Powrót   Forum CDRinfo.pl > Urządzenia przenośne > Systemy operacyjne i aplikacje

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ranking: Ranking dyskusji: głosów 4, średnio 3.00. Tryby wyświetlania
Stary 11.11.2012, 20:57   #5776
M@X
Get a Mac!

Data rejestracji: 18.04.2003
M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
100% zgody. Pamietam jak za pierwszym razem, jeszcze na Hackintoshu, odruchowo z glupich nawykow podzielilem dysk na partycje. Ale mi dzisiaj wstyd X-D...

Hosting na świetnych warunkach z rewelacyjnym wsparciem:
M@X jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 11.11.2012, 21:13   #5777
yahol
Głupi Yasio

Data rejestracji: 27.05.2003
yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Chciałem tylko, zwrócić uwagę wątpiącym, że w W7 i W8 przy istnieniu partycji Recovery, występuje dokładnie to samo zjawisko
Ograniczenie w istnieniu partycji podstawowych występuje w każdym systemie!
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji!
yahol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.11.2012, 23:28   #5778
andy
logged out
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 12.07.2003
andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez yahol
Ograniczenie w istnieniu partycji podstawowych występuje w każdym systemie!
Poczytaj o GPT

Cytat:
Zapewne prawda.
Nie sprawdzałem.
O ile wiem, w każdym systemie istnieje ograniczenie ilości partycji podstawowych.
Ilość partycji rozszerzonych, już tego ograniczenia nie ma.
W OS X Lion rzeczywiście system tworzy 3 partycje podstawowe, wiec po stworzeniu partycji BootCampa, może zaistnieć podany problem.
Ale:
-nikt normalny nie dzieli dysku w Mac OS X na partycje.
Po to istnieją dyski zewnętrzne/wewnętrzne.
-po jaka cholerę komukolwiek partycja rozszerzona w Mac Os
Czyli nienormalnego nazywasz każdym kto tak ma w Mac OS? Po drugie, to że TY tak nie robisz nie znaczy, że to nie ma żadnego sensu. Separacja przez partycjonowanie ma swoje plusy jak i minusy.
Pisanie, że to jest bez sensu pokazuje ignorancję.

No offence.

Cytat:
Napisany przez M@X
100% zgody. Pamietam jak za pierwszym razem, jeszcze na Hackintoshu, odruchowo z glupich nawykow podzielilem dysk na partycje. Ale mi dzisiaj wstyd X-D...
Wstyd Ci powinno być za to co napisałeś...
Stary 11.11.2012, 23:58   #5779
yahol
Głupi Yasio

yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Cytat:
Napisany przez andy Podgląd Wiadomości
Czyli nienormalnego nazywasz każdym kto tak ma w Mac OS? Po drugie, to że TY tak nie robisz nie znaczy, że to nie ma żadnego sensu. Separacja przez partycjonowanie ma swoje plusy jak i minusy.
Pisanie, że to jest bez sensu pokazuje ignorancję.
Zbyt daleko idące wnioski wyciągasz, ale jak już rzekłem, w tego typu dyskurs wdawać się nie będę, bo sensu brak.
I powiem tak:
-z doświadczenia, z obserwacji, wiem, ze dzielenie dysku na partycje, powoduje tylko problemy.
Takoż z obserwacji, wiem, ze 90% użytkowników Apple, dysków na partycje - nie dzieli. Widocznie jakiś powód maja.
Dalej, z obserwacji wiem a i ze statystyk, ze ponad 60% użytkowników Windowsa, dysków na partycje - nie dzieli.
Powodu nie znam, ale domyślam się, ze po prostu nie czytali twoich postów.
I na koniec powiem ci tyle:
-w Polsce komputery Apple zajmują 0,6% rynku!
W porywach może ... no trochę pojadę 1%!!!
Z ilości tematów i zajętego miejsca, można wnioskować, ze to przynajmniej 90% segment rynku
Zupełnie jak w polityce, rządzi PO, ale odpowiedzialny jest PiS
Tak tutaj: 96% rynku to Windows, ale za wszystko odpowiedzialny jest Apple i jego sekta.
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
Stary 12.11.2012, 00:07   #5780
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Ja tam nie wiem, dysk na którym jest system dzieli się na 2 partycje z oczywistego powodu, którego tu nie będę tłumaczył, bo wszyscy wiedzą, następnych dysków nie dzielę na partycję, bo po co?
ed hunter jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.11.2012, 00:46   #5781
yahol
Głupi Yasio

Cytat:
Napisany przez ed hunter Podgląd Wiadomości
Ja tam nie wiem, dysk na którym jest system dzieli się na 2 partycje z oczywistego powodu, którego tu nie będę tłumaczył, bo wszyscy wiedzą, następnych dysków nie dzielę na partycję, bo po co?
Powód jest tak oczywisty, ze ja na przykład go nie znam.
A i wcale go nie widzę, ani w żadnej literaturze przedmiotu nie spotkałem się z żadnym uzasadnieniem, które by do mnie przemówiło.
Wiec z laski swojej - oświeć mnie.
Stary 12.11.2012, 01:30   #5782
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Oświecam cię, pada mi system na 1 partycji, stawiam go na drugiej i odzyskuję co chcę, wiem, że to myślenie sprzed 12 lat, ale ja jestem niereformowalny czasami.

