![]() |
Cytat:
Niestety - zajmuje całe 0,00008675 sekundy dłużej niż naciśniecie czerwonego krzyżyka w tradycyjnym oknie. Tu- na pewno - odezwą sie profesjonaliści, używający OS w którym zamknięcie okienka wymaga wpisania 3 linijek tekstu w konsoli. Cytat:
Chętnie wypróbuję Firefox Metro bo jeszcze nie znam. Cytat:
Przywracanie: - klik na prawy, dolny róg - wybierz Ustawienia - klik na Ogólne - wybierz opcję, która odpowiada Twoim potrzebom: -- odświeżanie komputera z zachowaniem istniejących plików -- usuwanie wszystkich danych i ponowne instalowanie Windows -- uruchamianie zaawansowane (myślę, że ta opcja będzie dla Ciebie najbardziej odpowiednia) Gdybyś miał dalej problemy, to wrzucę screenshoty ze wskazaniem konkretnych opcji. Cytat:
|
Czegoś chyba nie rozumiem. Tzn żeby zamknąć okno trzeba przejechać od samej góry ekranu na sam dół?
Żeby zamknąć 10 okien trzeba przejechać 20 razy po całym ekranie? :> Aplikacje "microsoftowe" odpalają się pod jakimś specjalnym pulpitem, a "niemicrosoftowe" pod zwykłym i zamyka się je X? Ten Windows cierpi na jakieś rozdwojenie jaźni czy co? A może uczą się od Apple, gdzie są aplikacje te lepsze "applowe" i te gorsze "nieapplowe" ? Nie zrozumcie mnie źle, Win8 to pewnie fajny system i nie przeczę że wygodny, ale z opisów które dajecie robicie mu chyba antyreklamę :D |
Tak, aplikacje, które odpalają się pod Metro/ModernUI zamyka się w sposób opisany powyżej - łapie się myszką za górną krawędź i ściąga w prawy dolny róg (za co najmniej połowę ekranu na szerokość - i w dół).
Jest już wiele aplikacji pod Modern, także Firefox, Chrome, ale tak jak pisałem - jeżeli jest odpalona taka przeglądarka w tle i coś sobie wrzucisz w YT i przejdziesz do Pulpitu (zwykłego) to YT przestaje "grać" :-(, dlatego korzystam z normalnego Chrome'a. |
Yossi dziękuję za opinie!
Co do antywira i defendera zauważyłem taką rzecz. Na "dzień dobry" wywaliłem Mcafee z miesięczną licencją i zainstalowałem Avasta w najnowszej wersji. Tu ciekawostka! Tak samo Avasta mam na win 7. Pod win8 Avast wyłączył totalnie Windows Defendera. Po wejściu w program otrzymujemy komunikat w stylu: "tą usługą ochrony zjamuję się zewnętrzny program" i na tym praca Defendera się kończy. Nie ma możliwości przeskanowania systemu. W Win 7 działa wszystko. Dalej... Sobrus tak jak piszesz. Jest jakiś podział aplikacji. Aplikacje microsoftowe, googlowe i przewaznie te ze "sklepu" współpracują pięknie z nową kafelkową powłoką. Reszta czyli np. Mozilla, VLC Media Player uruchamiane są pod standardowym pulpitem a'la retro ;) Pomyślcie jak ja to miałem wytłumaczyć ojcu który kupił sobie pierwszego w życiu laptopa :) Przetestujcie program "wyszukiwarka google" - to jest bajer zamknięty w pięknym opakowaniu, a tak pięknie działającego "rozpoznacza" mowy nie widziałem. W przeciwieństwie do innych nie sądzę także aby Win 8 chodziła jakoś mega szybko. Co prawda nie mam porównania na moim osobistym komputerze, ale na świeżutkim Lenovo Z580 z 4GB ramu i i3 drugiej generacji szału nie ma. Standardowy pulpit chodzi wolniej niż nowoczesne kafle :) Do tego wszystkiego nie rozumiem dlaczego w zestawie z komputerem i legalnym systemem nie ma w zestawie choć cienkiej książeczki z podstawami obsługi systemu. To jest ttrochę śmieszne żeby samemu wpadać na to jak zamyka się aplikacje czyli "łapka na górze i przeciągamy w dół"... ja wpadłem na to przypadkowo metodą prób i błędów, nigdy wcześniej nie miałem styczności z tym systemem. |
Mi się to w ogóle nie podoba. Tak jakby mieć dwa systemy w jednym, w dodatku nie działające całkiem równolegle.
A czy aplikacje które sa odpalane pod Metro mają jakieś inne UI? Ładniejsze, bardziej kafelkowe? Macie jakieś screeny przykładów? Szkoda że Microsoft nie zintegrował kafelków i nowego interface rozbudowując stary system, np wyświetlając kafelki na pulpicie, czy na wydzielonym pasku/docku jak w tym GNUStepie. Myślałem że kafelki to tylko takie nowe rozbudowane menu start, a to w zasadzie druga platforma... |
Cytat:
|
sobrus, gui mają całkiem inne! Aplikacje są śliczne (typowo "Ósemkowy" design) :).
Tutaj słaby screen http://antyweb.pl/wp-content/uploads...orer_metro.jpg |
Wygląda to jak kopia GNOME3 (GNOME Shell), skrzyżowana z Windows Phone , z tym że jeszcze prymitywniejsza i w GNOME można uruchamiać normalne aplikacje.
