Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 06.08.2005, 23:40   #1
slawekj
Guru

Data rejestracji: 12.07.2004
slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez moll47u
IMHO dane z płyty mają się dać skopiować na dysk.
Paprochy, rysy i inne zabrudzenia w trakcie użytkowania płyty mają wpływ na odczyt.

Sławek, oczywiści emasz rację - ale jeśli rocznie mam zaoszczędzić 1000 zł to wolę kupic tańsze płyty. Ostatnio kupiłem pół roku temu Esperanzy na nośnikach Verbatima (z 300 sztuk DVD+R x8). Wszystkie się czytają bardzo dobrze w każdym napędzie. Nigdy do tej pory nie robilem testów na korekcje. Dla mnie wyznacznikiem jakości był (i jest) test ScanDisc z nero ....

Ale jestem laikiem, który "spawa" od 98' ....

BTW, ale Benq zamówiłem i zobaczymy jak nagrywa w porównaniu z Pionkiem 108
Co do oszczędności pełna zgoda.
Ale oszczędzając tracimy na jakości.
Więc albo nagrywamy jak popadnie i korekcja załatwi resztę albo...
można inaczej.
Ale to już inny świat tak jak w życiu.
Ja stawiam na jakość.

slawekj jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 07.08.2005, 20:33   #2
karel48
Dobre muchy nie są złe...

Data rejestracji: 12.12.2004
karel48 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez moll47u
... Wszystkie się czytają bardzo dobrze w każdym napędzie...
...BTW, ale Benq zamówiłem i zobaczymy jak nagrywa w porównaniu z Pionkiem 108
Tutaj się w pełni zgadzam z kolegą - miałem 108 a znajomy jedzie na Pionkach już kawał czasu ( zmienia napędy co 3 miechy) obecnie ma dwie 109 i wypala na nich stertę płyt, które następnie idą do ludzi czyli do różnych czytników i nigdy niema problemów.
Dlatego właśnie tak polubił napędy tej marki - niewiem z czym to zjeść i jak fachowo wytłumaczyć ale czasem dobry wynik w teście wcale nie idzie w parze z kompatybilnością podczas odczytu szcególnie w stacjonarkach.
Sam posiadam kilka markowych płytek, których jakość oceniona na podstawie testu jest niepodważalna, jednak podzczas odtwarzania w stacjonarce jest kilka przycięć.
Ja również zamówiłem Benka - jutro odbiór - i też jestem ciekaw co ten napęd sobą zaprezentuje. Nie ukrywam, że lubię zabawę w testy i stąd poniekąd mój wybór.
Pionka polecam wszystkim, którzy testy mają daleko w ... a nagrywają niekoniecznie dla siebie.

Liteon - i po co przepłacać ...
karel48 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.08.2005, 23:32   #3
melag
MiniDisc
Zlotowicz

Data rejestracji: 01.02.2005
melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Cytat:
jak na palenie x4 to zadna rewelacja jak na tayo wypal to 12x i pokaz wykres
Dla mnie rewelacja, bo została znaleziona odpoiednia prędkość dla tego nośnika.

Cytat:
takie tayo na x 4 wszytko nagra
Proszę pokazać jak to "wszystko" nagra (test)

Zgadzam się ze Sławkiem ze nie ma odpowiednich nośników do nagrywania z prędkością 16x !

Zagadzam się z @pawelblu że "nasze" kryteria oceny jakości płyt są wygórowane.

Osobiście cenię sobie wkład kolegi @Slawekj na rzecz tego forum.("masa" testów i rzeczowych postów)
melag jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.08.2005, 23:43   #4
moll47u
Bywalec

Data rejestracji: 04.06.2002
moll47u w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez melag
Zagadzam się z @pawelblu że "nasze" kryteria oceny jakości płyt są wygórowane.
Powiedz mi ile palisz płytek w miesiącu?

Ja właśnie "frezuje" juz 10ta płytkie od 1,5h w tym czasie z przyjemnością bym sobie pograł .... a tak jeszcze przedemną ok 15 (czyli jakies 2-3h nagrywania).
Gdybym mógł szybciej nagrywać, to bym to robił ;> ale zakupione nośniki pozwalająna tylko na 8x.
W pracy mam "służbowe" Verbatimy x16 i tylko dzięki temu nie spędzam całego dnia na 'frezowaniu" ...

