Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Film i Muzyka (https://forum.cdrinfo.pl/f26/)
-   -   Filmy, które warto obejrzeć :) (https://forum.cdrinfo.pl/f26/filmy-ktore-warto-obejrzec-46663/)

andrzejj9 16.06.2011 15:54

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1166670)
Przecież to jest ponoć cyk-myk, rach-ciach... dlatego te miliony, które poszły na to to głupota jest...
ale sam nie sprawdzałem, szkoda mi pieniędzy na napęd, a na płyty to już w ogóle. :]

W stacjonarnym odtwarzaczu może, na komputerze.. To że bez odtwarzacza za 50-60$ i drugiego programu (AnyDVD HD) za drugie tyle się nie obejdzie to jedno.. Ale dojście do tego i obejście zabezpieczeń (na legalnych płytach!) drugie..

Chyba, że coś się teraz w tej kwestii zmieniło, bo ja się tym bawiłem 2-3 lata temu.

- Deckard - 16.06.2011 14:29

Cytat:

Napisany przez nimal (Post 1166639)
a co do filmow - polecam True Grit - Prawdziwe Mestwo - akcji jak na lekarstwo, ale wciaga jak diabli, niby przegadany, ale chce sie zobaczyc co dalej
generalnie western o szukaniu sprawiedliwosci ;)

:spoko: dobry film

co do dyskusji to po przeczytaniu postów dwie strony wstecz proponuje zmienić tytuł dyskusji ...

Patrix 16.06.2011 13:04

Przecież to jest ponoć cyk-myk, rach-ciach... dlatego te miliony, które poszły na to to głupota jest...
ale sam nie sprawdzałem, szkoda mi pieniędzy na napęd, a na płyty to już w ogóle. :]

andrzejj9 16.06.2011 09:06

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1166619)
Wiadomo ;)
Zwróć uwagę na jedno, odtwarzacze obsługują te wszystkie formaty we wszystkich prawie kontenerach,
a w dystrybucji tego jako tako nie ma - nie kupisz, tzn, że co, musisz kupić BR i samemu ripować!
Pierw jednak trza obejść HDCP oraz tam inne bzdury na BR - bo to jest pomyślane tak, aby 'nie można było' ripować k***a
Wychodzi ciekawa sprzeczność nad ideą użytkowania DVD/BR (pomyślaną przez producentów), a tym co obsługuje sprzęt (może i nawet tego samego producenta). :>

Problem polega też na tym, że musisz do wszystko obejść, żeby film na RB (oryginalny) odtworzyć..

Patrix 16.06.2011 00:48

Cytat:

Napisany przez nimal (Post 1166639)
q..a - znowu macie problemy a wytwornie i tak maja to w d... i zaraz uszczesliwia nas kolejnym formatem (...)

A potem się dziwią, że userzy wybierają to co jest najtrwalsze ;)

nimal 16.06.2011 00:02

q..a - znowu macie problemy a wytwornie i tak maja to w d... i zaraz uszczesliwia nas kolejnym formatem, ktory bedzie jeszcze mniej trwaly i bardziej zacofany, ale bedzie wspierany przez Sony/Appla albo jeszcze innego giganta

a co do filmow - polecam True Grit - Prawdziwe Mestwo - akcji jak na lekarstwo, ale wciaga jak diabli, niby przegadany, ale chce sie zobaczyc co dalej
generalnie western o szukaniu sprawiedliwosci ;)

Patrix 15.06.2011 21:44

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1166617)
Tak więc w sumie najprzyjemniej robiłoby mi się kolekcję na komputerze. Tyle, że cały czas jeszcze trudno to połączyć z legalnością..

Wiadomo ;)
Zwróć uwagę na jedno, odtwarzacze obsługują te wszystkie formaty we wszystkich prawie kontenerach,
a w dystrybucji tego jako tako nie ma - nie kupisz, tzn, że co, musisz kupić BR i samemu ripować!
Pierw jednak trza obejść HDCP oraz tam inne bzdury na BR - bo to jest pomyślane tak, aby 'nie można było' ripować k***a
Wychodzi ciekawa sprzeczność nad ideą użytkowania DVD/BR (pomyślaną przez producentów), a tym co obsługuje sprzęt (może i nawet tego samego producenta). :>

Może niech przestaną płakać nad piractwem,
tylko pomyślą jak tu wypełnić niszę rynkową w tym sektorze
- bo po statystykach widzą, że konsument wybiera to co jest wygodne.

Ja bym chciał sobie kupić taki film w MKV porządnie zrobiony...
a jakbyś przed pobraniem miał do wyboru co ma się znajdować w kontenerze (napisy/ścieżki), to już w ogóle kosmos!

andrzejj9 15.06.2011 21:12

Kolekcji filmów na VHS pozbyłem się bez większego żalu. Raz, że z jakością było już bardzo średnio, dwa że powstawała w czasach, kiedy jeszcze z prawami autorskimi było różnie, więc większa jej część to i tak były rzeczy nagrywane. Zostawiłem tylko kilka pojedynczych filmów, do których mam sentyment i "Świat Według Bundych", który praktycznie w całości nagrałem jak pierwszy raz leciał na polsacie (bez tego idiotycznego tłumaczenia, które zrobili potem) :)

Na DVD zacząłem robić nową kolekcję, tylko że w pewnym momencie stwierdziłem, że wolę BR.. Zbyt często wydania na DVD miały po prostu skandalicznie złą jakość, dodatkowo wygodniej oglądało mi się filmy na komputerze, więc stwierdziłem, że jak już mam mieć filmy na płytach to niech będą to naprawdę wybrane tytuły i w bardzo dobrej jakości. Przerzuciłem się więc na BR.

