Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Systemy operacyjne i aplikacje (https://forum.cdrinfo.pl/f124/)
-   -   Apple flame war (było: Apple iPad) (https://forum.cdrinfo.pl/f124/apple-flame-war-bylo-apple-ipad-84942/)

tom-as 07.01.2011 21:06

Cytat:

Teraz coś o "bebechach" Xooma. 10,1-calowy wyświetlacz 1280x800 pikseli (dla porównania iPad ma 9,7 cali i w gorszym aspekcie 4:3), dwurdzeniowy procesor nVidia Tegra 2, po 1GHz na rdzeń. Do dyspozycji otrzymamy 1GB pamięci operacyjnej, a nasze pliki pomieszczą się na 32GB pamięci wewnętrznej. Tabletem nakręcimy filmy w rozdzielczości 720p, a producent zapewnia płynne odtwarzanie 1080p! Filmy w takiej rozdzielczości zobaczymy na telewizorze dzięki złączu HDMI.
http://gizmodo.pl/gadgets/15577/moto...jca_ipada.html

ciekawe jak iPad 2 będzie w takim razie bedzie wyposazony.

pali 07.01.2011 20:30

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1137662)
pali,
mało kto tutaj czepia się OS'a (a przynajmniej nie ja) sam pisałem, że mógłbym się z nim na głębszym poziomie zapoznać.
Natomiast sprzęt (cena, jakość _tego_czego_nie_widać_ ), na którym ten OS stoi to już inna bajka...

Ano, ciekaw byłbym argumentacji kogoś, kto chciałby udowodnić że Windows jest lepszym OS od Mac OS X :)
Albo jakiś Ubuntu czy nawet Debian - jako uniwersalna stacja robocza, do programowania ale i pitolenia głupot, fejsbuków, gadulców itd itp.
Czyli co, każdy tutaj zgadza się, że Apple ma obecnie najlepszy na świecie OS? :P

Jakby tak rozebrać, to okaże się to samo ze sprzętem:
- platforma to minimum średnia, górna półka domowych rozwiązań od Intela - jest coś lepszego?
- jakość wykonania, no gdzie jest taka? Tylko droższe modele Dell i ew. zaawansowane maszynki z hobbystycznych firm, ale to tylko typowe stacjonarne - i to wszystko z Windowsem, a Linuks nie jest zamiennikiem OS X.
- monitory; no, które są lepsze? Te TN-ki marketowe? Z modelami Appla na rynek masowy równać się mogą EIZO, Dell, NEC z serii prof - a serie prof niekiedy wcale nie są dobre dla ZU. Zresztą co tu gadać, z moim 11-letnim panelem (jedenaście lat) nie może równać się żadna badziewna TNka. Nie ma ani jednego bad piksela, obraz przydymiony, ale przez fajki i kurz pod szybką.
- uniwersalność, jeśli ktoś potrzebuje jakiejś rąbniętej karty dźwiękowej, ogromnej macierzy dysków czy innych pierdół, to proszę bardzo: Mac Pro to wszystko przyjmie

Telefony to samo, skoro Iphone taki badziewny, to czemu już prawie nie można kupić smartfona nie będącego kopią Iphone? :D RIM fason trzyma, ale kto tego w PL używa, usług nie ma. Tylko sklerotyk będzie utrzymywał, że kto inny niż Apple wymyślił smartfona będącego wielkim ekranem z minimum guzików. Udowadniacie, że te różne modele HTC są lepsze, a przecież to Apple je wymyślił :)

Fujitsu-Siemens się pitolił sto lat z tabletami, aż tu Ipad i znowu podróby, jakiś Galaxy niedorobiony na co drugim billboardzie w Wawie :D

Cena na końcu zostanie. Fakt, bardzo drogo - ale nie ma z czym porównać.
Będzie konkurencja, to stanieją.

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1137982)
Tak więc M@X jak chcesz to bądź sobie tym fanbojem, nawet używaj iUrządzeń jednak przestań pisać, że są najlepsze na świecie bo to nie prawda.

Ale kiedy to prawda jest najprawdziwsza ;)
Urządzenia Apple spełniają najwięcej wymagań ZU, a dla geeks też się nadają, szczególnie komputery dzięki OS X :)

Jakby kto pytał, z Appla mam same starocie, w latach 90 gdy rodzice mnie utrzymywali, to miałem :)
A teraz już niestety, za drogo dla mnie.
Gdyby nie kobiety...

tom-as 07.01.2011 18:31

o. stolik z jysk'a :D

M@X 07.01.2011 16:18

Opis oraz prezentacje dzialania myszy znajdziesz tutaj, drogi sobrusie http://www.apple.com/pl/magicmouse/

:-)

sobrus 07.01.2011 15:53

Klawiatura wygląda beznadziejnie, ale za to myszka bardzo ciekawie :)
Może rzeczywiście w tym wypadku wymyslili coś nowego, a jak toto działa?

M@X 07.01.2011 15:46

Ilość załączników: 2
Pochwale sie nowymi nabytkami ;-P. I nie ma juz u mnie mowy o myszy bez multitouch. To jest to!

andy 07.01.2011 15:01

Cytat:

Napisany przez iM@X
A iPhone'a kupilem dokladnie 17 czerwca 2010.

Cytat:

Napisany przez iM@X
3G S'a kupilem jakis rok temu. Nowke.

Mi wyszło, że jakieś ~7 miesięcy temu ale ja zawsze kiepski z matmy byłem więc mogę się mylić. Teraz pewnie zaczniesz się przyczepiać do tego, że czepiam się takiej pierdoły co? Już wyjaśniam! :)
W czerwcu (konkretnie 19) premierę miał następca 3GS tada! Oznacza to że ceny poprzednich modeli spadły. Oznacza to też to że kupiłeś urządzenie przestarzałe! Gdzie tu logika?

Cytat:

Po co mnie USB jak mam dock?
Faktycznie po co...[ROTFL]

Cytat:

Andy - gram przez WiFi, vCardy wysylam via SMS albo dodaje udostepniany kontakt do konta Exchange.
Też bym grał przez WiFi gdyby mój tel miał WiFi ;) vCarda możesz wysłać MMSem a nie SMSem. Mój też to potrafi ale po co tracić na MMSa skoro mogę komuś wysłać wizytówkę via BT, BT jest proste szybkie i nie wymaga konfiguracji!
No ale za Was zdecydował Jobs...

Cytat:

A wszystkim sceptykom polecam artykul http://www.idg.pl/news/365765/Powini...c.iPhonea.html
Uwielbiamy artykuły sponsorowane :)

Tak więc M@X jak chcesz to bądź sobie tym fanbojem, nawet używaj iUrządzeń jednak przestań pisać, że są najlepsze na świecie bo to nie prawda.

M@X 07.01.2011 14:55

30 pin Dock nie zmienil sie od 10 lat - jest to standard. I ma go w ramach wyposazenia opcjonalnego absolutna wiekszosc samochodow sprzedawanych na rynek amerykanski - zaden Amerykanin nie chce samochodu w ktorym nie poslucha muzyki ze swojego iPoda...

A ladowac przez USB oczywiscie mozna - kabel USB - Dock dolaczony fabrycznie sluzy do synchronizacji z Mac / PC i do ladowania wlasnie.

sobrus 07.01.2011 14:26

No ja też, w pracy mam komputer i kabelek...
A najbliższe gniazdko elektryczne pare metrów ode mnie.

Od siebie dodam że jest też bardzo fajna funkcja używania telefonu jako pendrive/czytnika kart microSD.

No i teraz najlepsze... moj samochód ma port USB i poprzedni też miał :szczerb:. W radiu :)
I na pewno nie będę wybierać wozu po obecności jakiegoś docka.
Jeszcze tego brakowało :szczerb:

Niedługo ludzie będą sprawdzać przy zakupie czy samochód odtwarza YouTube i obsługuje Facebooka:rotfl:.
Zwłaszcza Polakom to sie przyda, gdy kupią 10 letnie auto a w tym czasie zarówno YT jak i FB zmienią się nie do poznania (inne kodeki, ktoś je przejmie i zmieni URL itd) :hahaha:
Takie bajery będą kiedyś wyglądały jak nie przymierzając dziś wyglądałby magnetowid lub gramofon w luksusowym niegdyś samochodzie....

SpeedFreaK 07.01.2011 13:33

Mam od niedawna fon z ladowaniem przez USB- genialne :D

Piterniel 07.01.2011 01:52

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1137901)
A ja chce aby każdy telefon miał Mini USB i dał się ładować przez ten port ! :)
Standard USB zapewnia odpowiednie wartości zasilania, więc jedna ładowarka do wszystkiego :P
No ale są tacy co wolą wydawać pieniądze na tonę kabli i mieć garba.

I M@X teraz powinien zrobić poker face i powiedzieć:
" k***a nie pomyślałem o tym "

Ładowanie przez USB rlz!;-) Często tego używam.

Reetou 07.01.2011 01:26

A Ty pomyślałeś o tym, że jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego?

iM@X nie podłączy przecież czegoś nie pobłogosławionego przez Jobsa do swojego drogocennego sprzętu. I tak już ma fobię podłączając go do tej shitowej polskiej sieci energetycznej, ale jest nadzieja, że wyjdzie na to jakaś apka.

demek 07.01.2011 01:20

a wiesz jaki dock jest sliczny?
:P

Patrix 07.01.2011 01:13

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1137811)
nie sa mi potrzebne przesylanie plikow przez BT czy port USB w telefonie komorkowym.

A ja chce aby każdy telefon miał Mini USB i dał się ładować przez ten port ! :)
Standard USB zapewnia odpowiednie wartości zasilania, więc jedna ładowarka do wszystkiego :P
No ale są tacy co wolą wydawać pieniądze na tonę kabli i mieć garba.

I M@X teraz powinien zrobić poker face i powiedzieć:
" k***a nie pomyślałem o tym "

pali 07.01.2011 00:50

Cytat:

Napisany przez Piterniel (Post 1137842)
Ruby rlz!;-) Żaden inny język mi się tak nie spodobał.
Co do środowiska to podstawowe środowisko jest pod systemy typu *nix -- czyli wstanie na wszystkich *nixach :)

Szybko się rozwija MacRuby, implementacja Rubiego na MacOSX, ale i tak wszyscy używają oficjalnego MRI (Matz Ruby Impl.).

Wiem, ale bronię się jak mogę przed powrotem na *nix.
Ja jestem specyficzny wariat, zanim zobaczyłem na oczy pierwszego Windowsa, to miałem za sobą pierwszą kompilację jajca od Torvaldsa :)

Hosting kupiłem (http://megiteam.pl - polecam!), zdalnie wszystko robię, na Win nawet nie próbowałem instalować Ruby, bo Win się do tego nie nadaje.
Na razie z czystym Ruby jako tako się zapoznałem, frameworka nie ruszałem.

BTW Ruby mi przypomina Algol, którego gdzieś kiedyś z ciekawości poznałem. Jeszcze czekam na comeback Fortran77 i R :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:32.