W pracy idzie 100 płytek w miesiącu (średnio) na backupy ...
Zazwyczaj po pół roku płytki idą do niszczarki ...
Aż serce boli ...
moll47u jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.11.2005, 14:29   #5
daniel5120
.: [VD]misio[PL] :.

Data rejestracji: 25.04.2005
daniel5120 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Exclamation Tragedia !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Cytat:
Napisany przez slawekj
Proponuje już mnie nie atakować tylko zrozumieć, że wypalanie nie polega na włożeniu przypadkowej płytki do przypadkowego napędu i nagrywaniu na max.

Ja to wszystko przerobiłem i nagrywam tak jak powinno się nagrywać.
Nagrywam każdy nośnik z taką prędkością na jaką zasługuje.

:\ :\ :\

o rzesz czytam te posty i mi sie plakac chce
ciagle widze testy tdk z mozliwoscia palenia 8x a palonych 2,4 lub 4

LUDZIE, APEL DO WAS a w szczegolnosci do @SLAWKA jesli producent deklaruje mozliwosc zapisu z 16x predkoscia to kupujac palnik takowy licze na to ze bedzie tez dobrze palil tez z ta predkoscia a zawalanie forum testami tdk i verbatim to raczej nie w tym temacie, sam go zalozyles to trzymaj sie tematu a nie rob kolejnej reklamy plytek

widze ze tobie nie jest potrzebna nagrywarka ktora pali wieksza predkoscia niz 8x to wiec po co kupowales benq 1640 ??

jesli nagrywarka mogaca palic 16x pali dobrze tylko z predkoscia 4x i tylko na plytkach tdk i verbatim to jest g... warta i taka jest prawda

do tej pory nie widzialem zadnego testu robienia kopii zabezpieczonych plytek cd i dvd (czas robienia obrazu, jego poprawnosc, poprawnosc zrobionej kopii i jego wiernosc odwzorowania)
nie widzialem takze do tej pory jakosci nagrywania plyt cd bo w koncu jak by na to nie patrzec tez producent zadeklarowal mozliwosc nagrywania takowych !!
nie widzialem moze poza jednym zadnych testow dotyczacych ripowania audio i filmow dvd !!!!
jedyne co zauwazylem to testy starszych i porysowanych plytek za co wielkie dzieki autorowi dzieki niemu moglem ocenic korekcje bledow tego palnika jeden z nielicznych podszedl do tematu z zimna krwia i bez fanatycznej probie wmawiania innym ze palenie na tdk 8x z predkoscia 4x potrafi tylko benq

dla mnie sie liczy caly zakres predkosci od 1-16 a nie 2,4-4 i mozliwosc nagrywania na jak najwiekszej liczbie nosnikow a nie tylko nosniki tdk i verbatim

nagrywarka ktora generuje jak najmniejsza liczbe bledow na slabych jakosciowo nosnikach jest godna polecenia a nie taka ktora ich nie generuje na tdk 8x nagrywanych 4x (niestety benq mial z tym kiedys problem i generowal bledy C2)

stracilem 3 godziny czytajac go i nie wynioslem z niego nic ciekawego poza informacja o biosach, jutro mam kolosa z architektury systemow komputerowych na ktorego nic sie nie uczylem poswiecajac czas probie znalezienia czegos konkretnego o tej nagrywarce, niestety za duzo nie znalazlem

zaczynam szukac PRAWDZIWYCH TESTOW na zagranicznych forach tam przynajmniej dowiem sie w ciagu godziny wiecej niz tu w ciagu calego dnia bo tu jest pelno fanatykow piszacych glupoty niz prawdziwe testy (oddajace caly zakres mozliwosci uzadzenia a nie nedzne 2,4-4x ) i zachwalajacych w nieboglosy cos o czym tak naprawde nie maja bladego pojecia o prawdziwych testach

ten temat wola o pomste do moderatorow !!!!

jesli siek omus nie podoba to prosze pisac na prv bo tu raczej nie bede zagladal

TO JEST DENNY POST Z KTOREGO TAK NAPRAWDE NICZEGO NIE MOZNA SIE DOWIEDZIEC (poza malymi wyjatkami) I JEST STRATA CZASU DLA LUDZI SZUKAJACYCH PRAWDZIWYCH TESTOW MAJACYCH POMOC IM W WYBORZE A NIE TYLKO PSEUDO REKLAMY !!!!!!!!!!!!!!

