Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   BenQ 1640 / BenQ EW164B (https://forum.cdrinfo.pl/f15/benq-1640-benq-ew164b-54486/)

mensir67pl 22.11.2005 21:02

Ilość załączników: 1
i wynik

mensir67pl 22.11.2005 18:39

Dzis kupilem 1.50-pln Verbaimy cake 25 DVD+R Made in Japan :) nie sa to Pastel-e

rebeliant 21.11.2005 15:58

Raus wielkie dzieki:)
faktycznie wystarczylo wyciagnac tacke:P

Romanfox 21.11.2005 11:23

verbatim +R x8 palony x8

Raus 20.11.2005 23:11

Cytat:

Napisany przez rebeliant
mam problem :( kupilem verbatimki 16x +r w mediamark i to jest juz 5ta plytka ktora wywala pod sam prawie koniec (te same dane) probowalem nagrac film i prawie pod koniec rowniez cos takiego wywala.w czym problem?cale pudelko ****anych plytek czy wypalarka poszla sie przejsc???
dodam ze probowalem nagrywac 4 i 8X dane ktore zajmuja 4gb
i film ok.4,38gb
przy danych ten blad wyrzuca przy 91% a z obrazka wynika ze to juz jest 4gb i tego rowniez nierozumiem
blagam pomocy:((

hmmm bardzo dziwny wykres - niby wszystko łądnie, błędów mało, a 516 PO Failures :wow: Może żeczywiście trafiłeś na jakieś walnięte płytki, spróbuj nagrać na jakąś inną i daj znać.

ps. Widze że to DVD+R więc po nagraniu musisz otworzyć i zamknąć napęd zanim zaczniesz testować bo może coś takiego właśnie wyskakiwać

rebeliant 20.11.2005 22:09

mam problem :( kupilem verbatimki 16x +r w mediamark i to jest juz 5ta plytka ktora wywala pod sam prawie koniec (te same dane) probowalem nagrac film i prawie pod koniec rowniez cos takiego wywala.w czym problem?cale pudelko ****anych plytek czy wypalarka poszla sie przejsc???
dodam ze probowalem nagrywac 4 i 8X dane ktore zajmuja 4gb
i film ok.4,38gb
przy danych ten blad wyrzuca przy 91% a z obrazka wynika ze to juz jest 4gb i tego rowniez nierozumiem
blagam pomocy:((

mensir67pl 19.11.2005 10:58

Cytat:

Napisany przez Romanfox
mam pytanie odnosnie solid burn,wypalam plyty traxdata + dl ale widze ze nie sa dodawana do bazy solidburn,mam tam juz zapisanych 6 nosnikow. Tz ze przechowywane jest wlasnie 6 a gdy bedzie wieksza ilosc nosnikow to jakis bedzie kasowany nosnik?. A jesli chodzi o jakosc wypalenia w nero to waha sie w granicach 94-92. Bledow 10-12. Mysle ze nie najgorzej jesli chodzi o dwuwarstowa plyte. Co prawda jest sporo bledow PI errors - 120-160. Pale to na benq 1640 bios BLSB. Plyty Traxdata + DL cena 14zl. sa na ricohjpn.

Zaczyna kasowanie od pozycji NR 1

Romanfox 19.11.2005 10:30

mam pytanie odnosnie solid burn,wypalam plyty traxdata + dl ale widze ze nie sa dodawana do bazy solidburn,mam tam juz zapisanych 6 nosnikow. Tz ze przechowywane jest wlasnie 6 a gdy bedzie wieksza ilosc nosnikow to jakis bedzie kasowany nosnik?. A jesli chodzi o jakosc wypalenia w nero to waha sie w granicach 94-92. Bledow 10-12. Mysle ze nie najgorzej jesli chodzi o dwuwarstowa plyte. Co prawda jest sporo bledow PI errors - 120-160. Pale to na benq 1640 bios BLSB. Plyty Traxdata + DL cena 14zl. sa na ricohjpn.

Raus 18.11.2005 22:53

Verbatim+R Lightscribe x8 palony x8

slawekj 18.11.2005 18:48

Test korekcji BenQ 1640. :spoko:
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=132

:)

czechoj 18.11.2005 15:17

jeśli płytka nagrywana jest przy aktywnym SB dla znanych płyt nie ma znaczenia czy została dopisana do bazy, nagrywarka zawsze nagrywa używając SB (czyli tak jakby dla nieznanego nośnika). Jest to logiczne bo:
1. Strategia zapisu w opcji overspeed może byc zupełnie inna dla każdego nośnika z tej samej paczki.
2. Możesz przepalac płyty z zupełnie innymi prędkościami stąd dla innej predkości inna strategia

Metallicat 18.11.2005 14:26

Cytat:

Napisany przez czechoj
rozumiem ze kolega poustawiał ASPI, DMA i wszystko co należy ,
zwróć uwagę że w momencie aktywacji funkcji overspeed włącza się (automatycznie) również SB i w przypadku kiepskich nośników to on własnie ustala chwilową prędkość nagrywania

Oczywiście że poustawiałem... Chodzi o to że przy wyborze prędkości szystko jest OK, ale przy samym wypalaniu idzie jak chce, czyli tak jak na płytce jest napisane ;/ Wiem teżże włącza się również solid burn, ale co to ma do rzeczy, skoro płyta jest już w bazie i dalej wypala ją wolno ;/

slawekj 18.11.2005 10:19

Cytat:

Napisany przez Romanfox
Kupilem wlasnie nagryware zewnetrzna benqa i nie moge przeprowadzic tesu czystej plyty na Qscan, wyrzuca komunikat firmware or product not supported cos mozesz mi powiedziec . A orginalny BIOS jestBEFB.

:czytaj:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...EFB#post550540

:)

czechoj 18.11.2005 09:15

Cytat:

Napisany przez Metallicat
Czy ktoś spotkał się może z takim problemem, że po zaznaczeniu w QSuite opcji do wypalania powyżej nominalnej prędkości, w progsach faktycznie pokazuje wyższe prędkości, ale jak przyjdzie co do czego to i tak wypala wolniej. Na przykład własnie w tej chwili palę płytkę z nadrukiem x4 (wypalam x8), pojemność to tylko 2,5 GB a palenie trwa już 7 minut i jest 76% :( O co biega ?

rozumiem ze kolega poustawiał ASPI, DMA i wszystko co należy ,
zwróć uwagę że w momencie aktywacji funkcji overspeed włącza się (automatycznie) również SB i w przypadku kiepskich nośników to on własnie ustala chwilową prędkość nagrywania

mensir67pl 18.11.2005 09:09

Cytat:

Napisany przez Romanfox
Kupilem wlasnie nagryware zewnetrzna benqa i nie moge przeprowadzic tesu czystej plyty na Qscan, wyrzuca komunikat firmware or product not supported cos mozesz mi powiedziec . A orginalny jestBEFB
???

Flash-uj na najnowsza ver

po co 2 posty ten sam temat ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:25.