![]() |
Cytat:
Ja właśnie "frezuje" juz 10ta płytkie od 1,5h w tym czasie z przyjemnością bym sobie pograł .... a tak jeszcze przedemną ok 15 (czyli jakies 2-3h nagrywania). Gdybym mógł szybciej nagrywać, to bym to robił ;> ale zakupione nośniki pozwalająna tylko na 8x. W pracy mam "służbowe" Verbatimy x16 i tylko dzięki temu nie spędzam całego dnia na 'frezowaniu" ... W pracy idzie 100 płytek w miesiącu (średnio) na backupy ... Zazwyczaj po pół roku płytki idą do niszczarki ... Aż serce boli ... |
Cytat:
Ale oszczędzając tracimy na jakości. :taktak: Więc albo nagrywamy jak popadnie i korekcja załatwi resztę albo... można inaczej. Ale to już inny świat tak jak w życiu. Ja stawiam na jakość. :spoko: :) |
Cytat:
Cytat:
Zgadzam się ze Sławkiem ze nie ma odpowiednich nośników do nagrywania z prędkością 16x ! Zagadzam się z @pawelblu że "nasze" kryteria oceny jakości płyt są wygórowane. Osobiście cenię sobie wkład kolegi @Slawekj na rzecz tego forum.("masa" testów i rzeczowych postów) :piwo: |
IMHO dane z płyty mają się dać skopiować na dysk.
Paprochy, rysy i inne zabrudzenia w trakcie użytkowania płyty mają wpływ na odczyt. Sławek, oczywiści emasz rację - ale jeśli rocznie mam zaoszczędzić 1000 zł to wolę kupic tańsze płyty. Ostatnio kupiłem pół roku temu Esperanzy na nośnikach Verbatima (z 300 sztuk DVD+R x8). Wszystkie się czytają bardzo dobrze w każdym napędzie. Nigdy do tej pory nie robilem testów na korekcje. Dla mnie wyznacznikiem jakości był (i jest) test ScanDisc z nero .... Ale jestem laikiem, który "spawa" od 98' .... BTW, ale Benq zamówiłem i zobaczymy jak nagrywa w porównaniu z Pionkiem 108 |
Cytat:
Prośba o wskazanie norm czytania jako normy jakości płytki. Normą jakości są błędy PI/PIF i Jitter. Zawsze pisałem i dalej tak pozostanie. Nie ma dobrej jakości na tanich nośnikach a najniższe błędy otrzymuje się dobierając szybkość wypalania do jakości nośnika. :) |
Troche zbaczamy z kursu ale ....
Każdemu z nas zalerzy by nasze płyty były czytane po x czasie. Posiadałem nagrywarkę DVD już 2 lata temu i wszystkie płyty czydaja się ok - choć były to najgorsze (najtańsze) na rynku SKY i Esperanzy 2x. Nagrywałem je na Pionku 105 i wszystkie, po za kilkoma sztukami (porysowane) czytają się we wszystkich napędach - fakt czasami wolniej. Mam też płytki CD nagrywane na pierwszych nagrywarkach CD-R - pamiętacie może kiedy płyta CD kosztowała 150 zł? i była złota? Wszystkie się czytają! Oszczędzałem na nośnikach - bo niekiedy wypalałem 100 płyt miesięcznie (obrazy komputerów, i inne kopie bezpieczeństwa) i nagrywałem na tanich płytkach. Wszystkei się czytają! IMHO, wszystko zalerzy od sposobu przechowywania nośników. Moje składuje w papierowych kopertach w kartonach, w suchym miejscu - ale kilka płytek lerząło na oknie i w szafie gdzie operowało słońce i ... odchodzi lakier ... Co do szybkości zawsze paliłem CD-R "cut niżej niż max" ;> a DVD palę 8x - 8x a 16x na 12/8x - bo mi dysk nie wyrabia! |
Proponuje już mnie nie atakować tylko zrozumieć, że wypalanie nie polega na włożeniu przypadkowej płytki do przypadkowego napędu i nagrywaniu na max.
Ja to wszystko przerobiłem :taktak: i nagrywam tak jak powinno się nagrywać. Nagrywam każdy nośnik z taką prędkością na jaką zasługuje. :spoko: :) |
@slawek sluchaj po co nagrywasz tayo x4 i pokazujesz to na forum po co? nie umiesz na to pytanie odpowiedziec zbywasz mnie nie umiesz kolego dyskusji prowadzic jak mowiel kazde dvdrw tayo x8 na x4 tak nagra :) nagraj cos pozadnie pokaz jak ta nagrywarka jak ty to mowisz jest super naarzie ciagle przy tym jednym i samym brniesz :) ja osbiscie wlasnie wiecej czytam niz pisze na tym forum :)
|
Cytat:
Cytat:
Poza tym TE/FE - dla mnie ZADEN wyznacznik. Zreszta zwykle NIE MA wplywu na koncowy wynik palenia, wiec dlaczego mialbybyc on wyznacznikiem przy doborze nosnika ?? Cytat:
Inni testuja wyzsze predkosci i jakos nie narzekaja na spisek ktory powoduje ze w Polsce nie ma dobrych plyt. Do zalezy od definicji 'dobrych' - ktora jest SUBIEKTYWNA !! Szczegolnie tekst: Cytat:
EDIT: Co do drugiego posta ste3ana to uwazam ze ten link to akurat swietny argument ... |
Cytat:
Ja to cały czas przerabiam. Czy Kolega umie czytać testy ? Ja widzę różnicę przy nagrywaniu 4x i 12x. I nagrywam 4x. Kolega nie widzi różnicy. To dla mnie normalne. :taktak: :) |
|
Cytat:
Inni to znaczy Kto ? Proponuje ochłonąć i emocje zachować na :czytaj: Forum. Ja przeczytałem Kolegi posty. :spoko: :) |
inni nie maja takich problemow jak ty ;) i to co napisales to nie argument tylko subiektywna opinia ;) pokazujesz dobry nosnik robisz marketing dla benq i mowisz ze za***ista nagrywarka takie tayo na x 4 wszytko nagra :)
|
Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=332 :) |
Ilość załączników: 3
Esperanza DVD-R 9,4 GB (dwustronna) palona x4 na BENQ 1640
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:44. |