Ostatnio zmieniany przez daniel5120 : 04.11.2005 o godz. 15:21
daniel5120 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.11.2005, 17:00   #6
ecuadoo
Nowy na forum

Data rejestracji: 02.11.2005
ecuadoo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez daniel5120
:\ :\ :\

o rzesz czytam te posty i mi sie plakac chce
ciagle widze testy tdk z mozliwoscia palenia 8x a palonych 2,4 lub 4

LUDZIE, APEL DO WAS a w szczegolnosci do @SLAWKA jesli producent deklaruje mozliwosc zapisu z 16x predkoscia to kupujac palnik takowy licze na to ze bedzie tez dobrze palil tez z ta predkoscia a zawalanie forum testami tdk i verbatim to raczej nie w tym temacie, sam go zalozyles to trzymaj sie tematu a nie rob kolejnej reklamy plytek

widze ze tobie nie jest potrzebna nagrywarka ktora pali wieksza predkoscia niz 8x to wiec po co kupowales benq 1640 ??

jesli nagrywarka mogaca palic 16x pali dobrze tylko z predkoscia 4x i tylko na plytkach tdk i verbatim to jest g... warta i taka jest prawda

do tej pory nie widzialem zadnego testu robienia kopii zabezpieczonych plytek cd i dvd (czas robienia obrazu, jego poprawnosc, poprawnosc zrobionej kopii i jego wiernosc odwzorowania)
nie widzialem takze do tej pory jakosci nagrywania plyt cd bo w koncu jak by na to nie patrzec tez producent zadeklarowal mozliwosc nagrywania takowych !!
nie widzialem moze poza jednym zadnych testow dotyczacych ripowania audio i filmow dvd !!!!
jedyne co zauwazylem to testy starszych i porysowanych plytek za co wielkie dzieki autorowi dzieki niemu moglem ocenic korekcje bledow tego palnika jeden z nielicznych podszedl do tematu z zimna krwia i bez fanatycznej probie wmawiania innym ze palenie na tdk 8x z predkoscia 4x potrafi tylko benq

dla mnie sie liczy caly zakres predkosci od 1-16 a nie 2,4-4 i mozliwosc nagrywania na jak najwiekszej liczbie nosnikow a nie tylko nosniki tdk i verbatim

nagrywarka ktora generuje jak najmniejsza liczbe bledow na slabych jakosciowo nosnikach jest godna polecenia a nie taka ktora ich nie generuje na tdk 8x nagrywanych 4x (niestety benq mial z tym kiedys problem i generowal bledy C2)

stracilem 3 godziny czytajac go i nie wynioslem z niego nic ciekawego poza informacja o biosach, jutro mam kolosa z architektury systemow komputerowych na ktorego nic sie nie uczylem poswiecajac czas probie znalezienia czegos konkretnego o tej nagrywarce, niestety za duzo nie znalazlem

zaczynam szukac PRAWDZIWYCH TESTOW na zagranicznych forach tam przynajmniej dowiem sie w ciagu godziny wiecej niz tu w ciagu calego dnia bo tu jest pelno fanatykow piszacych glupoty niz prawdziwe testy (oddajace caly zakres mozliwosci uzadzenia a nie nedzne 2,4-4x ) i zachwalajacych w nieboglosy cos o czym tak naprawde nie maja bladego pojecia o prawdziwych testach

ten temat wola o pomste do moderatorow !!!!

jesli siek omus nie podoba to prosze pisac na prv bo tu raczej nie bede zagladal

TO JEST DENNY POST Z KTOREGO TAK NAPRAWDE NICZEGO NIE MOZNA SIE DOWIEDZIEC (poza malymi wyjatkami) I JEST STRATA CZASU DLA LUDZI SZUKAJACYCH PRAWDZIWYCH TESTOW MAJACYCH POMOC IM W WYBORZE A NIE TYLKO PSEUDO REKLAMY !!!!!!!!!!!!!!
Swieta prawda nic sie z tego tematu nie mozna dowiedziec, o ile pare poczatkowych stron trzyma poziom, reszta dyskusji to publikowanie fotek wypalonych plytek z "zawrotnymi predkosciami". Tragedia co tu sie dzieje... poza tym czesc tych "testow" nijak ma sie do uzytkowania sprzetu przez przecietnego usera, kto bedzie zmienial bios po 20x razy ? Zasypuja co niektorzy setakmi zdjec i niepotrzebnych informacji, a jak dojdzie do jakiegos pytania zlewa sie przecietnego usera...
ecuadoo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.11.2005, 12:36   #7
Takaszi
Bywalec

