Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   BenQ 1640 / BenQ EW164B (https://forum.cdrinfo.pl/f15/benq-1640-benq-ew164b-54486/)

moll47u 06.08.2005 23:43

Cytat:

Napisany przez melag
Zagadzam się z @pawelblu że "nasze" kryteria oceny jakości płyt są wygórowane.

Powiedz mi ile palisz płytek w miesiącu?

Ja właśnie "frezuje" juz 10ta płytkie od 1,5h w tym czasie z przyjemnością bym sobie pograł .... a tak jeszcze przedemną ok 15 (czyli jakies 2-3h nagrywania).
Gdybym mógł szybciej nagrywać, to bym to robił ;> ale zakupione nośniki pozwalająna tylko na 8x.
W pracy mam "służbowe" Verbatimy x16 i tylko dzięki temu nie spędzam całego dnia na 'frezowaniu" ...

W pracy idzie 100 płytek w miesiącu (średnio) na backupy ...
Zazwyczaj po pół roku płytki idą do niszczarki ...
Aż serce boli ...

slawekj 06.08.2005 23:40

Cytat:

Napisany przez moll47u
IMHO dane z płyty mają się dać skopiować na dysk.
Paprochy, rysy i inne zabrudzenia w trakcie użytkowania płyty mają wpływ na odczyt.

Sławek, oczywiści emasz rację - ale jeśli rocznie mam zaoszczędzić 1000 zł to wolę kupic tańsze płyty. Ostatnio kupiłem pół roku temu Esperanzy na nośnikach Verbatima (z 300 sztuk DVD+R x8). Wszystkie się czytają bardzo dobrze w każdym napędzie. Nigdy do tej pory nie robilem testów na korekcje. Dla mnie wyznacznikiem jakości był (i jest) test ScanDisc z nero ....

Ale jestem laikiem, który "spawa" od 98' ....

BTW, ale Benq zamówiłem i zobaczymy jak nagrywa w porównaniu z Pionkiem 108

Co do oszczędności pełna zgoda.
Ale oszczędzając tracimy na jakości. :taktak:
Więc albo nagrywamy jak popadnie i korekcja załatwi resztę albo...
można inaczej.
Ale to już inny świat tak jak w życiu.
Ja stawiam na jakość. :spoko:

:)

melag 06.08.2005 23:32

Cytat:

jak na palenie x4 to zadna rewelacja jak na tayo wypal to 12x i pokaz wykres
Dla mnie rewelacja, bo została znaleziona odpoiednia prędkość dla tego nośnika. :spoko:

Cytat:

takie tayo na x 4 wszytko nagra
Proszę pokazać jak to "wszystko" nagra (test) ???

Zgadzam się ze Sławkiem ze nie ma odpowiednich nośników do nagrywania z prędkością 16x !

Zagadzam się z @pawelblu że "nasze" kryteria oceny jakości płyt są wygórowane.

Osobiście cenię sobie wkład kolegi @Slawekj na rzecz tego forum.("masa" testów i rzeczowych postów)
:piwo:

moll47u 06.08.2005 23:31

IMHO dane z płyty mają się dać skopiować na dysk.
Paprochy, rysy i inne zabrudzenia w trakcie użytkowania płyty mają wpływ na odczyt.

Sławek, oczywiści emasz rację - ale jeśli rocznie mam zaoszczędzić 1000 zł to wolę kupic tańsze płyty. Ostatnio kupiłem pół roku temu Esperanzy na nośnikach Verbatima (z 300 sztuk DVD+R x8). Wszystkie się czytają bardzo dobrze w każdym napędzie. Nigdy do tej pory nie robilem testów na korekcje. Dla mnie wyznacznikiem jakości był (i jest) test ScanDisc z nero ....

Ale jestem laikiem, który "spawa" od 98' ....

