Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Windows 8 (https://forum.cdrinfo.pl/f113/windows-8-a-87411/)

Prezesik 05.11.2012 07:43

A sio mi stąd!
Ja się tu dokształcam!

Yossi 05.11.2012 07:50

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1228471)
... (inna sprawa, że specjalnie nie tesotwałem).

No i tym cały problem.

Cytat:

A co do kompatybilności.. Z tego, co czytałem, co producenci software raczej nowy system krytykują i nie zamierzają się (przynajmniej na razie) na niego rzucać...

Przez pół roku nie spotkałem się z żadną aplikacją, ani użytkową, ani z grą, która nie chciałby działać pod Win8. Jeśli chodzi o krytykę, to mam wrażenie że się pomyliłeś. Producenci softu są zachwyceni, że będą mogli wydać kolejne wersje swoich produktów (pod Win 8), a jeśli zrobią to porządnie (w sensie wypuszczą je jako pełnoekranowe, przystosowane pod Metro UI), to zgarną dodatkowa kasę.
Za to problem mają producenci sprzętu - szczególnie pamięci. Jak się okazuje ( i ja to mogę potwierdzić na własnym przykładzie), wymagania sprzętowe wersji 8 są mniejsze, niż jakiejkolwiek starszej wersji. No to producenci się wkurzają bo liczyli na boom, a tu kicha.

Cytat:

Na razie zainstalowałem sobie a próbę nowego Office'a. I tu faktycznie muszę przyznać, że różnica w działaniu jest zauważalna. Na plus.

Jeżeli zainstalowałeś Office 2013 pod Win 8, to różnic jest sporo. Nie wiem czy miałeś okazje wypróbować funkcje sieciowe.

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1228507)
Ja też psioczyłem na Vistę dopóki jej nie kupiłem. A taka zła miała być :)

O właśnie- i to zdanie natychmiast przeczy kolejnemu, które piszesz.
Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1228507)
Windows 8 kupować nie będę, więc się raczej nie przekonam, chyba że dostanę w robocie (Win8, także na tabletach, spotykam tam już od paru miesięcy :P)

A można wiedzieć jaka to firma ma Win8 od kilku miesięcy, skoro oficjalnie ukazało się parę dni temu? Wersje preview używane komercyjnie w robocie??? Feeeee - nieładnie. Do tego - nielegalne!

Cytat:

Napisany przez Bartez (Post 1228512)
http://www.businessinsider.com/windo...arison-2012-11

Ciekawy artykuł opisujący sondaż, jak firmy zapatrują się na tablety z Windows 8.

Ciekawy, ale czy zwróciłeś uwagę, że dotyczy on TYLKO rynku amerykańskiego? A ten jest - niestety - inny, niż reszta świata. Tam to ludzie nawet Apple kupują ;)

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1228603)
Do czego w firmie może służyć tablet? Pytam serio bo nie potrafię sobie wyobrazić żadnego zastosowanie, które wygrywałoby z laptopem/netbookiem/notebookiem/ultrabookiem i innym PRbookami.

Rzadko się z Tobą zgadzam, ale tym razem - 100% zgoda!

sobrus 05.11.2012 08:19

Cytat:

Napisany przez Yossi (Post 1228670)
A można wiedzieć jaka to firma ma Win8 od kilku miesięcy, skoro oficjalnie ukazało się parę dni temu? Wersje preview używane komercyjnie w robocie??? Feeeee - nieładnie. Do tego - nielegalne!

Nigdy nie słyszałeś o Windows Developer Preview?
Programiści dostają nie tylko system, ale i prototypowe urzadzenia do testów (np działające tablety) na długo przed oficjalną premierą.

PS. a dlaczego przeczę? :)

andrzejj9 05.11.2012 17:48

Cytat:

Napisany przez Yossi (Post 1228670)

Jeżeli zainstalowałeś Office 2013 pod Win 8, to różnic jest sporo. Nie wiem czy miałeś okazje wypróbować funkcje sieciowe.

Jeśli masz na myśli te dla indywidualnego użytkownika - tzn. trzymanie swoich dokumentów online i ich automatyczna aktualizacja, to będę używał Office'a czy jakiegokolwiek pakietu biurowego tylko do czasu, kiedy będzie to można wyłączyć.

