Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Systemy operacyjne i aplikacje (https://forum.cdrinfo.pl/f124/)
-   -   Apple flame war (było: Apple iPad) (https://forum.cdrinfo.pl/f124/apple-flame-war-bylo-apple-ipad-84942/)

andy 17.11.2011 14:05

Cytat:

Mowilem, ze ani Mac OS X ani iOS nie pracuja na plikach,tylko na bibliotekach. Ja wszystkie multimedia trzymam w iTunes, wiec z zalozeniagdy dodam cos do iTunes bezprzewodowo synchronizuje sie z moim iPhone'em i iPadem - nie mysle o tym i te dane po chwili tam sa.Niedasieprosciej ;-)...
Co Ty znowu za bzdury opowiadasz? Twój system nie pracuje na bibliotekach.. To, że widzisz pliki posegregowane po metadanych oznacza tylko, że są one tak dla Ciebie wyświetlane. System dalej operuje na plikach. One są zapisane jako pliki gdzieś na dysku...
Idąc dalej co ma wspólnego sortowanie po metadanych do sposobu przesyłania danych? - NIC!
Apple sztucznie zablokowało możliwość przesyłania danych przez BT bo tak. Takie miało widzimisie i już. Zostaliście ograniczeni bez powodu.

Drugą sprawa to organizowanie danych za użytkownika. Jest to moim zdaniem złe rozwiązanie. Miałem już styczność z programami pod windowsa, które organizowały je w taki sposób - programy katalogujące zdjęcie itp.
Gdy przychodzi co do czego to lament bo ktoś chce zrobić kopie na płycie i nie może znaleźć zdjęcia...
Albo padał dysk i nie wiadomo gdzie były zapisane...

Takie programy powinny na podstawie istniejącej struktury generować bibliotekę

sobrus 17.11.2011 13:41

No chyba że aparat sam rozpoznaje twarze i zapisuje informacje do exif.
Wtedy znowu spokojnie można trzymać pliki jak się chce ;)

M@X 17.11.2011 12:44

Jasne ze mozna, jesli tylko tak Ci lepiej. Pakiet iLife i iTunes maja za zadanie zorganizowanie plikow uzytkownika w przystepnej i wygodnej formie. Nie wyobrazam sobie osobiscie juz muzyki bez list Genius i braku mozliwosci segregacji zdjec po osobach, ktore sie na nich znajduja, ale kazdy organizuje dokumenty jak mu sie podoba :-)!

Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone 4 przy u***380;yciu Tapatalk

sobrus 17.11.2011 11:39

Pomysł jest bardzo dobry, zgodny ze sloganem "think different".
Praca na Macu rzeczywiście jest inna niż z typowym PCtem i może być wygodniejsza dla niedoświadczonych użytkowników.
Widzac jaką trudność sprawia niektórym zrozumienie systemu plików - to błogosławieństwo.
I nie dziwie się, że ludzie są w stanie wydać na to troche więcej kaski.
Bo to może być różnica - czy zadanie się na laptopie wykona, czy po prostu nie (bo dokument sie zgubił cholera wie gdzie, czyli "ikonka się przeprogramowała").

Jednak co by nie mówić, z tej samej przyczyny urządzenia Apple są dla mnie całkowicie skreślone :taktak:

Dane w dziwnych zamkniętych formatach, ograniczone DRM, trzymane w dziwnych kontenerach nie wiadomo gdzie, używane tylko tak jak przewidział producent i narzędziami które do tego sam stworzył.
A gdzie się nie obejrzeć to $$$.
To brzmi jak wstęp do horroru ;)

Ale chyba można na MacOSX cały ten bajzel wyrzucić i zainstalować normalny odtwarzacz ogg i przeglądarkę zdjęć i mieć normalne pliki? Czy nie?

PS. Do ipoda nie trzeba mieć iTunes. Nie wiem jak pod Windowsem, w Linuksie iPoda obsługuje np odtwarzacz Banshee, choć nie wiem czy przez Wifi.

M@X 17.11.2011 11:15

Przyznaje bez bicia - jesli ktos nie uzywa iTunes jako centrum multimediow (co w Makach jest obligatoryjne) to moze mu to przeszkadzac...

W przeciwnym razie synchronizacja znaczaco ulatwia zycie.

Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone 4 przy u***380;yciu Tapatalk

mgit 17.11.2011 10:17

Da si***281; pro***347;ciej, pod***322;***261;czy***263; do telefonu kabel UBS i skopiowa***263; pliki tam gdzie si***281; chce.... To jest najprostsze rozwi***261;zanie...

No ale Apple takiego rozwi***261;zania nie przewidzia***322;o w swoich super zaawansowanych urz***261;dzeniach.....

Sent from my HTC Sensation Z710e using Tapatalk

M@X 17.11.2011 08:37

Mowilem, ze ani Mac OS X ani iOS nie pracuja na plikach, tylko na bibliotekach. Ja wszystkie multimedia trzymam w iTunes, wiec z zalozenia gdy dodam cos do iTunes bezprzewodowo synchronizuje sie z moim iPhone'em i iPadem - nie mysle o tym i te dane po chwili tam sa. Nie da sie prosciej ;-)...

woitas 17.11.2011 06:32

Nie da si***281; bezpo***347;rednio przez BT? :hmm:

M@X 16.11.2011 23:26

Zgadza sie. Wlacza iTunes, przeciaga wszystko na kategorie (Muzyka, Filmy, Programy itd.) i gdy wszystko znajdzie sie juz w iTunes synchronizuje iPhone'a. Jesli ma iOS 5 i byl choc raz podpiety kablem (sparowany z biblioteka) to moze to zrobic przez WiFi.

Tyle.

Bartez 16.11.2011 22:34

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1189900)
Dobra. Pytanie. Znajomy kupił sobie jakiś kurs angielskiego na mp3 i chciałby go sobie odsłuchiwać na iPhonie. Na razie jednak nie wie jak to nawet przerzucić do słuchawki. Da się? Czego szukać?

Z tego co kojarzę, to do iTunes można importować pliki mp3.

mgit 16.11.2011 21:20

Pewnie musi go kupić raz jeszcze ale tym razem z iTunes ...

Reetou 16.11.2011 20:59

Dobra. Pytanie. Znajomy kupił sobie jakiś kurs angielskiego na mp3 i chciałby go sobie odsłuchiwać na iPhonie. Na razie jednak nie wie jak to nawet przerzucić do słuchawki. Da się? Czego szukać?

Berion 16.11.2011 20:45

Ta informacja też mnie nie dziwi. Słabe umysły nałykały się marketingu. ;p

Dla mnie tablet jest bezużyteczny. Ale "nie dla mnie" to nawet fajny gadżet do sieci (przeglądanie, maile), od biedy do czytania, a więc tylko dla ludzi którzy niczego więcej nie potrzebują do szczęścia (nie potrzebują narzędzi do pracy, ani gier). Tylko czy jest sens kupowania iPada skoro nie ma nawet slotu na karty...?

andy 16.11.2011 18:06

Cytat:

Ostatnio przeprowadzone badania wśród ponad 1500 użytkowników iPada nie napawają optymizmem. Zacznijmy od tego, że tylko 42% posiadaczy tego urządzenia używa go codziennie, ale już ź z nich tylko raz w tygodniu lub nawet mniej, a co dziesiąty użytkownik jeszcze rzadziej. O ile te dane informują nas przede wszystkim o częstości korzystania z tabletu, o tyle kolejne odpowiedzi respondentów tyczą się już bardziej ich oceny. Niemal połowa zapytanych ***8211; 46% stwierdziła, że iPad nie był wart wydanych przez nich pieniędzy, a 18% z nich rozważyłoby nawet sprzedaż tego urządzenia. Warto podkreślić, że nie wszyscy respondenci zakupili iPada ze swoich pieniędzy, aż 14% z nich otrzymało go w prezencie.
http://antyweb.pl/brytyjczycy-mowia-...+%28AntyWeb%29

andy 16.11.2011 14:24

Jakoś wcale mnie ta informacja nie dziwi... ;-)
http://hacking.pl/pl/news-16630-Sand...uzyteczny.html

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:03.