Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Film i Muzyka (https://forum.cdrinfo.pl/f26/)
-   -   Filmy, które warto obejrzeć :) (https://forum.cdrinfo.pl/f26/filmy-ktore-warto-obejrzec-46663/)

andrzejj9 29.10.2005 09:28

House of Flying Daggers też mi się podobało, nie tak, jak Hero czy Crouching Tiger, ale zawsze. Zresztą, na dniach wychodzi na DVD i zamierzam sobie sprawić.

A ja wczoraj obejrzałem na TVN "Gladiatora" i to jest film, który zawsze mogę polecić. Nawet za którymś razem świetnie się go ogląda. Po prostu dobra rzecz :)

Smartek 29.10.2005 09:54

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
A ja wczoraj obejrzałem na TVN "Gladiatora" i to jest film, który zawsze mogę polecić. Nawet za którymś razem świetnie się go ogląda. Po prostu dobra rzecz :)

a ja mam go od dawna na DVD i jakos za ogladanie nie moge sie zabrac :), wole jakies nowe divx'y popatrzec..
pozdro ;)

andrzejj9 29.10.2005 11:07

Cytat:

Napisany przez Smartek
a ja mam go od dawna na DVD i jakos za ogladanie nie moge sie zabrac :), wole jakies nowe divx'y popatrzec..
pozdro ;)

Ja prawdopodobnie sobie sprawię, bo to film, który warto jest mieć w swojej kolekcji :)

Burak_PL 29.10.2005 12:36

@andrzejj9 :) Gladiator zawsze dobry :)

a co myslicie o Krolestwo Niebieskie? bo w videotece sie pojawilo i nie wiem co sobie dzis wziasc

czero 29.10.2005 12:59

Bylem dzisiaj w nocy w kinie Helios na emenefie - maratonie filmowym - zatytulowanym "noc grozy". Emitowali 4 horrory, wszystkie z 2005r, ktore stosunkowo nie dawno zeszly z ekranow kin. Byly to (w kolejnosci emisji):

1. "White noise" ("Głosy")
2. "Hide and Seek" ("Siła strachu")
3. "House of wax" ("Dom woskowych ciał")
4. "Devil's rejects" ("Bękarty diabła")

Pierwszy z nich - White noise - dosyc ciekawy, jednak dobrze ze zostal puszczony pierwszy, bo troche przynudza, fabula sie ciagnie i przez dlugi czas zupelnie nic sie w filmie nie dzieje. Moze troche znuzyc widza, poza tym jest dosc duzo beldow logicznych w filmie przez co jest on nie do konca jasny.

Pozniej puscili - Hide and seek - i tu musze powiedziec ze film naprawde fajny i trzymajacy w napieciu, swietni aktorzy, szczegolnie DeNiro i ciekawa fabula, film nie przybudza wiec milo sie go oglada. Bardzo dobry thriller z zagadka w tle:).

Nastepny byl - House of wax - slyszalem wiele dobrego o tym filmie i musze powiedziec ze sie nie zawiodlem, Pomimo ze byl puszczony az jako trzeci film raczej nie nuzyl i dosc milo sie go ogladalo. Mimo to, to wszystko juz gdzies bylo, ale film w dalszym ciagu potrafi przestraszyc w niektorych momentach. Aktorzy tez niczeog sobie, oprocz jednej pani zwanej Paris H. - :| - jedno musze przyznac, pieknie ginie w tym filmie, cala sala skwitowala ta smierc gromkimi oklaskami :).

Ostanim filmem byl - Devil's rejects - naprawde nie wiem co mam o nim napisac, jest to film w rezyserii Roba Zombie i ma stanowic rzekomo 2 czesc filmu House of 1000 corpes. Mi sie ta pierwsza czesc nie podobala, ale to co zobaczylem w drugiej to masakra. Film zupelnie nie ciekawy, bez polotu, o zakonczeniu juz nie wspominajac ogolnie beznadzieja. Dobrze ze lecial ostatni, dzieki temu niektorzy mogli spokojnie, bez obaw wracac wczesniej do domu. Ja jednak wytrwalem do konca.

Filmy naprawde fajnie sie ogladalo, nie meczyly i zupelnie nie dalo sie odczuc ze to cala noc zleciala, no moze po powrocie do domu ;). Na nastepny enemef tez sie zapewne wybiore ;)

Smartek 29.10.2005 13:09

czero ze wszystkich w/w nie widzialem tylko devil's rejects - ale oczywiscie na hdd'ku jest od jakiegos czasu...
zdania mam podobne do Twoich :), ogolnie calkiem niezly zestaw tych filmow miales..

andrzejj9 29.10.2005 23:43

Cytat:

Napisany przez Burak_PL
@andrzejj9 :) Gladiator zawsze dobry :)

a co myslicie o Krolestwo Niebieskie? bo w videotece sie pojawilo i nie wiem co sobie dzis wziasc

Królestwo Niebieskie ja bym nie polecał. Byłem w kinie, ale generalnie film mi sie nie podobał. Dobra jest muzyka i naprawdę dobrze zrobione są sceny batalistyczne. Ale poza tym film jest raczej nudny i nieciekawie się ogląda.

Przed chwilą natomiast obejrzałem w końcu Tears of the Sun (Łzy Słońca) z Brucem Willisem. I muszę przyznać, że naprawdę bardzo dobry film. Tak jak generalnie lubię filmy wojenne to ten jest jednym z najlepszych, według mnie zdecydowanie lepszym niż chociażby Szeregowiec Ryan (który również uważam za bardzo dobry). Generalnie naprawdę polecam, jak dla mnie (jeśli bawimy się w oceny) zdecydowane 9/10.

demek 29.10.2005 23:51

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Królestwo Niebieskie ja bym nie polecał. Byłem w kinie, ale generalnie film mi sie nie podobał. Dobra jest muzyka i naprawdę dobrze zrobione są sceny batalistyczne. Ale poza tym film jest raczej nudny i nieciekawie się ogląda.

Przed chwilą natomiast obejrzałem w końcu Tears of the Sun (Łzy Słońca) z Brucem Willisem. I muszę przyznać, że naprawdę bardzo dobry film. Tak jak generalnie lubię filmy wojenne to ten jest jednym z najlepszych, według mnie zdecydowanie lepszym niż chociażby Szeregowiec Ryan (który również uważam za bardzo dobry). Generalnie naprawdę polecam, jak dla mnie (jeśli bawimy się w oceny) zdecydowane 9/10.

a to 9/10 to z ogladaniem w zestawie 5,1 czy bez?
bo ogladalem to na kinie domowym i efekty zwalaja z nog

andrzejj9 30.10.2005 09:38

Cytat:

Napisany przez demek
a to 9/10 to z ogladaniem w zestawie 5,1 czy bez?
bo ogladalem to na kinie domowym i efekty zwalaja z nog

Niestety bez, ale w słuchawkach i to dobrych słuchawkach, tak więc na efekty dźwiękowe nie można było nie zwrócić uwagi.. Zreszta nie tylko one były wyjątkowe, ale także wspaniałe scenerie.. Jak na film wojenny to twórcy niezwykłą wagę przywiązali do oprawy i trzeba przyznać, że udało im się to doskonale.