BTW, ale Benq zamówiłem i zobaczymy jak nagrywa w porównaniu z Pionkiem 108

slawekj 06.08.2005 23:14

Cytat:

Napisany przez moll47u
Troche zbaczamy z kursu ale ....

Każdemu z nas zalerzy by nasze płyty były czytane po x czasie.
Posiadałem nagrywarkę DVD już 2 lata temu i wszystkie płyty czydaja się ok -

???

Prośba o wskazanie norm czytania jako normy jakości płytki.
Normą jakości są błędy PI/PIF i Jitter.

Zawsze pisałem i dalej tak pozostanie.
Nie ma dobrej jakości na tanich nośnikach a najniższe błędy otrzymuje się dobierając szybkość wypalania do jakości nośnika.

moll47u 06.08.2005 23:05

Troche zbaczamy z kursu ale ....

Każdemu z nas zalerzy by nasze płyty były czytane po x czasie.
Posiadałem nagrywarkę DVD już 2 lata temu i wszystkie płyty czydaja się ok - choć były to najgorsze (najtańsze) na rynku SKY i Esperanzy 2x. Nagrywałem je na Pionku 105 i wszystkie, po za kilkoma sztukami (porysowane) czytają się we wszystkich napędach - fakt czasami wolniej.
Mam też płytki CD nagrywane na pierwszych nagrywarkach CD-R - pamiętacie może kiedy płyta CD kosztowała 150 zł? i była złota? Wszystkie się czytają!
Oszczędzałem na nośnikach - bo niekiedy wypalałem 100 płyt miesięcznie (obrazy komputerów, i inne kopie bezpieczeństwa) i nagrywałem na tanich płytkach. Wszystkei się czytają!
IMHO, wszystko zalerzy od sposobu przechowywania nośników. Moje składuje w papierowych kopertach w kartonach, w suchym miejscu - ale kilka płytek lerząło na oknie i w szafie gdzie operowało słońce i ... odchodzi lakier ...

Co do szybkości zawsze paliłem CD-R "cut niżej niż max" ;> a DVD palę 8x - 8x a 16x na 12/8x - bo mi dysk nie wyrabia!

slawekj 06.08.2005 22:43

Proponuje już mnie nie atakować tylko zrozumieć, że wypalanie nie polega na włożeniu przypadkowej płytki do przypadkowego napędu i nagrywaniu na max.

Ja to wszystko przerobiłem :taktak: i nagrywam tak jak powinno się nagrywać.
Nagrywam każdy nośnik z taką prędkością na jaką zasługuje. :spoko:

ste3an 06.08.2005 22:29

@slawek sluchaj po co nagrywasz tayo x4 i pokazujesz to na forum po co? nie umiesz na to pytanie odpowiedziec zbywasz mnie nie umiesz kolego dyskusji prowadzic jak mowiel kazde dvdrw tayo x8 na x4 tak nagra :) nagraj cos pozadnie pokaz jak ta nagrywarka jak ty to mowisz jest super naarzie ciagle przy tym jednym i samym brniesz :) ja osbiscie wlasnie wiecej czytam niz pisze na tym forum :)

pawelblu 06.08.2005 22:27

Cytat:

Napisany przez slawekj
???
Inni to znaczy Kto ?
Proponuje ochłonąć i emocje zachować na :czytaj: Forum.

Nie zgadzam sie z retoryka ste3ana, ale rowniez nie przychylam sie do Twoich wypowiedzi w tych dwoch zalinkowanych postach.

Cytat:

Napisany przez slawekj
Jakość na pierwszym miejscu. Proszę mi wskazać dobry nośnik x8 i x16 z niskimi błędami TE/FE a zaraz go przetestuję.