Tu jednak kolekcjonowanie idzie mi nadzwyczaj marnie z dwóch w sumie powodów. Po pierwsze ceny - w Polsce. Na świecie (głównie UK, USA ale nie tylko) ceny to 30-40 zł na nasze, około 50-60 za nowość, u nas lepiej nie mówić. Więc wszystko zamawiałem za granicą, ale wyszukiwanie w ten sposób każdego tytułu, zamiast po prostu wzięcie go z półki to średnie rozwiążanie.

Druga sprawa to.. znowu wygoda. Jakość jest faktycznie niezła, ale ostatnio ściągnąłem komuś piratów pierwszą część (BR Rip - około 4GB), żeby zobaczył. Mam to na półce na BR, a mimo to chcąc sobie przy okazji odświeżyć włączyłem na komputerze.. Bo tak jest po prostu wygodniej. A i jakość w sumie wcale nie jest zauważalnie gorsza (sprawdzałem zarówno na komputerze, jak i na plaźmie full hd oglądanej z 2-3 metrów (bliżej może i by się piksele wychwyciło)..

Tak więc w sumie najprzyjemniej robiłoby mi się kolekcję na komputerze. Tyle, że cały czas jeszcze trudno to połączyć z legalnością..

Patrix 15.06.2011 20:07

Pytanie tylko o sens zabezpieczeń/DRM w takim przykładowym modelu,
skoro to miałoby być wstecznie kompatybilne, oraz kompatybilne ze wszystkim,
bo wybierałbyś na swoim koncie plik zgodny z możliwościami obecnie posiadanego sprzętu,
to stosowanie/wymyślenie zabezpieczeń kodowych byłoby niemożliwe.

Serwer za to bez problemu poradziłby sobie ze wstawianiem do filmu 10 sekundowych plansz
z danymi o licencji oraz kto je posiada/ imie, nazwisko, kraj etc. wraz z pouczeniem o karach + informacje we właściwościach pliku
- to by wyhamowało na starcie dużo osób przed wrzucaniem tego do p2p - trzeba się znać, aby to wyciąć.

Zabezpieczanie czegokolwiek (np. DRM) uważam za niemądre wydawanie funduszy,
bo treść i tak pojawi się w p2p :| A co to za problem zripować płytkę... nawet HDCP złamali,
a grube $$$ na to poszły i płacimy za to do dziś / w cenie filmu
- te zabezpieczenia są co najmniej tak trudne do obejścia jak ta w/w przykładowa plansza (za to koszty implementacji kolosalnie różne)...

Reetou 15.06.2011 19:35

Jest dużo racji w tym co mówisz.

Na półce stoi 6 części Star Warsów na DVD, a gdzieś, i teraz nawet już trudno określić mi bliżej gdzie, kurzy się trylogia na VHS ;) I jest sporo takich pozycji w domu. Chociaż jak na razie twierdzę, że etap BR sobie odpuszczę...

Patrix 15.06.2011 19:07

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1166600)
W tej chwili mam kolekcję ponad sześciuset filmów na DVD.

Fajnie k***a
Kolega ma kolekcję 100 kaset VHS i teraz z racji wieku oglądać się tego nie da.

W tym momencie byłbym za zmianą sposobu dystrybucji.
Mianowicie - mieć licencję/prawo na tytuł, a nie na kopię oraz zrezygnować z nośników. Dlaczemu ?
No bo mógłbyś sobie to teraz apgrejdować na HD...

Przy dzisiejszych prędkościach Internetu mając licencję na Iron Man'a
mógłbyś ściągnąć go w różnych rozdzielczościach/kodekach/kontenerach starych i tych przyszłych.

Nośniki/formaty DVD/BD itd. do lamusa,
teraz to już nie są odtwarzacze tylko media box'y z hdd,
a film z wieloma ścieżkami/napisami trzyma się w jednym pliku.

No ale zapomniałem, 'tak się nie da' - szklana ściana postawiona przez koncerny $$$.
Bo ten sam film musisz kupić wiele razy na przestrzeni czasu/nowych technologii. :sciana:

Tworzyć dziś kolekcje w obecnym modelu to hobby drogie i nieopłacalne, bo te DVD to będzie jak teraz VHS...

andrzejj9 15.06.2011 19:00

Na fizycznych nośnikach to co innego. Choć tam różnie układałem - np. płyty muzyczne też mam gatunkami i wolę to od kolejności altabetycznej. Z filmami różnie..

Reetou 15.06.2011 18:02

No, nie wiem. W tej chwili mam kolekcję ponad sześciuset filmów na DVD. Ułożone je mam w kolejności alfabetycznej. Jakoś nie mam problemu ze znalezieniem czegokolwiek ponieważ do kolekcji trafiały tylko filmy wg klasyfikacji "Podobał mi się". A wiem, co mi się podobało ;)

andrzejj9 15.06.2011 17:38

No tak. Ale jak chce się zostawić niektóre filmy i powiedzmy, że robi się ich więcej niż 100, to jakąś dodatkową klasyfikację stosować trzeba. Chyba, że wszystko do jednego wora, ale wtedy z porządkiem i łatwością znalezienia niewiele ma to wspólnego..

Reetou 15.06.2011 17:04

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 1166567)
Ja mam inny rodzaj klasyfikacji:

Podoba mi się taka klasyfikacja i sam ją stosuję. A trzeci, którego nie widziałeś - powiem tak, jest to jeden z nielicznych filmów tego typu, który mi się podobał. Choć nie na tyle, żeby umieścić go w swojej kolekcji.

joujoujou 15.06.2011 12:54

Ja mam inny rodzaj klasyfikacji:

- podoba mi się,

- nie podoba mi się,

- nie widziałem.

Jak koledzy wyżej wspomnieli, szufladkowanie filmów (zresztą nie tylko filmów: muzyki, czy choćby nawet i malarstwa) nie zawsze jest łatwe, a często nawet niemożliwe. Robienie tego na siłę może wprowadzić jedynie zamęt.

