Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Windows 8 (https://forum.cdrinfo.pl/f113/windows-8-a-87411/)

Yossi 14.11.2012 14:40

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1230116)
To czemu nie zmienisz języka na PL?
:hmm:
przecież nie trzeba do tego kompilować kernela :idea:

Będę bardzo wdzięczy, jeśłi mi napiszesz, jak to zrobić.

sobrus 14.11.2012 14:58

No ale przecież to jest taki łatwy w obsłudze system :hmm:.
Najlepszy system do nauki systemu Windows :)

pali 14.11.2012 15:31

Yossi mnie zignorował i dalej będzie o kafelkach

Zrobił MS te głupie kafelki i cały pudelko-world ma o nich gadać
sklepy już zrobili w NY i Szanghaju
zaraz zrobię kolejki jak wiadomo kto

demek!
powiedz Yossiemu, że kochasz kafelki a przez tydzień będę do Ciebie mówić Panie Prezesie

demek 14.11.2012 15:40

alez ja kocham kafelki! szczegolnie te u mnie w sraczu, kojacy zielony kolor!

czyli Panie PREZESIE do wtorku do godz 15:40 :D

pali 14.11.2012 15:43

Tak jest Panie Prezesie!

Zetoxa 14.11.2012 17:17

Cytat:

Napisany przez Yossi (Post 1230093)
Tutaj mam coś dla tych, co z uporem mianiaka twierdzą, że Windows 8 "ma brzydkie kolory i tła nie da się zmienić".

I żeby od razu uprzedzić pytania - stopień przeźroczystości kafelków też da się zmienić.

byłem na tej plaży, uwaga,
w tych krzakach na lewo od kafelka Skype,
ukrywa się dwóch podstarzałych exhibicjonistów, po za tym plaża jest OK.

Berion 14.11.2012 17:25

Cytat:

Napisany przez Yossi (Post 1230114)
No cóż - niektórym ludziom to nigdy nie dogodzi.
Zapomniałeś zrobić zastrzeżenie , że "ale zewnętrznym programem to nie wolno".
Na tym właśnie polega przewaga Win nad innymi Najbardziej Zaawansowanymi Systemami Operacyjnymi Świata, że w Windows własnie WOLNO!

Yossi, to chyba oczywiste że rozmawiamy o tym co możemy robić w systemie BEZ hacków. Myślisz, że do OS X nie ma takich programów, które zmieniają wygląd/funkcjonalność systemu? Też są...

Problem polega na tym, że instalując Windows 8 jesteś skazany na łaskę programistów, którzy - może napiszą taki program, a może nie napiszą - który w tym przypadku ustawiałby własną tapetę pod kafle i zmieniał ich alpha.

Pomijając już ten fakt, dochodzi taki związany z licencją, z prawem lokalnym (często takie mody wiążą się z odwracaniem exeków) i problem bezpieczeństwa (skąd wiesz co ten program robi? będziesz analizował pakiety, zmodyfikowane pliki etc?).

- - -

Odniosę się jeszcze do Twojego przytyku: "brzydkie kolory".

Tak, mimo Twojej trywializacji tego co napisałem to uważam że wygląd nowego Windowsa woła o pomstę do nieba. To już nawet nie chodzi o brak tych gradientów czy przezroczystości, ale niespójny styl (mix Metro z Aero) i brak tak podstawowych rzeczy jak te wyżej. To jest mój główny, jeśli nie jedyny zarzut.

Yossi 15.11.2012 06:04

Cytat:

Napisany przez pali (Post 1230118)
Yossi,
weźcie lepiej przyślijcie specjalistę, który mi doradzi jak używać MSSQL na zdalnej maszynie.

Przyznaję, że się nie znam na MS - ale jak na razie to mi wychodzi, że na jednej maszynie baza - ale nie mogę się do niej podlączyć, tylko tunel do drugiej maszyny i dopiero z tamtej mogę się podłączyć via zdalny pulpit. Chciałbym mylić się :ysz:

Dlaczego piszesz do mnie w liczbie mnogiej i dlaczego ja akurat miałbym się znać na MSSQL?

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1230177)
Yossi, to chyba oczywiste że rozmawiamy o tym co możemy robić w systemie BEZ hacków.

Tzn. - według Ciebie - zakup i zainstalowanie jakiegoś legalnego programu pod Windows to hackowanie ???

Berion 15.11.2012 10:51

To zależy co ten program robi, jeśli jest to kwestia zmian w rejestrze to trudno to tak nazwać, ale jeśli modyfikuje jakieś wykonywalne lub zasoby to tak, to jest już hack. ;)

M@X 15.11.2012 10:56

Ciekawy jestem co by bylo gdyby Microsoft nigdy nie udostepnil narzedzia "Edytor rejestru" w systemie... Chyba byscie spac nie mogli ;-)...

Yossi 15.11.2012 11:07

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1230241)
To zależy co ten program robi, jeśli jest to kwestia zmian w rejestrze to trudno to tak nazwać, ale jeśli modyfikuje jakieś wykonywalne lub zasoby to tak, to jest już hack. ;)

Berion, stanowczo się zapędziłeś.
Według tego co piszesz, nikt i nigdy nie powinien instalowac żadnych programów pod żadnycm systemem bn instalacja czegokolwiek to Hack - może zastopuj trochę z tym hejtem- co?

Berion 15.11.2012 11:22

Nigdzie się nie zapędziłem. Edycja plików wykonywalnych i zasobów Windowsa jest hackiem, jest to obwarowane licencją i tego żaden "normalny program" nie robi... Nawet usługa, która chodzi w tle i patchuje jakąs magiczną funkcję, która nie pozwalała na wczytywanie niepodpisanych themów jest już hackiem.

Mam to gdzieś, to oczywiste. Ale przedstawiam Ci jak się sprawy mają. ;)

pali 15.11.2012 12:17

Zgodnie z upap legalność takich działań zakreśla cel i sposób wykorzystania zdobytych informacji.

Ale nie powiem nic więcej, bo Berion nie akceptuje prawa republiki okrągłostołowej i zamknie temat, żeby mieć rację.

czary2mary 15.11.2012 16:03

Następny babol dostrzeżony :>

System nie widział jednego z napędów -problem czasami występuje u wielu userów i nie dotyczy sterowników do płyty głównej itp itd...

Rozwiązanie które u mnie zadziałało:)

1. Uruchamiamy konsole systemową CMD z uprawnieniami administratora.
2. Wpisujemy podany niżej ciąg klucza rejestru (lub kopiujemy i wklejamy do konsoli CMD)

reg.exe add "HKLM\System\CurrentControlSet\Services\atapi\Cont roller0" /f /v EnumDevice1 /t REG_DWORD /d 0x00000001

3. Wciskamy Enter
4. Restartujemy komputer
5. Cieszymy się nowo wykrytym napędem CD/DVD

pali 15.11.2012 16:07

Czasami denerwuje mnie składnia grepa, find, tara czy seda i myślę sobie, że może jednak dać spokój z tymi starociami... ale gdy widzę coś takiego:

Kod:

reg.exe add "HKLM\System\CurrentControlSet\Services\atapi\Cont roller0" /f /v EnumDevice1 /t REG_DWORD /d 0x00000001
o mój boże... jak można katować się czymś takim...

Też używam Windows, ale nigdy w życiu bym tego nie dotknął :ysz:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:15.