Yossi 07.11.2012 10:04

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1228758)
Jeśli masz na myśli te dla indywidualnego użytkownika - tzn. trzymanie swoich dokumentów online i ich automatyczna aktualizacja, to będę używał Office'a czy jakiegokolwiek pakietu biurowego tylko do czasu, kiedy będzie to można wyłączyć.

Przecież od początku można wyłączyć ?!? Ja też tych funkcji nie używam - nie ma obowiazku. Ja tylko informuję, że są, a dla części użytkowników to będzie bardzo wygodne rozwiązanie.
Tutaj masz WYBÓR.

demek 07.11.2012 20:33

ja pie...ole

co za idiota wsadzil metroui do komputerow...

M@X 07.11.2012 21:56

Mnie tam sie na wirtualnej maszynie Consumer's Preview uzywalo wygodnie...

Yossi 08.11.2012 07:36

Cytat:

Napisany przez demek (Post 1229084)
ja pie...ole

co za idiota wsadzil metroui do komputerow...

Jak długo próbowałeś się do niego przyzwyczaić? Bo mnie to zajęło ponad tydzień, a w tym czasie strasznie na niego plułem i uzywałem brzydkich wyrazów pod adresem jego autorów.
Potem - jak zacząłem się w tym orientować - przyznałem sią tutaj publicznie do błędu.

pali 08.11.2012 08:45

Yossi, a wiesz co... Ty istotnie mówisz jak amplifier. Ciekawe czy sobrus ma rację.

Yossi 08.11.2012 09:05

Cytat:

Napisany przez pali (Post 1229124)
Yossi, a wiesz co... Ty istotnie mówisz jak amplifier. Ciekawe czy sobrus ma rację.

yyyy... a co ma do tego wzmacniacz... bo chyba nie łapię aluzji?

pali 08.11.2012 09:20

Amplifying

andrzejj9 08.11.2012 09:42

Cytat:

Napisany przez Yossi (Post 1229027)
Przecież od początku można wyłączyć ?!? Ja też tych funkcji nie używam - nie ma obowiazku. Ja tylko informuję, że są, a dla części użytkowników to będzie bardzo wygodne rozwiązanie.
Tutaj masz WYBÓR.

No dobra.. Ale nie wymieniaj mi jako istotnej zalety funkcji, której najlepszą opcją jest to, że można jej nie używać..

pali 08.11.2012 09:51

To największa zaleta większości produktów MS, co się czepiasz.

demek 08.11.2012 11:00

kilka razy po kilka godzin uzywalem

Yossi 08.11.2012 11:16

Cytat:

Napisany przez demek (Post 1229150)
kilka razy po kilka godzin uzywalem

To, co tym razem zrobił MS z interfejsem, nie przypomina niczego, co byłoby wczesniej stosowane na szerszą skalę. Zastanawiam się, czy oni wzięli pod uwagę niechęć uzytkowników do zmieniania znanych rozwiązań na nowe - nieznane.
Niechęć - co warto podkreślić - całkowicie naturalną.
Ja zadałem sobie trud przyzwyczajenia się do nowego UI i nie żałuję. Kto nie chce, może używać klasycznego.

Cytat:

Napisany przez pali (Post 1229131)
To największa zaleta większości produktów MS, co się czepiasz.

No, jeśli według Ciebie możliwość wyboru nie jest zaletą, tylko wadą, to pewna firma ma na to rozwiązanie...

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1229128)
No dobra.. Ale nie wymieniaj mi jako istotnej zalety funkcji, której najlepszą opcją jest to, że można jej nie używać..

Nie robię z tego zalety. Informuje tylko, że taka możliwość istnieje. Istotną zaletą (według mnie) jest za to możliwość wyboru - i będe to powtarzać, jak mantrę.

Poza tym, ten nowy inerfejs nie jest chyba taki zły, skoro nawet Amerykanie kupują masowo maszynki z Win 8.
http://www.chip.pl/news/sprzet/table...przedane-w-usa

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:53.