Caly problem w tym ze Twoja interpretacja testow jest wyjatkowo wysrobowana i wrecz pedantyczna - trzeba zrozumiec to co osobiscie glosze od bardzo dawna, a wiekszosc rozumie juz od jakiegos czasu - niewielkie roznice w wykresach, powiedzmy np. roznica 20% sumy PIE przy podobnych max, to ZADNA roznica - zarowno w teorii jak i praktyce. Oczywiscie rozni ludzie maja tez rozny stopien dystansu. Osobiscie mam chyba jeden z najwiekszych dystansow, choc uwazam, ze moze byc on zbyt duzy (jestem czlowiekiem dosc malej wiary - lubie konkrety).
Poza tym TE/FE - dla mnie ZADEN wyznacznik. Zreszta zwykle NIE MA wplywu na koncowy wynik palenia, wiec dlaczego mialbybyc on wyznacznikiem przy doborze nosnika ??
Cytat:

Napisany przez slawekj
Problem w tym, że na rynku brak dobrych nośników do zapisu 16x.
Jest też duży problem z doborem dobrego nośnika 8x.
Więc jak testować napęd z większymi prędkościami jak brak nośników.

Strategie zapisu i testy CATS są ustalane dla nośników zgodnych z normą.
A co mamy na rynku.... szkoda pisania.
Więc pozostaje selekcja i nagrywanie 4x.

To jest EWIDENTNA SUBIEKTYWNA opinia. Co znaczy dobrych nosnikow ?? Takich ktore spelniaja TWOJE normy TE/FE ?? Takie ktore nie maja max PIF 1 przy ECC 8 ?? Normy sa jasne (sa duzo, duzo lagodniejsze od Twoich) - choc oczywiscie kazdy tam ma swoje 'normy', ale to sie wlasnie nazywa SUBIEKTYWNA opinia.

Inni testuja wyzsze predkosci i jakos nie narzekaja na spisek ktory powoduje ze w Polsce nie ma dobrych plyt. Do zalezy od definicji 'dobrych' - ktora jest SUBIEKTYWNA !!

Szczegolnie tekst:
Cytat:

Napisany przez slawekj
Jest też duży problem z doborem dobrego nośnika 8x.
[..]
A co mamy na rynku.... szkoda pisania.
Więc pozostaje selekcja i nagrywanie 4x.

uwazam za ultra subiektywny.

EDIT: Co do drugiego posta ste3ana to uwazam ze ten link to akurat swietny argument ...

slawekj 06.08.2005 22:25

Prośba do Kolegi o :czytaj: Forum.

Ja to cały czas przerabiam.
Czy Kolega umie czytać testy ?
Ja widzę różnicę przy nagrywaniu 4x i 12x.
I nagrywam 4x.
Kolega nie widzi różnicy. To dla mnie normalne. :taktak:

ste3an 06.08.2005 22:13

http://club.cdfreaks.com/showthread....ighlight=tyg02

slawekj 06.08.2005 22:03

Cytat:

Napisany przez ste3an
inni nie maja takich problemow jak ty ;) i to co napisales to nie argument tylko subiektywna opinia ;) pokazujesz dobry nosnik robisz marketing dla benq i mowisz ze za***ista nagrywarka takie tayo na x 4 wszytko nagra :)

???
Inni to znaczy Kto ?
Proponuje ochłonąć i emocje zachować na :czytaj: Forum.
Ja przeczytałem Kolegi posty. :spoko:

ste3an 06.08.2005 20:22

inni nie maja takich problemow jak ty ;) i to co napisales to nie argument tylko subiektywna opinia ;) pokazujesz dobry nosnik robisz marketing dla benq i mowisz ze za***ista nagrywarka takie tayo na x 4 wszytko nagra :)

slawekj 06.08.2005 20:09

Cytat:

Napisany przez ste3an
jak na palenie x4 to zadna rewelacja jak na tayo wypal to 12x i pokaz wykres ;)

http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=328
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=332

kowanski 06.08.2005 18:57

Ilość załączników: 3
Esperanza DVD-R 9,4 GB (dwustronna) palona x4 na BENQ 1640

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:44.