Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Windows 8 (https://forum.cdrinfo.pl/f113/windows-8-a-87411/)

Berion 04.11.2012 22:46

A to przepraszam. :) Nie brałem pod uwagę takich firm usługowych. Nie zdawałem sobie też sprawy z cen.

pali 04.11.2012 22:22

Np. jako kolektor danych albo terminal magazynowo-zamówieniowy dla handlowca.

Specjalizowany terminal to koszt minimum 5 tysięcy złotych sztuka plus software. Np. teczka handlowca Grupy Żywiec to 20 tysięcy zł. Taką samą ma kierowca ciężarówki, która rozwozi towar.

Takim iPadem to można koszty obniżyć ;)

ed hunter 04.11.2012 22:19

Tablety w firmach magazynowych były popularne na długo zanim zaczęły się tabletami nazywać.

Berion 04.11.2012 22:12

Do czego w firmie może służyć tablet? Pytam serio bo nie potrafię sobie wyobrazić żadnego zastosowanie, które wygrywałoby z laptopem/netbookiem/notebookiem/ultrabookiem i innym PRbookami.

andy 04.11.2012 14:23

@Bartez tablety z W8 będą bardziej funkcjonalne więc w firmie najprawdopodobniej wyprą inne rozwiązania.
Np. Android wypiera powoli Windows Mobile - wiele rozwiązań np. dla przedstawicieli handlowych jest tworzona już na Androida, a te z Windows Mobile są tylko utrzymywane przy życiu.

Cytat:

Biorąc pod uwagę to, jak niektóre firmy są zintegrowane z rozwiązaniami Microsoftu ma to sens i przyszłość wygląda ciekawie. Dziwię się, dlaczego MS dopiero teraz wchodzi na ten rynek. Wielu klientów mojej firmy od dawna wykorzystuje tablety i z braku innej alternatywy wybór zawsze padał na iPady. Ciekawe, czy Surface coś zmieni.
W przypadku małych firm to nie do końca, ale gdy weźmiemy pod uwagę duże korpo to sprawa wygląda bardzo dobrze dla MS.
Na pewno czas pokaże, najbliższy rok będzie najprawdopodobniej kluczowy.

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
A co do kompatybilności.. Z tego, co czytałem, co producenci software raczej nowy system krytykują i nie zamierzają się (przynajmniej na razie) na niego rzucać. Raczej dziewiątka pod tym względem, zresztą podobnie jak w przeszłości, będzie dopiero lepszym wyborem.

A wgryzłeś się w ten temat bardziej? Bo ja tak i uważam, że to wcale nie wygląda tak jak zostało to rozdmuchane :)
Otóż protestują Ci co najwięcej stracą na wyjściu W8 - właściciele np. platformy Steam. Jak wiadomo Windows będzie oferował swoje rozwiązania, które z czasem wyprą konkurencję ;)

Cytat:

No już sobie pogwizdałem u kuzynka, który miał zainstalowane... Poza jedną zmianą - NEGATYWNĄ - w postaci Metro, nie zauważyłem specjalnych róznic na plus (inna sprawa, że specjalnie nie tesotwałem).
Metro/Modern UI czy jak to się tam to teraz nazywa w desktopie ma pełnić funkcję szybkiego dostępu do najczęściej używanych funkcji/programów. Jak tylko spersonalizujesz w odpowiedni sposób system to zobaczysz, że to świetne rozwiązanie.
Oczywiście każdy jest inny i potrzebuje innych rozwiązań, więc komuś się to nie podoba, a komuś tak. (Ciekawe tylko to że niektórzy przychylni Apple krytykują podejście MS, przecież Apple to robi od dawna ;p)

Odnośnie pozwów patentowych przeciwko MS to jestem niezmiernie ciekawy w jaki sposób oni to rozwiążą, tantiemy czy proces?

sobrus 04.11.2012 14:20

Wydaje mi się że Apple iPhone oraz popularność jaką odniósł iPad była totalnym zaskoczeniem dla M$. I nie tylko M$. W 2010 roku nikt nie wierzył w sukces urządzeń będących pomiędzy smartem a notebookiem - wystarczy zerknąć co się stało z Palm Foleo. Potrzebowali wielu lat żeby nadgonić Apple.

Google to troche inna bajka, bo raz że mieli cynk o tym co planuje Apple, a dwa że oni sami tego systemu nie zrobili, tylko kupili gotowe rozwiązanie bazujące na Linuksie.
A nawet mimo to potrzebowali paru lat, żeby wydać coś sensownego (czyli ICS).

W sumie więc to normalne, że przejście z Windows Mobile 6 do Windows 8 zajęło aż tyle czasu. W zasadzie musieli zbudować platformę mobilną od nowa.

Bartez 04.11.2012 13:45

http://www.businessinsider.com/windo...arison-2012-11

Ciekawy artykuł opisujący sondaż, jak firmy zapatrują się na tablety z Windows 8.

