Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Systemy operacyjne i aplikacje (https://forum.cdrinfo.pl/f124/)
-   -   Apple flame war (było: Apple iPad) (https://forum.cdrinfo.pl/f124/apple-flame-war-bylo-apple-ipad-84942/)

andy 19.11.2011 12:35

Ciekawie jak by się sprawa potoczyła gdyby to nie był redaktor MyApple...

andrzejj9 19.11.2011 12:34

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1190041)
Niestety musze ponarzekać, że w kwestii przesyłek wszyscy nawalaja.
I wysyłający, bo nie zawsze paczka jest kompletna (miałem taki przypadek)
I kurierzy, bo często zostawiają paczkę pod drzwiami (a podpis co? podrabiają?).

Sprzedawca zastrzega aby sprawdzać paczki w obecności kuriera, który sprawia wrażenie jakby się miał zaraz zsikać.
Kurier chce tylko odwalić swoją robotę. Sprzedawca też.
Dbanie o klienta - w tym wypadku dwóch firm - ZEROWE!!!

Przecież sprawdzanie paczki przy kurierze jest po prostu nie możliwe! Często dokładne sprawdzenie zawartości moze zająć z pół godziny, zanim się połapiemy że brakuje jakiegoś elementu.
Tak miałem gdy kupiłem przez allegro fotel - brakowało jednej części. Miałem składać fotel w obecności kuriera?
Niestety zapis był na aukcji, żeby sprawdzać paczki, więc mój błąd że u nich kupiłem. Firma się wypięła. Więcej u takiego sprzedawcy nie kupie.

To jest polska własnie.

Niestety, ale nie ma innej możliwości, niż otwarcie i dokładne obejrzenie przesyłki przy kurierze - PRZED - podpisaniem czegokolwiek. I regulamin sklepu czy też to, co pisze w aukcji, nie ma tu znaczenia. Jeśli tego nie zrobimy, teoretycznie tracimy możliość reklamacji.

(wszystko to na podstawie rozmowy z wrocławskim rzecznikiem praw konsumentów)

Patrix 18.11.2011 21:24

Cytat:

Napisany przez Bartez (Post 1190017)
Masakra, zawału można dostać po otworzeniu takiej paczki. Przeczytałem całą dyskusję i wpisy na wykopie. Morał prosty: otwierać paczki przy kurierze. Ciekawe, jak się sprawa potoczy.

Odpowiedź: http://www.wykop.pl/link/948913/sukc...-orange-i-dpd/

Udało się... znaczy się obie te firmy potwierdziły, że są poważnymi firmami
- a straty odbiją na tym złodzieju co to teraz używa tego kradzionego.

sobrus 18.11.2011 11:00

@gadzina
na to wychodzi niestety, dotyczy to też innych kruczków w opisach aukcji i stronach "o mnie".

demek 18.11.2011 10:40

jak odbieralem za siostre telefon (tez dpd) kurier sam kazal otworzyc i sprawdzic

Gadzina18 18.11.2011 10:35

Czyli? Najlepiej kupować u tych, którzy na starcie nie proszą o sprawdzanie paczki przy kurierze? ||

sobrus 18.11.2011 09:07

Niestety musze ponarzekać, że w kwestii przesyłek wszyscy nawalaja.
I wysyłający, bo nie zawsze paczka jest kompletna (miałem taki przypadek)
I kurierzy, bo często zostawiają paczkę pod drzwiami (a podpis co? podrabiają?).

Sprzedawca zastrzega aby sprawdzać paczki w obecności kuriera, który sprawia wrażenie jakby się miał zaraz zsikać.
Kurier chce tylko odwalić swoją robotę. Sprzedawca też.
Dbanie o klienta - w tym wypadku dwóch firm - ZEROWE!!!

Przecież sprawdzanie paczki przy kurierze jest po prostu nie możliwe! Często dokładne sprawdzenie zawartości moze zająć z pół godziny, zanim się połapiemy że brakuje jakiegoś elementu.
Tak miałem gdy kupiłem przez allegro fotel - brakowało jednej części. Miałem składać fotel w obecności kuriera?
Niestety zapis był na aukcji, żeby sprawdzać paczki, więc mój błąd że u nich kupiłem. Firma się wypięła. Więcej u takiego sprzedawcy nie kupie.

To jest polska własnie.

Berion 18.11.2011 00:34

Jeśli działa to tak jak opisałeś to fajnie - bo wtedy jest to samo i w bibliotekach i w plikach. Choć ja i tak wolę mieć osobne partycje na swoje dane. ;] Myślałem, że działa to na takiej zasadzie jak wszystkie programy które do tej pory widziałem, gdzie biblioteki są jedynie zwykłym indeksem do plików rozrzuconych po dysku (o ile użytkownik nie zadbał o porządek, a nigdy żaden z tych użytkowników nie dba ;]).

Bartez 17.11.2011 22:04

Cytat:

Napisany przez Gadzina18 (Post 1190002)
http://myapple.pl/iphone-ipod-touch/...trzezenie.html

no to się dzieje ostatnio.. gdzie pracują złodzieje? w orange czy w dpd?

Masakra, zawału można dostać po otworzeniu takiej paczki. Przeczytałem całą dyskusję i wpisy na wykopie. Morał prosty: otwierać paczki przy kurierze. Ciekawe, jak się sprawa potoczy.

