Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   BenQ 1640 / BenQ EW164B (https://forum.cdrinfo.pl/f15/benq-1640-benq-ew164b-54486/)

KC42 24.10.2005 17:14

Cytat:

Napisany przez KC42
słabo znam angielski i nie wiem jak uruchomić żeby działał overspeed, klikam na enable daje set i są dwie opcje Temporal setting lub System setting jak na nie klikne otwiera się kieszeń napędu i zamyka

i co dalej

KC42 24.10.2005 17:13

Overspeed

Ilość załączników: 1
słabo znam angielski i nie wiem jak uruchomić żeby działał overspeed, klikam na enable daje set i są dwie opcje Temporal setting lub System setting jak na nie klikne otwiera się kieszeń napędu i zamyka

slawekj 24.10.2005 17:13

Cytat:

Napisany przez KC42
na stole napęd szumi ale nie warczy to chyba coś obudowa wibruje, moja obudowa napędy ma mocowanie na plastkowych uchwytach spróbuje dać na śruby może coś pomoże

Sprawdź mocowanie płyty głównej. Wkręty potrafią być poluzowane. :taktak:

:)

KC42 24.10.2005 17:05

Cytat:

Napisany przez Takaszi
To możesz mieć uszkodzony silniczek w napędzie. Miałem tak w LG. Serwis po :boks: wymienił i :spoko: .
Ale przeprowadź próbę, podłącz napęd do taśmy i zasilania poza obudową, położony obok zobacz, co będzie. Niektóre napędy w za luźnych szynach obudowy ulegają odkształceniu przy dociągnięciu śrubek i jest problem. Będziesz musiał dać podkładki dystansowe.

na stole napęd szumi ale nie warczy to chyba coś obudowa wibruje, moja obudowa napędy ma mocowanie na plastkowych uchwytach spróbuje dać na śruby może coś pomoże

Takaszi 24.10.2005 17:00

Cytat:

Napisany przez KC42
sprawdziłem na kilku różnych płytach i to samo chyba każda źle wyważona

To możesz mieć uszkodzony silniczek w napędzie. Miałem tak w LG. Serwis po :boks: wymienił i :spoko: .
Ale przeprowadź próbę, podłącz napęd do taśmy i zasilania poza obudową, położony obok zobacz, co będzie. Niektóre napędy w za luźnych szynach obudowy ulegają odkształceniu przy dociągnięciu śrubek i jest problem. Będziesz musiał dać podkładki dystansowe.

Conti 24.10.2005 16:45

TDK DVD-R 4x, palony 4x

Raus 24.10.2005 16:00

Właśnie kupiłem sobie DVD-RW Verbatim x4. Jest on na MCC 01RW4X. Jak wypale to wrzuce wynik. Płytka ta jest w biosie, a co najlepsze albo ja jestem ślepy, albo czegoś nie rozumiem, ale według MCSE płytke tą można wypalać x6 (oczywiście wybraź max moge x4) dołączam zrzut z MCSE

luckylucky 24.10.2005 14:19

Dziwne zachowanie BENQ-a

Moja BENQ1640 (w zewntętrznej kieszeni USB) dziwnie się zachowuje. To że czasami traci połączenie z laptopem smilies/mad2.gif zrzucam na barki zewn. kieszeni USB, ale że po wypaleniu płytki DVD-R jest OK smilies/bigsmile.gif (czyta ją) a na następny dzień już nie smilies/mad2.gif (wykrywa pusty nośnik) to mnie dziwi. Stało się tak na HAWK-u x4 i Esperanca x4 ("zmatowiały" czy co). Co więcej te płytki czyta noname-owy czytnik DVD (zestaw komp. z NTT). A na przykład mój 1640 bez problemu czyta zapisaną przez siebie DWD-RW (Omega) i inne DVD-Ry nagrane na Lite-On (większość) nie mówiąc już o DVD-ROM i CDR i CDRW (bez zarzutu czyta swoje i "obce"). Może ktoś miał coś podobnego i może mi coś doradzić, bo nie chcę od razu biec do serwisu z reklamacją? Sprawdzę jeszcze na DVD-R SONY x8 i dam znać czy to samo.

Bios BSLB

KC42 24.10.2005 10:55

Cytat:

Napisany przez Takaszi
Warkot płytki, może mieć dwa źródła. ((
Pierwsze najbardziej prawdopodobne to źle wyważona płytka, zdarza się to i w najlepszych produktach. :klnie:
Druga to uszkodzony silniczek w napędzie. Ale to rzadkość. Natomiast głośniejszy szum faktycznie wzrasta znacząco przy wypalaniu / nagrywaniu z większymi prędkościami.

sprawdziłem na kilku różnych płytach i to samo chyba każda źle wyważona

Takaszi 24.10.2005 10:13

Cytat:

Napisany przez kowanski
BENQ pali raczej wszystko :)

Raczej :nie: A sporo płytek marnej jakości powoduje "cuda wianki" ActiwJet nie jest widziany po nagraniu, a słowa jakość nie należy używać. :wsciekly:
Niektóre DVD RW +/- też nie chodzą itd. itp.
Będę się powtarzał, ale mam prośbę do zaawansowanych Forowiczów, może faktycznie zróbmy ranking jakościowo cenowy tych najmniej upierdliwych nośników?

slawekj 24.10.2005 10:10

Cytat:

Napisany przez Takaszi
Czy norton Antivirus 2004 wyłączyć w czasie nagrywania? Gdzieś tak wyczytałem. Pozostałe rezydenty wyłączam.

Wszystko zależy od mocy i ilości pamięci.
U mnie w tle działa dużo.... programów, Norton Antivirus również.
Ważne, żeby nie włączył skanowania automatycznie. (ustawienia).

Takaszi 24.10.2005 10:09

Cytat:

Napisany przez KC42
Czy wszyskie Benq 1640 jak kopiują na dysk DVDr strasznie głośno wyją, czy to mój jest uszkodzony

Warkot płytki, może mieć dwa źródła. ((
Pierwsze najbardziej prawdopodobne to źle wyważona płytka, zdarza się to i w najlepszych produktach. :klnie:
Druga to uszkodzony silniczek w napędzie. Ale to rzadkość. Natomiast głośniejszy szum faktycznie wzrasta znacząco przy wypalaniu / nagrywaniu z większymi prędkościami.

Takaszi 24.10.2005 10:01

Dzięki za podpowiedź.
Po uzbieraniu materiału wypale płytkę z serii Verbatim +Rx8 i pokażę skan, to powiesz mi może co nie tak robię?
Czy norton Antivirus 2004 wyłączyć w czasie nagrywania? Gdzieś tak wyczytałem. Pozostałe rezydenty wyłączam.

slawekj 24.10.2005 09:58

Cytat:

Napisany przez KC42
U mnie wyje i wpada w wibracje cały komputer, teraz zauważyłem że nawet przy oglądaniu przez Power DVD to samo.
szybki to jest ładuje płytę w około 4:30.

Wibracje ???
Przy źle wyważonej to rozumiem. Przy dobrych spokojnie i bez nadmiernego hałasu.

KC42 24.10.2005 09:54

Cytat:

Napisany przez slawekj
Nic nie wyje. ???
Jest głośniejszy przy odczycie 16x. To normalne przy tych obrotach. :spoko:

U mnie wyje i wpada w wibracje cały komputer, teraz zauważyłem że nawet przy oglądaniu przez Power DVD to samo.
szybki to jest ładuje płytę w około 4:30.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:19.