfejsu Metro?;)

Może ja głupi jestem , ale kompletnie nie rozumiem o co Co chodzi.

Cytat:

Czyli profesjonalny i dobry program nie działa na Metrze?;)

Który konkretnie profesjonalny i dobry program nie działa na Metrze? I co to znaczy "nie działa"? Nie uruchamia się z poziomu Metro? Wywala się w czasie używania? Nie zapisuje plików, czy też może jeszcze coś innego?
Uprzejmie proszę o jakiekolwiek konkrety bo nie mam się do czego odnieść.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:46.