M@X 31.10.2005 10:53

Broken Flowers - Wybitny, genialny, niesamowity! Jim Jarmusch ponownie zaskakuje nas swoim podejsciem do kina! Nie do opisania - trzeba zobaczyc! Genialny Bill Murray ktory z pozoru nie nadaje sie do roli podstarzalego z lekka przebrzmialego Playboya radzi sobie swietnie. Masakra. Nie dla idiotow.

Doom - wyciagnal mnie na to kolega. Sadzilem ze po nim i hasle "Idziemy do kina." Moglem spodziewac sie czegos ambitnego. Niestety, szedl ze swoimi przyglupimi kolezkami i dziewczyna. Pieniadze wzryucone w bloto - film powinien rraczej nazywac sie Doom 3 bo z klasycznym, fajnym Doomem to nie mial on nic wspolnego. Juz smialo powiem ze bardziej podobal mi sie AvP, a w AvP najbardziej podobala mi sie czcionka w napisach poczatkowych... Dno, syf, obraza!

Burak_PL 31.10.2005 12:35

Cytat:

Napisany przez andrzejj9

.

Wczoraj zobaczyłem :) i powiem..........podobało mi sie :) fajny film :) przynajmniej pokazuje prawde o "Farożach" (ksiedzach) i ich krucjatach :)

andrzejj9 31.10.2005 17:50

Ja wczoraj obejrzałem jeszcze raz... "Into the Sun" ;) Włączyłem "na chwilę" bo chciałem zobaczyć jeszcze raz jedną scenę i obejrzałem do końca.. Film jednak rzeczywiście jest świetny :)

Później obejrzałem sobie jeszcze "Byliśmy żołnierzami" z Melem Gibsonem. W sumie film też udany, zwłaszcza przedstawienie wojny również od drugiej strony czyli przeżyć rodzin żołnierzy. Ale mimo to zdecydowanie gorszy od poprzedniego (wyżej) i momentami trochę nie trzymający się całości. Generalnie jedno zostało przedstawione naprawdę doskonale - *****izm wojny samej w sobie, to, że tak naprawdę nie ma w niej wygranych i przegrani są wszyscy. I myślę też, że to niejako było celem twórców - pokazanie bezsensu wojny w Wietnamie w szczególności, ale także wojny ogółem również.

Podsumowując, dla mnie mocne 7/10 .

Wieczorem obejrzałem jeszcze w telewizji Unbreakable (Niezniszczalny) z Brucem Willisem. Zawsze chciałem to obejrzeć, ale jakoś nie było okazji. Teraz się trafiła i... zdecydowanie nie było warto. Film w sumie trochę podobny (jeśli chodzi o klimat) to Szóstego Zmysłu, jednak nieporównywalnie gorszy. Obejrzałem do końca tylko dlatego, że chciałem to mieć już "z głowy", ale właściwie ani przez moment film nie zaciekawił mnie tak, żeby oglądało się przyjemnie. 4/10 to wszystko i to głównie ze względu na ciekawą grę aktorów i dobry mimo wszystko pomysł.

mdfire 01.11.2005 12:04

Ja też miałem ostatnio możliwość obejrzenia kilku ciekawych filmów.
Po pierwsze dramat psychologiczny - Mysterious Skin. Film jest dość szokujący, ale w sumie bardzo mi się podobał: 8/10
Polecam również ostatni film Jima Jarmuscha - Broken Flowers. Zupełnie inny klimat, świetne aktorstwo, trochę humoru - jednym słowem doskonałe kino: 9/10.
And last but not least: Wierny ogrodnik Akcja filmu rozgrywa się w Afryce, co niewątpliwie dodaje mu dużo kolorytu. Tutaj również mamy do czynienia z doskonałym aktorstwem (świetny Ralph Fiennes), ciekawą historią i bardzo aktualnym problemem. Polecam: 8,5/10.

Burak_PL 01.11.2005 12:15

BeCool :) Kontynuacja Dorwac Małego :) :) zaraz zobacze :) widzial ktos?

andrzejj9 01.11.2005 12:54

Cytat:

Napisany przez Burak_PL
BeCool :) Kontynuacja Dorwac Małego :) :) zaraz zobacze :) widzial ktos?

Ja, i.... ledwo obejrzałem.. Z tym, że to film w specyficznym klimacie, który może po prostu mi nie przypadł do gustu, tak więc nie zniechęcam. Mi generalnie poza kilkoma momentami nie podobał się zupełnie.

Jeszcze a propo filmów wojennych - wczoraj na polsacie lecial Black Hawk Down (Helikopter w ogniu). Widziałem to już kiedyś i wtedy bardzo mi się podobał. Wczoraj też obejrzałem, ale po tych kilku ostatnich filmach jak "Tears of Sun" nie zrobił już na mnie takiego wrażenia. Niemniej jednak film jest dość dobry i warty polecenia, jeśli ktoś lubi tego typu klimaty. Dla mnie 7/10.

Burak_PL 02.11.2005 19:34

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Ja, i.... ledwo obejrzałem.. Z tym, że to film w specyficznym klimacie, który może po prostu mi nie przypadł do gustu, tak więc nie zniechęcam. Mi generalnie poza kilkoma momentami nie podobał się zupełnie.

Jeszcze a propo filmów wojennych - wczoraj na polsacie lecial Black Hawk Down (Helikopter w ogniu). Widziałem to już kiedyś i wtedy bardzo mi się podobał. Wczoraj też obejrzałem, ale po tych kilku ostatnich filmach jak "Tears of Sun" nie zrobił już na mnie takiego wrażenia. Niemniej jednak film jest dość dobry i warty polecenia, jeśli ktoś lubi tego typu klimaty. Dla mnie 7/10.

kurde ile tym masz czasu wolnego? Widziales wszystkie filmy o ktore pytam :>

Smartek 02.11.2005 19:56

Be Cool tez widzialem, mi sie podobal :) lubie Travolte po tym, jak obejrzalem Pulp Fiction :).. a no i "dorwac malego" ogladac nie trzeba, by ta czesc zrozumiec, bo tak bylo w moim przypadku :).

Ja za to obejrzalem wczoraj Hooligans/Green Street Hooligans - i przyznam, ze byl to jeden z lepszych filmow, ktore mialem okazje obejrzec w tym roku!
Swietna gra aktorska (mimo, iz Frodo ;) dziwnie tu wygladal..), idealna muzyka i fabula na dobrym poziomie - polecam!
na filmwebie - 9,63/10 ocena :)...
a i tak przy okazji - nie wiem czy wiecie, ze wyszla Pila 2?
pozdro ;)

Burak_PL 02.11.2005 21:00

Cytat:

Napisany przez Smartek
a i tak przy okazji - nie wiem czy wiecie, ze wyszla Pila 2?
pozdro ;)

hmmm słyszałem ze będzie ale zeby juz ?

