Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   BenQ 1640 / BenQ EW164B (https://forum.cdrinfo.pl/f15/benq-1640-benq-ew164b-54486/)

mensir67pl 18.10.2005 16:20

Cytat:

Napisany przez Conti
Mam prośbe - mógłby ktoś sprawdzić czy jest możliwość wykonania w nero symulacji nagrania płyty DVD(+R) na Benqu. U mnie jest to okienko zaciemnione - niedostępne :( . Dla LiteOna jest dostępne. Dziwnie to jest.

A tu masz akurat racje jest tak ja piszesz :)

Conti 18.10.2005 15:58

Ilość załączników: 1
Mam prośbe - mógłby ktoś sprawdzić czy jest możliwość wykonania w nero symulacji nagrania płyty DVD(+R) na Benqu. U mnie jest to okienko zaciemnione - niedostępne :( . Dla LiteOna jest dostępne. Dziwnie to jest.

Qbi@k 18.10.2005 14:50

hehe myslalem ze mam tyle DVD RW :P szkoda... No ale na DVD-R niedaja znaczku RW ??? dziwne

thx za pomoc Conti :piwo:

Conti 18.10.2005 14:42

Ilość załączników: 2
Cytat:

Napisany przez Qbi@k
heh teraz mam watpliwosci czy mam u siebie plyty DVD RW... Otoz niemoge z nich nic kasowac bo pisze mi ze sa to zwykle nosniki dvd (robowalem przez nero czyscic). Moze mi ktos pomoc? Chyba zle czytam oznaczenia na DVD albo cos jest nietak z BenQ lub Nero... Obie plyty to DVD+R i na kazdej pisze znaczek RW i pod spodem malymi literkami DVD+R. ??? ??? ???

KAżda płyta DVD+R ma znaczek RW. Dopiero to co jest pod znaczkiem jest ważna. DVD+R lub DVD+RW.
Znaczek "plusów" (wsztystkich):
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26420&stc=1
Znaczek "minusów' (wszystkich):
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26421&stc=1
;)

Qbi@k 18.10.2005 14:30

heh teraz mam watpliwosci czy mam u siebie plyty DVD RW... Otoz niemoge z nich nic kasowac bo pisze mi ze sa to zwykle nosniki dvd (robowalem przez nero czyscic). Moze mi ktos pomoc? Chyba zle czytam oznaczenia na DVD albo cos jest nietak z BenQ lub Nero... Obie plyty to DVD+R i na kazdej pisze znaczek RW i pod spodem malymi literkami DVD+R. ??? ??? ???

Crasher 18.10.2005 14:28

No wlasnie tez za bardzo nie wiem o co chodzi.. Skoro tak patrzec jak mowisz to plytka jest wypalona beznadziejnie, bo bledow PIE jest duzo.

Pozdrawiam

slawekj 18.10.2005 14:02

Cytat:

Napisany przez kowanski
Do oceny dla Nero najważniejsze są błędy PIE tzn ich wartość Max.
A co do jakości to jak najmniejsza ilość błędów PIE i niski równomierny Jitter,
błędy PIF są mniej ważne :)

Co z tymi błędami ? ???

:)

kowanski 18.10.2005 13:59

Do oceny dla Nero najważniejsze są błędy PIF tzn ich wartość Max.
A co do jakości to jak najmniejsza ilość błędów PIF i niski równomierny Jitter,
błędy PIE są mniej ważne :)

Crasher 18.10.2005 13:39

Ilość załączników: 2
Moze to nie jest porownanie z pierwszego zdarzenia, bo inne pliki itp. Ale wypalone sa na roznych biosach, DVD Decrypterem i obie x4.
Plytki to TDK x8

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26418&stc=1

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26419&stc=1

Jak widac na BSJB jest znacznie wiecej bledow PIE (chodzi mi o ilosc). Sa chyba tez troszke wieksze. Jesli chodzi o PIF'y to sa mniejsze i jest ich mniej.

