![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#361 | ||||
|
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Cytat:
Cytat:
Poza tym TE/FE - dla mnie ZADEN wyznacznik. Zreszta zwykle NIE MA wplywu na koncowy wynik palenia, wiec dlaczego mialbybyc on wyznacznikiem przy doborze nosnika ?? Cytat:
Inni testuja wyzsze predkosci i jakos nie narzekaja na spisek ktory powoduje ze w Polsce nie ma dobrych plyt. Do zalezy od definicji 'dobrych' - ktora jest SUBIEKTYWNA !! Szczegolnie tekst: Cytat:
EDIT: Co do drugiego posta ste3ana to uwazam ze ten link to akurat swietny argument ... Ostatnio zmieniany przez pawelblu : 06.08.2005 o godz. 22:30 |
||||
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#362 |
|
Bywalec
Data rejestracji: 11.07.2004
![]() |
@slawek sluchaj po co nagrywasz tayo x4 i pokazujesz to na forum po co? nie umiesz na to pytanie odpowiedziec zbywasz mnie nie umiesz kolego dyskusji prowadzic jak mowiel kazde dvdrw tayo x8 na x4 tak nagra
nagraj cos pozadnie pokaz jak ta nagrywarka jak ty to mowisz jest super naarzie ciagle przy tym jednym i samym brniesz ja osbiscie wlasnie wiecej czytam niz pisze na tym forum
Ostatnio zmieniany przez ste3an : 06.08.2005 o godz. 22:32 |
|
|
|
|
|
#363 |
|
Guru
Data rejestracji: 12.07.2004
![]() ![]() |
Proponuje już mnie nie atakować tylko zrozumieć, że wypalanie nie polega na włożeniu przypadkowej płytki do przypadkowego napędu i nagrywaniu na max.
Ja to wszystko przerobiłem i nagrywam tak jak powinno się nagrywać.Nagrywam każdy nośnik z taką prędkością na jaką zasługuje. ![]()
|
|
|
|
|
|
#364 |
|
Bywalec
Data rejestracji: 04.06.2002
![]() |
Troche zbaczamy z kursu ale ....
Każdemu z nas zalerzy by nasze płyty były czytane po x czasie. Posiadałem nagrywarkę DVD już 2 lata temu i wszystkie płyty czydaja się ok - choć były to najgorsze (najtańsze) na rynku SKY i Esperanzy 2x. Nagrywałem je na Pionku 105 i wszystkie, po za kilkoma sztukami (porysowane) czytają się we wszystkich napędach - fakt czasami wolniej. Mam też płytki CD nagrywane na pierwszych nagrywarkach CD-R - pamiętacie może kiedy płyta CD kosztowała 150 zł? i była złota? Wszystkie się czytają! Oszczędzałem na nośnikach - bo niekiedy wypalałem 100 płyt miesięcznie (obrazy komputerów, i inne kopie bezpieczeństwa) i nagrywałem na tanich płytkach. Wszystkei się czytają! IMHO, wszystko zalerzy od sposobu przechowywania nośników. Moje składuje w papierowych kopertach w kartonach, w suchym miejscu - ale kilka płytek lerząło na oknie i w szafie gdzie operowało słońce i ... odchodzi lakier ... Co do szybkości zawsze paliłem CD-R "cut niżej niż max" ;> a DVD palę 8x - 8x a 16x na 12/8x - bo mi dysk nie wyrabia! |
|
|
|
|
|
#365 | |
|
Guru
![]() ![]() |
Cytat:
![]() Prośba o wskazanie norm czytania jako normy jakości płytki. Normą jakości są błędy PI/PIF i Jitter. Zawsze pisałem i dalej tak pozostanie. Nie ma dobrej jakości na tanich nośnikach a najniższe błędy otrzymuje się dobierając szybkość wypalania do jakości nośnika.
|
|
|
|
|
|
|
#366 |
|
Bywalec
![]() |
IMHO dane z płyty mają się dać skopiować na dysk.