M@X 02.11.2005 21:46

Wyszla, TS jest... Ja bym sie nie bal ogladac w tej kopii bo na "Pile" jakos nei ostrze sobie zebow - po prostu uwazam ja za denny film i nie wydaje mi sie by kontynuacja byla lepsza...

andrzejj9 02.11.2005 21:46

Cytat:

Napisany przez Burak_PL
kurde ile tym masz czasu wolnego? Widziales wszystkie filmy o ktore pytam :>

Wbrew pozorom nie tak dużo.. :> Ale akurat pytasz o takie, które widziałem, kiedy miałem go więcej ;)

Ale ostatnio rzeczywiście (ostatnie kilka dni) zobaczyłem kilka filmów (bo pomijając to, to przez ostatnie kilka tygodni nie pamiętam, żeby coś oglądał). Wczoraj jeszcze w telewizji leciało "Między niebem a ziemią" (czy jakoś tak) z Robinnem Williamsem.

Trudno mi ten film ocenić, bo obawiam się, żeby moja ocena ze względu na tragiczne momentami tłumaczenie (momentami, które mogłem wyłapać, bo lektor nie zagłuszał oryginalnej ścieżki.. Obawiam się, jak było w pozostałych momentach..).. Bo w filmie cholernie ważne według mnie były dialogi.. A tak to, co wczoraj usłyszałem sprawiło, że jako całokształt film kompletnie mi się nie podobał. Polecam go jedynie osobom, które chcą obejrzeć naprawdę piękne, baśniowe wręcz pejzaże.

No i jeszcze coś - w żadnym filmie do tej pory nie widziałem tak doskonale przedstawionej szczerej miłości dwojga osób. I nie mam tu na myśli scen, kiedy główny bohater przemierza piekło, żeby dotrzeć do ukochanej, ale zwykłe codzienne chwile na początku filmu. To naprawdę warto zobaczyć.

Oceny nie wystawiam, bo naprawdę obawiam się, że mój odbiór został całkowicie spaczony ze względu na tłumaczenie. Tak niespotykane przedstawienie od strony graficznej plus doskonała gra aktorów naprawdę nie pasują mi do nieudanego filmu. Coś w nim jest, ale ja po prostu nie mogłem tego zobaczyć.

ed hunter 03.11.2005 06:54

dla tych co lubią filmy wojenne - 'Brotherhood of war' prod. Korea Południowa

dramat wojenny, historia dwóch braci wcielonych z 'łapanki' do armii w czasie wojny koreańskiej. film realistyczny do bólu pod względem pokazania fizycznych ale i psychicznych okropności wojny.

polecam :spoko:

Divxtom 05.11.2005 12:10

Plan Lotu

andrzejj9 05.11.2005 12:50

Cytat:

Napisany przez Divxtom
Plan Lotu

No jest taki film i co z nim..? ;)

Divxtom 05.11.2005 12:51

warto go obejrzeć :respect:

Ghost_mode 05.11.2005 13:31

Cytat:

Napisany przez Divxtom
warto go obejrzeć :respect:

ogólnie film spoko ale ma pewną wadę:
jest strasznie przewidywalny

M@X 05.11.2005 20:06

Na "Ale kino!" wlasnie leci "Ed Wood" Tima Burtona - polecam!

Smartek 05.11.2005 20:25

Obejrzalem Pile 2 - naprawde ZNAKOMITA pozycja!
moim zdaniem prawie lepsza niz jedynka, ale raczej na rowni i jesli ktos nie widzial pierwszej czesci to musi najpierw ja obejrzec, bo sie lekko wiaza!
jak dla mnie kolejny film na 9/10 ! Dobra koncowka roku!
pozdro ;)

pablocoo 05.11.2005 21:50

Rowniez przed momentem skonczylem ogladac Pile 2 (pozdro Smartek ;) )
Szczerze mowiac, spodziewalem sie, ze ciezko bedzie zrobic sequel, ktory dorowna pierwszej czesci.
Jednak nie zawiodlem sie- film jest swietny, naprawde polecam!
Ciezko ocenic, czy lepsza jest czesc 1, czy 2, obie sa rownie dobre.

woitas 07.11.2005 17:46

oglądał może ktoś - Deuce Bigalow: European Gigolo ?

andrzejj9 07.11.2005 20:52

Cytat:

Napisany przez woitas
oglądał może ktoś - Deuce Bigalow: European Gigolo ?

Nie kojarzę tytułu (części), ale jeśli to jedynka, to widziałem i świetna, jeśli dwójka (bo miała wyjść), to niestety nie widziałem. W ogóle zapomniałem o niej, dzięki za przypomnienie :)

woitas 09.11.2005 18:03

ssajcie, bo póki co licznik neo stoi :P

Smartek 10.11.2005 07:25

Cytat:

Napisany przez woitas
ssajcie, bo póki co licznik neo stoi :P

tak od chyba 2 listopada! :P

joujoujou 10.11.2005 08:21

Wracając do tematu: trafiłem właśnie na jeden z moich ulubionych seriali, Stawka większa niż życie. KVLTOWY! (TVP2) :D

andrzejj9 10.11.2005 08:59

Cytat:

Napisany przez joujoujou
Wracając do tematu: trafiłem właśnie na jeden z moich ulubionych seriali, Stawka większa niż życie. KVLTOWY! (TVP2) :D

To było to, co wczoraj leciało w okolicach 21-22? Jeśli tak, to.. rewelacja :) Nie oglądałem tego wcześniej, a i wczoraj włączyłem przed przypadek robiąc coś w kuchni. No i.. wciągnęło mnie :) I jednocześnie przywróciło wiarę, że polskie produkcje mogą być dobre, a aktorzy jakoś sensownie grać. Szkoda, że aby się o tym przekonać trzeba sięgnąć po filmy z.. tak na oko lat 80 - 90 poprzedniego wieku..

icemac 10.11.2005 09:01

ja widzialem wczoraj "Lord of war" - godny polecenia, nie bede sie rozpisywal, ale ... POLECAM

joujoujou 10.11.2005 21:00

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
To było to, co wczoraj leciało w okolicach 21-22? Jeśli tak, to.. rewelacja :) Nie oglądałem tego wcześniej, a i wczoraj włączyłem przed przypadek robiąc coś w kuchni. No i.. wciągnęło mnie :) I jednocześnie przywróciło wiarę, że polskie produkcje mogą być dobre, a aktorzy jakoś sensownie grać. Szkoda, że aby się o tym przekonać trzeba sięgnąć po filmy z.. tak na oko lat 80 - 90 poprzedniego wieku..