Pozdrawiam

kowanski 18.10.2005 12:57

A wiec mialem do przekopiowania płytke DL tłoczoną, byla troche porysowana i niestety BENQ sobie z nią nie poradził :(
A Lite-On COMBO dał rade i przekopiował piki na dysk :)
Wniosek BENQ nie ma aż tak dobrej korekcji :(
Ale za to pali rewelacyjnie :)

kowanski 18.10.2005 12:50

Dopiero BSKB ma SB :)

Release Notes :

1. Improved writing quality for DVD+R & DVD-R media.
2. Added SolidBurn Technology.
3. Added Overspeed ability. (Enable via QSuite 2.0)

BSKB.zip 970 KB Version: BSKB 16-08-2005

Crasher 18.10.2005 12:47

A BSJB nie ma czasem juz Solidburna? Tak mi sie jakos wyczytalo na jakiejs stronie z firmware, ze ma..

kowanski 18.10.2005 10:52

Ilość załączników: 1
HAWK DVD+R 4x (niebieski przedruk) palony x4 na BSJB

kowanski 18.10.2005 10:47

Cytat:

Napisany przez qasimodo
witam, wlasnie sobie zakupilem ww. palnik, wypalilem 2 plytki i jestem happy bo sie czytaja w odtwarzaczu stacjonarnym chociaz ze na litku 411 jedna sie ciela po nagraniu - noname do nadruku :)
nagralem tdk +r x8 - ale nagralem x4 i chodzio miodzio, oczywiscie -rom
mam natomiast pytanie co do solid burn - czy wersje oem je obsluguja? wgralem qsuite v.1 i niebylo takowej zakladki, wroce z roboty do domu to wrzuce qsuite v.2 , moze sie pojawi :), rozumiem ze solid burn wykorzystywany jest tylko jako "nauczyciel" dla nagrywarki odnosnie nosnikow?
zastanawiam sie czy dla zwyklego "palacza" jak ja ktory na dvd nagrywa tylko w sumie filmy oplaca sie wlaczac WOPC-doczytalem se ze ustawia on odpowiednio nagrywareczke by dobrze palila ale jak ja kupuje dobre plytki typu tdk i verbatim to czy to sie oplaca wlaczac czy nie-czy jesli wlacze to bedzie przeszkadzac czy moze tylko pomoc?
no i rozumiem ze w qsuite jesli wlacze dvd-rm to juz kazda plytka dvd+r ktora bede chcial ngrac automatycznie zostanie zamieniona na dvd-rom dopoki znowu nieodchacze w qsuite
sorki za lamerskie pytania, ze niezamieszczam 15tys wykresow skanowanych plytek :glaszcze: ale z tego co se poczytalem na 114 stronach to chyba nie ma plytek ktorych byscie nieskanowali jeszcze :respect:
jak ktos mi odpowie to bede wdzieczy i :respect: one more time :)

Każda wersja BENQ 1640 nawet OEM obsługuje SolidBurn po wgraniu biosu np. BSLB i Qsuite 2.0
Jak jesteś zwykłym palaczem i nie chcesz miec problemów, ani bawic się Qsuite to wgraj sobie bios BSJB i niczym sie nie przejmuj, ja mam go wgranego i jestem bardzo zadowolony :)
BENQ automatycznie ustawia bitsetting na DVD-ROM na płytkach DVD+R nie musisz nic zmieniać.

qasimodo 18.10.2005 10:24

benq 1640 oem + solid burn....

witam, wlasnie sobie zakupilem ww. palnik, wypalilem 2 plytki i jestem happy bo sie czytaja w odtwarzaczu stacjonarnym chociaz ze na litku 411 jedna sie ciela po nagraniu - noname do nadruku :)
nagralem tdk +r x8 - ale nagralem x4 i chodzio miodzio, oczywiscie -rom
mam natomiast pytanie co do solid burn - czy wersje oem je obsluguja? wgralem qsuite v.1 i niebylo takowej zakladki, wroce z roboty do domu to wrzuce qsuite v.2 , moze sie pojawi :), rozumiem ze solid burn wykorzystywany jest tylko jako "nauczyciel" dla nagrywarki odnosnie nosnikow?
zastanawiam sie czy dla zwyklego "palacza" jak ja ktory na dvd nagrywa tylko w sumie filmy oplaca sie wlaczac WOPC-doczytalem se ze ustawia on odpowiednio nagrywareczke by dobrze palila ale jak ja kupuje dobre plytki typu tdk i verbatim to czy to sie oplaca wlaczac czy nie-czy jesli wlacze to bedzie przeszkadzac czy moze tylko pomoc?
no i rozumiem ze w qsuite jesli wlacze dvd-rm to juz kazda plytka dvd+r ktora bede chcial ngrac automatycznie zostanie zamieniona na dvd-rom dopoki znowu nieodchacze w qsuite
sorki za lamerskie pytania, ze niezamieszczam 15tys wykresow skanowanych plytek :glaszcze: ale z tego co se poczytalem na 114 stronach to chyba nie ma plytek ktorych byscie nieskanowali jeszcze :respect:
jak ktos mi odpowie to bede wdzieczy i :respect: one more time :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:58.