Jabba the Hutt 15.06.2011 10:43

W zasadzie SF i fantastyka to pojęcia podobne, może nawet tożsame - zależy jak kto je rozumie. Fantastyka Naukowa czyli w sumie SF to już tylko termin bo często nauki w niej za grosz. Albo bardzo dużo ale wydumanej i naciąganej (jak w Star Trek czy cyklu Honor Harrington).

Popatrzcie na Mad Maxa II - ja bym go sklasyfikował jako "film drogi"/SF/akcja . Tu aż trzy określenia na jeden film.
RE(A) to także horror - zombie - pełno takich ostatnio. Temat zombie jest modny. Obcy I był filmem SF ale i horrorem a Obcy II filmem SF i filmem wojennym z elementami horroru. Predator I to znowu SF i film akcji (wojenny raczej nie).

mdfire 15.06.2011 10:05

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1166483)
Mam dziwne pytanie..

Mamy trzy grupy gatunków filmowych:

- sensacja i science fiction
- fantasy i fantastyka
- przygodowe i akcja

Do której z nich zakwalifikowalibyście następujące tytuły:

- The Book of Eli
- Resident Evil Afterlife
- X-men Origins Wolverine.

Jeśli mam się odnieść do tej klasyfikacji, to dla mnie:
1 - sensacja i science fiction
2 i 3 - fantasy i fantastyka

Ale generalnie polecam katalogowanie filmów wg schematu: gatunek główny + gatunki dodatkowe. Osobiście korzystam z programu All My Movies i jestem z niego bardzo zadowolony.

andrzejj9 15.06.2011 08:27

To nie moja. Pytam, bo interesowały mnie inne opinie. Dodatkowe komentarze zbędne..

A jak widzę i tutaj co nowa osoba to inna klasyfikacja, więc faktycznie nie jest to oczywiste.

Jabba the Hutt 14.06.2011 23:44

Cytat:

Mam dziwne pytanie..

- fantasy i fantastyka

- przygodowe i akcja

- The Book of Eli

1. akcja/SF
2.horror/sf
3.akcja/komiks/sf

Kris 14.06.2011 23:39

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1166519)
Z chęci zrobienia porządków ;)

Wbrew pozorom klasyfikacja filmów wcale nie jest taka oczywista. Niby wiadomo, że jest np. horror, sensacja, komedia, fantastyka itp. ale jak przychodzi co do czego, to okazuje się, że właściwie każdy tytuł zaliczyć można przynajmniej do kilku.

No to jak oglądałeś, to wiesz, do czego przyporządkować. Jeśli to twoja kolekcja, to wrzuć, gdzie uważasz a nie pytasz, bo to ty będziesz tego w przyszłości szukał, nie my. No, chyba, że nas zapytasz, gdzie masz tych filmów szukać. :sciana:

superrrmario 14.06.2011 23:30

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1166519)

Wbrew pozorom klasyfikacja filmów wcale nie jest taka oczywista. Niby wiadomo, że jest np. horror, sensacja, komedia, fantastyka itp. ale jak przychodzi co do czego, to okazuje się, że właściwie każdy tytuł zaliczyć można przynajmniej do kilku.

"Piąty element" to typowa fantastyczna komedia sensacyjna :)

andrzejj9 14.06.2011 23:21

Kogoro 14.06.2011 22:25

Cytat:

Mam dziwne pytanie..

- fantasy i fantastyka

- przygodowe i akcja

- The Book of Eli

Ta klasyfikacja raczej się nie nadaje do tych filmów.

Najbliżej będzie Fantastyka i fantasy, ale to w bardzo dużym przybliżeniu.
Skąd się wzięły takie grupy gatunkowe?

andrzejj9 14.06.2011 22:12

A się mnie ktoś ostatnio zapytał (o te i kilka innych tytułów) i za cholerę nie mogę jednoznacznie ich przyporządkować. A nawet na tyle, żeby coś pasowało na tyle, żeby się nie zastanawiać..

Zostanie chyba fantasy, ale tak bez przekonania..

nimal 14.06.2011 22:05

ja bym dal science fiction
ale niewazne

polecam Priest rewelacyjny imho film, malo mordobicia, ale jak juz jest to efektowne, ciekawe polaczenie madmaxa z underword i constantinem - a wszystko w klimacie dzikiego zachodu :haha:

Kris 14.06.2011 21:08

Każdego po trochu bardziej w stronę fantastyki plus akcja/przygoda. A dlaczego pytasz?

Cytat:

Napisany przez czary2mary (Post 1161628)
U chachałem się -Bez smyczy(Hall Pass)
jak zwykle bracia Farrellych trzymają formę:spoko:

Film niezły. Piwko i można się uchachać. :)

andrzejj9 14.06.2011 20:51

Mam dziwne pytanie..

- fantasy i fantastyka

- przygodowe i akcja

- The Book of Eli

Jabba the Hutt 07.06.2011 19:45

http://www.hatak.pl/news/13752/Sitho..._Old_Republic/
Ale fajne filmiki ze świata SW. Szkoda ,że to gra a nie zapowiedź serialu SF

nimal 01.06.2011 20:19

Rango - nie wiem, kto to wymyslil, ze to bajka dla dzieci, ale po piwie doroslego jest w stanie ubawic
choc moja malzonka na tym zasnela - moze dlatego, ze ona piwa nie pila...

Patrix 31.05.2011 22:33

polecam: http://moto.wp.pl/kat,89554,title,Po...wiadomosc.html

M@X 16.05.2011 21:03

Polecam "Julenke" - dawno tak dobrego horroru nie widzialem. Bez gumowych poczochrancow i keczupu, za to z duza dawka psychodeli i schizofrenii. A wszystko podane na ekran przez naszych sasiadow - Rosjan. Warto po stokroc!

Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone przy u***380;yciu Tapatalk

czary2mary 16.05.2011 19:48

U chachałem się -Bez smyczy(Hall Pass)
jak zwykle bracia Farrellych trzymają formę:spoko:

Patrix 16.05.2011 15:13

nimal 10.05.2011 15:54

fakt - Hogfathera czy kolejnego Harrego oczywiscie dolaczam do kolekcji DVD a Weekend na pewno sie w niej nie znajdzie
ale jak polska produkcje to bylem normalnie w szoku ;)

M@X 09.05.2011 21:26

Obejrzalem "Chrzest". Moglbym pisac, ze nagrody zasluzone i ze dawno tak dobrego polskiego dramatu bez wkomponowanego na sile watku rozczulajacego nie widzialem, ale... po co?

Mocne.

Polecam.

Tyle.

Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone przy u***380;yciu Tapatalk

Reetou 09.05.2011 20:50

To tak na gorąco, second opinion: Weekend. Film na pewno ostatni nie był, obejrzałem go nawet do końca, ale... Właśnie to ale... Jak na komedie to tego humoru było za mało, a sam humor... No, Machulski to to nie był.

Więc raczej kładę go na półkę 'akcja, sensacja'. Ale tu też jakoś szczególnie się nie wyróżnia - fabuła rzadziutka, efekty a'la Matrix, czy Kill Bill, nie, nie mówię, że źle zrobione, ale tak jakoś "po polsku". Np. gość wali z ckm'u, napiera ostro do twardzieli. Twardziele w zwolnionym tempie (matrix, a jakże) nie pozostają mu dłużni i wywalają swoje magazynki. A w drugim ujęciu widać, że stoją od siebie w odległości 2 metrów - została by z nich mokra plama po pierwszym obrocie działka... O, albo scenka jak jeden samochód wpycha drugi na skrzyżowanie wprost pod koła ciężarówki. No właśnie - wprost. W Zabójczej broni była scenka przepychanki samochodów na przejeździe kolejowym, bardzo ładnie, dynamicznie i realistycznie nakręcona. A w filmie Pazury widzimy, jak jeden samochód owszem, wpycha drugi na skrzyżowanie, potem wycofuje się (nie chcieli pewnie ponosić dodatkowego ryzyka uszkodzenia drugiego samochodu ||), a po kolejnych kilku wyczuwalnych sekundach pierwszy samochód kasuje ciężarówka. Realizm? Podejrzewam, że przed tą ciężarówką samochód w wawie zostałby odholowany przez pomoc drogową...

W skali do 10 dam Weekendowi mocną dwójkę.

loki7777 09.05.2011 20:33

Weekend dobre efekty, 10 lat za murzynami. Nuda straszna, nazwisko Pazury tylko na plakacie bo do filmu reki raczej nie przylozyl, ale sprzedaje sie lepiej. Humoru nie uswiadczylem:)

nimal 09.05.2011 20:28

pierwsza czesc ostaniej czesci Harry Pottera - swietnie zrobiona, niedawno wyszla na DVD, polecam milosnikom fantastyki
nie ma juz w sobie nic z infaltylnosci (swoja drogia, calkiem slodkiej) czesci poprzednich - jest mroczna, chwilami brutalna...

bardzo przyjemnie mi sie tez ogladalo Hogfather, czyli kolejny po kolorze magii film na podstawie Swiata Dysku Terry Pratcheta - genialna wersja alternatyna swiat bozego narodzenia z typowym dla autora humorem :)

no i koljene zaskoczenie naszej rodzimej produkcji - Weekend
film jakby zupelnie nie polski - dobre efekty, brak nachalnego reklamowania sponsorow, zachowany realizm (moze nie realizm - naciaganie tak skutecznie zrobione, ze nie razi ;) ) i swietne poczucie humoru oparte na dowcipach sytuacyjnych a nie klnieciu jak to czesto ma w naszej kinematografii byc
niezwykle udany debiut rezyserski i produkcyjny ;)

Patrix 15.04.2011 19:26

Dziś kolejna część: http://tv.wp.pl/name,Matrix-Rewolucj...6034,opis.html

Zetoxa 10.04.2011 22:37

ja nawet nie zaczynałem k***a

Patrix 10.04.2011 13:02

Ja zaś Pottera zakończyłem na połowie drugiej części. NUDA ! :]

Kris 10.04.2011 11:59

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1155626)
Harry Potter and the Deathly Hallows

Aż dziwne, że po ostatnich trzech częściach piszę o tym filmie w tym dziale, ale.. niezły, niezły.. :)

Obejrzałem z przyjemnością, chociaż (biorąc pod uwagę długość i jakość poprzednich części) myślałem, że obejrzę kawałek i może kiedyś wrócę do reszty. Ale obejrzałem całość i oglądało się bardzo dobrze. Momentami może było trochę dłużyzn, ale biorąc pod uwagę treść książki i jej główną część - tak właśnie akcja w niej wyglądała i to potrzebne było, żeby pokazać tą bezradność i zaszczucie. Zostało to zrobione naprawdę nieźle.

W ogóle cały film mi się podobał i w sumie nawet nie mam większych zarzutów. Dawno nie widziałem Pottera nakręconego tak, że nie musiałem przy co drugiej scenie zastanawiać się, czy reżyser filmu w ogóle czytał książkę (a jeśli to czemu postanowił obrzydzić ją innym). Szkoda, bo poprzednie części miały taki sam potencjał (co ciekawe reżyser się nie zmienił).

Polecam, bo choć film długi i w sumie akcji jest tu mniej niż można by się spodziewać, to film jest po prostu dobry.

8/10

Rzadko się zgadzam z tym gościem, ale tym razem tak. :)

Uważam, że to najlepsza, najbardziej dojrzała część Pottera. Oglądałem wczoraj i byłem w szoku. Raz, dlatego, że film jest bardzo dobrą adaptacją, dwa, że nie rozumiem, jak rodzice swoje małe pociechy mogli puszczać na taki film.

