![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
![]() |
#1 | |
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
A i wcale go nie widzę, ani w żadnej literaturze przedmiotu nie spotkałem się z żadnym uzasadnieniem, które by do mnie przemówiło. Wiec z laski swojej - oświeć mnie.
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. ****************************************** Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji! |
|
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Oświecam cię, pada mi system na 1 partycji, stawiam go na drugiej i odzyskuję co chcę, wiem, że to myślenie sprzed 12 lat, ale ja jestem niereformowalny czasami.
![]() Zapisujesz często ważne dane na partycji C, bo tak ci system proponuje, w Moje dokumenty, a tu nagle trach, wystarczy? ![]() Ostatnio zmieniany przez ed hunter : 12.11.2012 o godz. 01:33 |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Oświecenie jest bardzo proste.
W przypadku dysków talerzowych dane na zewnętrznej części talerza są odczytywane najszybciej. Zazwyczaj mniej więcej 2 razy szybciej. Wynika to z tego że dyski twarde mają CAV. Ograniczając przy tym pierwszą partycję do powiedzmy 20GB na dysku 1TB ograniczamy ruchy głowicy do minimum (to tylko 2% zewnętrznej powierzchni dysku), bo wszystkie dane są na niewielkim wycinku. Najgorszy możliwy scenariusz pod kątem wydajności, to gdy robimy jedną wielką partycję i stawiamy na niej system. Część plików na początku talerza, część na końcu. Nie dotyczy do oczywiście dysków SSD ![]() Oddzielenie systemu od danych to też dobry nawyk. Podejrzewam, że Mac ma to jakoś rozwiązane, ale generalnie backup systemu, który wymaga uruchomienia tegoż systemu (np rsync) - to żaden backup. Narzędzia typu Ghost i Clonezilla są bezużyteczne, gdy jest jedna partycja. Wyjątkiem od powyższych reguł jest korzystanie z LVM albo systemu plików z subwolumenami. Być może na Macu jest coś takiego. Ale LVM to swego rodzaju partycje, a subwolumeny nie są tak bezpieczne jak osobny system plików. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 12.11.2012 o godz. 08:15 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Forumator
Data rejestracji: 02.03.2012
![]() |
Pozwolę sobie wypowiedzieć własną opinię.
Dla mnie, dzielenie fizycznego dysku na 2 lub więcej partrycji nie ma większego sensu. Tak - wiem - to pozwala w razie potrzebt sformatować tylko części fizycznego dysku, ale ja z tej możliwości nie skorzystałem jeszcze nigdy. Według mnie - zamiast dzielić fizyczny HDD na partycje, lepiej dokupić za grosze drugi (trzeci. czwrty) HDD. Nie dotyczy to oczywiście laptopów, ale (według mnie) laptop to nie komputer.
![]() |
#5 | ||
Głupi Yasio
Cytat:
Od baaardzo dawna żaden system mi nie padł. Zawsze wcześniej był sygnał o błędach! Wiec nie jest to żaden argument - albo argument dla ....no..... wiadomo! ![]() Cytat:
Zapomniałem, ze można mieć tego typu problemy ![]() OK! Pogadaliśmy sobie o wyższości Świąt Wielkiej Nocy, nad Świętami Bożego Narodzenia i starczy! ![]()
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. ****************************************** Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji! |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
Spoko, yoahol. Teraz w Windows 8 wbudowali ponoc mechanizm zapasowej kopii przyrostowej. Niedlugo kazdy uzytkownik Windows 8 kupi po dysku zewnetrznym badz sieciowym na kopie i bedzie dumny, ze wreszcie ma to, czego uzytkownicy Mac OS X uzywaja od 5 lat ;-)...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
ZnakJaworznickiegoBikera
Data rejestracji: 22.03.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
juz wiesz o co chodzi?
Tanie konta shell, www, php, sql - info priv Moj kanal Youtube /msg demek at freenode // Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Forumator
![]() |
Ja nie wiem o co chodzi
![]()
![]() |
#9 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
Co za pitolenie, każdy dysk zewnętrzny ma oprogramowanie do robienia z automatu kopii zapasowej systemu, musiałem to wyłączyć, bo mi to nie potrzebne.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Forumator
![]() |
Ja tam się nie znam na emejzingu, ale czy nie jest tak, że podczas instalacji Windows 7 na Najbardziej Zaawansowanych Komputerach Świata, wystarczy tylko mieć przygotowane bardzo stare drivery i wszystko idzie bez problemów?
Np. drivery dla dawno zapomnianych w normalnym świecie dysków 5400 RPM?
![]() |
#11 |
Guru
Zlotowicz
Data rejestracji: 16.01.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Yossi...Napisałem na zasadzie kopiuj i wklej Twój nick.
Lubisz to co masz. Ja też. Dziś... I daruj sobie ten podpis. Edit: dzisiaj odebrałem w tym raju z lombardu monitor. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Głupi Yasio
Proponuje zamknąć temat, ze względu na możliwość trollingu!
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Թ
Data rejestracji: 14.02.2003
Może i trolling, ale przede wszystkim o czym tu gadać.
Każdy rozgarnięty gimnazjalista rozumie na czym polega tworzenie Windows - właśnie na potężnym wsparciu dla każdego możliwego sprzętu, globalnych kontaktach z producentami etc Nie ma tu się nad czym wyzłośliwiać. Jeśli rozumie się. A jak się nie rozumie to trollować w dedykowanym temacie. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
Slusznie.
![]() Problem jest techniczny, a juz tu jeden o "amejzingu" przebakuje... |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Թ
Data rejestracji: 14.02.2003
Rok bodajże 1999.
Wykład na warszawskim PLUG. Na początku wykładu Pentium II, zapuszczone niewydajne sortowanie (chyba bubble sort) jakichś tam danych. Skończyła maszyna pod koniec wykładu. Ten sam program, te same dane na Digital Alpha z wolniejszym zegarem od PII. 95 sekund. I tyle w temacie. Już nie wypowiadam się, sorry za trolling ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
świadkowie jabłkowy, apple, apple fanboy, apple religion, fanatyzm, i-diot, ipad, pc-fanboys, sekta steve'a jobs'a |
|
|