Dam troche screenów, aby osoby które myślą, że na Linuksie okna zamyka się trzema poleceniami w terminalu mogły zrewidować swoje poglądy ;) Nie widać tego, ale oczywiście całe gnome działa w oparciu o sprzętową akcelerację 3D. Bez akceleratora się nie uruchomi. Przykładowe screeny G3: http://upload.wikimedia.org/wikipedi..._3.2_shell.png a tu jeszcze coś takiego: http://www.zmetech.com/wp-content/up...ell-mockup.png zablokowana stacja robocza: http://3.bp.blogspot.com/-VbC218CanA...ifications.png i pierdółki jak notyfikacje i indicatory: https://extensions.gnome.org/static/...nshot_55_3.png http://4.bp.blogspot.com/_Hht7VZ29Xg...600/angela.png http://4.bp.blogspot.com/-Wa8PNqduCk...ntegration.png https://lh5.googleusercontent.com/-T...e-calendar.png jest tego oczywiście dużo wiecej, ale nie chce tu zaśmiecać. Z tym że w G3 działają wszystkie aplikacje, a nie tylko specjalnie napisane. @Reetou Ja to widzę tak: to nie jest tylko kwestia interface. Aplikacje na Modern UI rządzą się z tego co napisałeś odmiennymi prawami. Jest to w zasadzie odmienna platforma i aplikacje napisane dla Windows nie uruchomią się w Metro ani vice versa. Przy okazji multitasking poszedł do kosza, 2 aplikacje na raz, reszta się gdzieś "hibernuje". Brzmi jak system mobilny sprzed 10 lat. Spójrzmy prawdzie w oczy - owszem na pewno to ładne i proste w obsłudze ale to, przynajmniej dla mnie, duży krok w tył, podobny jaki zaliczył Windows Phone w stosunku do WM. Z tego co mówicie, to zaczynam myśleć że GNOME3 wcale nie jest takie złe :szczerb: |
Cytat:
Przecież złapanie myszką ekranu i wyrzucenie go z dolna krawędź jest tak żmudne i stresujące. Ciekawe, że użytkownicy nie mogą pojąć, że przecież w Linuxie, żeby zamknąć okienko np. gry, tylko wpisać (cytat z forum) : Otwieramy terminal i wpisujemy : sudo gedit /usr/share/applications/wine.desktop Odszukujemy linijkę zaczynającą się od słowa Exec i podmieniamy ją na : Exec=wine start /unix %f Następnie zapisujemy plik i problem rozwiązany:) A windowsowi *****e nie potrafią tego pojąć ??? Gdyby tylko chcieli opanować te nędzne podstawowe 38934563485 poleceń i zrozumieć, że wystarczy wpisać te 4 czy 5 linijek poleceń w trybie tekstowym to też mogli by zostać "hakierami" |
Yossi czy Ty w ogóle widziałeś Linuksa że takie bzdury wklejasz?
Wiesz w ogóle co wkleiłeś? A w czym to machanie ręką do upadłego jest lepsze od naciśnięcia przycisku wprowadzonego jakieś 30 lat temu? Chcesz mieć rękę jak kulturysta czy ćwiczysz wytrzymałość machając 1000 razy dziennie góra-dół? |
O co Ty go posadzasz, sobrus? Wazne ze Windows jest NAJ!
|
Otóż Yossi edytował notatnikiem plik skrótu (taki odpowiednik windowsowego .lnk). Po windowsowemu to by było mniej więcej : "notepad.exe c: \windows\system\wine.lnk"
Skrót ten po edycji powoduje uruchomienie windowsowego programu "start". I w ten sposób Yossi zamyka okna. I wszystko jasne :w00t: |
Cytat:
Wkleiłem pierwszą, lepszą komendę z Linuxa, żeby pokazać, jak bardzo Linux nie nadaje się do użytku dla normalnego człowieka. Cytat:
Pokładam duże nadzieje w Ubuntu OS. P.S. Ciekawe, kiedy Apple wynajdzie i opatentuje polskie czcionki. Niestety - nieważne, jak bardzo nienawidzisz MS - Windows jest NAJ! |
To złą komende wkleiłeś, bo w windowsie masz takie same i jakoś windows się nadaje?
"gedit /usr/share/applications/wine.desktop" = "notepad.exe c: \windows\system\wine.lnk" Gdzie według Ciebie ta straszna różnica? To moze ja wkleje pare klas CLSID z windowsowego rejestru i mi wytłumaczysz po co to i na co || ? Co to znaczy na przykład "CLSID\{9E56BE61-C50F-11CF-9A2C-00A0C90A90CE}" ? Straszne polecenie sudo oznacza uruchomienie na prawach administratora, co zazwyczaj nie jest potrzebne do korzystania z notatnika, no ale jeżeli chcesz go użyć do zamykania okien to ja nie wnikam - może nawet uprawnienia administratora mogą tu nie wystarczyć ... Machanie owszem, zajmuje tyle samo .... dopóki nie chcesz zamknąć kilku okien. Wtedy nagle wszystkie przyciski pełnoekranowych okien są w tym samym miejscu i musisz jedynie klikać. Ale przecież teraz w modzie jest Hobbit czyli "tam i z powrotem". Wiem wiem, jak można odpalić max 2 aplikacje na raz, to specjalnie nie zdążysz się zmęczyć. || |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:43. |