Nie oglądałeś Klossa? :O Żartujesz chyba? :mruga:

http://wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/p...ka_wieksza.htm
Z tego co tu piszą wynika, że lata 60-te. :taktak:

andrzejj9 10.11.2005 22:11

Cytat:

Napisany przez joujoujou
Nie oglądałeś Klossa? :O Żartujesz chyba? :mruga:

http://wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/p...ka_wieksza.htm
Z tego co tu piszą wynika, że lata 60-te. :taktak:

Nie skojarzyłem tytułu z Klosem (chwilowe zaćmienie ;) ) i to jednak nie o to mi chodziło. Ale Klosa w sumie też nigdy w całości nie obejrzałem. Cóż.. załapię się pewnie jeszcze na jedną z wielu powtórek.. :)

Ghost_mode 11.11.2005 01:16

"Znamy juz oficjalny plakat do filmu Anthony'ego C. Ferrante pt. Boo. Robi wrażenie... sam film opowiada o grupie studentów, którzy w śwęto Halloween trafiają do opuszczonego szpitala i stają pomiędzy dwoma toczącymi bitwę duchami - pielęgniarką i jej obłąkanym pacjentem. "

http://img409.imageshack.us/img409/1...zzzzzzz3ag.jpg

zapowiada sie ciekawie... zna ktoś ? warto ?

mensir67pl 11.11.2005 05:43

Cytat:

Napisany przez Ghost_mode
"Znamy juz oficjalny plakat do filmu Anthony'ego C. Ferrante pt. Boo. Robi wrażenie... sam film opowiada o grupie studentów, którzy w śwęto Halloween trafiają do opuszczonego szpitala i stają pomiędzy dwoma toczącymi bitwę duchami - pielęgniarką i jej obłąkanym pacjentem. "

zapowiada sie ciekawie... zna ktoś ? warto ?

NIE warto szkoda czasu - ale to tylko moje zdanie sa gusta i gusciki ;)

Smartek 11.11.2005 08:25

tez mam, dzisiaj mialem zamiar ogladac...
obejrzalem za to Doom'a - w sumie film wydaje sie przeciagniety i rozwleczony, ale pod koniec sie rozkreca i moim zdaniem te wstawki FPP sa calkiem, calkiem.. ;)
pozdro ;)

epol 14.11.2005 16:31

Chlopaki co polecacie teraz godnego zobaczyc w kinie? Wstepnie wybieram sie w ten weekend.

andrzejj9 14.11.2005 20:37

Cytat:

Napisany przez epol
Chlopaki co polecacie teraz godnego zobaczyc w kinie? Wstepnie wybieram sie w ten weekend.

Akurat jest kilka godnych uwagi filmów. Ja chciałem się wybrać na Gnijącą Pannę Młodą , ale nie wiem, czy lubisz tego typu filmy/bajki. Z bajek jeszcze fajny jest Kurczak Mały Disney'a, natomiast jeśli chodzi i "normalne" filmy to całkiem nieźle zapowiadają się Bracia Grimm i możliwe, że Transporter 2 chociaz o nim jeszcze nic nie słyszałem (poza tym, że jest :)). Pochlebne opinie słyszałem natomiast o Czterech braciach, których też właśnie zaczęli grać.

Na a oprócz tego jest jeszcze Doom ;) a ja cały czas chętnie zobaczyłbym [b]Plan Lotu[/g] z Jodie Foster :)

Smartek 14.11.2005 21:58

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
..

powiem tak:
Plan lotu - mi sie podobal do 3/4 filmu, koncowka schrzaniona, ale warto obejrzec
Doom - warto obejrzec chocby dla koncowych wstawek FPP, ale fabula tez nienajgorsza
Transporter 2 - jak masz to odrazu kasuj
Czterech braci mam, ale jeszcze nie ogladalem..
pozdro ;)

andrzejj9 14.11.2005 22:46

Cytat:

Napisany przez Smartek
powiem tak:
Plan lotu - mi sie podobal do 3/4 filmu, koncowka schrzaniona, ale warto obejrzec
Doom - warto obejrzec chocby dla koncowych wstawek FPP, ale fabula tez nienajgorsza
Transporter 2 - jak masz to odrazu kasuj
Czterech braci mam, ale jeszcze nie ogladalem..
pozdro ;)

Kurcze, szkoda, że blisko nie mieszkasz - zaopatrzenie w filmy miałbym regularne.. ;)

Przed chwilą obejrzałem Piłę 2. Generalnie film niezły, ale jak dla mnie nie umywa się do pierwszej części. Od tak, obejrzeć można, ale jeżeli ktoś lubi tego typu klimaty, bo film jest momentami naprawdę krwawy (wrażliwy na krew w filmach już nie jestem, ale i tak miałem wrażenie, że momentami trochę przesadzili..). W każdym razie jeśli już ktoś zacznie go oglądać, to sugeruję obejrzeć do końca, bo końcówka sprawia, że film jako całość jest zdecydowanie lepszy. I tak jak dla mnie 7/10, gdzie przynajmniej jeden punkt to właśnie za zakończenie :)

REi 15.11.2005 02:08

Ogladalem ostatnio kilka filmow:
Doom - to nie jest dno.... filmy z dna w porownaniu z tym czyms to arcydziela kinematografi. Mysle obejze ciekawe jak pokaza piekla i demony.... zmieniona fabula, nie ma piekla i demonow a calosc kompletnie bez sesu.
American Pie zdaje sie 4: Band Camp - inni aktorzy ale mimo to znosna komedyjka
4 Pokoje - dorwalem pudelko dvd i czytam: komedia, Quentin Tarantino, Bruce Willis, Madonna. Mysle: Moze byc ciekawie.... film poje...ny i do tej pory nie wiem czy w pozytywnym czy negatywnym tego slowa znaczeniu.
Fight Club\
Fight Club- Tu chyba nie musze nic dodawac ;)
Fight Club/

joujoujou 15.11.2005 03:26

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
[...] Pochlebne opinie słyszałem natomiast o Czterech braciach [...]

OMG, to jest ich czterech, nie dwóch? :wow:

:mruga:

andrzejj9 15.11.2005 08:37

Cytat:

Napisany przez joujoujou
OMG, to jest ich czterech, nie dwóch? :wow:

:mruga:

Przepisałem z rozpędu tytuł z Heliosa :) W telewizji rzeczywiście reklamowali dwóch.

@ REi

To jest już American Pie IV ?? Jakaś sensowna kopia?

icemac 15.11.2005 08:56

"czterech braci" - to inny film niz "nieustraszeni bracia grimm"

pierwszy bardzo dobry i niezla obsada
drugi za malo monty-pythonowski, ale czasy sie zmieniaja

P.S.
lecz to moje zdanie

mensir67pl 15.11.2005 14:27

Komornik - rodzima produkcja nawet udany :)

Damianos L 15.11.2005 16:42

@andrzej

American.Pie.Band.Camp.2005.STV.DVDRip.XviD-KEG

tak wiec dvd, ogladalem i ok nawet, choc to nie to samo co wczesniejsze wersje :/

Smartek 15.11.2005 18:47

Cytat:

Napisany przez mensir67pl
Komornik - rodzima produkcja nawet udany :)

tak, mam, MUSZE obejrzec.. nieliczni wiedza dlaczego ;)

andrzejj - coz.. moze kupisz sobie jakis domek jednorodzinny w Pabianicach? ;).., ale fakt - filmy mam zawsze najnowsze, bo po prostu bardzo lubie z ojcem ogladac :)
pozdro ;)

epol 15.11.2005 21:01

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Przed chwilą obejrzałem Piłę 2...

Wroclaw? Troche mam daleko do Ciebie ;(

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Z bajek jeszcze fajny jest Kurczak Mały Disney'a

Tez mi to przeszlo przez mysl :D

A moze to?
http://www.kino.pl/2194903_film_kino.html
Akurat premiera w ten piatek.

andrzejj9 15.11.2005 22:16

Cytat:

Napisany przez Smartek
tak, mam, MUSZE obejrzec.. nieliczni wiedza dlaczego ;)

hmm.. :> ;)

@ Damianos

I tak sprawdzę, bo poprzednie części mi się podobały, dzięki :)

@ Epol

Niewidzialnego nie widziałem, szczerze mówiąc nawet pierwsze o tym słyszę, więc trudno coś powiedzieć. Ale zobaczę z ciekawości, jak wygląda to na trailerach.

Ghost_mode 16.11.2005 00:01

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
@ Epol

Niewidzialnego nie widziałem, szczerze mówiąc nawet pierwsze o tym słyszę, więc trudno coś powiedzieć. Ale zobaczę z ciekawości, jak wygląda to na trailerach.

STEALTH - taki sobie, choć jak na wyimaginowane samolociki to całkiem znośne ;)

oblukałem właśnie Rozmowy z zaświatami http://www.filmweb.pl/FilmDescriptions?id=91129#91129
fajny filmik choć jestem dopiero w połowie (chyba jakas specjalna wersja bo po 1:25h każda z 2 częsci :) ) POLECAM

mensir67pl 16.11.2005 06:23

Cytat:

Napisany przez epol
A moze to?
http://www.kino.pl/2194903_film_kino.html
Akurat premiera w ten piatek.

Dobry film na kołysanke do snu . Polecam na bezsennosc - tylko nie ladnie by bylo usnac w kinie ;)

andrzejj9 16.11.2005 10:10

Cytat:

Dobry film na kołysanke do snu . Polecam na bezsennosc - tylko nie ladnie by bylo usnac w kinie ;)

Czemu nie, jak nie będzie chrapał, to co to komu przeszkadza ;)

epol 17.11.2005 18:45

Cytat:

W taki razie podziekuje ;)

Chyba jednak pofatyguje sie na to

Smartek 17.11.2005 19:47

Cytat:

Napisany przez epol
W taki razie podziekuje ;)

Chyba jednak pofatyguje sie na to

ostatnio nic ciekawego w kinie nie ma, wiec nic Ci nie polece..
dzisiaj mam zamiar przysiasc do Lost'a wreszcie..
pozdro ;)

andrzejj9 17.11.2005 22:31

A ja wczoraj zupełnie spontanicznie poszedłem do kina (pojechałem na zakupy i w trakcie stwierdziłem, że zobaczę, co w tym momencie grają, a ponieważ akurat zaczynali coś, co miałem ochotę obejrzeć, to się skusiłem) na Gnijącą Pannę Młodą.

Generalnie oglądało się całkiem przyjemnie, zwłaszcza, że na sali były aż 4 osoby (taka pora), ale muszę też przyznać, że trochę się rozczarowałem, zwłaszcza po przeczytaniu wcześniej kilku opinii.

W sumie film oceniłbym gdzieś na 6,5/10 i raczej nie polecał, bo generalnie był on w sumie dość.. nudny. Mi oglądało się przyjemnie, bo po prostu lubię taką konwencję - sposób przedstawienia (takie niby trójwymiarowe figurki) i przejaskrawianie, którego było tu wyjątkowo dużo (te niektóre postacie to naprawdę majstersztyk :) ), ale zdaję sobie sprawę, że dla osoby, dla której nie ma to znaczenia, sama fabuła będzie po prostu banalna, a całość mało strawna.

Tak więc całość warta zobaczenia, ale bardziej jako ciekawostka i niekoniecznie w kinie.

mensir67pl 18.11.2005 20:10

Azjatyckie ambitne kino Pusty dom (Bin-jip) warto ogladnac :)

Slabo znane kino koreanskie zrobilo na mnie wrazenie.
UWAGA ale to na mnie

Burak_PL 19.11.2005 12:27

wczoraj obejrzałem Batmana nowego :) i kto lubi komiks temu sie spodoba :) kto nie lubi tez mu sie spodoba :)

M@X 19.11.2005 20:03

Wazniejszy ten pierwszy warunek IMHO :-).

Smartek 19.11.2005 23:11

ja dzisiaj przez caly dzien ogladalem Losta - od rana..
obejrzalem 12 odcinkow + 6 wczoraj..
jutro postaram sie dokonczyc pierwszy sezon i pozniej dam sobie spokoj, bo mam caly tydzien nauki ;)..
serial NIESAMOWICIE wciaga i daje mu 9/10 ! goraco polecam
pozdro ;)

Vispin 20.11.2005 08:42

Polecam:
Dom Latających Sztyletów
Oszukać Przeznaczenie I i II
Walking Tall
Kroniki Riddicka
www.Strach <---link :nie!: działa :mruga:
13 Dzielnica
The Transporter II
Pitbull
Liga Dżentelmenow
Torque
Hannibal Lecter
The One
Łzy Słońca

ed hunter 20.11.2005 08:58

nawet nie próbujcie oglądać Into the Sun z Seagal'em :zygi:

film udaje zrobiony z rozmachem - kręcony w kilku krajach

bilety lotnicze teraz są tanie ;) ^_^
wymiękłem po 25 minutach cierpienia... :bicz:

ten koleś zrobił fajny film Nico (Above The Law) a potem równia pochyła :|

andrzejj9 20.11.2005 09:25

Cytat:

Napisany przez ed hunter
nawet nie próbujcie oglądać Into the Sun z Seagal'em :zygi:

film udaje zrobiony z rozmachem - kręcony w kilku krajach

bilety lotnicze teraz są tanie ;) ^_^
wymiękłem po 25 minutach cierpienia... :bicz:

ten koleś zrobił fajny film Nico (Above The Law) a potem równia pochyła :|

Ja oglądałem, nie było takie złe. Chociaż w porównaniu do jego starszych filmów to rzeczywiście zupełnie nie ten poziom..

Lukash 20.11.2005 19:37

ja ostatnio obejrzalem dwa odcinki nowego serialu Masters of horror - sa to krotkie filmiki horrory trwaja w granicach godziny,..filmiki nie sa jakims wybitnym dzielem ale mozna obejrzec fajne zakonczenia maja przynjamniej dwa pierwsze odcinki reszty jeszcze nie widzialem bedzie ich w sumie 13 kazdy odcinek innego rezysera romero mial jeden odcinek nakrecic ale byl zajety kreceniem innego filmu wiec jego filmiku nie bedzie a szkoda:(

andrzejj9 20.11.2005 22:33

Ja dzisiaj obejrzałem Ice Princess Disney'a. I muszę przyznać, że film bardzo przyjemny. Historyjka banalna, jak to niestety (a może na szczęście?) w familijnych filmach Disney'a, ale bardzo fajnie zrealizowana i generalnie przyjemnie się ogląda. Dla mnie 8,5/10, ale z zastrzeżeniem, że lubię tego typu filmy.

No i do tego ścieżka dźwiękowa, a zwłaszcza finałowa piosenka, która moim zdaniem została do filmu (i do tej sceny) genialnie dobrana (lub napisana). Za samą ścieżkę osobno 9,5/10, chociaż też zaznaczam, że to takie młodzieżowe amerykańskie klimaty, które trzeba lubić. Tak czy inaczej do poszczególnych scen, z uwieńczeniem w finałowej, dobrane są według mnie idealnie.

Polecam :)

Divxtom 24.11.2005 16:55

Warto obejrzeć:
Wojna światów
Hitch najlepszy doradca przeciętnego faceta

Jerry from hell 25.11.2005 17:18

a ja dzisiaj oglądałem Madagaskar dvdripPL. i.......... hahahhahahahahhahahahah boooskieeeee! Polecam!

Smartek 25.11.2005 19:46

Cytat:

Napisany przez Jerry from hell
a ja dzisiaj oglądałem Madagaskar dvdripPL. i.......... hahahhahahahahhahahahah boooskieeeee! Polecam!

ba! na tym nawet w kinie bylem :p

BD 25.11.2005 20:11

Zdecydowanie The Doors - Val Killmer jest doskonaly. Moim zdaniem najlepsza rola tego pana...

andrzejj9 25.11.2005 23:29

Jan dzisiaj obejrzałem jakiś film z serii o Joy'u i cichym Bobie. Sam film bez rewelacji (chociaż obejrzeć można), ale jeden tekst mi się podobał:

- And remember not to steal monkey again..

-Fuck you!

- Fair enough..

;)

Smartek 26.11.2005 10:35

ja obejrzalem juz wszystkie narazie dostepne losty :(..
teraz musze czekac do srody na nowy odcinek - serial jest niesamowity, polecam!
pozdro ;)

andrzejj9 01.12.2005 09:03

A ja wczoraj byłem w kinie na nowym Poterze(Harry Potter and the Goblet of Fire).

Co można o samym filmie powiedzieć.. Zaskoczył mnie już na samym początku z tego względu, że bardzo wiele elementów z książki było tam potraktowanych niezwykle lakoniczne lub też zupełnie pominiętych. Nie pamiętam już książki dobrze, bo czytałem ją zaraz po tym, jak się pojawiła, a było to dobre 2 - 3 lata temu, ale i tak wyraźnie brakowało mi wielu szczegółów, które zawsze fajnie przedstawiane były w poprzednich częściach. Ale ok, założyłem po prostu, że twórcy postanowili skupić się na głównej części książki (czyżby?) czyli magicznym turnieju.

Ale o dziwo.. tu sprawa wcale nie wyglądała lepiej. Najważniejsze trzy próby, przez które przechodzili czarodziele ukazane zostały (jak dla mnie) po prostu.. śmiesznie. Żadnego napięcia, żadnych emocji przy oglądaniu. Dla mnie to było po prostu płytkie, co w sumie mógłbym jeszcze zrozumieć, bo mimo wszystko film jak i książka przeznaczone są dla młodszych odbiorców, ale na podstawie poprzednich trzech części, wyrobiłem sobie jednak na temat filmu zdecydowanie inne zdanie. Tu spotkało mnie rozczarowanie (poza tym, patrząc na publikę w kinie, które było praktycznie pełne, nie zauważyłem nikogo poniżej 18 - 20 lat).. Te niby wspaniałe momenty, jak Harry pojawia się po wygranej potyczce ze smokiem, wyskakuje z wody po ukończonej próbie, czy wraca z pucharem z ostatniej dla mnie wygladały po prostu śmiesznie.. Nie pomogła nawet "heroiczna" muzyka i scenografia. Po prostu - kompletnie to twórcom nie wyszło, jak w filmach gorszej klasy, gdzie emocji można się tylko domyślać, natomiast zdecydowanie oglądając się ich nie odczuwa..

Do tego doszły jeszcze inne momenty, równie ważne dla fabuły, które nie dotyczyły samego konkursu, ale na szczęscie zostały przez reżyserów zauważone i włączone do filmu. Ponownie - mimo, że pojawiły się, zostały potraktowane po w największym możliwym stopniu po macoszemu. To osamotnienie Harrego, znienawidzenie go przez innych uczniów, a nawet przez najbliższego przyjaciela, poczucie wyobcowania, któremu w książce poświęcone były naprawdę wiele miejsca, tutaj zajęło może z 2 minuty i nie zostało praktycznie wcale przedstawione. Może poza tym, że miało miejsce. Dla mnie tragedia.

I jakoś tak całość się oglądało tak naprawdę po prostu patrząc i nawet nie próbując wczuć się w film. Nie wiem, czy od tej części zmienił się reżyser, czy co, ale zdecydowanie względem części poprzednich, ta osłona to duży krok w tył..

Aha, i jeszcze jedna rzecz - gra aktorska. Najbardziej nieodżałowaną przez mnie zmianą to nowy aktor grający Dumbledora (już od poprzedniej częście). W tej częście jego gra była dla mnie po prostu żałosna. I nawet nie chodzi mi tutaj o umiejętności aktorskie, ale o koncepcję przedstawienia tej postaci. Dumbledor to ogromna siła ukryta w starszym człowieku o dużym autorytecie. Natomiast w filmie widzimy skocznego staruszka w jakimś śmiesznym szlafroczku i dziwnej fryzurze, który w żadnym momencie nie wygląda na osobę poważaną i silną. Dużo scen można by wymieniać, w których idealny byłby poprzedni aktor i taka właśnie ukryta moc, a w których był ten śmieszny człowieczek.. Ogromny minus..

Natomiast gra trzech pozostałych głównych postaci - Harrego, Rona i Germiony wyraźnie już ujawnila ich bardzo ograniczone jeszcze pod tym względem zdolności. W tej części dużo było aspektów dotyczących stosunków pomiędzy poszczególnymi postaciami, które musiały być dobrze zagrane. Nie zostały.. i tym samym wielka kłótnia dwóch przyjaciół wyglądała po prostu żałośnie..

To tyle, bo nad filmem można by się jeszcze długo rozwodzić.. Zaznaczam, że nie jestem wielkim fanem Harrego - 4 pierwsze części ksiązki przeczytałem, bo akurat mieszkał u mnie w domu ktoś, kto przywiózł je ze sobą. Pierwsze dwa filmy obejrzałem niejako przy okazji, bo ktoś mi je pożyczył. Ale spodobały mi się, więc chętnie obejrzałem i trójkę, która również była co najmniej dobra. Tym samym po obejrzeniu zapowiedzi kolejnej, wydawało mi się, że twórcy zrobią kolejny, przyjemnie oglądający się film. Tymczasem wyszła jakaś papka, w pewnej być może konwencji, ale do końca przeze mnie nie zrozumianej, być może rzeczywiście tym razem już dla młodszych odbiorców (co gryzłoby się jednak z opiniami, że ta część jest najbardziej mroczna z dotychczasowych - ja jednak tego nie zauważyłem, dla mnie trójka była dużo bardziej.. "ponura"). I chyba również dla fanów Harrego, bo tak, jak książkę czytałem, to jednak dawno i momentami nie bardzo wiedziałem o co chodzi w fabule filmu. Twórcy chyba jednak założyli dobrą znajomość widza z treścią i pominęli niektóre wątki, które układały ją w sensowną całość. Założenie w sumie w porządku, ale już chyba należałoby się go trzymać przez cały film, a nie tylko fragmenty. Albo zrobić dwie wersje, co swoją drogą byłoby niezłym zabiegiem marketingowym ;)

Podsumowując - 4/10 i duże rozczarowanie..

Mich@ł 01.12.2005 10:48

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
A ja wczoraj byłem w kinie na nowym Poterze(Harry Potter and the Goblet of Fire).
[...]
Podsumowując - 4/10 i duże rozczarowanie..

Niestety muszę się z Tobą zgodzić. Po obejrzeniu poprzednich 3 części filmu oraz zapowiedzi 4 części spodziewałem się czegoś lepszego. Film strasznie spłycony. Nie jest nawet w 10% tak ciekawy jak książka. :| Zrezygnowano z wielu wątków. Już na samym początku myślałem, że obejrzę mistrzostwa w quidichu, a tu duże rozczarowanie. W turnieju pokazywali tylko wyczyny Harry'ego.. Na pewno nie będę zainteresowany powtórnym obejrzeniem tej części. :wsciekly:
Krótko mówiąć - nie polecam. Ocenę postawię jeszcze niższą: 3/10 ((

spider_84a 01.12.2005 19:51

Wiam

Ja czekam na film "Goal" - ma małą ocene na imdb lecz z tego co wiem film naprawde świetny i "Legneda Zorro" z Banderasem też podono dobry film. Polecam również "Człowiek Ringu" - b.dobry film. Rok 2006 zapowiada się rokiem filmowym - ma wyjść dużo nowych filmów w tym wiele kontynuacji...

Pozdro

Divxtom 03.12.2005 10:39

Cytat:

Napisany przez Dj Mich@ł
Niestety muszę się z Tobą zgodzić. Po obejrzeniu poprzednich 3 części filmu oraz zapowiedzi 4 części spodziewałem się czegoś lepszego. Film strasznie spłycony. ((

Może jest to w pewnym stopniu efekt zmiany reżysera ???
(angielski temperament :nie: )

mensir67pl 03.12.2005 15:07

Plecam PREGI rodzimy film ....jakos wczesniej nie mialem okazji ogladnac

andrzejj9 03.12.2005 16:21

Cytat:

Napisany przez Divxtom
Może jest to w pewnym stopniu efekt zmiany reżysera ???
(angielski temperament :nie: )

Ha! Czyli jednak reżyser się zmienił?

Jeśli tak, to ten nowy jest w porównaniu do starszego wyjątkowo beznadziejny..

Mich@ł 03.12.2005 17:38

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
.....

Jeśli tak, to ten nowy jest w porównaniu do starszego wyjątkowo beznadziejny..

Obawiam się, że określenie "beznadziejny" nie jest wystarczające. Efekty pracy TEGO reżysera są wprost mizerne.. Zmienił się klimat filmu, wprowadzeni aktorzy (np. prof. Dumbledore) są na prawdę słabi...

andrzejj9 03.12.2005 19:05

Cytat:

Napisany przez Dj Mich@ł
Obawiam się, że określenie "beznadziejny" nie jest wystarczające. Efekty pracy TEGO reżysera są wprost mizerne.. Zmienił się klimat filmu, wprowadzeni aktorzy (np. prof. Dumbledore) są na prawdę słabi...

Moje bardziej obrazowe porónanie przedstawiłem kilka postów wcześniej w recenzji filmu, ale masz rację - jeżeli rzeczywiście od 4 części zmienił się reżyser, to można powiedzieć, że całkowicie s******ył on film. Bo naprawdę porównując do poprzednich części to jest to coś na zupełnie innych (o wiele niższym) poziomie, mimo, że pole do popisu było tutaj dużo większe.

woitas 06.12.2005 22:32

a ja sobie obejrzałem europejski gigolo i powiem wam, że część 1 była o wiele lepsza.
film ratuje jedynie głowny bohater grany przez ron'a.
można go sobie obejrzeć by się posmiać, ale nic poza tym.

ps. najlepszy był moment, kiedy duce umówił się z laską co miał penisa zamiast nosa i czaczęła kichać :D

Smartek 06.12.2005 22:36

ludzie! od ponad dwoch tygodni nie ogladalem zadnego filmu!
ciagle lost na pierwszym planie, tyle, ze tydzien temu w czwartek obejrzalem ostatni odcinek (tj. najnowszy - 9 z 2 sezonu) i ... czuje sie zagubiony.., a ponadto przewidywana premiera kolejnego epizodu to 11 stycznia! dzizas!
coz, bede musial wrocic do ogladania normalnych filmow, troche ich sie tam uzbieralo..

a dla tych co nie widzieli jeszcze losta - BARDZO polecam!
pozdro ;)

icemac 07.12.2005 13:11

ja widzialem wczoraj "two for the money" i film nawet ciekawy, dobra gra glownych aktorow, ogolnie polecam

woitas 08.12.2005 10:10

w końcu obejrzałem sobie SAW 2 i powiem tak: film full wypasik.
po raz kolejny zakończenie mnie zagięło... a to lubię.

andrzejj9 10.12.2005 20:48

Cytat:

Napisany przez woitas
w końcu obejrzałem sobie SAW 2 i powiem tak: film full wypasik.
po raz kolejny zakończenie mnie zagięło... a to lubię.

Zakończenie rzeczywiście było rewelacyjne, sam film natomiast według mnie już mniej.. Pomysł świetny, ale realizacja.. w sumie nienajgorsza, ale momentami miałem wrażenie, że brak pomysłów nadrabiało się krwawością.. Nie powiem, że film był zły, ale.. spodziewałem się może więcej. Tak czy siak myślę, że warto zobaczyć. Dla mnie 7,5/10.

Obejrzałem też ostatnio Czarlie i fabryka czekolady i muszę przyznać, że film bardzo mnie rozczarował.. Słyszałem na jego temat wiele naprawdę pozytywnych opinii, w tym również od osób, z których opiniami jeśli chodzi o filmy bardzo się liczę, a dla mnie cały film, poza paroma ciekawymi "smaczkami" był jedną wielką nieudaną próbą zrobienia czegoś w założeniu ciekawego. A tak, poza grą aktorską (ale nawet nie Deepa, tylko niektórych członków rodziny Czarliego) i kilkoma wspomnianymi już pomysłami, w filmie nie było dla mnie zupełnie nic interesującego. Kilka fragmentów nawet przewinąłem, bo już naprawdę nie miałem ochoty ich oglądać. Tym bardziej, że całość była wyjątkowo schematyczna i przewidywalna...

Dla mnie film jako całość góra 3/10, więcej na pewno za początek do momentu wejścia do fabryki, ale oceniam film w całości. I pomyśleć, że chciałem go kupić na DVD..

czero 10.12.2005 23:09

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
...Tym bardziej, że całość była wyjątkowo schematyczna i przewidywalna...

Bo to jest z zalozenia film dla dzieci i mlodszej mlodziezy ;). Tak mi sie wydaje...

andrzejj9 10.12.2005 23:47

Cytat:

Napisany przez czero
Bo to jest z zalozenia film dla dzieci i mlodszej mlodziezy ;). Tak mi sie wydaje...

Też mi się tak w pewnym momencie zaczęło wydawać. Ale nie zmienia to faktu, że dobre filmy dla dzieci przyjemnie ogląda się i dorosłym.. Nie wiem, może akurat ten nie trafił w mój gust..

M@X 11.12.2005 23:20

To nie do konca jest film dla dzieci.... Burton igra tu z pewnym aktualnym problemem spolecznym, ktory byl juz poruszany w jednym z odcinkow mojego ukochanego South Park. Mianowicie co byloby gdyby np. Michael Jackson i jemu podobni nie okazali sie obrzydliwymi pedofilami, a jedynie ludzmi z syndromem Piotrusia Pana (kto ogladal "Marzyciela" ten wie o czym mowie). Burton moim zdaniem chcial tutaj by spoleczenstwo dostrzeglo istnienie "wiecznych dzieci" jako integralnego elementu spoleczenstwa. Bo czy musimy wszystkich sadzic jedna miara? Ja uwazam ze ten scenariusz w rekach Burtona to bron iscie szatanska... Zrobil dokladne przeciwienstwo zalozonej slodkiej opowiastki... Dokladnie to samo (tylko w przeciwna strone) zrobil niegdys Disney ze swoja animowana interpretacja "Alicji w krainie czarow". Wszyscy przeciez dobrze wiemy, ze jako ksiazka bynajmniej nie nadaje sie ona dla dzieci gdyz jest zakrawajaca na granice choroby psychicznej wedrowka po poniekad wlasnej podswiadomosci. Dla mnie Burton zachowal poziom, choc wole go w ironicznych opowiastkach w stylu posepnego Edgara Alana Poe (jak np. krotka etiuda pt. Vincent - polecam!).

Arepo 12.12.2005 00:58

Witam :piwo:

:pisze:

Ostatnio miałem w końcu trochę więcej czasu i oto co obejrzałem :

Wyspa (The Island) rok 2005 ***8211; dość oryginalny film, głównie ze względu na pomysł i scenografię, warto zobaczyć, choć nie rzuca na kolana.

Piła 2 (SAW 2) rok 2005 ***8211; nie będę się dużo rozpisywał - polecam || , choć zakończenie moim zdaniem było dużo gorsze niż w części pierwszej. Do tego przesłanie (szanuj swoje życie) gdzieś się zatarło i całość nie tworzy już takiego klimatu jak poprzednia odsłona. Trochę niestety zabrakło pomysłów, kolejna część może być już bardzo słaba, ale zobaczymy.

Teksańska masakra piłą mechaniczną (The Texas Chainsaw Massacre) wersja z roku 2003 ***8211; film naprawdę trzyma w napięciu, choć aż tak dużej masakry na jaką się nastawiłem nie było. Może dlatego, że moment wcześniej oglądałem piłę 2 :). No i śliczna Jessica Biel w roli głównej, jednym słowem warto zobaczyć.

Królestwo niebieskie (Kingdom of Heaven) rok 2005 ***8211; film opowiadający o niekończących się wojnach o Jerozolimę. Momentami nieco nudny, choć po zakończeniu stwierdziłem jednak, że mi się podobał. Po obejrzeniu człowiek sobie myśli, że tyle lat minęło, a tam się dalej leją ***8230; niesamowite. Można zobaczyć - głównie ze względu na zdjęcia i muzykę, ale nie jest to pozycja obowiązkowa.

A teraz perełki :

Beavis and Butt-Head zaliczają Amerykę (Beavis and Butt-Head Do America) rok 1996 ***8211; mistrzostwo świata :spoko:, fabuła rozpoczyna się od tego, że chłopakom kradną rzecz niezbędną do życia - telewizor. Ponieważ każda chwila bez niego jest stracona to natychmiast wyruszają, aby zdobyć nowy. Przypadkowo przy tej okazji zostają wciągnięci w kryminalną aferę, co sprawia, że zwiedzają niezły kawałek ojczystego kraju. Film dla fanów gatunku, mnie niektóre sceny po prostu powaliły ^_^ :rotfl: . Polecam !.

Program TV SONDA ***8211; tak, tak to nie pomyłka, jeśli pamiętacie te czasy, kiedy oglądało się kolejne odcinki z zapartym tchem to wiecie o czym mówię. Jeśli nie, to czas nadrobić zaległości. Odcinek, który polecam (Czynnik Si ***8211; część 1) jest do pobrania TU . Niesamowita opowieść o tym jak postępował rozwój technologiczny od lampy elektronowej, aż do domowych komputerów (wtedy 8 bitowych). Super ciekawe zdjęcia z fabryk scalaków, pokazujące powstawanie układów scalonych od projektu do finalnego produktu. Totalne zaskoczenie to ilość układów z wafla krzemowego, które odpadają w fazie testów. Ciekawe jak w obecnych czasach. No i ta kobieta robiąca połączenia ścieżek :wow: , musicie to zobaczyć. Bezapelacyjnie najciekawszy program jaki ostatnio oglądałem, bije na głowę nawet pogromców mitów :taktak:.

Pozdrawiam

joujoujou 12.12.2005 11:42

Cytat:

Napisany przez Arepo
[...]
Program TV SONDA [...]

Pamiętam, genialny program, IMO nie miał i nadal nie ma sobie równych wśród programów popularnonaukowych, szkoda, że wypadek samochodowy przerwał tę serię nieodwołalnie. :'(

fnek 12.12.2005 13:51

dla mnie rewelacyjny film to
Efekt Motyla
film rewelacyjny

Burak_PL 14.12.2005 00:08

Wyspa - pisac nie trzeba :)
Człowiek- Pies - ogolnie dobry, nie jest ogladania strata czasu, dobra rola Freemana :)

REi 15.12.2005 12:00

Revolver - film zakrecony jak tampon w... ;] ale mi sie podobal.

Smartek 15.12.2005 12:36

checie obejrzec film i nic z niego nie zrozumiec? :D
polecam w takim razie The Primer!
pozdro ;)

mensir67pl 15.12.2005 13:17

Cytat:

Napisany przez Smartek
checie obejrzec film i nic z niego nie zrozumiec? :D
polecam w takim razie The Primer!
pozdro ;)

No i tu masz racje a film kosztowal podobno calkiem sporo bo az 7000 $ ;)

Polecam jesli ktos lubi fantastyke filmek Aeon Flux z moja ulubiona aktoreczka :)

andrzejj9 15.12.2005 16:44

Cytat:

No i tu masz racje a film kosztowal podobno calkiem sporo bo az 7000 $ ;)

Polecam jesli ktos lubi fantastyke filmek Aeon Flux z moja ulubiona aktoreczka :)

Już jest w dobrej kopii? Bo to chyba "młody" film..

mensir67pl 15.12.2005 16:57

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Już jest w dobrej kopii? Bo to chyba "młody" film..

Jeszcze cieply ;)

Source/Quality = TC

Ogladalem mocno fantastyczny :)

Dla fanow moge polecic A Sound of Thunder tylko nie bardzo zrozumialem bo brak......txt

ale efekty ciekwe :cool:

Burak_PL 16.12.2005 00:00

Pitbull :) choćby za tekst :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:37.