Zapisujesz często ważne dane na partycji C, bo tak ci system proponuje, w Moje dokumenty, a tu nagle trach, wystarczy?

Ostatnio zmieniany przez ed hunter : 12.11.2012 o godz. 01:33
Stary 12.11.2012, 07:32   #5783
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Oświecenie jest bardzo proste.
W przypadku dysków talerzowych dane na zewnętrznej części talerza są odczytywane najszybciej. Zazwyczaj mniej więcej 2 razy szybciej. Wynika to z tego że dyski twarde mają CAV.
Ograniczając przy tym pierwszą partycję do powiedzmy 20GB na dysku 1TB ograniczamy ruchy głowicy do minimum (to tylko 2% zewnętrznej powierzchni dysku), bo wszystkie dane są na niewielkim wycinku.
Najgorszy możliwy scenariusz pod kątem wydajności, to gdy robimy jedną wielką partycję i stawiamy na niej system. Część plików na początku talerza, część na końcu.

Nie dotyczy do oczywiście dysków SSD

Oddzielenie systemu od danych to też dobry nawyk. Podejrzewam, że Mac ma to jakoś rozwiązane, ale generalnie backup systemu, który wymaga uruchomienia tegoż systemu (np rsync) - to żaden backup. Narzędzia typu Ghost i Clonezilla są bezużyteczne, gdy jest jedna partycja.

Wyjątkiem od powyższych reguł jest korzystanie z LVM albo systemu plików z subwolumenami. Być może na Macu jest coś takiego.
Ale LVM to swego rodzaju partycje, a subwolumeny nie są tak bezpieczne jak osobny system plików.

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 12.11.2012 o godz. 08:15
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.11.2012, 08:01   #5784
Yossi
Forumator

Data rejestracji: 02.03.2012
Yossi niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Pozwolę sobie wypowiedzieć własną opinię.
Dla mnie, dzielenie fizycznego dysku na 2 lub więcej partrycji nie ma większego sensu.
Tak - wiem - to pozwala w razie potrzebt sformatować tylko części fizycznego dysku, ale ja z tej możliwości nie skorzystałem jeszcze nigdy.
Według mnie - zamiast dzielić fizyczny HDD na partycje, lepiej dokupić za grosze drugi (trzeci. czwrty) HDD. Nie dotyczy to oczywiście laptopów, ale (według mnie) laptop to nie komputer.
Yossi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.11.2012, 09:08   #5785
yahol
Głupi Yasio

Cytat:
Oświecam cię, pada mi system na 1 partycji, stawiam go na drugiej i odzyskuję co chcę, wiem, że to myślenie sprzed 12 lat, ale ja jestem niereformowalny czasami.

Zapisujesz często ważne dane na partycji C, bo tak ci system proponuje, w Moje dokumenty, a tu nagle trach, wystarczy?
OMG! O tym nie pomyślałem!
Od baaardzo dawna żaden system mi nie padł.
Zawsze wcześniej był sygnał o błędach!
Wiec nie jest to żaden argument - albo argument dla ....no..... wiadomo!

Cytat:
Napisany przez sobrus Podgląd Wiadomości
Oświecenie jest bardzo proste.
W przypadku dysków talerzowych dane na zewnętrznej części talerza są odczytywane najszybciej. Zazwyczaj mniej więcej 2 razy szybciej. Wynika to z tego że dyski twarde mają CAV.
Ograniczając przy tym pierwszą partycję do powiedzmy 20GB na dysku 1TB ograniczamy ruchy głowicy do minimum (to tylko 2% zewnętrznej powierzchni dysku), bo wszystkie dane są na niewielkim wycinku.
Najgorszy możliwy scenariusz pod kątem wydajności, to gdy robimy jedną wielką partycję i stawiamy na niej system. Część plików na początku talerza, część na końcu.

Nie dotyczy do oczywiście dysków SSD

Oddzielenie systemu od danych to też dobry nawyk. Podejrzewam, że Mac ma to jakoś rozwiązane, ale generalnie backup systemu, który wymaga uruchomienia tegoż systemu (np rsync) - to żaden backup. Narzędzia typu Ghost i Clonezilla są bezużyteczne, gdy jest jedna partycja.