Data rejestracji: 07.10.2005
Takaszi zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
[QUOTE=daniel5120]:\ :\ :\

Witam Cię.
Ja używam Benka do ripowania filmów i dziwię się, że o to pytasz. Bo po co komu nagrywarka jeśli tego nie robi? A w ogóle to jest taka? CD nagrywa wszysttkie jak leci nawet HAWK i gorsze śmieci po 0,30 zł, takie bez nadruku. ScanDisk z Nero pokazuje że je wsio orajt. Jak chcesz to zrobię dla Ciebie testy, tylko powiedz jakie.
Pozdrawiam.
Stary 06.11.2005, 13:38   #8
daniel5120
.: [VD]misio[PL] :.

Data rejestracji: 25.04.2005
daniel5120 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Takaszi

Witam Cię.
Ja używam Benka do ripowania filmów i dziwię się, że o to pytasz. Bo po co komu nagrywarka jeśli tego nie robi? A w ogóle to jest taka? CD nagrywa wszysttkie jak leci nawet HAWK i gorsze śmieci po 0,30 zł, takie bez nadruku. ScanDisk z Nero pokazuje że je wsio orajt. Jak chcesz to zrobię dla Ciebie testy, tylko powiedz jakie.
Pozdrawiam.
w sumie nie wyszedl do tej pory algorytm uniemozliwiajacy zripowanie filmu i duza czesc zalezy od procka, co do ripowania audio to pamietam jednego posta i niezle radzila sobie z tym nawet z porysowanymi plytkami

no ale jeszcze kwestia palenia plytek cdr i cdrw, jak sobie radzi z tym ??
tez wczesniej wyczytalem ze ma problemy z nagrywaniem cdrw 24-32 czy to konkretnej firmy plytek nie lubi ?? jak to sie ma pozniej na odczycie na innych napedach cdrom czy dvdrom ??

co do blokady regionow widze ze tez jest usuniety w benqu ten "problem"
http://tdb.rpc1.org/ szkoda tylko ze jeszcze w wersji beta
daniel5120 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.11.2005, 13:56   #9
slawekj
Guru

slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez daniel5120
no ale jeszcze kwestia palenia plytek cdr i cdrw, jak sobie radzi z tym ??
tez wczesniej wyczytalem ze ma problemy z nagrywaniem cdrw 24-32 czy to konkretnej firmy plytek nie lubi ?? jak to sie ma pozniej na odczycie na innych napedach cdrom czy dvdrom ??
Mam wrażenie, że cały czas Kolega opisuje problemy innego napędu.
Przykład:
Cytat:
Napisany przez www.cdrinfo.com test BenQ 1640
Half of the discs that we burned reported C2 errors with the Plextor 716A burner. However, all these discs were readable with the NEC ND-3530A, the LiteOn 167T, the AOpen 1648/AAP Pro and the LG 4163B drives. All the discs that did not report C2 errors, showed very good burning quality.

http://www.cdrinfo.com/Sections/Revi...14268&PageId=7

Stary 07.08.2005, 07:57   #10
rork
Guru

Data rejestracji: 28.07.2002
rork niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Panowie, w tym temacie chodziło (jeszcze do niedawna ) o wykazanie, że warto kupic benq 1640, a nie jakiegoś "szrota" liteona 16xx , a dochodzimy pomału do wniosku, że nie "palnik" jest ważny ale przedewszystkim płyta na której wypalamy i takie wnioski powinny chyba z naszych rozważań wypływać

ps. jak dorwę jakąś płytę na tayo to wypale x4 i raczej napewno będzie wykres bardzo zbliżony do benkowego

