![]() |
Pół biedy to metro, przebolałbym (można je zabić, można też protezować menu start). Nie odnoszę się też do zmian pod maską bo tam są prawie same pozytywy (poza więzieniem WinRT :P). To co mnie odrzuca od tego sytemu to niespójność stylistyczna, pedalskie kolorki których nie można zmienić (np. w managerze plików, tu różowy, tam jasno niebieski, tam żółć (mnie zalewa)), brak Aero dla okien (przezroczystości, gaus pod nimi). Ten system wygląda po prostu odrażająco. Jeśli wydaję pieniądze na OS desktopa to ma wyglądać estetycznie bo będę się weń gapić przez pół dnia. Ma mnie też nie irytować *****izmami typu "gdzie jest "wyłącz komputer"?". Gdybym miał XP to może i bym zagryzł język i się przesiadł, ale z Win7 to dla mnie jak z mercedesa do rykszy.
Cytat:
|
Odp: Windows 8
Mimo szczerych chęci, bez menu start to katorga.
Sprawę załatwił Classic Shell. A tak, system fajny. Chodzi płynie i nareszcie nie mam problemu z moją klawiaturą bezprzewodową (logitech k360) i myszą (m585) - działają na 1 kontrolerze unyfing; w grach. Bo w siódemce często łapałem kilkusekundowe przycinki. |
W7 dokonało u mnie żywota - jakoś, nie wiedzieć czemu, z wiekiem zawsze windows u mnie zaczyna niedomagać. A to bez sensu miele dyskiem, a to jakiś program nie chce się odinstalować albo zainstalować. W końcu conieco przestaje się uruchamiać. Więc czas na reinstalkę. I to od zera - albo sam się pobawię i zintegruję poprawki, albo gdzieś poszukam gotowca, żeby od razu system nie był spuchnięty.
Na razie jednak pomyślałem, że pobawię się z W8. Zmiana przyzwyczajeń spora. Chyba łatwiej przesiąść się z Androida na W8, niż ze starszego Windowsa. Tylko że jak dla mnie to odzwyczajanie się od złych, niepraktycznych nawyków (niech nikt mi nie wmawia, że wciskanie "start" żeby zakończyć jest logiczne - ale tak się do tego wszyscy przyzwyczaili, że stało się oczywiste). Bawię się drugi dzień - na razie wrażenia pozytywne. Są jeszcze problemy wieku dziecięcego - np. nie ma AMD Video Converter (niby pozycja jest i można zaznaczyć akcelerację -ale convertera nie widać) a fabryczne oprogramowanie do kamery Panasonic, HD Writer, nie potrafi skorzystać ze wspomagania sprzętowego tejże kamery. Natomiast dziwi mnie, że tak nowy system x64 po zainstalowaniu i zaktualizowaniu WU już ma WinSxS 9,6 GB a cały katalog Windows 16,1 GB. Chyba trzeba poczekać na dwie rzeczy: - soft i sterowniki dotrą się - wyjdzie wersja ze zintegrowanym sp1. |
Cytat:
|
No i nie wiem, instalować na próbę tę ósemkę czy Metro męczy? Jestem ciekaw, ale potem w razie czego wracać do Siódemki... Ciężko by było :(.
|
Myślę, że obojętnie co kto tu napisze to będzie bez znaczenia.
Najważniejsze, żeby Tobie pasowało. Idź do kogoś kto ma ósemkę i się pobaw, potestuj. Jeden lubi jak mu marsza grają, drugi jak mu nogi śmierdzą. |
@Smartek
Zainstaluj, pobaw się. Jeśli dla Ciebie wygląd nie ma żadnego znaczenia to nawet możesz zastanowić się nad przesiadką. Metro można spacyfikować, a stare menu Start sprotezować. ;) @Wawelski Dlaczego nie zrobiłeś obrazu systemu? Nie musiałbyś teraz instalować od nowa tylko w 15min wgrać obraz. |
Cytat:
Ja w ten sposób przekonywałem rodzinę, bo jak zobaczyli nowy interfejs to był "płacz i zgrzytanie zębów". Tylko, że po tygodniu się okazało, że do 7 nikt w rodzinie już nie chce wracać. |
49,2GB mi wystarczy? Tyle mi na "C" zostało, żeby wydzielić.
Dobrze jest mieć 120 mbitowe łącze, za chwilę będzie, wypalę i sprawdzimy :>. -edit- Już się 20% nagrało... |
Cytat:
|
Niech to szlag! Wydzieliłem sobie z istniejącego dysku C 30GB wolnego miejsca, nieprzydzielonego, zrestartował, podzielił.
Potem chciałem ją sformatować w NTFS, ale najpierw kazał zmienić D i E z Primary na Logical, zmieniłem. Teraz przy bootowaniu staje w biosie na HDD SATA [nazwa dysku]... cośtam Capable and Status OK... i tak nonstop. Nie mogę nawet dostać się do BIOSa, bo żeby w niego wejść, musi przejść właśnie ten jeden ostatni krok. Jak odłączam HDD to mogę wejść, ponieważ widzi tylko napędy DVDR... Teraz co prawda jestem w pracy, ale mógłbym tutaj w ostateczności przynieść sobie HDD, podłączyć do innego PC, zgrać najważniejsze rzeczy i spróbować pobawić się tymi nieszczęsnymi partycjami na nim. Chciałbym to zrobić u siebie i nie bawić się, ale nie mam pomysłu. Na szczęście nie mam też jakichś ważnych danych, wszystko albo na FTP, albo na płytach albo w chmurze :-). Macie pomysł? |
Re: Windows 8
Wg mnie konfiguracja dysku nie powinna miec wplywu na wejscie do biosu. Jezeli jest natomiast taki problem to raczej dysk nie domaga czyli problem sprzetowy.
|
Dupcia, nie dało się tego normalnie uratować, załatwiłem kieszeń SATA->USB, podpiąłem pod laptopa i zobaczył wszystko to, co mnie interesowało, poprzerzucałem awaryjnie, ale zamiana z Logical na Primary, kasowanie partycji nowoutworzonych nie pomagało. Musiałem wywalić wszystkie, utworzyć tylko jedną PRIMARY i sformatować ją na NTFS - wtedy Win8 poszedł :-).
Prawdopodobnie jeżeli nie będzie problemów to do siódemki nie wracam, jest ciekawie rozwiązana obsługa tymi kafelkami, zrobiła na mnie wrażenie, wszystko jest płynne i cieszy oko - każdy chyba to lubi. Mam jednak pytanie do tego IE10 w Metro, jak np. puścić coś na nim z YouTube'a i przejść do innego okna już na np. zwykłym pulpicie, żeby nie zatrzymywało mi wideo? Aha - zadziwiająco mało gratów w Program Files :-). |
Cytat:
Co do Program Files: a popatrz sobie w katalog Pliki Programów (x86) :D |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:46. |