Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   BenQ 1640 / BenQ EW164B (https://forum.cdrinfo.pl/f15/benq-1640-benq-ew164b-54486/)

bobbrob 16.10.2005 18:00

Witam wszystkich. Mam zamiar kupic jedna z tych nagrywarek: BenQ 1640 lub LG 4167B. Mam bardzo stary sprzet a w info o BenQu podany jest interfejs IDE ATA/66 [czasem na innej stronie sformulowane jako ATA/ATAPI (ATA 66 wyższe)]. Czy to znaczy, ze BenQ obsluguje 'tylko ata66' czy 'ata33 i opcjonalnie ata66'? Sprzet jest tak stary, ze nie pamietam nawet jaka mial plyte, ale chyba Intela a Sandra wskazala takie 'cyferki': 440BX - ITE 8671. Dodatkowo znalazlem takie info do mojej plyty: 'On-Board I/O: Support two PCI enhanced IDEs PIO mode3, mode4 and ultra DMA 33 channels (Optional ultra DMA 66 & ultra DMA 66 cable for VIA VT82C596B chipset version only). Twin headers for four IDE devices including IDE HDDs and CDROMs'.
Mam nadzieje, ze nie wyszlo zbyt lamersko ale bardzo chcialbym miec BenQa 1640 a nikt mi nie moze dac jasnej odpowiedzi czy u mnie 'pojdzie'.
Z gory dziekuje za odpowiedzi.

chrome 16.10.2005 19:41

Wiem że to nie ładnie, ale ponawiam swoje pytanie : Dlaczego test Disc Quality w Nero przy prędkości 16x powoduje zatrzymywanie i ponowne rozkręcanie płytki co kilkanaście sekund ? (Konkretny opis : w TYM poscie.

Mam nadzieję że mi wybaczycie powtarzanie się, ale niedawna dyskusja na temat 'czy BenQ w końcu jest fajny czy be' spowodowała szybkie zniknięcie mojej wiadomośći.

melag 16.10.2005 19:46

Cytat:

Napisany przez bobbrob
Witam wszystkich. Mam zamiar kupic jedna z tych nagrywarek: BenQ 1640 lub LG 4167B. Mam bardzo stary sprzet a w info o BenQu podany jest interfejs IDE ATA/66 [czasem na innej stronie sformulowane jako ATA/ATAPI (ATA 66 wyższe)]. Czy to znaczy, ze BenQ obsluguje 'tylko ata66' czy 'ata33 i opcjonalnie ata66'? Sprzet jest tak stary, ze nie pamietam nawet jaka mial plyte, ale chyba Intela a Sandra wskazala takie 'cyferki': 440BX - ITE 8671. Dodatkowo znalazlem takie info do mojej plyty: 'On-Board I/O: Support two PCI enhanced IDEs PIO mode3, mode4 and ultra DMA 33 channels (Optional ultra DMA 66 & ultra DMA 66 cable for VIA VT82C596B chipset version only). Twin headers for four IDE devices including IDE HDDs and CDROMs'.
Mam nadzieje, ze nie wyszlo zbyt lamersko ale bardzo chcialbym miec BenQa 1640 a nikt mi nie moze dac jasnej odpowiedzi czy u mnie 'pojdzie'.

BenQ pracuje w UDMA-2 = ATA-33 czyli ok, sprawdź jeszcze wymagania minimalne jakie podaje producent :
Procesor P III 550Mhz, 128 Mb RAM

chrome 16.10.2005 19:48

Cytat:

Napisany przez bobbrob

Prawdopodobnie byłby bez problemu wykrywany na kontrolerzy zgodnym tylko z UDMA33 (jak chcesz, mogę go podłączyć do starej płyty pod AMD K6-3 która ma właśnie max UDMA33 to będzie wiadomo na pewno). Pojawia się tylko inne problem : na zbyt słabym sprzęcie nagrywanie z większymi prędkościami powodowałoby ciągłe niedopełnienia bufora, co by mogło źle wpływać na jakość nagrania. Mogłoby się okazać że maksymalna prędkość w praktyce byłaby ograniczona np. do 2x bądź 4x. UDMA33 teoretycznie wystarcza nawet na 16x (16x to ok. 20MB/s czyli mniej niż 33MB/s), ale w praktyce często wygląda to niestety inaczej.

kowanski 16.10.2005 19:49

Ilość załączników: 1
Płyta TDK DVD-R 8x ScratchProof, palona x4 na BSJB, kupiona w MM Cake 10szt 22,99 zł

slawekj 16.10.2005 20:03

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez chrome
Dlaczego test Disc Quality w Nero przy prędkości 16x powoduje zatrzymywanie i ponowne rozkręcanie płytki co kilkanaście sekund ?

