![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
![]() |
#5776 |
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
100% zgody. Pamietam jak za pierwszym razem, jeszcze na Hackintoshu, odruchowo z glupich nawykow podzielilem dysk na partycje. Ale mi dzisiaj wstyd X-D...
|
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#5777 |
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Chciałem tylko, zwrócić uwagę wątpiącym, że w W7 i W8 przy istnieniu partycji Recovery, występuje dokładnie to samo zjawisko
![]() Ograniczenie w istnieniu partycji podstawowych występuje w każdym systemie! ![]()
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. ****************************************** Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji! |
![]() |
![]() |
![]() |
#5778 | |||
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() Cytat:
Pisanie, że to jest bez sensu pokazuje ignorancję. No offence. Cytat:
![]() |
![]() |
#5779 | |
Głupi Yasio
Cytat:
I powiem tak: -z doświadczenia, z obserwacji, wiem, ze dzielenie dysku na partycje, powoduje tylko problemy. Takoż z obserwacji, wiem, ze 90% użytkowników Apple, dysków na partycje - nie dzieli. Widocznie jakiś powód maja. Dalej, z obserwacji wiem a i ze statystyk, ze ponad 60% użytkowników Windowsa, dysków na partycje - nie dzieli. Powodu nie znam, ale domyślam się, ze po prostu nie czytali twoich postów. ![]() I na koniec powiem ci tyle: -w Polsce komputery Apple zajmują 0,6% rynku! W porywach może ... no trochę pojadę 1%!!! Z ilości tematów i zajętego miejsca, można wnioskować, ze to przynajmniej 90% segment rynku ![]() Zupełnie jak w polityce, rządzi PO, ale odpowiedzialny jest PiS ![]() Tak tutaj: 96% rynku to Windows, ale za wszystko odpowiedzialny jest Apple i jego sekta.
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. ****************************************** Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5780 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
Ja tam nie wiem, dysk na którym jest system dzieli się na 2 partycje z oczywistego powodu, którego tu nie będę tłumaczył, bo wszyscy wiedzą, następnych dysków nie dzielę na partycję, bo po co?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5781 | |
Głupi Yasio
Cytat:
A i wcale go nie widzę, ani w żadnej literaturze przedmiotu nie spotkałem się z żadnym uzasadnieniem, które by do mnie przemówiło. Wiec z laski swojej - oświeć mnie.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5782 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Oświecam cię, pada mi system na 1 partycji, stawiam go na drugiej i odzyskuję co chcę, wiem, że to myślenie sprzed 12 lat, ale ja jestem niereformowalny czasami.
![]() Zapisujesz często ważne dane na partycji C, bo tak ci system proponuje, w Moje dokumenty, a tu nagle trach, wystarczy? ![]() Ostatnio zmieniany przez ed hunter : 12.11.2012 o godz. 01:33 |
![]() |
![]() |
![]() |
#5783 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Oświecenie jest bardzo proste.
W przypadku dysków talerzowych dane na zewnętrznej części talerza są odczytywane najszybciej. Zazwyczaj mniej więcej 2 razy szybciej. Wynika to z tego że dyski twarde mają CAV. Ograniczając przy tym pierwszą partycję do powiedzmy 20GB na dysku 1TB ograniczamy ruchy głowicy do minimum (to tylko 2% zewnętrznej powierzchni dysku), bo wszystkie dane są na niewielkim wycinku. Najgorszy możliwy scenariusz pod kątem wydajności, to gdy robimy jedną wielką partycję i stawiamy na niej system. Część plików na początku talerza, część na końcu. Nie dotyczy do oczywiście dysków SSD ![]() Oddzielenie systemu od danych to też dobry nawyk. Podejrzewam, że Mac ma to jakoś rozwiązane, ale generalnie backup systemu, który wymaga uruchomienia tegoż systemu (np rsync) - to żaden backup. Narzędzia typu Ghost i Clonezilla są bezużyteczne, gdy jest jedna partycja. Wyjątkiem od powyższych reguł jest korzystanie z LVM albo systemu plików z subwolumenami. Być może na Macu jest coś takiego. Ale LVM to swego rodzaju partycje, a subwolumeny nie są tak bezpieczne jak osobny system plików. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 12.11.2012 o godz. 08:15 |
![]() |
![]() |
![]() |
#5784 |
Forumator
Data rejestracji: 02.03.2012
![]() |
Pozwolę sobie wypowiedzieć własną opinię.