M@X 10.04.2011 08:00

Ksiazki nie czytalem. Film przegadany i nudny jak dla mnie. Ale na Hermione zawsze warto popatrzec :-)!

andrzejj9 10.04.2011 00:34

Harry Potter and the Deathly Hallows

Aż dziwne, że po ostatnich trzech częściach piszę o tym filmie w tym dziale, ale.. niezły, niezły.. :)

Obejrzałem z przyjemnością, chociaż (biorąc pod uwagę długość i jakość poprzednich części) myślałem, że obejrzę kawałek i może kiedyś wrócę do reszty. Ale obejrzałem całość i oglądało się bardzo dobrze. Momentami może było trochę dłużyzn, ale biorąc pod uwagę treść książki i jej główną część - tak właśnie akcja w niej wyglądała i to potrzebne było, żeby pokazać tą bezradność i zaszczucie. Zostało to zrobione naprawdę nieźle.

W ogóle cały film mi się podobał i w sumie nawet nie mam większych zarzutów. Dawno nie widziałem Pottera nakręconego tak, że nie musiałem przy co drugiej scenie zastanawiać się, czy reżyser filmu w ogóle czytał książkę (a jeśli to czemu postanowił obrzydzić ją innym). Szkoda, bo poprzednie części miały taki sam potencjał (co ciekawe reżyser się nie zmienił).

Polecam, bo choć film długi i w sumie akcji jest tu mniej niż można by się spodziewać, to film jest po prostu dobry.

8/10

yahol 07.04.2011 09:36

Cytat:

Napisany przez Zetoxa (Post 1155008)
Jaśku, a momenty były :>

Y,y!
Nie w tym sensie :)

andrzejj9 07.04.2011 08:46

Cytat:

Napisany przez yahol (Post 1154993)
Jestem Bogiem -Limitless
Reżyseria - Neil Burger
Warto, bo jest to film dla półinteligentów, i dla inteligentów.
Każdy coś znajdzie dla siebie.
Narkotyki, bijatyki, mafia.............
Niby wszystko było, ale jak ładnie i efektownie podane.
No i Robert deNiro!

Trochę sobie po tym filmie obiecuję. Raz, że lubię aktorów, a dwa - przede wszystkim - interesuje mnie tematyka. Jeśli nie będzie to straszna chała, powinien mi się podobać :)

Zetoxa 07.04.2011 08:32

Jaśku, a momenty były :>

yahol 07.04.2011 00:38

Jestem Bogiem -Limitless
Reżyseria - Neil Burger
Warto, bo jest to film dla półinteligentów, i dla inteligentów.
Każdy coś znajdzie dla siebie.
Narkotyki, bijatyki, mafia.............
Niby wszystko było, ale jak ładnie i efektownie podane.
No i Robert deNiro!

nimal 03.04.2011 17:50

Sanctum Camerona - choc koncowke mozna przewidziec w zasadzie od razu, to po prostu milo sie oglada

yahol 03.04.2011 13:53

Cytat:

Napisany przez Zetoxa (Post 1154394)
też znalazłem TS, co to jest TS ?

Cytat:

Telesync (TS) jest to metoda kopiowania filmów, zazwyczaj chronionych przez prawo autorskie. Określenie to jest stosowane także do oznaczania kopii wykonanych tą metodą.

Nagranie jest wykonywane w kinie, jednak - w odróżnieniu do kopii Cam także nagrywanej w kinie - stosuje się zewnętrzne źródło dźwięku (pochodzące najprawdopodobniej z kinowego gniazdka do słuchawek dla ludzi z uszkodzonym słuchem). Często Telesync jest filmowany w pustym kinie lub specjalnym pomieszczeniu z projektorami, przy użyciu profesjonalnej kamery. Powoduje to, że jakość obrazu i dźwięku jest wyższa niż w przypadku Cam, ponadto poszczególne kopie TS mogą się pod tym względem znacząco różnić. Duża część filmów oznaczonych jako Telesync jest nazywana błędnie i powinna być oznaczona jako Cam.

Telesync jest, poza DVDRip, najczęściej spotykaną formą nielegalnych kopii filmów, zwykle dostępną już po kilku dniach od pojawienia się pierwszych kopii Cam.

Chyba wyraźnie napisałem -nie polecam filmu :)

Zetoxa 03.04.2011 13:28

też znalazłem TS, co to jest TS ?

loki7777 03.04.2011 13:16

Hm, widze tylko ts i cam:) Do czasu r5 nie liczyl bym na 720p chyba ze ktos podniesie rozdzialke, ale to i tak bedzie kiszka:)
Zreszta premiera byla tydzien temu.

joujoujou 03.04.2011 13:11

Cytat:

Sucker Punch
Widział to ktoś w wypożyczalniach? 720p wystarczy. :mruga:

Jak coś, to --> PW. :>

yahol 02.04.2011 23:50

Cytat:

Napisany przez Jabba the Hutt (Post 1154332)
Ale zakończenie jest smutne.... a w ogóle jak to nazwać - film komiksowy, gotycki, trochę emo, SF ?

Fantasy thriller ???

Jabba the Hutt 02.04.2011 23:42

Ale zakończenie jest smutne.... a w ogóle jak to nazwać - film komiksowy, gotycki, trochę emo, SF ?

yahol 02.04.2011 14:06

"Sucker Punch" Zacka Snydera.
Film budzący skrajne doznania.
Od znudzenia i niezrozumienia, u jednych, do zachwytów u drugich.
Mnie osobiście się podobał - wiadomo dlaczego :)
Nie polecam, bo to film naprawdę dla wielbicieli tego rodzaju kina, przeładowanego efektami, zagmatwanego, i będącego trochę na bakier z logika i
piętrowym budowaniem rzeczywistości.

andrzejj9 02.04.2011 09:52

Jak na tą dojrzałą treść, której podobo pełno w dwójce i trójce, to tych efektów specjalnych coś za dużo jest ;)

zene_k 02.04.2011 00:11

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1154160)
Jeśli jeszcze kiedyś zrobię drugie podejście do drugiej i trzeciej częsci Matrixa to będzie to na Blu-ray'u, przynajmniej na 40 calowym telewizorze FullHD. Może wtedy uda mi się docenić walory tego filmu, bo w telewizji na małym ekranie, pewnie jeszcze z reklamami może być ciężko..

Matrixa nie ogląda się tylko dla efektów specjalnych
:spoko:

andrzejj9 01.04.2011 21:20

Katalog filmów do obejrzenia na komputerze mam dość obszerny. I raczej nie chudnie...

ed hunter 01.04.2011 20:59

Będzie dzisiaj na jedynce średni film z fajnymi widokami Nowego Meksyku - Białe piaski. Z tego co pamiętam, warto obejrzeć.

Patrix 01.04.2011 20:56

Gust ciężko zdefiniować, w zasadzie nie da się, jest specyficzny i względny. :]
Co do reklam, no tak guzik MUTE się wyciera, mógłbym w zasadzie wyjąć DVD ale nie chce mi się.

andrzejj9 01.04.2011 20:47

Jeśli jeszcze kiedyś zrobię drugie podejście do drugiej i trzeciej częsci Matrixa to będzie to na Blu-ray'u, przynajmniej na 40 calowym telewizorze FullHD. Może wtedy uda mi się docenić walory tego filmu, bo w telewizji na małym ekranie, pewnie jeszcze z reklamami może być ciężko..

Patrix 01.04.2011 20:40

Taa ja się męczę na Star Warsach zawsze...

andrzejj9 01.04.2011 20:21

Ale po co się męczyć.. Są też dobre filmy :>

Patrix 01.04.2011 20:00

Ja sobie dzisiaj to chętnie obejrzę :)
http://tv.wp.pl/opisdlg.html?prid=23...ix-Reaktywacja

ed hunter 30.03.2011 21:16

Cytat:

Napisany przez Samantha (Post 1153788)
Witam,ja mam takie pytanko...pare dni temu w Radiu Wnet w ***8222;Poranku Wnet***8221; mowili o jakims filmie,ktory teraz sie pojawil. Wypowiadali sie o tym filmie dosc skrupulatnie i to mnie zaciekawilo,czy ktos wie moze o czym byla mowa?

Mówili tylko, że film, czy mówili reż coś o nim? :O

M@X 30.03.2011 21:11

Mnie tez - byla swietna! Tyle, ze trzeba lubic ten typ humoru ;-)!

Kris 30.03.2011 19:13

Cytat:

Napisany przez Samantha (Post 1153788)
Witam,ja mam takie pytanko...pare dni temu w Radiu Wnet w ***8222;Poranku Wnet***8221; mowili o jakims filmie,ktory teraz sie pojawil. Wypowiadali sie o tym filmie dosc skrupulatnie i to mnie zaciekawilo,czy ktos wie moze o czym byla mowa?

A może jakieś szczegóły? Jaka fabuła? Co mówili o tym filmie? Reżyser? Aktorzy?

Wróżkami nie jesteśmy... :sciana:

Cytat:

Napisany przez nimal (Post 1153815)
ostatnio ogladalem Black Death - nawet calkiem calkiem na zabicie popoludniowej nudy
i, o dziwo, to samo musze napisac na polska produkcje (na ktore mam wybitnie dlugiew zeby) pt. Kolysanka

Mojej żonie Kołysanka też się podobała. Nawet bardzo. :)

nimal 30.03.2011 18:56

ostatnio ogladalem Black Death - nawet calkiem calkiem na zabicie popoludniowej nudy
i, o dziwo, to samo musze napisac na polska produkcje (na ktore mam wybitnie dlugiew zeby) pt. Kolysanka

Samantha 30.03.2011 16:02

Zetoxa 29.03.2011 14:39

Cytat:

Napisany przez superrrmario (Post 1153467)
"Smoka" tez oglądaliśmy :)
Też fajne!

no to zabieram córuś :spoko:

superrrmario 28.03.2011 23:37

Cytat:

Napisany przez Kris (Post 1153462)
Ja też! :spoko:

Powiem więcej - Kamińska dała radę! Świetny, rodzinny film.

Z animacji polecam też "Jak wytresować smoka". :taktak:

"Smoka" tez oglądaliśmy :)
Też fajne!

Kris 28.03.2011 22:50

Cytat:

Napisany przez Zetoxa (Post 1153447)
moja córuś była zachwycona :spoko:

Cytat:

Napisany przez superrrmario (Post 1153461)
Ja też :)

Ja też! :spoko:

Powiem więcej - Kamińska dała radę! Świetny, rodzinny film.

Z animacji polecam też "Jak wytresować smoka". :taktak:

superrrmario 28.03.2011 22:46

Cytat:

Napisany przez Zetoxa (Post 1153447)

Ja też :)

andrzejj9 28.03.2011 22:42

Yogi Bear..

Patrząc na recenzje na IMDB spodziewałem się strasznej chały i zdecydowałem się obejrzeć tylko dlatego, że podobała mi się animacja i postacie komputerowe. Ale.. zostałem dość pozytywnie zaskoczony, bo całość może nie jest jakoś super zrobiona, ale - może poza kilkoma scenami czy dialogami - zupełnie da się obejrzeć. Oczywiście z nastawieniem, że jest to jednak bajka dla dzieci.

Są lepsze filmy, ale nie jest to takie złe, jak można by się było spodziewać. Do tego ma fajne animacje i ogólnie obejrzeć można.

Zetoxa 28.03.2011 21:28

Kris 28.03.2011 21:21

"Zaplątani" - w miarę świeża animacja Disneya. Trochę nudne na początku, ale ładnie się rozkręciło. Polecam!

demek 28.03.2011 18:16

the next three days
z rusellem crowe

calkiem moco ok
:P

Qbi@k 28.03.2011 17:37

Siedemnastoletni ministrant Boguś Kowalski obudził się pewnego dnia i uznał, że komunikat, jaki chciałby wysłać światu zawiera się w zwrocie "fuck off", który tatuuje sobie na czole. Kiedy demolowanie budek telefonicznych i samochodów na blokowisku nie zmniejsza wściekłości, zwraca się o pomoc do "autorytetów": księdza, nauczyciela polskiego i matki, wielbicielki Krzysztofa Krawczyka. Jednak nie są oni w stanie zmniejszyć jego frustracji. Na drodze Bogusia staje również rodzeństwo: Monika i Emil, poruszający się na wózku inwalidzkim. Fascynuje ich radykalizm brata. Emil, chcąc przezwyciężyć własne ograniczenia, przyłącza się do Bogusia. Po raz pierwszy, za sprawą Moniki, Boguś zaczyna odczuwać coś innego niż tylko wściekłość.

Jabba the Hutt 27.03.2011 09:41

Sucker Punch - film w klimacie gotycko-komiksowym. Nie każdemu sie spodoba ale obejrzeć warto.

ynsiwy 25.03.2011 21:02

A ja uwa***380;am ze film ma co***347; w sobie i mimo swej celowej kicziwatosci jest dobry:)

andrzejj9 25.03.2011 20:37

eee...?

też oglądałem maczetę, ale widocznie jakąś inną. Tamta to była straszna chała ;)

M@X 25.03.2011 15:30

Jestem po "Maczecie".

Swietny, kiczowaty, genialny, obrazoburczy, "brudny" i niesamowicie wciagajacy, a miejscami przyprawiajacy to o mdlosci to o atak dzikiego smiechu.

Slowem - Robert w filmowym pojedynku wysoko postawil poprzeczke swojemu przyjacielowi, Quentinowi. Nie tylko dorownal "Bekartom wojny" ale i zaryzykuje stwierdzenie (choc to dwa kompletnie rozne filmy) ze przebil je dwukrotnie. Skala kiczu, iloscia krwi, poczuciem humoru i ogolnie pojeta estetyka - nie tylko kadru, lecz calosci!

Patrix 25.03.2011 14:12

13 - warto, nie ma to jak rosyjska ruletka, Jason Statham i Mickey Rourke :]
Klik: http://www.filmweb.pl/film/13-2010-496833

mdfire 24.03.2011 13:06

Cytat:

Napisany przez rosol (Post 1152284)
To raczej nie komedia tylko dramat biograficzny...
Jeśli oglądałeś ten film jako komedia roku jak to reklamował TVN to obejrzyj jeszcze raz i spójrz na to inaczej...

Ale ja nigdzie nie napisałem, że jest to komedia i wcale tak nie uważam. Faktem jest jednak, że były w filmie momenty bardzo zabawne. Podtrzymuję również opinię, że humor w tym filmie był niebanalny i zupełnie nieporównywalny z sitcomami, czy prostackimi komediami.

andrzejj9 23.03.2011 23:30

Tron Legacy..

W sumie nie miałem przed obejrzeniem żadnych oczekiwań, więc nie mogę powiedzieć, że się rozczarowałem. Ale film jest słaby, bardzo słaby. Najgorsza jest w nim fabuła (w właściwie jej brak), chociaż i efekty ogólnie są co najwyżej przeciętne. Przede wszystkim jest za banalny. Akurat na jednym forum widziałem dzisiaj schemat, co prawda w odniesieniu do gier, ale mi tutaj pasuje:

http://i.imgur.com/BITmX.jpg

Bardzo to pasuje także do większość obecnych filmów. W Tronie, gdyby wyciąć wszystkie dodatki i sztuczne przedłużania, film trwałby może z 10 minut (a i tyle raczej nie). Idzie prosto od punktu A do punktu B, jest w sumie może z pięć 'miejscówek' i akcja zmierza pomiędzy nimi prosto, bez żadnych zmian, zawirowań itp. Pod tym względem jest to po prostu banalne.

A że nic więcej nie ratuje filmu, to jest po prostu słaby. Wizualnie wcale nie jest ciekawy (może przez tą monotonię), chociaż akurat tutaj stwierdzam, że w tym wypadku w 3D mogło by to ciekawie wyglądać (nie wiem, czy puszczano tak w kinach). W 2D nie robi większego wrażenia (a oglądałem z BR). Jedynie dźwięk pozytywnie się wyróżnia. Scieżka jest na tyle ciekawa, że chyba sprawię sobie soundtrack. Ale nic więcej do filmu nie zachęca.

Generalnie, pomimo tematu - nie polecam.

5/10

rosol 22.03.2011 13:09

Cytat:

Napisany przez mdfire (Post 1150188)
W końcu udało mi się obejrzeć laureata tegorocznego Oskara, czyli "Jak zostać Królem" ("The King's Speech"). Szczerze mogę polecić ten film wszystkim lubiącym nietuzinkowe poczucie humoru. Nie ma może tutaj jakieś szalonej akcji ale pomimo tego reżyserowi filmu udało się zbudować napięcie. Poza tym świetna gra aktorska i genialna rola Colina Firtha. Jak dla mnie 9/10.

To raczej nie komedia tylko dramat biograficzny...
Jeśli oglądałeś ten film jako komedia roku jak to reklamował TVN to obejrzyj jeszcze raz i spójrz na to inaczej...

M@X 21.03.2011 09:54

Cos slyszalem ze na dniach "Maczeta" trafia do wypozyczalni. Trzeba sie bedzie wybrac bo niestety nie udalo mi sie pojsc do kina. No i chyba tylko BD - znajac rezysera i jego zboczenie na punkcie duzej ziarnistosci tasmy, to nawet na dobrze masterowanym DVD dostaniemy po prostu kaszanke wynikajaca z niskiego bitrate'u...

andrzejj9 21.03.2011 09:41

Cytat:

Napisany przez Jabba the Hutt (Post 1152019)
Invasion : Battle of Los Angeles - szedłem na ten film pełen nadziei (zauważcie,że piszę lepiej niż Bronek K) ;) , że zobaczę niezły film...wojenny. I w sumie nie zawiodłem się. Fabuła przypomina nieco "Helikopter w ogniu", który chyba jest wzorem dla tej produkcji. Helikopterowi nie dorównuje ale BoLA faceci obejrzą z przyjemnością. Wrogiem są kosmici, krwi nie za wiele (więcej glutów), bohaterowie giną (nie ma wśród nich Chucka Norrisa niestety), chyba,że mają szczęście. Film w USA jest chyba w kategorii wiekowej 12 czy 15 bo brakuje mi pazura realizmu rodem z Szeregowca Ryana czy wspomnianego Helikoptera w ogniu. Niemniej ciężka służba Marines, ich profesjonalizm i oddanie sprawie, warte są uwagi.

Jeszcze kilka dni temu, jak sprawdzałem na IMDB, to ocena była około... 3. Co skutecznie mnie zniechęciło do pójścia do kina. Teraz widzę, że jest 6,7, a że lubię tego typu filmy, to może się wybiorę.

Zetoxa 21.03.2011 08:51

byliśmy ze Staśką na "Sali samobójców", Staśka była wstrząśnięta,
ja raczej zmieszany, mimo wszystko polecam :spoko:

Patrix 20.03.2011 23:34

Film pt.: "Incepcja" z DiCaprio - polecam :)
Ładnie zakręcony film - spanie we śnie, który też jest snem... więcej nie powiem :)

Jabba the Hutt 20.03.2011 23:08

Invasion : Battle of Los Angeles - szedłem na ten film pełen nadziei (zauważcie,że piszę lepiej niż Bronek K) ;) , że zobaczę niezły film...wojenny. I w sumie nie zawiodłem się. Fabuła przypomina nieco "Helikopter w ogniu", który chyba jest wzorem dla tej produkcji. Helikopterowi nie dorównuje ale BoLA faceci obejrzą z przyjemnością. Wrogiem są kosmici, krwi nie za wiele (więcej glutów), bohaterowie giną (nie ma wśród nich Chucka Norrisa niestety), chyba,że mają szczęście. Film w USA jest chyba w kategorii wiekowej 12 czy 15 bo brakuje mi pazura realizmu rodem z Szeregowca Ryana czy wspomnianego Helikoptera w ogniu. Niemniej ciężka służba Marines, ich profesjonalizm i oddanie sprawie, warte są uwagi.

mdfire 11.03.2011 09:15

W końcu udało mi się obejrzeć laureata tegorocznego Oskara, czyli "Jak zostać Królem" ("The King's Speech"). Szczerze mogę polecić ten film wszystkim lubiącym nietuzinkowe poczucie humoru. Nie ma może tutaj jakieś szalonej akcji ale pomimo tego reżyserowi filmu udało się zbudować napięcie. Poza tym świetna gra aktorska i genialna rola Colina Firtha. Jak dla mnie 9/10.

Arepo 10.03.2011 23:25

starszym polecam odświeżyć sobie całą serię Gangu Olsena, a młodszym wpisać jako pozycję obowiązkową do zobaczenia, rozrywka na najwyższym poziomie :)

pozdrawiam

Zetoxa 03.03.2011 06:43

największy przegrany tegorocznych oskarów

Agusia 02.03.2011 21:31

Właśnie wróciłam z kina z filmu "Prawdziwe męstwo". Bardzo mi się podobał - polecam :)

Pierwszy 28.02.2011 17:01

oj nie przesadzajcie znowu, że CB to taki słaby aktor... miał co najmniej kilka udanych, wyraźnych i imo niezapomnianych ról. np. american psycho, harsh times, mechanik czy wspomniany equilibrium. 3:10 do Jumy też był bardzo dobry... A że był niewyraźny w terminatorze czy batmanie to kogo to obchodzi? to filmy akcji, kontynuacje, odgrzewane kotlety, czysto komercyjne nastawione na zysk, a nie na role życiowe

andrzejj9 28.02.2011 14:16

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1148241)
A może to nowe kino tworzy takie filmy gdzie aktor spychany jest na dalszy plan?

Raczej nie.. Węź większość filmów z Robert Downey Jr - to on często tworzy te filmy i bez jego roli byłyby co najwyżej przeciętne (a dzięki jego roli robią się naprawdę niezłe). Natomiast zdecydowanie przeciętny jest dla mnie Bale. Jeśli filmy, w których gra, dobrze się ogląda, to dlatego że po prostu są dobre same w sobie. Nie jego w tym zasługa i niewiele do tego swoją grą wnosi.

sobrus 28.02.2011 13:34

Według mnie Bale moze być, ale jest mało wyrazisty. Jakiś taki ... płytki. Dobry jako tło, na rolę drugoplanową.
Wole jednak wyraźne postacie, wokół których kręci się akcja.
Rzeczywiście filmy z nim ogląda sie nie najgorzej, ale kto zastąpi starych aktorów (na których też kiedyś wieszano psy)? Takie Christiany sie nie nadają za bardzo.

Weźmy Harrisona Forda czy Schwarzeneggera. Tak charakterystyczni że aż "wrośli" w role które odgrywali (i teraz ciężko sobie wyobrazić innego Conana czy Terminatora. Albo Hana Solo / Indianę Jonesa). Wiadomo gra aktorska Arniego do wyżyn sie nie zalicza .... ale co z tego?

A jezeli w nowym Batmanie zagra ktoś inny to ja nawet nie zauważę różnicy :szczerb: :( . Chciałbym powiedzieć "łeee to nie to samo co Bale, kicha ten nowy batman" :)

A może to nowe kino tworzy takie filmy gdzie aktor spychany jest na dalszy plan?
W terminatorze 4 ciężko było powiedzieć który wątek jest główny. Troche Marcusa, troche Connora. Nic dziwnego że Bale był niewyraźny.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:27.