Cytat:

In another survey of 175 small businesses by iYogi Insights, 29% had no tablet and are considering Windows 8 and Windows RT tablets rather than an iPad. Of those that already had an iPad, 38% said they are considering changing to Windows 8.
Biorąc pod uwagę to, jak niektóre firmy są zintegrowane z rozwiązaniami Microsoftu ma to sens i przyszłość wygląda ciekawie. Dziwię się, dlaczego MS dopiero teraz wchodzi na ten rynek. Wielu klientów mojej firmy od dawna wykorzystuje tablety i z braku innej alternatywy wybór zawsze padał na iPady. Ciekawe, czy Surface coś zmieni.

Gadzina18 04.11.2012 13:21

Chyba znalazłem to, o co tu pytałem :D Zabieram się do instalacji :>

http://www.youtube.com/watch?v=fitAvuHFAGQ

[video]http://www.youtube.com/watch?v=fitAvuHFAGQ[/video]

jak się zamieszczało YT na forum?

sobrus 04.11.2012 12:24

Instalować czy nie to jest sprawa indywidualna.
Nie da się wypracować żadnego sensownego stanowiska.
Ja też psioczyłem na Vistę dopóki jej nie kupiłem.

A taka zła miała być :)

Windows 8 kupować nie będę, więc się raczej nie przekonam, chyba że dostanę w robocie (Win8, także na tabletach, spotykam tam już od paru miesięcy :P)

pali 03.11.2012 21:57

Mówi się brat cioteczny, a nie kuzyn. Samochód a nie auto. Precz z krakowskom gwarom w przestrzeni publicznej.

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1228471)
A co do kompatybilności.. Z tego, co czytałem, co producenci software raczej nowy system krytykują i nie zamierzają się (przynajmniej na razie) na niego rzucać. Raczej dziewiątka pod tym względem, zresztą podobnie jak w przeszłości, będzie dopiero lepszym wyborem.

Zawsze jest narzekanie i będzie.

andrzejj9 03.11.2012 21:55

Cytat:

Napisany przez Zetoxa (Post 1228462)
Jędruś, dla zabawy można,
robimy obraz z Łindows seven,
następnie aktualizujemy do win8,
bawimy się, podziwiamy, gwiżdżemy z wrażenia,:fiu:
wołamy żonę, żeby popatrzyła :taktak:
a następnie przywracamy obraz z win7.
Możemy w międzyczasie wykonać drugi obraz, ten z win8,
na wszelki wypadek, gdybyśmy jednak nie wyszli z podziwu :wow:

No już sobie pogwizdałem u kuzynka, który miał zainstalowane... Poza jedną zmianą - NEGATYWNĄ - w postaci Metro, nie zauważyłem specjalnych róznic na plus (inna sprawa, że specjalnie nie tesotwałem).

Na razie zainstalowałem sobie a próbę nowego Office'a. I tu faktycznie muszę przyznać, że różnica w działaniu jest zauważalna. Na plus.

Z drugiej strony trochę jednocześnie przesadzili z ascetycznym wyglądadem. Rozumiem ograniczanie wodotrysków (choć w Officie za dużo ich nie było), ale ten całkowity brak kolorów - przynajmniej dla mnie - sprawia, że całość jest mało czytelna. Dlatego choć płynnośc robi wrażenie, to wróciłem do wersji 2007.

pali 03.11.2012 21:53

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1228460)
A czy jest jakikolwiek sensowny powód, żeby tę aktualizację robić?

Powodu nie ma, zostanie wykreowany :)

Cały ten interes mógłby nazywać się Windows 95 ver. 23.14 beta3nb, ale to jest mulltikulti biznes a nie geekowska zabawa :)

Berion 03.11.2012 21:35

Jak wyłączę fajerwerki Aero, cienie i inne duperele w Siódemce to chodzi tak samo.

Oczywiście zdaję sobie sprawę ze zmian pod maską i droczę się, ale nie mogę im darować tego Metro. ;)

andy 03.11.2012 21:26

Cytat:

A czy jest jakikolwiek sensowny powód, żeby tę aktualizację robić?
Windows 8 chodzi płynniej wydajniej, cena 69zł obowiązuje tylko do stycznia - opotem koszt będzie większy.
No i najważniejsze - nowe oprogramowanie będzie już pisane specjalnie pod W8.

Zetoxa 03.11.2012 21:02

Jędruś, dla zabawy można,
robimy obraz z Łindows seven,
następnie aktualizujemy do win8,
bawimy się, podziwiamy, gwiżdżemy z wrażenia,:fiu:
wołamy żonę, żeby popatrzyła :taktak:
a następnie przywracamy obraz z win7.
Możemy w międzyczasie wykonać drugi obraz, ten z win8,
na wszelki wypadek, gdybyśmy jednak nie wyszli z podziwu :wow:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:46.