Dla mnie, dzielenie fizycznego dysku na 2 lub więcej partrycji nie ma większego sensu. Tak - wiem - to pozwala w razie potrzebt sformatować tylko części fizycznego dysku, ale ja z tej możliwości nie skorzystałem jeszcze nigdy. Według mnie - zamiast dzielić fizyczny HDD na partycje, lepiej dokupić za grosze drugi (trzeci. czwrty) HDD. Nie dotyczy to oczywiście laptopów, ale (według mnie) laptop to nie komputer.
![]() |
#5785 | ||
Głupi Yasio
Cytat:
Od baaardzo dawna żaden system mi nie padł. Zawsze wcześniej był sygnał o błędach! Wiec nie jest to żaden argument - albo argument dla ....no..... wiadomo! ![]() Cytat:
Zapomniałem, ze można mieć tego typu problemy ![]() OK! Pogadaliśmy sobie o wyższości Świąt Wielkiej Nocy, nad Świętami Bożego Narodzenia i starczy! ![]()
||
![]() |
![]() |
![]() |
#5786 |
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
Spoko, yoahol. Teraz w Windows 8 wbudowali ponoc mechanizm zapasowej kopii przyrostowej. Niedlugo kazdy uzytkownik Windows 8 kupi po dysku zewnetrznym badz sieciowym na kopie i bedzie dumny, ze wreszcie ma to, czego uzytkownicy Mac OS X uzywaja od 5 lat ;-)...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5787 | |||
Forumator
![]() |
Cytat:
Bo tak!!! Cytat:
Jeżli chodzi o mnie - to niech sobie zajmuje nawet 90% rynku - ważne żeby był WYBÓR! Oczywiście możecie się ze mnie śmiac, ale dla mnie możliwość wyboru jest wartością nadrzędną. Dlatego też NIGDY nie kupię nic od Apple - i myślę, że nawet najbardziej zagorzali wyznawcy tej religgiii zrozumieją o co mi chodzi. Z tego samego powodu będę walczyć, żeby Apple nie zniknęło z rynku, ponieważ jest nam wszystkim potrzebne do normalnego życia. A to już jest kwestia mediów, do jakich się odnosiśz. Jeśli do najbardziej popularnych, postęowych, i unioeuropejsich a la GW lub TVN, to za wszystko odpowiada PiS - za gradobicie też!. A tak w ogóle to "wszystko zło przez elfów". Cytat:
Trudno się nie zgodzić.
Sprzęt: ZX Spectrum+ ------------------------- ...i przyprowadził Pan użytkownika do Apple Store i rzekł mu: "wybierz sobie telefon" Ostatnio zmieniany przez Yossi : 12.11.2012 o godz. 09:44 |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#5788 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Co za pitolenie, każdy dysk zewnętrzny ma oprogramowanie do robienia z automatu kopii zapasowej systemu, musiałem to wyłączyć, bo mi to nie potrzebne.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5789 |
Forumator
![]() |
Ja tam się nie znam na emejzingu, ale czy nie jest tak, że podczas instalacji Windows 7 na Najbardziej Zaawansowanych Komputerach Świata, wystarczy tylko mieć przygotowane bardzo stare drivery i wszystko idzie bez problemów?
Np. drivery dla dawno zapomnianych w normalnym świecie dysków 5400 RPM?
![]() |
#5790 |
Guru
Zlotowicz
Data rejestracji: 16.01.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Yossi...Napisałem na zasadzie kopiuj i wklej Twój nick.
Lubisz to co masz. Ja też. Dziś... I daruj sobie ten podpis. Edit: dzisiaj odebrałem w tym raju z lombardu monitor. |
![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
świadkowie jabłkowy, apple, apple fanboy, apple religion, fanatyzm, i-diot, ipad, pc-fanboys, sekta steve'a jobs'a |
|
|