pozdrawiam

rork jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.08.2005, 09:57   #11
sonon
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 22.07.2004
sonon zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez rork
Panowie, w tym temacie chodziło (jeszcze do niedawna ) o wykazanie, że warto kupic benq 1640
A mi się zdawało, że w tym temacie nie miało chodzić o bezpłatną reklamę BenQ, lecz o pokazanie jego wad i zalet...
sonon jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.08.2005, 10:28   #12
czechoj
Dziadek
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.06.2002
czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
No... wiele ciekawych rzeczy tu mozna przeczytać, ale nalezy pamietać że prócz właściwości mechaniczno-fizycznych nosnika (które de fakto sprawdzane sa przez programy testujące) ogromny (albo też i zdecydowany wpływ) na "jakość" nośnika->nagrania ma jego chemia, czyli "układ tych wszystkich cząsteczek, odpowiednio układających sie pod wpływem temperatury lasera. Tak naprawdę tego nie jesteśmy w stanie sprawdzić, ni też zweryfikować. "Świadom" tego wszystkiego staram sie manipulowac jedynym parametrem, którym "swiat wypalarek" i ich producentów oferuje użytkownikom mianowicie prędkością nagrywania. No właśnie.....i dochodzę do jednego wniosku że tak naprawdę mamy niewielki wpływ na jakość nagrania, to sami producenci nośników określaja za jakie pieniądze możemy mieć określoną jakość. Chcesz mieć "pewność" - zapłać!
Ponizej test Memorexa +R 8x palony 2,4x. Następna bedzie płytka z tej samej partii palona x8. Ciekawe jaka bedzę różnica?!
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
BenQ 1640 / BenQ EW164B-benq_dvd_dd_dw1640_bsjb_memorex-8x-palony-2-4x.jpg  

Ostatnio zmieniany przez czechoj : 07.08.2005 o godz. 10:30
czechoj jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.08.2005, 10:25   #13
slawekj
Guru

Stwierdzam z przykrością, że na Forum tak naprawdę nikomu nie zależy na wyjaśnianiu dlaczego..... są takie a nie inne wyniki.
Mnóstwo przypadkowo nagranych płytek, bez żadnej analizy i cały czas tak samo.

Temat podjął Kolega @melag, który stara się w podobny sposób testować i analizować wyniki na wykresach.
Przykład jeden z wielu testów Kolegi płytka Maxell.
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...1&postcount=55
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...6&postcount=56
I wnioski:
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...0&postcount=57
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...9&postcount=58

I dzięki takim przemyślanym testom rozwiązuje się kolejne pytania dlaczego....
A w tym wszystkim chodzi zawsze o jedno.
Znaleźć taki napęd i kilka nośników, żeby seryjnie nagrywać z optymalną jakością.

Ostatnio zmieniany przez slawekj : 07.08.2005 o godz. 11:01
Stary 07.08.2005, 16:53   #14
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez slawekj
Stwierdzam z przykrością, że na Forum tak naprawdę nikomu nie zależy na wyjaśnianiu dlaczego..... są takie a nie inne wyniki.
Ale to chyba lepiej - bo jak zaczynamy wyjasniac dlaczego i analiza jest inna od twojej to sie oburzasz i udajesz meczennika (znowu). Dla mnie analiza to nie domysly, wiara w zbawcza sile technologii Benq - dla mnie licza sie konkrety. Jak palinik pali na plytach, ale nie na dwoch roznych, tylko dwudziestu roznych, a wykrecanie sie tymi smiesznymi testami TE/FE jakoby mialyby wzkazywac na dobry lub zly nosnik zaczyna byc coraz smieszniejsze.

Co do testow, to jak juz przyjdzie mi do glowy robic jakis test, to robie go zwykle w postaci:

TE/FE Qscan Benq
TE/FE Plextools Plextor
palenie
Nero Benq
Kprobe LiteOn
Pelny test Plextools Plextor

I potem przeprowadzajac analize wszystkich wykresow, zwykle nasuwa sie jednoznaczny wniosek - TE/FE Qscan Benq odbiega od wszystkiego (nie tylko na jednej nagrywarce, ale na wszystkich na ktorych pale). TE/FE Plextools zwykle tez, chociaz czesciej 'trafia' lepiej ale co ciekawe wyniki TE/FE Qscana i TE/FE Plexa bardzo rzadko sa podobne (jezeli chodzi o ksztalt i newralgiczne miejsca).

bratpit - stawialbym wlasnie na rysy - to dosc charakterystyczny dla rys wyglad wykresu.
pawelblu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.08.2005, 17:29   #15
kowanski
Guru

Data rejestracji: 25.02.2003
kowanski jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>kowanski jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Qsuite i niestety kawałek Esperanzy DVD-R 4x palona na BENQ 1640
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
BenQ 1640 / BenQ EW164B-espera-dvd-r-4x.png  
Dołączone obrazki
BenQ 1640 / BenQ EW164B-espera-dvd-r-4x-qs-2.png 

Twoje uprawnienia: