![]() |
Platnosc paypal i z ebaya wiec nawet jak przyjdzie cegla to i tak kase odzyskam ;)
|
Cytat:
|
Dobra powiem wam tak - do zadka z wasza pomoca :P , telefon kupilem idzie z korei zobaczymy co to warte :)
|
Cytat:
Tzn jak mamy mało klatek to nawet kursor myszy potrafi lagować. Mając więcej FPS otrzymujemy być może lepszą/szybszą reakcję na ruchy myszą, nawet jeżeli tego nie widzimy. Poza tym człowiek w stanie wysokiej koncentracji potrafi ponoć zobaczyć więcej niż normalnie. To tylko teoria, minimalną różnicę między 50 (PAL) a 60fps (NTSC) można dostrzec ale wyżej to dla mnie już tylko abstrakcyjne rozważania. |
Ale jestescie pomocni niech was drzwi scisna :P
|
Cytat:
Tak samo jak hd na smartphone... równie dobrze przy 5 calach by wystarczyło 720p - dzięki czemu może dłużej by pochodził na baterii... |
Mniej niż 48" bo Ty tyle masz? Czyli co wyznacznikiem minimum to 48"?
Smartfona zazwyczaj oglądamy z odległości ok 20 cm. O ile dobrze pamiętam, to zagęszczenie pikseli 250 na cal powinno być wystarczające. Tylko czy na pewno? Sensation od htc tyle miało i jednak dało się z odległości większej niż 10 cm zobaczyć te niedoskonałości. |
No nie wiem, przy 48 calach też wydaje mi się sensowne mieć 4k, przy mniej niż 48 to głupota... faktycznie... np. 4K na 27 calach... (a co dopiero na 5), co nie zmienia faktu, że tylko filmy z neta można w takiej rozdzielczości oglądać. Nawet kanały premium typu HBO w takiej rozdzielczości nie nadają... i szybko nie będą nadawać...
Ba, żadna konsola czy to Xbox One, czy PS4 sobie z taką rozdzielczością nie poradzi... w sumie to one nawet z HD sobie nie radzą... do końca... a co dopiero z 4k... na tą chwilę to raczej taki bajer, co by móc powiedzieć mam TV z 4k, nie powiem fajnie się prezentuje, fajnie obejrzeć film w 4k ze strefy vob... ale raczej to jest na tą chwilę ciekawostka aniżeli realne zastosowanie... Filmów 4k jest jak na lekarstwo, próżno ich szukać na stronach torrentowych, próżno ich szukać nawet na płytach BD, strefa vob uhd to raptem kilkanaście filmów wymagających naprawdę szybkiego łącza. Na plus jest to, iż nie musimy za nie płacić, jeśli mamy telewizor UHD ;) |
Cytat:
Ogólnie, to odległość nie powinna być zbyt mała aby ludzkie oko nie męczyło się oraz nie widziało piksel w tv oraz zbyt duża aby dostrzegać szczegóły. Cytat:
|
Cytat:
Siedzisz od swojego tv fullhd 32" 1,5 metra by odróżnić (poczuć różnicę) 1080p od 720p, a gdybyś miał tv 32 cale 4K to z jakiej odległości byś go musiał oglądać, by zobaczyć różnicę między 4K a fullhd? tu mała podpowiedź http://hdtvpolska.com/page/kalkulato...sci_od_tv.html imo 4K ma sens przy b. dużych przekątnych minimum 60 cali |
Cytat:
Natomiast na otwartej przestrzeni maksymalna odległość to ta, z której jeszcze widać telewizor. Mam nadzieję, że pomogłem ;) |
Co to znaczy maksymalna odległość?
To optycy ją wprowadzili..? |
@Pierwszy tv powinno oglądać się właśnie z odpowiedniej odległości aby czuć tę różnicę.
Na moim 32" FHD powinno oglądać się filmy z min 1.5m. Max to o ile dobrze pamiętam 2.5m. Im większa przekątna tym minimalny dystans powinien być większy - :czytaj: |
Ale zescie sie naparli na to QWHD czepcie sie psiego ogona w dupie z tym QWHD i jego rozdzialka :P Mnie interesuje jak sie prezentuje ten ekran czyli ostrosc , intensywnosc kolorow , czy kontrast w sloncu i czytelnosc jego ;)
|
Cytat:
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:50. |