Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   BenQ 1640 / BenQ EW164B (https://forum.cdrinfo.pl/f15/benq-1640-benq-ew164b-54486/)

karel48 04.08.2005 16:07

Sławekj
Mam szybkie pytanko
Zdecydowałem się na zakup Benka - brać box czy oem - cena nie gra roli - czym się różnią tak naprawdę? ???

slawekj 04.08.2005 12:39

Dobra wiadomość. :spoko:
Połowa sierpnia 2005 nowy QSuite 2.0 i bios BSKB z obsługą SolidBurn.

:)

melag 04.08.2005 10:28

Cytat:

Napisany przez zipi69
Witam mam problem z moim benq 1640 kupilem go w poniedzialek wypalilem na nim z 10 plytek moze i przestala mi sie szufladka wysuwac juz wyslalem go na gwarancie ale moze wiecie o co moze chodzic ?? Wazne

Chodzi o to że "szufladka" nie chodzi :D

zipi69 04.08.2005 01:07

Witam mam problem z moim benq 1640 kupilem go w poniedzialek wypalilem na nim z 10 plytek moze i przestala mi sie szufladka wysuwac juz wyslalem go na gwarancie ale moze wiecie o co moze chodzic ?? Wazne

madmax2 03.08.2005 22:14

Cytat:

Napisany przez MZiol
moim zdaniem backup powinienes zrobić na Verbatimie lu TDK, nie ma co eksperymentować na ważnych danych

pozdr 8 )

Co do zasady się z Toba zgodzę. :spoko:
Z tym, że chodzi o kilka filmów, które kupiłem mojej 3 - letniej latorośli i których kopie katuje non stop w swojej Mancie (nauczony doświadczeniem robie kopie, bo oryginał zdarzyło mu się zniszczyć i był potem płacz, co nie miara).
Verbę, czy TDK też rozwali, a tak wyjdzie mnie trochę taniej i nie będę rwał włosów z głowy, że zniszczył dobra płytkę :piwo:

MZiol 03.08.2005 21:51

Cytat:

Napisany przez madmax2
Jak jutro znajdę jakiś nośnik (nie Verba, albo TDK) x 8 to wypalę (akurat robie kilka backupów) i zapodam screena.

moim zdaniem backup powinienes zrobić na Verbatimie lu TDK, nie ma co eksperymentować na ważnych danych

pozdr 8 )

madmax2 03.08.2005 20:23

Ilość załączników: 3
Coby niektórych zadwolić. :|
Poniżej sceeny z odczytu trzech płyt nagranych na Benq DW 1640 z biosem BSJB.

1.CD Msonic x 52, palona x 24 (Nero).

2. DVD-R Apollo x, palona x 4 (Nero).

3. DVD+R Apollo x 4, palona x 4 (DVD Decrypter). Na koniec testu wywaliło błąd, ale płytę sprzedali mi w "Ruchu" i miała rysy.

Jak jutro znajdę jakiś nośnik (nie Verba, albo TDK) x 8 to wypalę (akurat robie kilka backupów) i zapodam screena.

slawekj 03.08.2005 19:38

Problem w tym, że na rynku brak dobrych nośników do zapisu 16x.
Jest też duży problem z doborem dobrego nośnika 8x.
Więc jak testować napęd z większymi prędkościami jak brak nośników. ???

Strategie zapisu i testy CATS są ustalane dla nośników zgodnych z normą.
A co mamy na rynku.... szkoda pisania.
Więc pozostaje selekcja i nagrywanie 4x. :spoko:

rork 03.08.2005 19:25

Skoro tak .... to niemam pomysła ;) pozostają verby i w ostateczności TDK ;) no chyba że cos się nowego objawi 8 )

ps. niechciał bym być wroną i wykrakac ale coś widzę, że coraz więcej tzw "szarych obywateli" kupuje Benq'i i pewnie myślą, że jak mało zapłacili za palnik (mało kasy na zakup) to tak samo mogą zrobić/zrobią z płytami i wyjdze taka sama historia jak z liteonem "pomocy mój benq 1640 nie nagrywa moich ulubionych "howków" co mam robić" itp teksty, co źle wpłynie na opinię o napędzie (zgodnie z teorią - im więcej uzytkowników tym więcej użytkowników narzekających - liteon to potwierdza || ).

to tylko takie przemyslenia, oby się nie potwierdziły :cool:

:papa: muszę spadac jutro można pociągnąć temat napewno się rozkręci ;)

slawekj 03.08.2005 19:08

Cytat:

Napisany przez rork
popieram w całej rozciągłości 8 ) :spoko:

proponuję - eProformance "+" - powinny się nadać

Nie są złe... ale do ideału jeszcze daleko. Już na nich nie nagrywam.
Powtarzające się błędy fizyczne nośnika ( testowane na trzech napędach -opis i porównania na Forum) i ostatnie nowe wydanie "Epro" (duże błędy TE/FE) nie zachęca mnie do dalszych zakupów tej marki.

rork 03.08.2005 19:02

Cytat:

Napisany przez slawekj
Na takie płytki szkoda pieniędzy. ...
Sztuką jest dobrać właściwy nośnik, prędkość i nagrać idealnie płytkę. :spoko:

popieram w całej rozciągłości 8 ) :spoko:

proponuję - eProformance "+" - powinny się nadać

slawekj 03.08.2005 18:53

Cytat:

Napisany przez rork
proszę o pare testów "no name" (hawk,blupop zresztą wiadomo jakich)nagranych x8 :)

Lubię robić testy ale nie dla zabawy tylko aby znaleźć nośnik lub parę nośników na których można otrzymać najlepsze wyniki.
Nie tylko niskie i małe PI/PIF ale i Jitter.
Na takie płytki szkoda pieniędzy.
Jakość na pierwszym miejscu. Proszę mi wskazać dobry nośnik x8 i x16 z niskimi błędami TE/FE a zaraz go przetestuję.
Nagrywanie na max to żadna sztuka.
Sztuką jest dobrać właściwy nośnik, prędkość i nagrać idealnie płytkę. :spoko:

rork 03.08.2005 18:37

@slawekj Kolego :) przecież wymiana palnika nie jest obowiązkowa ;) i każdy ma to "na co zasłużył" ja w poprzednim wcieleniu pewnie sobie "nagrabiłem" i mam litka

pozdro :)

ps. ale cena nadal intryguje :)
ps2. proszę o pare testów "no name" (hawk,blupop zresztą wiadomo jakich)nagranych x8 :)

spawacz1 03.08.2005 18:35

na samsunga ||

slawekj 03.08.2005 18:25

Faktycznie ale ze mnie frajer.... Tyle napędów chwalonych przetestowałem i.... zostawiłem sobie przeciętne.
Faktycznie ... dobrze wypala, świetna korekcja, testuje, niska cena...
może teraz odwrotna moda ... sam nie wiem co mam o tym sądzić.
Ale na co zmienić ? Panowie.... Koledzy .... doradźcie ...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:59.