Prawidłowy nośnik o niskich błędach TE/FE. :spoko:

:)

chrome 16.10.2005 20:46

Cytat:

Napisany przez slawekj
Prawidłowy nośnik o niskich błędach TE/FE. :spoko:

:)

Dzięki za tego screenshota ! U mnie było dużo gorzej, więc pomyślałem żeby wgrać nowy firmware. No i pomogło :spoko:

Daniel290 16.10.2005 21:04

Cytat:

Napisany przez Dudek89
Więc czego to jest wina? coś jest nie tak...moze dlatego ze na Master jest Lite-ON (nagrywarka CD) a na Slave Benq, no kurcze strasznie długo to idze...heh

Przed chwilą przeżyłem coś podobnego.Winna była płyta główna.Niby system widział benka,niby wszystko oki a transfer dramatyczny6.Wymusiłem w biosie płyty głównej ręczne wyszukanie napędu i dopiero wtedy wróciło wszystko do normy.
Cytat:

Napisany przez horos
Panowie,

Wiem,ze troszke naruszam zasady forum, ale... Nie wiem, gdzie powtorzyc pytanie. W podforum BENQ 1640, czy na glownym forum. Pytanie dotyczy 1640, ale jak je zadam, to po kilku godzinach jest zasypane kolejnymi testami nosnikow i szanse, ze ktos pomoze/przeczta, staja sie nikle
1640 podlaczone w obudowie zewnetrznej USB 2.0/FireWire. Nagrywanie OK, ale kopiowanie krazkow DVD (oryginalnych, jak rowniez bez zabezpieczen wszelakich, czyly juz "palonych") odbywa sie w dramatycznie niskich predkosciach od 0.3x do 1,5x... i przy dosc duzych wibracjach napedu (nie wiem, moze ten typ tak ma). Nie mam skali porownawczej. Ale poprzedni naped NEC ND-3540, w identycznej obudowie kopiowal "jak szatan"... Firmware oczywiscie najnowszy. Czy naped do wymiany, czy problem "w czyms lezy"?

Winny jest benq.Pisałem o tym wcześniej.Fatalnie współpracuje z adapterami ide-usb.Niestety jest to jego wada.Dopiero czwarty adapter testowany przezemnie poszedł z benq.Niestey nie mogłem go sobie zatrzymać :(
Cytat:

Napisany przez horos
P.S. Naped kupilem takze pod wplywem pozytywnyh opinii tutaj, wiec teraz pomozcie towarzysze

Zwracam grzecznie uwage entuzjastą na powyższe zdanie.I co macie zamiar odpowiedzieć koledze w takim wypadku.?? Źle podpioł napęd czy prąd ma nie ten ??

IceManSpy 16.10.2005 21:27

Sluchajcie. Bo przymierzam sie do tej nagrywarki. Polecacie ja czy nie??

chrome 16.10.2005 21:33

Cytat:

Napisany przez IceManSpy

Ideałem nie jest... ale i tak jest najlepsza na świecie :mruga:

Qbi@k 16.10.2005 21:38

Ja zdecydowanie polecam :) Ma kilka drobnych niedorobek ale pewnie zostana naprawione w przyszlym biosie. Przy zakupie kierowalem sie glownie ta recenzja: http://www.cdrinfo.com/Sections/Revi...rticleId=14268 :)

czechoj 16.10.2005 21:46

Cytat:

Napisany przez Daniel290
.....
Zwracam grzecznie uwage entuzjastą na powyższe zdanie.I co macie zamiar odpowiedzieć koledze w takim wypadku.?? Źle podpioł napęd czy prąd ma nie ten ??

Wbrew pozorom kolega jest nad wyraz bezczelny.
A co Ty do ch....y myślisz że mamy dar jasnowidzenia, szklaną kule o niespotykanych właściwościach. Czytanie i uczestniczenie w forum do niczego nie zobowiązuje (tym bardziej do zakupów sprzętu) to nie jest płatny serwis od którego wymaga się diagnozy (a tak na marginesie zadzwoń do jakiegokolwiek serwisu Neca, BenQ czy Litka i załatw pomoc on-line - wyśmieja Cię i każą przysłać napęd).
Reasumując Twoje zachowanie to zwyczajne chamstwo.

kowanski 16.10.2005 21:54

Cytat:

Napisany przez IceManSpy

POLECAM - nie wiedze nic lepszego w tej cenie na rynku !!!

melag 16.10.2005 21:58

Cytat:

Napisany przez czechoj
Wbrew pozorom kolega jest nad wyraz bezczelny.
A co Ty do ch....y myślisz że mamy dar jasnowidzenia, szklaną kule o niespotykanych właściwościach. Czytanie i uczestniczenie w forum do niczego nie zobowiązuje (tym bardziej do zakupów sprzętu) to nie jest płatny serwis od którego wymaga się diagnozy (a tak na marginesie zadzwoń do jakiegokolwiek serwisu Neca, BenQ czy Litka i załatw pomoc on-line - wyśmieja Cię i każą przysłać napęd).
Reasumując Twoje zachowanie to zwyczajne chamstwo.

Podpisuję się pod tym. :piwo:

bobbrob 16.10.2005 22:14

melag, chrome - dzieki za szybka i konkretna odpowiedz. Dodatkowo chrome, dzieki za poswiecenie z rozkrecaniem sprzetu, ale chyba nie bedziesz musial tego robic. Moja 'torpeda' to Celeron 466 i 128 MB RAMu i wyglada na to, ze moje marzenie szlag trafil. Wlasciwie to sie teraz zastanawiam czy w ogole cos nowego u mnie ruszy. A co z LG 4167B? Jakie ma minimalne wymagania, bo nigdzie nie moglem ich namierzyc? A moze jest jakas lepsza pod moj sprzet?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:50.