Wyjątkiem od powyższych reguł jest korzystanie z LVM albo systemu plików z subwolumenami. Być może na Macu jest coś takiego.
Ale LVM to swego rodzaju partycje, a subwolumeny nie są tak bezpieczne jak osobny system plików.
Och! Od tego mam Time Machine!
Zapomniałem, ze można mieć tego typu problemy

OK! Pogadaliśmy sobie o wyższości Świąt Wielkiej Nocy, nad Świętami Bożego Narodzenia i starczy!
Stary 12.11.2012, 09:13   #5786
M@X
Get a Mac!

Data rejestracji: 18.04.2003
M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Spoko, yoahol. Teraz w Windows 8 wbudowali ponoc mechanizm zapasowej kopii przyrostowej. Niedlugo kazdy uzytkownik Windows 8 kupi po dysku zewnetrznym badz sieciowym na kopie i bedzie dumny, ze wreszcie ma to, czego uzytkownicy Mac OS X uzywaja od 5 lat ;-)...

Hosting na świetnych warunkach z rewelacyjnym wsparciem:
M@X jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.11.2012, 09:40   #5787
Yossi
Forumator

Cytat:
Napisany przez yahol Podgląd Wiadomości
Takoż z obserwacji, wiem, ze 90% użytkowników Apple, dysków na partycje - nie dzieli. Widocznie jakiś powód maja.
Dalej, z obserwacji wiem a i ze statystyk, ze ponad 60% użytkowników Windowsa, dysków na partycje - nie dzieli.
Powodu nie znam, ale domyślam się, ze po prostu nie czytali twoich postów.
Podobnie nie dzieli na partrycje większość świadomych użytkowników Windows. Owszem, masa ludzi kupuje "laktoki" w marketach, gdzi dostaje dysk np. 80 GB podzielony na 2 , a czasem nawet na 3 parycje.
Bo tak!!!

Cytat:
-w Polsce komputery Apple zajmują 0,6% rynku!
W porywach może ... no trochę pojadę 1%!!!
Pewnie tak - może nawet trochę więcej - szczególnie w Warszawie, ale nie ma się co kłócić o ułamki procenta.
Jeżli chodzi o mnie - to niech sobie zajmuje nawet 90% rynku - ważne żeby był WYBÓR! Oczywiście możecie się ze mnie śmiac, ale dla mnie możliwość wyboru jest wartością nadrzędną. Dlatego też NIGDY nie kupię nic od Apple - i myślę, że nawet najbardziej zagorzali wyznawcy tej religgiii zrozumieją o co mi chodzi.
Z tego samego powodu będę walczyć, żeby Apple nie zniknęło z rynku, ponieważ jest nam wszystkim potrzebne do normalnego życia.
Cytat:
Zupełnie jak w polityce, rządzi PO, ale odpowiedzialny jest PiS
A to już jest kwestia mediów, do jakich się odnosiśz.
Jeśli do najbardziej popularnych, postęowych, i unioeuropejsich a la GW lub TVN, to za wszystko odpowiada PiS - za gradobicie też!. A tak w ogóle to "wszystko zło przez elfów".

Cytat:
Ja tam nie wiem, dysk na którym jest system dzieli się na 2 partycje z oczywistego powodu, którego tu nie będę tłumaczył,
Edi, wytłumacz proszę, ja prosty człowiek jestem to mam prawo nie rozumieć - dlaczego to jest oczywiste?

Cytat:
Oświecam cię, pada mi system na 1 partycji, stawiam go na drugiej i odzyskuję co chcę, wiem, że to myślenie sprzed 12 lat...
Trudno się nie zgodzić.

Ostatnio zmieniany przez Yossi : 12.11.2012 o godz. 09:44
Stary 12.11.2012, 11:14   #5788
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Co za pitolenie, każdy dysk zewnętrzny ma oprogramowanie do robienia z automatu kopii zapasowej systemu, musiałem to wyłączyć, bo mi to nie potrzebne.
Stary 12.11.2012, 14:49   #5789
Yossi
Forumator

Ja tam się nie znam na emejzingu, ale czy nie jest tak, że podczas instalacji Windows 7 na Najbardziej Zaawansowanych Komputerach Świata, wystarczy tylko mieć przygotowane bardzo stare drivery i wszystko idzie bez problemów?
Np. drivery dla dawno zapomnianych w normalnym świecie dysków 5400 RPM?
Stary 12.11.2012, 14:58   #5790
rycho
Guru
Zlotowicz

Data rejestracji: 16.01.2002
rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Yossi...Napisałem na zasadzie kopiuj i wklej Twój nick.
Lubisz to co masz. Ja też. Dziś...
I daruj sobie ten podpis.

Edit: dzisiaj odebrałem w tym raju z lombardu monitor.
rycho jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
świadkowie jabłkowy, apple, apple fanboy, apple religion, fanatyzm, i-diot, ipad, pc-fanboys, sekta steve'a jobs'a

Twoje uprawnienia: