Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Systemy operacyjne i aplikacje (https://forum.cdrinfo.pl/f124/)
-   -   Apple flame war (było: Apple iPad) (https://forum.cdrinfo.pl/f124/apple-flame-war-bylo-apple-ipad-84942/)

sobrus 26.09.2011 13:50

No właśnie nie. Zdjęcie zapisujesz "do zdjęć", a Ciebie nie obchodzi gdzie te zdjęcia są fizycznie na dysku.
To nowe podejście do plików.

yossi 26.09.2011 13:48

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1183058)
(nawet jeżeli tak serio jest w /usr/share/data/007B72A990AFBC595A91/iPhoto/v31/user/.photo/import/2011/september/panasonic/dcim/osx/lion/lx5/)

No ale przecież zdjęcie zapisuję sobie tam gdzie chcę, a nie w tym dziwnym katalogu o kilometrowej ścieżce. Czy nie...... ????

sobrus 26.09.2011 13:45

Że osoby dla których obsługa tradycyjnego komputera to czarna magia będą w siódmym niebie.
Bo one i tak nie kumają co to jest katalog i gdzie jest plik.
Więc dużo łatwiej im zrozumieć że "zdjęcie jest w programie"

(nawet jeżeli tak serio jest w /usr/share/data/007B72A990AFBC595A91/iPhoto/v31/user/.photo/import/2011/september/panasonic/dcim/osx/lion/lx5/)

niż że jest w /home/zdjęcia, gdzie sami sobie skopiowali.

Patrix 26.09.2011 13:43

Cytat:

Napisany przez yossi (Post 1183056)
eeee, trochę zgłupiałem - co masz na myśli???

apple lansuje biblioteki,
katalogi i pliki są błe- więc ich nie ma.

yossi 26.09.2011 13:32

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1183055)
Ci którzy nie wiedzą co to plik.

eeee, trochę zgłupiałem - co masz na myśli???

sobrus 26.09.2011 13:19

Ci którzy nie wiedzą co to plik.

SpeedFreaK 26.09.2011 13:09

Cytat:

To wręcz niewiarygodne, żeby całkowicie uniemożliwić swojemu własnemu klientowi umieszczanie jego własnych plików tam gdzie chce i jak chce. To jest kompletnie chore.
Welcome to Apple World :]

A coniektórzy jeszcze będą z tego zadowoleni ;)

yossi 26.09.2011 12:50

Dobra, dzięki za opinie - wszystkie. Jak widzę - żaden się nie nadaje. Ja osobiście i tak nie zamierzałem kupić tabletu, ale teraz widzę, że NA PEWNO NIGDY nie kupię. I to z żadnej firmy, Jakkolwiek jeszcze bardziej na pewno nie kupię od Apple - przede wszystkim ze względu na niemożliwość podłączenia go do czegokolwiek i brak jakiejkolwiek wymiany plików z czymkolwiek.
To wręcz niewiarygodne, żeby całkowicie uniemożliwić swojemu własnemu klientowi umieszczanie jego własnych plików tam gdzie chce i jak chce. To jest kompletnie chore.

sobrus 26.09.2011 12:49

Ale to ACCK to zwykły czytnik kart? Tzn niezwykły w tym sensie że za 120zl. Ale co to ma do RAWów :hmm:
Mi chodziło o program który RAW pokaże z rozsądną prędkością.

Dla mnie istnienie tego urządzenia to duży minut - pokazuje jak ograniczony jest iPad bez rozszerzeń. Nawet złącza karty SD nie ma?
Gadzina wspomniał o braku możliwości podłączenia Pendrive czy HDD.
To już jest straszne, nie rozumiem M@X jak to mogło zastąpić Ci laptopa - pomijając przypadek gdy laptop po prostu nie był Ci potrzebny do niczego poza netem i mailem.

Z każdym przeczytanym postem mam coraz gorsze zdanie o tym urządzeniu :szczerb:

yossi 26.09.2011 12:43

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1183035)
Obsluga RAW jest przy uzyciu ACCK:

http://store.apple.com/us/product/MC531ZM/A

Wiadomość wysłana z ***63743; iPhone 4 przy użyciu Tapatalk

Ja rozumiem, że można to zrobić bez problemu na iPadzie?

Patrix 26.09.2011 12:42

Cytat:

Napisany przez Gadzina18 (Post 1183038)
A jako zamiennik laptopa to kupowałem.. no i się przeliczyłem...

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1183044)
Ja tez bralem jako zamiennik laptopa i sprawdzil sie idealnie.

ta, czarne jest białe, a białe czarne!

---

yahol! Kolejnego wirusa Ci znalazłem:

Cytat:

Trojan na Mac OS X, w PDF
Po sieci grasuje kolejny trojan dla Mac OS X. Wygląda jak plik PDF. Po otworzeniu pliku system zostanie zainfekowany, ale nic złego się nie stanie. Złośliwy plik udający PDF po otwarciu pokazuje tekst w języku chińskim, a w tle instaluje backdoora. Backdoor komunikuje się co prawda z C&C, ale nie otrzymuje żadnych instrukcji. C&C jest zwykły Apache.
src: http://niebezpiecznik.pl/post/trojan-na-mac-os-x-w-pdf/

M@X 26.09.2011 12:16

Ja tez bralem jako zamiennik laptopa i sprawdzil sie idealnie.

Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone 4 przy u***380;yciu Tapatalk

Gadzina18 26.09.2011 11:25

Cytat:

Napisany przez yossi (Post 1183025)
Jak na razie, w odpowiedzi na moje pytanie "który tablet będzie lepszy" w danej sytuacji, doczekałem się kilku dobrze uargumentowanych wypowiedzi na korzyść na korzyść Samsunga Galaxy Tab 2 oraz jednej wypowiedzi na korzyść iPada (jest lepszy bo jest lepszy).
Niecierpliwie oczekuję na jakieś konkretne wypowiedzi tych, którzy uważają, że jednak IPad.
Tylko - błagam Was - podawajcie merytoryczne argumenty. Nie podawajcie danych technicznych, a tylko funkcje użytkowe. Napiszcie po prostu cos w stylu: iPad jest lepszy ponieważ to ...... robi lepiej/szybciej/ładniej czy co tam jeszcze - niż Galaxy Tab2. Albo tak: iPad ma ....., a Galaxy Tab nie ma2 i dlatego pracuje się na nim gorzej.

Używam iPada od dwóch lat. Poza szybkością działania (która dramatycznie spada kiedy przeglądamy więcej niż jedną stronę*internetową na alternatywnej przeglądarce lub 2,3 na Safari), ilością aplikacji w AppStore, długością pracy na baterii oraz układem graficznym (iPad 2) nie ma nic co by za nim przemawiało. Konkurencja ma lepsze rozwiązania.. Dlatego nie polecam iPada nikomu, chociaż sam go używam.. Bo nie chce mi się znów odpowiadać na pytania:

Dlaczego flash nie działa?
Jak podłączyć pendrive, dysk twardy?
Jak korzystać z DLNA?
Dlaczego nie mogę wysłać pliku, zdjęcia, mp3 poprzez safari (przycisk zaciemniony)?
Jak zmienić domyślną przeglądarkę (Safari) na np Doplhin Browser HD? (nie da się... a dlaczego się nie da?)

Dalej nie chce mi się wymieniać. Ogólnie gdybym miał możliwość, to bym miał tablet z Androidem (Galaxy Tab 10.1, Motorola Xoom, Sony Tablet S..) ale... nie mam na to kasy, a nikt się*ze mną*nie chce wymienić.. ciekawe dlaczego? Przecież stan iPada jest idealny?! Pewnie przez braki iPada... w tej chwili jest to bardziej konsola do gier niż narzędzie do pracy.. A jako zamiennik laptopa to kupowałem.. no i się przeliczyłem...

sobrus 26.09.2011 11:18

@Kris
Aha :)

@M@X
Ale jak z prędkością? Bo Core2 3Ghz dostaje na RAWach niezłej zadyszki i to już przy 7Mpix.
Jak zdjęcie powiedzmy z lustrzanki 15Mpix będzie się wczytywać pół minuty to nawet slideshow będzie niemożliwy.

@yossi
Moim zdaniem pomysł chybiony, ale polecam lekturę:
http://www.dpreview.com/reviews/appleipad2/
Wyglada na to że iPad ma całkiem niezły zestaw aplikacji i w tym momencie skłaniałbym się ku niemu.
Do RAWów jest darmowe coś PhotoRAW Lite.

Kris 26.09.2011 11:16

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1183034)
@Kris

Zakładam, że chodzi o oglądanie zdjęć JPG - np w celu pokazania klientowi na czymś większym niż ekran aparatu.
Bo jakakolwiek obróbka czy nawet oglądanie RAWów bez desktopa nie ma żadnego sensu :nie:

Laptop od biedy do oglądania może być, ale ustawić chociażby balans bieli na takim ekranie - :sciana:.

Ale takich rzeczy chyba nie robi się w terenie, albo jestem nie na czasie :)

Yossi napisał wcześniej, że chodzi o RAWy.
W terenie często podłączają właśnie laptopy do aparatu i oceniają zdjęcia na ekranie laptopa, który przechwytuje zdjęcia. Jasne jest, że do ustawienia balansu bieli to się nie nadaje. Po prostu więcej widać na większym ekranie. W mocnym słońcu na ekraniku lustra nic nie zobaczysz, na ekranie laptopa przykrytym jakąś osłoną jest już lepiej i widać, które partie obrazu są np. przejarane a które niedoświetlone. Na ekranie lustra możesz to odczytać np. z histogramu, ale zawsze lepiej zobaczyć jak np. układają się cienie na twarzy modelki i ew. skorygować moc czy ustawienie oświetlenia.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:51.