Dla mnie dziwne jest to, że na infolinii orange nie mogli znaleźć jego zamówienia. Choć większe pewnie prawdopodobieństwo, że to gdzieś po stronie DPD paczka się "zawieruszyła". Ale wszędzie trafiają się menty chcące sobie trochę dorobić, więc można gdybać.

M@X 17.11.2011 19:40

Dzieki, Bartez. Ja juz tlumacze, co nastepuje.

Widok plikow jest natywnie wlaczony - ukryte oczywiscie sa pliki systemowe (tak jak w Windows). W domowym katalogu uzytkownika mamy katalogi m.in. "Muzyka" i "Obrazki". Wewnatrz nich odpowiednio obiekty "Biblioteka iTunes" i "Biblioteka iPhoto". Jesli ktos chce moze do nich zajrzec (PPM -> Pokaz zawartosc). Dodam, ze zaznaczenie w iTunes opcji "Utrzymuj porzadek w bibliotece iTunes" spowoduje wygodny dla nas zabieg - piosenka np. MP3 dodana do biblioteki automatycznie znajdzie sie w /Uzytkownik/Muzyka/Biblioteka iTunes/Music/Wykonawca/Album/01. Piosenka.mp3. Uzytkownik w ogole nie musi o to dbac - iTunes robi to za niego, jesli obchodzi go "plikowy porzadek".

Wrzuce jak nie zapomne w weekend kilka screenow z mojego iTunes i iPhoto, ktore sa dopracowane do zboczonej wrecz perfekcyjnej estetyki. Znam paru Windowsowcow (a i czesciowych "switcherow") ktorych wyglad moich zasobow zmotywowal do zrobienia porzadkow w tagach, dodania okladek, posegregowania zdjec itd.

Bo im sie podobalo.

Bo jest ladnie.

A czlowiek jest z definicji wzrokowcem.

EDIT : Zachecam do prelekcji na zywo "Byc jak Steve Jobs" na http://audioteka.pl/ !

Gadzina18 17.11.2011 19:17

http://myapple.pl/iphone-ipod-touch/...trzezenie.html

no to się dzieje ostatnio.. gdzie pracują złodzieje? w orange czy w dpd?

Bartez 17.11.2011 18:24

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1189988)
@Bartez mam na codzień doczynienia z takim osobami ;-)

Co do operowania na plikach to podtrzymuję to co napisałem. Podgląd zbioru na podstawie np. miejsca gdzie zdjęcie zostało zrobione, czy tematu powinien być dostępny, ale jako dodatek.

No widzisz, Ty chcesz tak, bo uważasz, że tak jest lepiej. A ja np moge twierdzić, że wolę mieć zdjęcia poukładane w albumy wg jakichś kryteriów, bo nazwy DSC_1234.JPG i tak mi nic nie mówią.

Nie zbyt wiele doświadczenia z Mac OS X, ale podejrzewam, że jakoś da się przełączyć na widok plików, zamiast bibliotek, czy jak to jest tam nazwane. A to, że domyślnie są biblioteki, to wybór Apple, który zapewne uznał, że tak jest bardziej intuicyjnie. Ich system, ich prawo.

Zauważyłem też pewien fakt. Informacje na temat systemów Apple mamy głownie od M@Xa, który ma jakieś swoje przyzwyczajenia, o których nam pisze, że tak mu jest wygodniej itp. Nie możemy jednak tego brać za jedyną możliwość np Mac OS X, bo to, że ktoś tego tak używa, nie znaczy, że nie można tego zrobić w inny sposób i dostosować do swoich potrzeb. M@X tak używa, bo tak jest mu wygodniej i nie ma zamiaru zagłębiać się w to, jak można tego użyć inaczej i to jest jego prawo. Nie oznacza to jednak, że na pewno się nie da, chyba, że ktoś to osobiście sprawdził lub ma jakieś wiarygodne źródła :)

Tak tylko chciałem wtrącić, żeby brać to pod uwagę.

Berion 17.11.2011 17:50

Popieram Twoje zdanie Andy, ale z drugiej strony to się nawet ciesze że ludzie tego nie chcą się uczyć. Mam dzięki temu jakąś tam pracę. :P

andy 17.11.2011 17:39

@Bartez mam na codzień doczynienia z takim osobami ;-)

Co do operowania na plikach to podtrzymuję to co napisałem. Podgląd zbioru na podstawie np. miejsca gdzie zdjęcie zostało zrobione, czy tematu powinien być dostępny, ale jako dodatek.

Bartez 17.11.2011 15:08

andy patrzysz na to przez swój pryzmat, czyli zaawansowanego użytkownika, który wie co to są pliki, partycje, dlaczego tak to jest poukładane itp. 99% użytkowników tego nie wie i nie potrzebuje wiedzieć. U nich większość plików znajduje się w Moje Dokumenty albo na pulpicie. Oba te miejsca są jedynie skrótami, ale dostępnymi z każdego praktycznie miejsca i pewnie mało kto z tych użytkowników wie, że znajdują się w C:\Users\profil\My Documents czy tym podobne ścieżki.

Poobserwuj czasem, jak z komputerów korzystają mało zaawansowani użytkownicy. Można się sporo dowiedzieć, a czasem i zdziwić, że ktoś robi jakąś czynność zupełnie inaczej, niż my jesteśmy przyzwyczajeni.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:48.