Paprochy, rysy i inne zabrudzenia w trakcie użytkowania płyty mają wpływ na odczyt. Sławek, oczywiści emasz rację - ale jeśli rocznie mam zaoszczędzić 1000 zł to wolę kupic tańsze płyty. Ostatnio kupiłem pół roku temu Esperanzy na nośnikach Verbatima (z 300 sztuk DVD+R x8). Wszystkie się czytają bardzo dobrze w każdym napędzie. Nigdy do tej pory nie robilem testów na korekcje. Dla mnie wyznacznikiem jakości był (i jest) test ScanDisc z nero .... Ale jestem laikiem, który "spawa" od 98' .... BTW, ale Benq zamówiłem i zobaczymy jak nagrywa w porównaniu z Pionkiem 108 |
|
|
|
|
|
#367 | ||
|
MiniDisc
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 01.02.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() Cytat:
Zgadzam się ze Sławkiem ze nie ma odpowiednich nośników do nagrywania z prędkością 16x ! Zagadzam się z @pawelblu że "nasze" kryteria oceny jakości płyt są wygórowane. Osobiście cenię sobie wkład kolegi @Slawekj na rzecz tego forum.("masa" testów i rzeczowych postów)
|
||
|
|
|
|
|
#368 | |
|
Guru
![]() ![]() |
Cytat:
Ale oszczędzając tracimy na jakości. ![]() Więc albo nagrywamy jak popadnie i korekcja załatwi resztę albo... można inaczej. Ale to już inny świat tak jak w życiu. Ja stawiam na jakość. ![]()
|
|
|
|
|
|
|
#369 | |
|
Bywalec
![]() |
Cytat:
Ja właśnie "frezuje" juz 10ta płytkie od 1,5h w tym czasie z przyjemnością bym sobie pograł .... a tak jeszcze przedemną ok 15 (czyli jakies 2-3h nagrywania). Gdybym mógł szybciej nagrywać, to bym to robił ;> ale zakupione nośniki pozwalająna tylko na 8x. W pracy mam "służbowe" Verbatimy x16 i tylko dzięki temu nie spędzam całego dnia na 'frezowaniu" ... W pracy idzie 100 płytek w miesiącu (średnio) na backupy ... Zazwyczaj po pół roku płytki idą do niszczarki ... Aż serce boli ... |
|
|
|
|
|
|
#370 | |
|
Bywalec
![]() |
Cytat:
Gdy kupowałem Esperanzy na nośnikach Verbatima płytka mnie kosztowała 1,05 a orginalny Verbatim kosztował ok 2,85 .... Pionek (108) chciał mi przepalać płytki na 12x ale ja pale na x8 Ale, tak jak napisąłem wcześniej kupiłem Benq i zobacze co ta spawarka może zdziałać
|
|
|
|
|
|
|
#371 | |
|
Guru
![]() ![]() |
Cytat:
Bo można tak jak testy samochodów i wychodzi, że to i tamto jest lepsze od BMW czy Audi lub Mercedesa. Jeżeli otrzymujemy taką samą jakość za mniejsze pieniądze to pełna zgoda. Przy płytkach nie ma to zastosowania. ![]()
|
|
|
|
|
|
|
#372 | |
|
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Cytat:
Bo moim zdaniem na przyklad ma. Oczywiscie nie ma przelozenia 1:1 z samochodow, ale ogolnie o to samo chodzi. Przeciez nie wszyscy musza kupowac BMW ?? |
|
|
|
|
|
|
#373 |
|
Guru
Data rejestracji: 28.07.2002
![]() |
Panowie, w tym temacie chodziło (jeszcze do niedawna
) o wykazanie, że warto kupic benq 1640, a nie jakiegoś "szrota" liteona 16xx , a dochodzimy pomału do wniosku, że nie "palnik" jest ważny ale przedewszystkim płyta na której wypalamy i takie wnioski powinny chyba z naszych rozważań wypływać ![]() ps. jak dorwę jakąś płytę na tayo to wypale x4 i raczej napewno będzie wykres bardzo zbliżony do benkowego ![]() pozdrawiam
|
|
|
#374 | |
|
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 22.07.2004
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#375 |
|
Guru
![]() ![]() |
Stwierdzam z przykrością, że na Forum tak naprawdę nikomu nie zależy na wyjaśnianiu dlaczego..... są takie a nie inne wyniki.
Mnóstwo przypadkowo nagranych płytek, bez żadnej analizy i cały czas tak samo. Temat podjął Kolega @melag, który stara się w podobny sposób testować i analizować wyniki na wykresach. Przykład jeden z wielu testów Kolegi płytka Maxell. http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...1&postcount=55 http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...6&postcount=56 I wnioski: http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...0&postcount=57 http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...9&postcount=58 I dzięki takim przemyślanym testom rozwiązuje się kolejne pytania dlaczego.... A w tym wszystkim chodzi zawsze o jedno. ![]() Znaleźć taki napęd i kilka nośników, żeby seryjnie nagrywać z optymalną jakością. ![]()
Ostatnio zmieniany przez slawekj : 07.08.2005 o godz. 11:01 |
|
|
|
![]() |
|
|
Podobne dyskusje
|
||||
| Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
| [Muzeum] BENQ DVD DD EW164B 2006r. | seku | Napędy optyczne DVD | 16 | 23.05.2019 02:51 |
| BenQ DW 1640 Refurbished \wymiana OPU Philipsa | czary2mary | Napędy optyczne DVD | 2 | 28.01.2018 23:02 |
| BenQ DW 1640 nie nagrywa plyt - popsuty czy nie ??? | twinxx | Napędy optyczne DVD | 16 | 26.03.2006 02:12 |
| Przeróbka BenQ 1640 na EW164B | Zetoxa | Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych | 1 | 22.01.2006 18:55 |
| BENQ DW 1640 (SławekJ pomóż mi !!!) | dragan19 | Napędy optyczne DVD | 14 | 01.08.2005 19:44 |